Deze week lijkt het dan toch eindelijk richting zomerse temperaturen te gaan. Door de zon en de warmte zijn ze toch wat sneller moe en prikkelbaar waardoor ze minder kunnen hebben, helemaal na een dagje school. Met deze tips en spelletjes voor warm weer kom je toch die uurtjes door tot etenstijd om daarna heerlijk te douchen en af te koelen om weer fris het bed in te duiken. Zo overleef je zelfs de hittegolf.

1. Spelen met water

Voor een paar uurtjes vind ik het eigenlijk onzin om een heel badje neer te zetten, en om die voor een paar middagen te laten staan vind ik ook onzin. Ook in de zomer ben ik daar eerlijk gezegd niet heel groot fan van. Toch is het wel lekker hoor; spelen met water. Daarom dat ik vorige week al de diy deelde van de nieuwe waterbaan die manlief heeft gemaakt. Maar ook de waterbaan met bootjes scoort altijd wel erg goed. Bij de Action kocht ik laatst ook 4 van die miniwaterpistooltjes voor 89 cent. Voor iedereen één ;-) Dan zeg ik altijd dat ze alleen de plantjes mogen natspuiten, en stiekem ga ik dan wat verder. De kinderen vermaken zich prima, zodat jij veilig vanaf binnen er een oogje op kan houden.

Lees ook: De leukste waterspelletjes voor warm weer

2. In de zandbak

Kies voor een speeltuin met bomen met lekker veel schaduw en laat je kind heerlijk zijn gang gaan in de zandbak. Korte broek aan, shirtje aan en gaan. Eventueel een schep mee of een zandwagen en daarna heerlijk genieten van hoe je kind aan het spelen is.

Lees ook: De beste zandbakken voor kinderen

3. Waterspeeltuin

Nu is een bezoekje aan het strand natuurlijk erg lekker, maar je zit dan wel in de volle zon. En om nu voor een paar uurtjes naar het strand te gaan, tenzij je in de buurt woont… Bij een waterspeeltuin heb je vaak meer schaduw. Vooraf kan je de tas inpakken zodat je meteen na school door kan. Drinken mee, wat eten, zwemkleding en handdoeken en een e-reader voor jezelf. Zo kom je de dag wel door.

Lees ook: Uitstapjes bij warm weer

4. Schatzoeken in ijs

Zoek wat snoepjes die niet smelten, of wat kleine speelgoedjes van plastic bij elkaar. Stop die in een plastic bak en vul hem met water. Een nachtje laten staan in de vriezer en de volgende dag kunnen de kinderen zich er op uitleven. Met een flesje (warm) water, een hamer of wat ze zelf bedenken.

Een extra dimensie geeft het als je in het water baking soda oplost en laat invriezen en ze vervolgens een spray geeft met azijn. Dat reageert met elkaar zodat het gaat bruisen.

5. Bellen blazen

Bellenblazen scoort ook altijd wel erg goed als buitenactiviteit bij de kinderen. Of het nu een eenvoudige bellenblaas is of een bellenblaaspistool of één met speciale vormpjes. Je kan ook heel makkelijk zelf een bellenblaas maken met stokken en een touw en een sopje om megabellen te blazen.

Lees ook: Zo maak je zelf mega bellenblaas bubbbels

6. Waterglijbaan

Oké, dit vergt even wat voorbereiding maar is de moeite absoluut waard voor een middag speelplezier. Het leukste is natuurlijk een zeepglijbaan, waarbij je een zeil ver in het grasveld uitlegt. En insmeert met groene zeep en water. Let er wel op dat je dit niet combineert met afwasmiddel, dan krijg je brandwonden zoals hier is gebeurd.

Natuurlijk kan je het ook jezelf makkelijk maken en toch een klein badje opblazen, al is het maar de zijkant. Er wat water in gieten, en een glijbaan over de rand heen plaatsen.

7. Uitwaaien

Als het warm is kan een fris windje je altijd helpen om af te koelen en even heerlijk op te frissen. Dan moet er natuurlijk wel wind staan. Plaatsen waar je snel wind kan vinden zijn onder andere op het strand, in de haven of bij grote open vlakten of juist tussen flatgebouwen door. Als het open is is het natuurlijk altijd leuk om een (al dan niet zelfgemaakte) vlieger op te laten. Of met een windmolentje te spelen. Zelf een waaier maken of sliertjes aan een airco knopen is natuurlijk ook erg leuk.

8. Schaduw tekeningen

Op het warmst van de dag tussen twaalf en drie blijf ik bij voorkeur binnen en anders zorg ik dat er genoeg schaduw in de tuin is. Nu hebben we al een grote boom die ervoor zorgt dat de helft van de tuin in de schaduw staat en voor het andere deel zet ik een parasol op. Je hebt tegenwoordig ook schaduwdoeken die voor veel schaduw zorgen of je kan een zonnescherm uitrollen. Die zorgt er ook voor dat het binnen aangenaam blijft. Met zon en schaduw kan je trouwens ook leuke spelletjes doen, wat dacht je van elkaars schaduw natrekken met stoepkrijt?

Lees ook: Spelletjes met licht en schaduw

9. Blijven drinken

Met het warme weer moet je natuurlijk lekker veel drinken en vocht binnen krijgen. Een paar jaar geleden heb ik daarom een plastic jerrycan gekocht die ik vul met water en daar twee bekers bij neer zet. Op die manier kunnen ze drinken zoveel ze willen, en krijgen de plantjes vaak ook wat water. Op die manier blijf je niet heen en weer lopen en krijgen ze toch genoeg vocht binnen. Natuurlijk kan je ze ook voor een keer vullen met wat ijsklontjes. Smaakjes doe ik er niet in omdat het vaak een waterballet wordt en dan alles gaat plakken of er ongewenste vliegende gasten op afkomen.

10. Fruit/groenten monkey platter

Vocht kan je echter niet alleen binnen krijgen door te drinken. Daarom dat ze van mij na schooltijd eerst een waterijsje aangeboden krijgen. Even een rustmomentje. Daarna zet ik dan een monkey platter neer met groenten en fruit. Denk aan druifjes, plakjes banaan, appelpartjes, snacktomaatjes, schijfjes komkommer, reepjes paprika etc. Zo kunnen ze pakken wat ze lekker vinden en eten ze meer dan als je ze alleen een appeltje voorschotelt. Naast vocht is het ook goed om de zoutbalans aan te vullen, met het warme weer zweet je sneller en raak je dus ook meer zout kwijt. Een keer een handje met chips, zoute sticks of wat zout strooien over de komkommer kan dan ook helemaal geen kwaad.

Lees ook: Monkey Platter; Originele ideeën voor op een bord of schaal, ook voor volwassenen

De perfecte afsluiting van zo’n middag is natuurlijk om lekker buiten te eten. Een frisse salade bijvoorbeeld of aan de kindvriendelijke bbq.

10 tips, spelletjes en activiteiten voor bij warm weer - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
10 tips, spelletjes en activiteiten voor bij warm weer
Author Rating
51star1star1star1star1star