Portugal is niet direct een populaire vakantiebestemming met kinderen, terwijl het dat wel kan zijn. Ik ben hier een keer eerder geweest, tijdens de babymoon 4,5 jaar geleden toen ik zwanger was van de eerste. Heerlijk is het daar, het klimaat, de natuur, de vriendelijkheid van de mensen en vooral ook de rust. Ja, het is toeristisch maar toch ook weer niet. Het is geen Spanje met de Costa Blanca nog wat, geen Ibiza, Languedoc-Roussillon Frankrijk of Italië. Dat komt onder andere doordat een groot deel van deze kuststrook een natuurgebied is. Hierdoor is gemotoriseerde watersport zoals bananenboten en dergelijke niet toegestaan. En dat maakt het juist zo bijzonder. De azuurblauwe oceaan zorgt ervoor dat de lucht bijzonder schoon is, zandstranden, de groene beplanting in tegenstelling tot de rest van zuidelijk Europa, dat er al snel dor en kaal uitziet. Tot slot is dit een ideale plek voor een actieve vakantie. Dit is zeker een regio waar je een keer geweest moet zijn.

Lees ook: Stedentrip Lissabon met kinderen; Bezienswaardigheden & Interessante plaatsen
Lees ook: Sintra & Cascais; Bezienswaardigheden, paleizen, strand, kliffen en natuur in omgeving Lissabon

Steden als Lagos en Faro hebben een mooie oude binnenstad. Het heuvelachtige binnenland van de Algarve ligt vlak achter de kust en is nog vrijwel onaangetast. Op bepaalde punten aan de kust van de Algarve is er een heus waddengebied, dat bij vloed overstroomt. Bij vloed is het water diep genoeg om in te varen. De Algarve staat ook bekend om zijn schone lucht en heerlijke klimaat. Linda en ik waren een week in Faro, de hoofdstad van deze streek, in maart 2012. We genoten van het heerlijke weer, het lekkere eten en uiteraard van veel geschiedenis en cultuur. Ook maakten we uitstapjes vanuit Faro naar bezienswaardigheden in de omgeving. Hier vinden jullie mijn tips.

Faro

Faro is de hoofdstad van de populaire vakantiebestemming de Algarve in het zuiden van Portugal. De stad is vooral in de periode van april tot en met oktober een drukke vakantiebestemming en het vliegveld bedient alle badplaatsen en vakantiebestemmingen in de Algarve. Fenicische en Carthaagse handelsposten aan de Ria Formosa groeiden uit tot een belangrijke Romeinse haven, Ossonoba en werd in 1540 een stad. De Moren versterkten de stad, maar konden geen weerstand bieden tegen de legers van Alfonso III, die de stad in 1249 veroverde. Er volgde een tijd van welvaart, tot in 1596 de Earl of Essex de stad plunderde en afbrandde. De herbouwde stad werd in 1755 opnieuw verwoest door een aardbeving, die een blijvende invloed had.

Voor stranden en een zonvakantie kun je beter naar de vakantiedorpen in de buurt reizen als Albufeira. Het verkeer is, zeker in het oude gedeelte, vaak erg druk en met de auto moeilijk toegankelijk ook door de vele eenrichtingstraatjes. Probeer het openbaar vervoer in de stad of neem de benenwagen. Met mooi weer is een wandeltocht extra leuk door de winkelstraatjes.

 • De mooiste wijk van Faro is de Cidade Velha (oude stad). De buurt wordt omringd door middeleeuwse muren en is vrijwel onaangetast gebleven sinds het korte “gouden tijdperk” in de 16de eeuw.
 • Eén van de leukste plekjes in de oude stad van Faro is de jachthaven. Vanuit deze haven loop je zó het stadscentrum in. Ook vertrekken vanuit deze haven diverse excursies op het water. Verder is er een zeilschool en een roeivereniging en kun je genieten van de vele mooie boten en bootjes. Op de boulevard kun je heerlijk flaneren en een terrasje pakken.
 • De Paço Episcopal werd in 1596 geplunderd en beschadigd door de Earl of Essex. Het werd herbouwd na de aardbeving van 1755 en is nog altijd in gebruik, maar niet openbaar toegankelijk.
 • De monumentale boog Arco da Vila uit 1812 is gebouwd rond een 11de-eeuwse poort in de vorm van een hoefijzer. Deze is waarschijnlijk gebouwd door de Moren en is uniek in de Algarve. Het is de toegangspoort van de oude stad. Hierdoor lopend kom je op het plein bij de kathedraal. Dit is een prachtig plein met boompjes en mooie oude gebouwen. Naast de kathedraal zie je hier ook het bisschoppelijk paleis, het seminarie en het oude stadhuis. Het stadhuis is gebouwd in neoklassieke stijl, bekend uit de 19de eeuw. Het is pas na de aardbeving gebouwd.
 • In de 13de-eeuwse kathedraal Sé komen vele bouwstijlen samen: gotisch, renaissance en barok. De Capela de nossa Senhora dos Prazeres is een prachtig voorbeeld van de barokstijl, met verguld en gelakt houtwerk, ingelegd marmer en een sierrand van geslepen azulejos. Dit zijn siertegels die in Portugal en Spanje worden gebruikt als decoratie en kunstvorm. Het zijn keramieken tegels waarop verschillende soorten figuren geschilderd zijn. Hoewel azulejos in allerlei kleuren worden beschilderd, komt blauw het meeste voor. Klim ook vooral naar het dak voor het prachtige uitzicht op de stad, de haven en de ooievaars.
 • In een hoekje van de kasteelmuren ligt het kapelletje Nossa Senhora do Repouso, in de schaduw van de middeleeuwse Poort van Rust. Volgens de legende rustte Alfonso III hier uit na zijn zege over de Moren.
 • De 17e eeuwse Igreja de São Francisco kerk bevat schitterende panelen met azulejos die het leven van St.-Franciscus uitbeelden. Een prachtig meerkleurig paneel in het gewelf toont de kroning van de heilige Maagd.
 • Waterspuwers in de vorm van dieren verfraaien de beschutte kruisgangen van dit voormalige klooster, waar nu een het archeologisch museum Museo Arqueológicois in is gehuisvest. Er is hier een enorm Romeins vloermozaïek te zien, een verzameling Moorse olielampen en een unieke eucharistische kluis uit de 16de eeuw.
 • De kunstgalerie Trem ligt net naast het hoofdplein en is deel van een voormalige legerbarak. In het gebouw is een opgegraven Romeinse boog te zien, die gebouwd is op Moorse funderingen.
  Muren en Torens: Er zijn nog altijd restanten te zien van de oorspronkelijke Romeinse kasteelmuren. De overige vestingwerken stammen uit de 16de eeuw, met uitzondering van de Byzantijnse torens. Zij zijn kort na de val van het Romeinse Rijk toegevoegd en wijken af door een vijfhoekig ontwerp.
 • Ook de oude stadsmuren van Faro zijn nog bijna volledig. Ze zijn door de eeuwen heen vaak vernield en heropgebouwd. De muren die je nu nog ziet, zijn voornamelijk uit de tijd van de Moren. Binnen de stadsmuren mag je niet met de auto komen, dat geeft je nog meer het gevoel dat je één bent met de geschiedenis.

Faro (nieuwe stad)

Ook in het nieuwere gedeelte van Faro vind je een aantal leuke bezienswaardigheden.

 • Igreja do Carmo en Capela dos Ossos: Een kerk met prachtige barokke decoratie, verguld met Braziliaans bladgoud. Enigszins macaber is de Capela dos Ossos (kapel van botten), waar de muren zijn bedekt met de schedels en botten van ruim duizend monniken.
 • Teatro de Lethes: Dit gebouw uit 1874 is in Italiaanse stijl. Het was ooit een jezuïetenschool, nu een prachtig voorbeeld van een laat-19de-eeuws provincietheater. Het heeft rood pluche en prachtige plafonschilderingen en andere versieringen. Sinds de uitgebreide restauratie worden hier vaak toneelstukken, concerten en recitals opgevoerd. Je kunt het ook bezoeken als er geen voorstellingen zijn.
 • Museu Etnógrafico: Ontdek hoe het platteland van de Algarve er vroeger uitzag en zie de ambachten en kunstnijverheid van de lokale bevolking. In de nostalgische collectie vind je oude foto’s, porselein, gebruiksvoorwerpen uit de keuken, klederdracht en traditionele woningen.
 • Nossa Senhora do Pé da Cruz: In deze 17de-eeuwse kapel vind je een prachtige verzameling verguld houtsnijwerk en een reeks olieschilderingen met beelden uit het Oude Testament. Aan de achterzijde ligt een kapel met een 18de-eeuws kruisbeeld van azulejos.
 • Ermida de Santo António do Alte: Dit gebouw uit 1355 is één van de oudste in Faro. Beklim ook zeker de trap aan de zijkant van de kapel.
 • Museu Marítimo: Een eerbetoon aan het maritieme erfgoed van de Algarve. Je leert over het gouden tijdperk der ontdekkingen, maar je ziet ook hoe men tegenwoordig tonijn vangt. Het museum is gevestigd in het havenmeestergebouw. Er is een ruim aanbod van oude scheepsvaartuigen. Veel van de schepen zijn uit de tijd van de ontdekkingsreizigers.
 • Forum Algarvo; Hier kunt je veel meer dan alleen winkelen. Dit is het grootste winkelcentrum in de regio en trekt zowel toeristen als de lokale bevolking. Je vindt er meer dan 200 winkels, boetiekjes en warenhuizen, een enorme hypermarkt en een familie-entertainmentcentrum.

Lagos

Van Faro naar Lagos met de regionale trein duurt ongeveer 1 uur en 45min. Het drukke, vrolijke Lagos is misschien wel de populairste vakantiebestemming in de Algarve. De ontspannen sfeer trekt voornamelijk jongeren, die hier komen voor de goedkope winkeltjes, de vele bars en restaurants, het drukke nachtleven aan de zuidkust en de prachtige nabijgelegen stranden en rotsen. Naast al deze weldaad heeft de stad ook een rijk historisch erfgoed, waar de lokale bevolking terecht zeer trots op is.
Stadsmuren: De stadsmuren met funderingen uit de Romeinse tijd, zijn later versterkt door de Arabieren en de christenen. Het best behouden deel, gerestaureerd in de 16de eeuw, bevat een Manueline-venster. Hier zou Dom Sebastião de stad hebben toegesproken voor zijn vertrek.

 • Slavenmarkt: In de noordoosthoek van de Praça Infante Dom Henrique lag in de 15de eeuw Europa’s eerste slavenmarkt.
 • Igreja de Santa Maria: De parochiekerk van de stad dateert uit de 16de eeuw, maar het grootste deel van het huidige gebouw is herbouwd in de 19de eeuw. De kerk beschikt echter nog steeds over een poort uit de Renaissance, compleet met dorische zuilen en busten van São Pedro en São Paulo aan weerszijden van de archivolte.
 • Igreja de Santo António: Deze 18de-eeuwse kerk is één van de mooiste in de Algarve. Binnen vind je een overdaad aan verguld en beschilderd houtsnijwerk. In de decoratie zijn alle elementen aanwezig die de barok beroemd heeft gemaakt: de mollige engeltjes, mythische dieren en rijpe vruchten.
 • Museu Municipal: Dit museum is weliswaar klein, maar toch hoogst fascinerend. Let vooral op de Romeinse mozaïeken, het stadshandvest uit 1504, de met goud geborduurde misgewaden en de interessante collectie antieke wapens. Het Stadshandvest is historisch gezien van onschatbare waarde. Het werd in 1504 geschonken aan Lagos door Dom Manuel I. het is geschreven op perkament en gebonden in leer. De eerste pagina is voorzien van prachtig kalligrafeerwerk en in het papier geperst bladgoud.
  Altar de Campanha is een bijzonder mobiel altaar uit de 17de eeuw dat werd gebruikt door Portugese legertroepen. Zij namen het mee naar het slagveld, zodat ze er tussen de gevechten door aan konden bidden. Boven op het altaar staat een houten beeld van St.-Antonius, bedekt met bladgoud.
 • São Gonçalo de Lagos is een bijzonder en mooi object. Een 18de-eeuws beeld van de beschermheilige van Lagos is verwerkt in de deur van een kast, waarin schoenen en gewaden van priesters werden bewaard. Vraag een museumbeheerder om de kast te openen.
 • In de volkenkundezaal vind je een bijzonder werk: een enorm schaalmodel van een denkbeeldig Algarvisch kustdorpje. Pedro Reis, een inwoner van Lagos, besteedde in drie jaar en zeven maanden maar liefst 5300 uur aan dit gedetailleerde model.
 • Het Opus Vermiculatum Mosaic is Romeins en bijna compleet. De oprichter van het museum, groef het in 1933 op nabij Budens, 10 km ten westen van Lagos. Er is ook een kleiner, maar geheel intact mozaïek te zien. Dit exemplaar werd opgegraven in Abicada, 2 km ten oosten van Portimão.

 • Boottocht naar grotten: Er vertrekken boottochtjes vanaf de haven naar de grotten vanaf de Avenida dos Desrobimentos. Deze tocht komt ook langs het prachtige strand van Dona Ana. Dit strand wordt afgebeeld op ontelbare ansichtkaarten. Het ligt aan een kleine, beschutte baai, omringd door rotskliffen die volgens velen lijken op een oud amfitheater. De stalagmietvormige torens van zandsteen die uit het ondiepe water steken, hebben wel iets weg van Romeinse zuilen.

Sagres