Sinterklaasfeest voor iedereen

Sinterklaas; een periode vol vreugde en overvloed. Waarbij we van mening zijn dat ieder kind gewoon even onbezorgd moet kunnen genieten. Voor gezinnen met een beperkte beurs vaak ook een heel stressvolle periode; want je wil je kind niet tekort doen en ook iets geven zodat ze op het schoolplein kunnen meepraten. Maar, dat is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig is het ook een periode waarin mensen niet alleen maar bezig zijn met zichzelf in de huidige steeds meer individualiserende samenleving, maar gunnen ze het ieder kind om Sinterklaas te mogen vieren. En daarom worden er steeds meer initiatieven opgezet die dat mogelijk maken, van cadeautjes inzamelen om via de voedselbank uit te delen via landelijke campagnes tot kleinschalige particuliere initiatieven. En die hebben natuurlijk allemaal hulp nodig. Daar lever ik graag een bijdrage aan door de volgende drie te delen. Mocht je zelf ook weet hebben van een mooi initiatief, stuur dan vooral het persbericht even door!

Lees ook: Originele & grappige sinterklaas surprise maken & cadeau ideeën

Hulpsinterklazen bij Albert Heijn

Albert Heijn viert het Sinterklaasfeest met twee grootschalige lokale acties die mensen met elkaar verbindt. Van 6 tot 19 november kunnen buurtbewoners bij 650 Albert Heijnwinkels één mooi stuk speelgoed inleveren voor de Goedzak®-actie, die dit jaar voor de derde keer op rij wordt georganiseerd. Deze cadeaus gaan naar kinderen voor wie het maken van verlanglijstjes niet zo vanzelfsprekend is. Voor de Goedzak®-actie kunnen mensen dit jaar één mooi en intact stuk speelgoed per persoon bij deelnemende winkels inleveren. Met de Goedzak®-actie krijgt speelgoed een mooie nieuwe bestemming en worden veel kinderen blij gemaakt met een cadeautje. De winkels kiezen vooraf een lokaal goed doel waar de Goedzakken uiteindelijk voor 5 december bezorgd worden. Zo krijgt het ingezamelde speelgoed een nieuwe bestemming in de buurt.

Ook kunnen kinderen, als de Sint in het land is, een schoentje zetten in de winkel voor zichzelf óf voor een ander. Bijvoorbeeld voor opa of oma, een vriendje uit de klas of iemand anders die ook een cadeautje van de Sint heeft verdiend. Ook je schoen zetten? Breng jouw schoentje of dat van iemand anders naar de winkel van 20 tot 29 november. Kom van 27 november tot 5 december terug naar de winkel om de schoen op te halen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Low-budget Sinterklaas; Van goedkope cadeautjes tot ideeeën voor organisatie

Ieder kind een dagje Sint

Ieder kind een dagje Sint is een idee dat kinderen en volwassenen aanmoedigen om op 1 december 2017 speelgoed een tweede leven te geven. En zo een ander blij te maken. Het idee is even simpel als effectief. Bij veel gezinnen ligt speelgoed op zolder waar niet meer mee wordt gespeeld. Kinderen zijn erop uitgekeken, of simpelweg te groot voor geworden. Soms blijft speelgoed om die reden jaren liggen, of wordt soms zelfs weggegooid. Frederik Nysingh, één van de initiatiefnemers: “Elk kind verdient een glimlach met Sinterklaas. De essentie van Sinterklaas is
plezier, en dat gunnen we ieder kind. Soms kijken kinderen er eerst gek van op: moet ik echt iets weggeven? Maar naderhand voelt het net zo bevredigend als iets krijgen. En dat vinden de kinderen zelf ook. Met Dagje Sinterklaas roepen we kinderen en volwassenen op te delen en te geven. Met speelgoed waar je zelf op uitgekeken bent, maak je een ander misschien wel heel gelukkig.”

Dat het werkt, zag Nysingh twee jaar geleden, toen het initiatief voor het eerst werd georganiseerd. “De landelijke intocht van Sinterklaas vond toen plaats in Meppel. In samenwerking met de provincie Drenthe hebben we toen ‘Dagje Sinterklaas’ georganiseerd. Dit leverde toen al ruim 8000 verzamelde, ingepakte en weggegeven cadeaus op. De positiviteit die daarvanuit ging was enorm. Daarom wilden we dit weer initiëren. Ditmaal op landelijke schaal. We roepen scholen, verenigingen, ouders, opa’s, oma’s en kinderen op om Dagje Sinterklaas in hun eigen woonplaats te organiseren.” Twee jaar geleden werden massaal cadeaus gegeven aan kinderen in AZC’s, via de Voedselbank en in ziekenhuizen.

Meer informatie vind je hier. Daar vind je onder andere beeldmateriaal om kinderen op weg te helpen. “Denk aan posters om uit te printen en op school te hangen, flyers, knipvellen en etiketten om op het cadeau te plakken.” Zo wordt het iedereen makkelijk gemaakt mee te doen.

Recycle Sint

Tijdens Pakjesavond worden veel kinderen overspoeld met nieuw speelgoed. En in veel gevallen raken ze er na een tijdje op uitgekeken en belandt het al snel in de hoek van de kamer. Dat móet anders, dacht Elif Algu, zelf moeder van 2 kinderen en eigenaar van duurzaam communicatiebureau Branding a Better World, en heeft daarom vier jaar geleden de Recycle Sint bedacht; een duurzaam initiatief dat elk jaar steeds meer mensen in het hele land aanspoort om een speelgoedruilmarkt te organiseren waar gebruikt speelgoed makkelijk geruild kan worden zodat het een nieuwe zinvolle bestemming krijgt.

Met dit initiatief inspireert Elif mensen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld: ‘De Recylce Sint past helemaal bij ons huidige tijdperk van de deeleconomie waar het juist draait om duurzaam om te gaan met spullen. Je bespaart tijd, geld en je maakt met speelgoed dat je kind niet meer gebruikt een ander kind heel blij. Iets goeds voor de wereld doen is natuurlijk het slimste en beste cadeau wat je kunt geven.’

Meer informatie en een toolkit met o.a. een flyer en handige actielijst is hier te vinden.

Lees ook: Sinterklaasspel idee met speurtocht en voorbeelden van opdrachten, quiz-vragen en gedicht voor pakjesavond. Met kinderen of volwassenen.

Actie Pepernoot

Met Actie Pepernoot zorgen wij ervoor dat kinderen die in armoede opgroeien tóch een cadeautje krijgen op Pakjesavond, want voor 1 op de 8 kinderen is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Tot groot verdriet komt de Sint niks brengen op 5 december, terwijl vriendjes en buurtkinderen wel een cadeautje krijgen. Wij vinden dat zij er gewoon bij moeten kunnen horen en de beleving van pakjesavond verdienen, en daarom vraagt Stichting Kinderhulp samen met de VriendenLoterij, al sinds 2000 jaarlijks aandacht voor Actie Pepernoot.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook; De leukste Sinterklaas uitjes naar sinterklaas huizen, musea en feeste

Summary
Review Date
Reviewed Item
Actie pepernoot en andere initiatieven om speelgoed in te zamelen voor Sinterklaas
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top