Mijn favoriete recepten uit de airfryer

Zoals je onlangs kon lezen hebben we sinds kort een airfryer. De afgelopen tijd hebben we flink geëxperimenteerd. Van alles is de revue gepasseerd; voor een brunch, snacks tot en met halve maaltijden. De favorieten zal ik hier met jullie delen.

Ei

Een variant op de (boeren)uitsmijter maar dan uit de oven. De ovenvormpjes smeer je eerst even in met wat olijfolie. Daarna meng je de ei, scheutje melk, zout en peper. Daarna voeg je de blokjes ham toe. Als laatste strooi je de kaas en een beetje paneermeel (voor een lekker korstje) over de bakjes. Tien minuten in de airfryer op 180 graden. Gebruik je twee eieren, dan de bereidingstijd verdubbelen.

Bruschetta

Hiervoor heb je nodig stokbrood, olijfolie, tomaten, kaas (bij voorkeur mozarella) en basilicum. Ohja, en een beetje zout en peper voor de smaak. Valt mee toch? De stokbrood snijd je diagonaal in plakjes zodat je een wat langere oppervlakte krijgt. Die besprenkel je met olijfolie. De tomaten snijd je in kleine stukjes net zoals de kaas. Die verdeel je over de stokbroodjes. Even bestrooien met wat zout en peper, blaadje basilicum en ze kunnen in de airfryer tot de kaas goed gesmolten is en het stokbrood lekker krokant is geworden.

Kipspiesjes

Deze kipspiesjes kun je vlak van tevoren maken, maar als je de marinade een paar uur eerder doet trekt de smaak extra goed in het vlees en is het extra lekker. Hiervoor snijd je de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm. Deze doe je in een schaal met een scheutje olijfolie en ketjap naar smaak, als je van zoet / pikant houdt kun je hier ook heel goed een beetje chilisaus bij schenken. Daarna dek je de schaal af met folie en laat het een paar uur in de koelkast staan om te marineren. Voor de bereiding snijd je paprika ook in ruime blokjes net als stukjes ui, deze rijg je samen met de kip aan een satéprikker. Hierdoor komt de smaak van de paprika en ui ook in aanraking met de kip. Nu nog in de airfryer en klaar. Doordat je de kip hebt gemarineerd, zijn ze aan de binnenkant lekker sappig en aan de buitenkant een beetje krokant.

Lees ook: Koken met kids en paprika

Kipnuggets

We blijven nog even bij de kip. Voor deze kipnuggets snijd je de kipfilet ook in blokjes van 2 bij 2 cm. Daarna zet je een paar schaaltjes klaar met losgeklopt ei,  fijngestampte muesli en een schaaltje met bloem dat je op smaak brengt met onder andere peper en zout, maar ook kerrie of paprikapoeder past hier goed bij. Als eerste haal je de kipfilet door het schaaltje met bloem. Daarna door het losgeklopte ei (even laten lekken zodat je geen grote klodders in de muesli krijgt) en tot slot in de muesli. Dit doe je met alle stukken die je op het rooster legt van de airfryer (let op kan dus wel gaan lekken). Daarna bakken en klaar zijn je krokante kipnuggets.

Zalm

Oké, eerlijk is eerlijk. Dit is niet mijn favoriet maar wel die van mijn man.

Gegrilde groenten

Dit is mijn persoonlijke favoriet, ik vind groenten die even zijn gegrild echt zoveel smaakvoller. Stukjes paprika of ui leg ik ook altijd even op de bbq voordat ik ze eet. Niet zozeer omdat ze dan warm zijn, maar ze krijgen daar gewoon net wat meer smaak door. Terwijl de binnenkant vaak juist heel vochtig blijft. Naast deze twee groenten zijn aubergines of courgette ook heel erg lekker. Nu was ik daar nooit zo’n fan van, maar als je die eerst even marineert met een beslagje van bloem, ei, zout en peper en daarna in de airfryer laat grillen. Smullen maar!

Zelfgemaakte frietjes

De truc om zelfgemaakte frietjes goed krokant te krijgen is door ze twee keer te ‘frituren’. De zakken die je vindt in de diepvries van de supermarkt zijn al voorgefrituurd, daarom dat je het thuis maar één keer hoeft te doen. Als je echter zelf verse frietjes bakt is het verstandig dit twee keer te doen. Daar worden ze net wat krokanter van.

Je kan kiezen of je patatjes maakt met schil of zonder schil, dan moet je de aardappelen eerst even schillen. Daarna snijd je ze in reepjes. Voordat je ze gaat frituren haal je ze eerst even door een zoutwaterbad. Dit trekt het vocht uit de frietjes zodat ze ook wat krokanter worden. Daarna in de airfryer en voor echte krokante frietjes na een paar uur nog een keer (op tijd beginnen dus). En daarna kun je aanvallen.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Lekkerste Airfryer recepten; van bruchetta tot kip en gevulde paprika
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

Comment ( 1 )

  • Wij hebben ook sinds kort een Airfryer en ik ben fan! Ik ben nog wel heel erg aan het testen hoe lang alles er in moet op welke temperatuur..

    Ik denk dat je mij (en anderen) nog meer helpt om de temperatuur en tijd ook bij je recepten te vermelden, hihi.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top