Vandaag is het Valentijnsdag. Gewoon een doordeweekse dag, waarop de kinderen naar school moeten. Of misschien heb je jongere kinderen die nog lekker thuis mogen blijven. Voor alle leeftijden ben ik op zoek gegaan naar een leuke activiteit. Of je nu de hele middag, of even een kwartiertje na het eten hebt.

Sensopatisch spel in Valentijn’s thema

Mini Valentijnchallenge: sensopatisch spelen met rijst - Mamaliefde

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik dit heb aangeboden. Ik heb een grote bak gevuld met roodgekleurd rijst en een andere bak met rozenblaadjes. Eventueel vul je dit aan met wat losse materialen zoals bakjes, of lepeltjes, een trechtertje waar heerlijk mee geëxperimenteerd kan worden en je dreumes kan er heerlijk van genieten.

Lees ook: Zelf pasta / rijst kleuren
Lees ook: Sensopatisch spelen met rijst

Valentijn’s klei

Bereiding zelf klei maken - Mamaliefde

Mijn kinderen waren als peuter dol op kleien, het liefst doen ze dat de hele dag. Met huis-, tuin- en keukeningrediënten zoals bloem, zout en olie kan je eenvoudig zelf je eigen klei maken. Het recept om klei te maken vind je hier.

Lees ook: Recept zelf klei maken

Valentijn op de lichtbak

Onlangs schreef ik een uitgebreide blog over activiteiten die je kan doen op de lichttafel. Hier in huis is het echt een groot succes, en ook op de peuterspeelzaal spelen ze er graag mee. In het kader van Valentijn heb ik een bakje gevuld met rozenblaadjes. Hier kunnen ze vrij mee spelen maar kan je ook gebruiken om patronen mee te leggen. Bijvoorbeeld door zelf een vorm van een hartje te maken. Of je kan oefenen met tellen, of verdelen door groepjes te maken. Ook hierbij kunnen extra bakjes een leuke toevoeging zijn.

Lees ook: Spelletjes en materialen voor op de lichttafel

Valentijn’s Bingo

Valentijns Bingo - Mamaliefde.nl

Voor de kinderen van onderbouwleeftijd vond ik deze Valentijns Bingo. Het is een heel handige printable met een complete set van kaarten die werkt met symbolen. Zo is dit ook goed te spelen met jongere broertjes en zusjes die nog niet kunnen lezen. Samen een spelletje spelen aan tafel is natuurlijk erg gezellig. De set heeft diverse kaarten die je kan gebruiken.

Je vindt deze bingo hier.

Nog meer inspiratie!

Naast deze activiteiten zijn er nog veel meer leuke ideeën en winacties voor Valentijnsdag. Neem daarvoor een kijkje bij:

  • Kreanimo; Ilse is enorm creatief en houdt van kunst. Zij ging op zoek naar de leukste kunst met hartjes om zelf ook met kinderen te maken.
  • Volgmama; Nathalie ging op zoek naar de leukste kinderboekentips en deelt de top 10 in het thema liefde.

Ga jij nog iets leuks doen in het kader van Valentijn?

Lees ook: Wat vieren we met Valentijn? En wie was Valentinus?
Lees ook: Valentijnsdag cadeau voor hem en haar
Lees ook: Valentijnsdag cadeau tips kinderen
Lees ook: Romantische uitjes / avondje uit voor Valentijnsdag samen met je partner 
Lees ook: Valentijn knutselen met kinderen
Lees ook: Valentijnskaart zelf maken; Knutselen met kinderen, peuters en kleuters
Lees ook: Hartvormige hapjes maken voor Valentijn of moederdag recepten met oa chocolade en aardbeien
Lees ook: Hartjes vlecht maken; Valentijn kapsels (voor kinderen)
Lees ook: Letterbord / lichtbak quotes Valentijnsdag

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'