Hoe vaak ik die vraag wel niet gehoord heb. Bloggen is toch alleen maar stukjes typen? Ja, dat kan. Als je net begint is stukjes typen, oftewel content produceren een van je belangrijkste taken. Je moet iets hebben om je lezers te ‘geven’ als ze naar je toe komen. Als het doel van het bloggen een online dagboek bijhouden is en je leven delen is stukjes typen ook een van je kerntaken. Of in ieder geval daar begint het mee. Maar als je verder gaat komt er steeds meer bij kijken. Want bij die leuke stukjes wil je natuurlijk wel een foto.

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

Fotografie

En daar begint het mee, want dat beeldmateriaal moet toch ergens vandaan komen. Natuurlijk kan je in je archief duiken en daar foto’s zoeken en hopen dat er eentje past. Maar soms is dat het net niet. Dus moeten er nieuwe foto’s gemaakt worden. Of wat dacht je van dat lekkere gerecht dat je hebt gemaakt, even een foto maken, die nieuwe kleren die je hebt geshopt, eerst even op de foto voor je ze aantrekt / in de kast legt. En voor je het weet maak je overal foto’s van, voor het geval dat… Een deel zal je gebruiken, maar een deel zal nooit het daglicht zien. Als je bewust omgaat met je privacy kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen gezichten op de foto te zetten. Dan moet je daar ook extra foto’s voor maken. In het begin gaat het nog heel natuurlijk, maar op een gegeven moment baal je dat de dagen korter worden en het ‘s-avonds te donker is om mooie lichte foto’s te maken. Dan moet het foto’s maken ingepland worden op je vrije dag, of een set lampen aanschaffen.

Lay-out

Je thema zal ook aandacht nodig hebben. In het begin is een standaard thema waar je een dag aan zit te prutsen voldoende. Maar soms wil je iets net even anders, of wordt je het zat. Dat ‘even’ knutselen aan je thema kost stiekem al best veel tijd. Zeker als je besluit als je toch liever een ander thema wilt. Voor je het weet gaat je nachtrust er aan, want de volgende dag wil je hem toch wel ‘live’ hebben.  De plug-ins moeten ook regelmatig ge-update en zo komt er nog veel meer bij kijken. Dat blijft constant tijd vragen.

Mailen

Het begint met een mailtje van een bedrijf dat je graag iets wilt laten reviewen of een winactie wilt organiseren. Ik werd daar helemaal hyper van, dat ze mijn site daar goed genoeg voor vonden. Ik als mama met een blog. Nu zijn we ruim anderhalf jaar verder en krijg ik dagelijks dergelijke verzoeken. Het nieuwe is er van af. Toch blijven er soms aanvragen binnen komen waar ik helemaal van lig te stuiteren. Ook de ‘kleinere’ samenwerkingen blijf ik waarderen. Het blijft ongelofelijk soms wat je als blogger er allemaal op je pad terecht komt. Het grootste deel van de tijd ben ik nu ook kwijt aan het mailcontact om dingen af te spreken. Soms krijg ik commentaar dat ik teveel doe aan samenwerkingen, maar ik vind het allemaal erg leuk om te doen en voor de bezoekers hoef ik het niet te laten. Ik blijf het echter een lastige discussie; wanneer zeg je ja en wanneer nee. Ik gun het iedereen gewoon te graag. Als ik er zelf niets mee kan omdat er geen baby meer is dan wel een van de gastbloggers.

Social media

En dan het social media, als blogger kan je hier vrijwel niet omheen. Op mijn eigen persoonlijke Facebook profiel ben ik eigenlijk nauwelijks actief. Facebook gebruik ik vaak voor de groepen waar ik actief ben. Ik vind het erg leuk om op die manier contact te onderhouden met andere bloggers en daar leer ik ook weer een hoop van.  De facebook pagina gebruik ik vaak voor het delen van de blogposts en wordt ook steeds vaker via facebook benaderd in plaats van per mail. Als ik iets leuks tegenkom deel ik het hier ook. Op instagram plaats ik twee / drie keer per dag een foto van wat we op dat moment aan het doen zijn. Een soort blik achter de schermen. Deze foto’s worden doorgeplaatst op twitter, samen met de blogposts. Als ik een snelle vraag heb wil ik het daar ook nog wel eens plaatsen. Net zoals af en toe een bloggerchat. Verder is dat niet echt mijn medium. Iedere dag probeer ik een vijf minuutjes door te brengen op pinterest, daar haal ik stiekem best veel inspiratie vandaan en vind het erg leuk om te doen. Een probleem; tijd om het allemaal uit te proberen en er over schrijven. En tja, het lezen, kijken, harten of reageren op anderen schiet er wel eens bij in. Ik red het gewoon niet om overal de tijdlijn terug te scrollen en overal actief te zijn. Daarom ben ik zo ontzettend dankbaar dat jullie toch terug blijven komen.

Inspiratie

En het begint eigenlijk allemaal bij inspiratie. Je moet tenslotte wel wat beleven om over te schrijven. Dat zijn veelal aanleidingen vanuit het leven van iedere dag. Maar dat kan al snel saai worden en veel van hetzelfde. Een van de voordelen van het bloggen is de uitnodigingen die binnen stromen. Met name de events met kinderen vind ik erg leuk om te bezoeken. Denk aan premières van nieuwe theatervoorstellingen, maar ook van speelgoedfabrikanten die nieuw speelgoed produceren of dagjes uit, zoals naar Lego World afgelopen week. Als zo’n event is geweest zit ik vaak nog tot diep in de nacht achter de computer. Het typen zelf is misschien maar een half uurtje / drie kwartier werk. Maar het geheel, met foto’s er uit zoeken, wordpress die vastloopt, foto’s laden, ondertussen nog even chatten en voor je het weet ben je vier uur bezig met een blogpost. Die je het liefste de volgende ochtend nog online wil hebben, dus dat wordt nachtwerk. Die haast zit er op omdat het maar een tijdelijk event is, daarna is het niet meer interessant om te lezen. De actualiteitswaarde is er vanaf, of er zijn al zoveel andere bloggers die er over hebben geschreven. Dan is het erg lastig om daar nog waarde aan toe te voegen.

Hoe lang ben jij gemiddeld bezig met een blogpost?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'