Toen onze dochter nog jong was vonden we het erg leuk om samen allerlei activiteiten te ondernemen. Ik zat tenslotte toch werkloos thuis en hele dagen binnen zitten was niets voor mij. Dus dompelde ik me onder in de wereld met activiteiten en cursussen voor baby’s. Geloof me, er is echt heel veel keus! Wel vond ik het belangrijk dat het voornamelijk ging om het samen bezig zijn in plaats van het al aanwakkeren van muzikale talenten etc. Als ze ouder zijn wordt vanzelf duidelijk welk talent ze hebben gekregen. En ook al ben ik van mening dat je een talent niet ongebruikt moet laten, je hebt hem niet voor niets gekregen, zal ik nooit teveel pushen. Het moet wel leuk voor ze blijven. Zover is het gelukkig nog niet als ze zo jong zijn. Daarom heb ik een aantal activiteiten op een rijtje gezet om in het eerste jaar met je kind samen te ondernemen.

Lees ook: Moeder dochter dag; De leukste uitjes, activiteiten en workshops voor samen dagje uit
Lees ook: Uitstapjes met een baby; de leukste en betaalbare uitjes

Babyzwemmen

Tips voor als je gaat babyzwemmen - Mamaliefde.nl

Ik denk dat dit de meest bekende activiteit is voor ouders en kind. Na het zwangerschapszwemmen gezellig met je kind het water in. Vaak wacht je hiermee tot je baby acht weken is. Het advies is tot de eerste prikjes, maar dat heeft meer te maken met de leeftijd die je baby dan heeft in plaats van de prikjes. In het water zitten namelijk een hoop bacteriën waardoor je baby ziek kan worden. Zoek ook een zwembad op waar het water warm is en blijf bij je jonge baby niet te lang in het water.

Lees ook: Tips voor als je gaat zwemmen met je baby.
Lees ook: Veilig zwemmen met zwemband baby; Babyfloat, swimtrainer of zwemvleugels wat is het beste en geschikt voor baby’s vanaf 3/4 maanden?

Babymassage

Shantala babymassage; tips en technieken - Mamaliefde.nl

Uiteindelijk zal je babymassage thuis gaan toepassen, maar om het aan te leren is het fijn om een cursus te volgen. Dit kan één op één of met een aantal andere stellen en baby’s. Zelf hebben we een korte cursus van drie ochtenden gedaan waarbij we iedere keer weer wat nieuws leerden. Je werkt met baby’s, die dorst hebben, slaperig zijn of willen huilen dus je bent soms meer bezig met je baby dan het opletten. Dan is het fijn als je wat documentatiemateriaal mee krijgt naar huis om dan verder te oefenen.

Lees ook: Shantala babymassage; Tips & Technieken

Muziek op Schoot

Muziek op schoot - Mamaliefde.nl Schoot

 

Vanaf vier / zes maanden kun je je kind meenemen naar Muziek op Schoot. De cursussen verschillen heel erg per docent, maar over het algemeen staat vrij ontdekken centraal. Er worden liedjes gezongen, bekend en onbekend, muziek geluisterd en gespeeld met materialen om te spelen met muziek en geluiden. Er gaat een wereld open voor deze kinderen.

Lees ook: Muziek op Schoot

Babygebaren

Baby gebaren - Mamaliefde.nl

Naast de standaard curussen babygebaren worden er ook ochtenden georganiseerd waarin je samen met je kindje aan de slag gaat met babygebaren. Vaak wordt er een boek voorgelezen en muziek afgespeeld waarbij er gebaren worden gemaakt. Zo leer je zelf als ouder wat nieuwe gebaren en wordt je kind hier laagdrempelig bekend mee gemaakt. Als het oudere kinderen ziet gebaren, zal het zelf ook sneller gebruik maken van gebaren.

Lees ook: Babygebaren & kindergebaren; Ervaringen, tips en voorbeelden van boek, Lotte en Max, apps, liedjes en meer!

Babydans

Babydans met je baby in draagzak - Mamaliefde.nl

Dit heb ik maar één proefles gedaan, maar ik vond het geweldig om een keer mee te maken. Bij babydans zit je kind in een draagzak of draagdoek lekker dicht tegen je aan. Vervolgens gaat de muziek aan en ga je lekker bewegen. Het is dus een combinatie van lekker bewegen en bezig zijn met je kind. Geen excuus dus dat je niet kunt bewegen met je kind. Want geloof me, dit was een heel krachtige work-out. En dan moest ik na afloop ook nog eens met de fiets naar huis over een paar hoge bruggen heen… De oefeningen die we op de vloer deden waren ook echt gericht op de band met je kind.

Lees ook: