Livigno is een Italiaanse stad gelegen in een 12 kilometer lang dal, vlak naast de grens met Zwitserland en op korte afstand van Oostenrijk. Het is een langgerekte plaats met voornamelijk chaletachtige bebouwing, gelegen op een hoogte van 1800 meter. Deze bestemming is zowel in de zomer als in de winter gericht op het ontvangen van toeristen, en beschikt over veel overnachtingsplaatsen, restaurants, bars en winkels. Door de koude winters met veel sneeuwval staat de plaats ook wel bekend onder de naam ‘Klein Tibet’. De zomers zijn aangenaam met gemiddelde temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Dit is een plaats waar je helemaal tot rust kan komen en de stress van het dagelijks leven thuis kan laten. De vriendelijke bewoners zijn helemaal gericht op de bezoekers die zich dan ook direct thuis zullen voelen. Met de auto is de afstand vanaf Utrecht 952 kilometer. De dichtstbijzijnde luchthaven is het Oostenrijkse vliegveld Innsbruck, op een afstand van 178 kilometer. Ook Milaan Bergamo (188 kilometer) en het Duitse Friedrichshafen (197 kilometer) zijn via de lucht bereikbaar.

Toerisme in Livigno

Gelegen in de vallei van de Spöl leefden de bewoners van Livigno tot aan het begin van de 20ste eeuw vrij geïsoleerd. In 1912 kreeg het dorp de eerste telefoonverbinding, en pas vanaf 1914 was het mogelijk om Livigno per auto te bereiken. Door de ontsluiting van dit dal kwam al snel het eerste toerisme op gang. De Livignaschi, zoals de inwoners worden genoemd, leerde de voordelen van de bezoekers kennen. Pas rond 1952 was het dorp in staat om ook in de winter de wegen sneeuwvrij te houden, waardoor ook de hoeveelheid liefhebbers van de wintersport naar Livigno toenam. Met ruim 115 kilometer aan sneeuwpistes is Livigno momenteel een populaire wintersportbestemming. Samen met de groei van het aantal bezoekers zijn de voorzieningen van het dorp meegegroeid waardoor het huidige Livigno een welvaren plaats is geworden.

Meer informatie vind je hier.

Een actieve zomervakantie voor jong en oud

Vooral actieve families en individuen houden van Livigno en zijn omgeving. Ook voor kinderen vanaf 5 jaar is het een fascinerende omgeving en zullen ze zich niet vervelen. In de stad organiseert de kinderclub Livigno tijdens de hele zomer overdag activiteiten voor kinderen. Door de ligging van Livigno op 1800 meter hoogte is het een prima gebied voor een serieuze hoogtetraining. Naast wandelen en fietsen is het mogelijk om in het Lago di Livigno de watersporten kajakken, windsurfen en stand-up paddle te beoefenen. Vissers gooien in dit stuwmeer hun hengels uit op zoek naar zoetwatervissen. Tenslotte is het mogelijk om paard te rijden, te golfen of de bergen klimmend te bedwingen.

Livigno is niet voor niets door de European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES EUROPE) gekozen tot ‘European Sports municipality 2019’. De Italiaanse bestemming heeft deze titel te danken aan de innovatie en ontwikkeling van sportfaciliteiten voor jong en oud, voor profs en recreanten. Niet alleen op het gebied van wintersporten, maar ook in andere buiten- en binnensporten, accommodaties, diensten en evenementen.

Sportieve uitdagingen

Livigno heeft oneindig veel mogelijkheden voor sportieve activiteiten. Door de omringende bergen zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgestippeld. Door de hoge ligging van