December is de tijd van Sinterklaas en Kerst. Een periode van cadeautjes, lekker warm binnen, familie, gezelligheid en lekker eten. Het leek me leuk om daarbij aan te sluiten. Voor de maand december heb ik een soort aftelkalender gemaakt. Met allerlei ideeën voor activiteiten om samen met je kindje te doen, te maken of te bezoeken.

Lees ook; De leukste speelgoed adventskalenders voor kinderen; jongens & meisjes
Lees ook: Aftelkalender december / Sinterklaas 2019; handige printables en downloads of zelf maken voor je kind
Lees ook: Zelf een adventskalender maken & opdrachten om te vullen

Als je wilt kan je hiervoor een adventskalender gebruiken. Zo’n kalender met allerlei vakjes, waar je dan zelf kleine cadeautjes of lekkernijen in kan stoppen. In plaats hiervan kan je er ook kaartjes instoppen met een opdracht. Iedere dag mag je dan een deurtje openmaken. Voor weinig geld koop je die onder andere bij de Hema of Action. Ga je liever creatief aan de slag dan kan dat natuurlijk ook.

Leuk zo’n kalender. Maar wat zijn dan leuke activiteiten om te doen met je gezin en kinderen? Wat is er in de omgeving te doen? Inspiratie hiervoor kan je natuurlijk halen uit de agenda in de nieuwsbrief die iedere maand verspreid wordt. Speciaal voor jullie heb ik hieronder ook het één en ander op een rijtje gezet. Dat de maand december een mooie maand mag worden!

Activiteiten voor op de adventskalender per dag

 • 27 november; Volgende week is het al Sinterklaas; goede reden dus om nog even de stad in te duiken. In veel winkelcentra worden extra activiteiten georganiseerd. Kan je kind daar vermaakt worden terwijl jij nog even snel die laatste cadeaus inkoopt.
 • 28 november; Maak zelf een adventskalender, of anders een adventskrans met vier kaarsen.
 • 29 november; Het wordt al steeds vroeger donker. Maak een mooie wandeling samen met de kinderen als het schemert. Dat zullen ze vast heel bijzonder vinden.
 • 30 november; Organiseer een gezellige ruilochtend met je vrienden om zo van al het overtollige speelgoed af te komen voor de feestdagen echt beginnen.
 • 1 december; Knip papieren sneeuwvlokken.
 • 2 december; Taaitaaipoppetjes versieren. Niet ieder kind vindt taaitaai even lekker. Met wat glazuur, of chocoladepasta, snoepjes en rozijntjes kan dit snel veranderen.
 • 3 december; Sinterklaas draait om cadeautjes geven. Maak een cadeautje voor de buurvrouw, oma of juffrouw. Bijvoorbeeld een heel groot hart waar je een gedichtje op schrijft.
 • 4 december; Alles andersom-dagje. Bij Sinterklaas horen vaak ook surprises en andere gekke dingen. Vandaag doen we alles andersom. We beginnen met warm eten, dan de lunch en eindigen met een boterham. Zeker weten dat dat een grote hit is. Voor meer ‘gekke’ ideeën zoals de ‘alles mag-dag’ kijk eens op de blog van Pauline.
 • 5 december; Niet ieder kind kan vandaag een cadeautje verwachten van de Goedheiligman. Daarom is het erg leuk om mee te doen aan de schoenendoosactie van Edukans en een schoenendoos te vullen met spullen voor kinderen in ontwikkelingslanden.
 • 6 december; Jaja, Sinterklaas is het land uit. Tijd dus om een kerstboom te kopen. De spullen van zolder te halen en de kerstboom op te tuigen. Welke kleur wordt jullie boom dit jaar?
 • 7 december; Ook in de winter kan je prima op stap gaan en een terrasje pakken. Zeker als de kinderen lekker buiten kunnen spelen.
 • 8 december; Zijn jouw kinderen ook zo verwend door de Goedheiligman? En hebben ze de afgelopen dagen met niets anders gespeeld? Vandaag doen we een dagje aan minimalisme. Het speelgoed wordt opgeborgen. In plaats daarvan lekker spelen met dozen, toiletrollen, papier, tupperwarebakjes etc. Geef je kindje maar de vrijheid en het zal vanalles uit de kast trekken.
 • 9 december; Lichtjesavond is een algemeen bekend begrip in Delft en omgeving. Verlichte kerstkraampjes, warme chocolademelk, muzikanten en prachtige vuurkorven. Te ver weg? Misschien is er een kerstmarkt dichterbij?
 • 10 december; Versturen jullie nog kerstkaarten? Of doe je het via een e-card of een leuke wens per Whats-app of voor op Facebook. Vandaag kan je een gezellige familiefoto in kerstsferen maken.
 • 11 december; Van 5 december tot 5 januari vind je op de Beestenmarkt (in Delft) de jaarlijkse schaatsbaan. Tijdens schooltijd is het een stuk rustiger en kan je kindje ook kennismaken met het ijs.
 • 12 december; Nu de kerstboom versierd is is het natuurlijk erg leuk om zelf kerstballen te maken voor in de kerstboom. Wat dacht je van een kerstbal met een handafdruk van je baby. Of deze DIY Mexicaanse kerstballen voor de wat oudere kinderen.
 • 13 december; Ga naar de winkel zodat alle kinderen zelf een kerstbal mogen uitzoeken. Als je dat ieder jaar doet heb je op het einde een mooie verzameling.
 • 14 december; Leer een nieuw kerstliedje aan of maak een eigen tekst op een bestaand artikel.
 • 15 december; Aan de kerstboom zitten mag natuurlijk niet. Wat niet mag is leuk. Met vilt kan je zelf een vilten kerstboom maken en wat decoratie voor de kinderen om mee te spelen. Of laat ze er met kaplasteentjes zelf eentje bouwen.
 • 16 december; Ligt jouw brievenbus ook vol met Kerst-reclamemateriaal? Hier kan je een mooie collage van maken. Laat je kindje lekker scheuren en plakken. Geen folders; misschien vind je ze wel bij de buren of anders neem je er een paar mee vanuit de winkel.
 • 17 december; Ga op bezoek bij een levende kerststal in de buurt. Misschien bij de kinderboerderij, de kerk, winkelcentrum oid.
 • 18 december; Zing samen kerstliedjes en maak zelf muziek. Met muziekinstrumenten, maar ook met pollepels, pannendeksels en wat je maar kan vinden. Laat de trom rombom…
 • 19 december; Volgende week is het Kerst, vaak horen daar heel lekkere kerst hapjes bij. Vandaag mogen de kinderen helpen met koken. Bijvoorbeeld het aflikken van de pannenlikker, het draaien aan de knopjes van de keukenmachine of het roeren in de pan met soep.
 • 20 december; Tijd voor een ouderwets gezellige spelletjesmiddag met het hele gezin. Haal die bordspelen maar uit de kast. Voor jonge kinderen zijn spelletjes als memory, domino of zoek-het-plaatje zeer geschikt.
 • 21 december; Gezellig een winterwandeling maken met het gezin. Wie weet sneeuwt het wel? Als je dit na het avondeten doet kan je misschien ook wel sterren kijken. Het is vandaag tenslotte de kortste dag van het jaar. Na afloop een heerlijke kop warme chocolademelk met slagroom en mini marshmallows.
 • 22 december; De kerstmarkt Intratuin Pijnacker is altijd erg leuk om te bezoeken. Daarvoor hoef je niet ver weg naar Limburg, België of Duitsland. Vandaag is er een speciale kinderworkshop dennenappel versieren voor in de kerstboom.
 • 23 december; Bij Kerst hoort natuurlijk gingerbread. Heerlijk samen met je kindje het deeg kneden en er een peperkoekenmannetje van maken. Of een peperkoekenhuisje versieren met glazuur en andere zoetigheid.
 • 24 december; Vanavond is het Kerstavond. Je kan natuurlijk naar een speciale gezinsviering in de kerk. Of thuis het kerstverhaal van het kindje Jezus voorlezen uit het boekje van Dick Bruna. Anders kan je altijd nog één van de vele kerstfilms kijken op de tv.
 • 25 december; Vandaag is het Eerste Kerstdag. Kinderen bidden voor kinderen, dit is een kerkelijke activiteit waarbij kinderen een kaart of e-card maken om daarmee aan een ander kind die dat nodig heeft te laten weten dat ze voor hem of haar bidden. Ook leuk als je niet kerkelijk bent.
 • 26 december; Op Tweede Kerstdag zal er vast wel een bezoekje aan familie op de planning staan.
 • 27 december; Na alle drukte is Derde Kerstdag geschikt voor een relaxdagje. Gewoon een dagje helemaal niets. Lekker de hele dag in pyjama rondlopen.

Lees ook: De leukste familie planners & kalenders van 2017-2018

Meer activiteiten?

Wat zijn jullie plannen voor de maand december?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'