Komende donderdag is het zo ver; de leerkrachten van het basisonderwijs gaan staken. In tegenstelling tot wat op een groot aantal scholen wel het geval was tijdens de prikactie, worden er geen alternatieven geregeld. Die moeten ouders zelf zien te vinden. Sommige scholen hadden vanwege de dag van de leerkracht al een studiedag ingepland. Dus daar verandert er niet veel. Andere ouders moesten snel op zoek naar een oplossing. Oma en opa worden ingeschakeld, er worden afspraakjes gemaakt met vriendjes en vriendinnetjes, de bso draait overuren of de ouders hebben vrij geregeld. De economie zal het die dag een tandje minder moeten doen. Vlak na de bekendmaking kwam Moeders.nu met een viral post waarin ze bekende pretparken verzocht om die dag open te gaan voor een megaschoolreisje. En zowaar was er een pretpark die daar gehoor aan gaf. Daarop volgde ook een dierentuin en nu ook geven meerdere musea aan die dag (extra) open te gaan, met flinke korting of zelfs gratis. Tijd voor een overzicht van de leukste uitjes tijdens de staking. Ontbreken er activiteiten dan hoor ik het graag!

Lees ook: Uitjes Nationale Onderwijsstaking vrijdag 15 maart
Lees ook: Wat te doen tijdens studiedag op school; Tips voor leuke uitjes en activiteiten om iets leuks te doen

Julianatoren; school dicht park open

Zij maakten als eerste bekend een dagje extra open te gaan om zo een leuk alternatief te bieden op deze dag. ‘Normaal gesproken zijn wij dan gesloten. Wij kregen alleen zoveel vragen of wij open willen gaan op deze dag, dat wij hebben besloten om hier gehoor aan te geven’, geeft de algemeen directeur Jeroen Buter aan. ‘We maken deze dag aantrekkelijk met een stakingskorting en kinderen kunnen een schoolreis in seizoen 2018 voor hun groep winnen’. Bezoekers krijgen op deze stakingsdag online via de website maar liefst € 7,50 korting op
een toegangkaart. Je betaalt dan online voor een toegangskaart geen € 22,50 maar slechts € 15,00 p.p.. En dat is nog niet alles: indien de leerling een mooie tekening of knutsel meeneemt waarop de school, de leerkracht en/of de klasgenoten staan afgebeeld, maken ze kans op een schoolreis (entree + pretpakket) voor hun eigen groep in seizoen 2018. Je levert je mooie creatie, met de naam van je
school, je eigen naam, e-mailadres en geboortedatum, in bij Jul’s Brievenbus (onderaan bij de Julianatoren). De winnaar krijgt persoonlijk een bericht.

Lees hier meer informatie.

Avonturenpark Hellendoorn

Dat geldt ook voor Avonturenpark Hellendoorn in de gelijknamige plaats. Kaarten kosten op de dag van de staking 18,95 euro, dat is 11 euro goedkoper dan op een normale dag. En daar krijg je ook nog eens een smulpakket bij, dus de lunchpakketjes mag je thuis laten. Helaas is het park dan nog niet in het thema van Heksendoorn. Dat is pas vanaf komend weekend.

Hier vind je meer informatie.

Attractiepark Tivoli in Berg en dal

Ook Attractiepark Tivoli in Berg en Dal bij Nijmegen speelt in op de plotselinge vrije dag. Het park is normaal alleen voor Halloween open in oktober, maar voor de lerarenstaking maken ze een uitzondering. Ook kaartjes zijn goedkoper: die kosten 11 in plaats van 13 euro. Het speciale tarief geldt alleen bij de kassa van het pretpark en dus niet online. Het pretpark zal op donderdag 5 oktober 2017 van 11.00 tot 17.00 uur open zijn.

Hier vind je meer informatie.

Billy Bard Park Hemelrijk

Het Brabantse BillyBird Park Hemelrijk heeft eveneens besloten om de attracties op 5 oktober open te gooien. Verder is er niet bekend of ze ook korting geven oid.

Hier vind je meer informatie

Slagharen; Geen school maar wel de hele dag lol?

Op donderdag 5 oktober zijn basisscholen gesloten. Geen school, maar wel de hele dag lol?! Kom op donderdag 5 oktober naar Slagharen voor een dag vol avontuur en plezier in meer dan 30 spannende attracties en shows! Sluit de dag spectaculair af tijdens de première van Miracle of Lights: een lichtjesparade met aansluitend een avondspektakel. Ontvang online het tweede kaartje GRATIS voor een bezoek op 5 oktober.

Meer informatie vind je hier.

Familiepretpark De Waarbeek

Familiepretpark De Waarbeek in Hengelo gaat donderdag speciaal open in verband met de landelijke staking van leraren in het basisonderwijs. “Veel ouders of verzorgers hebben geen idee wat te doen met de extra vrije dag”, zegt manager Maikel Rutgers van De Waarbeek. Bij wijze van alternatieve dagbesteding is het pretpark donderdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Speciaal voor deze dag hanteert De Waarbeek een actietarief van 7,50 euro voor een hele dag pret.

Hier vind je meer informatie.

Attractiepark Duinen Zathe

Attractiepark Duinen Zathe gooit niet met kortingskaarten, maar wil dat je als bezoeker nog wel een beetje je best moet doen. Bezoekers die namelijk verkleed komen als een superheld krijgen vandaag maar liefst 50% korting! De kaartjes zijn inclusief onbeperkt eten en drinken (patat, snacks, fruit, broodjes ham en kaas, ranja, koffie, thee, water en ijsjes!) en kosten dan nog maar €7,25 in plaats van €14,50.

Meer informatie vind je hier.

Speelpark Oud Valkeveen

Dagje uit: Oud Valkeveen Naarden - Mamaliefde.nl

Neem je vriendjes en vriendinnetjes mee naar Speelpark Oud Valkeveen! Op 5 oktober gaat dit enorme speelparadijs extra open, met zowel overdekte als open speeltoestellen en attracties. Oud Valkeveen ligt in het midden van Nederland, bij Naarden. Speciaal op deze dag betaalt iedere betalende bezoeker slechts €5 entree in plaats van €9.

Kijk hier voor meer informatie.

Want ook in de Apenheul valt een hoop te leren

De Apenheul in Apeldoorn geeft op de dag van de lerarenstaking korting op toegangskaartjes. Normaal betaal je 19 of 21,50 euro voor een kaartje, op de dag van de staking is dat 10 euro. De kaartjes zijn te koop in de webwinkel en het park is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Want ook in Apenheul zelf valt een heleboel te leren. Speciaal op 5 oktober geven onze gidsen open rondleidingen. Verder ontdek je op het Apenboompad loslopende apen tússen de boomtoppen, terwijl je alles leert over het tropisch regenwoud. Met de verschillende interactieve spelelementen in Jambo’s Wereld kom je alles te weten over gorilla’s. En in het Na-aaphuis kun je je zélf uitleven als een aap. Bovendien ontdek je hier met een speciale test hoeveel je zelf eigenlijk op een aap lijkt. Tot slot geven de dierverzorgers op allerlei plekken in het park educatieve presentaties over de dieren. Mis ze niet!

Hier vind je meer informatie.

Dolfinarium; halve prijs

Op 5 oktober staken de leraren in het basisonderwijs. Voor de ouders van de kinderen zorgt deze staking misschien voor een opvangprobleem, maar daar heeft Dolfinarium een oplossing voor! Kom op 5 oktober voor slechts €10,- per persoon (zowel ouders als kinderen) en geniet van een leuke maar vooral leerzame dag uit tussen alle zeezoogdieren op het park. Bezoekers mogen die dag van 10.00 tot 17.00 uur voor 10 euro naar binnen – ook hier is dat bijna de helft van de normale entreeprijs.

Hier vind je meer informatie.

Buitenles in de dierentuin GAIA Zoo

Omdat donderdagen in de dierentuin meestal rustig zijn, biedt GaiaZOO de helpende hand op donderdag 5 oktober. Kinderen mogen op 5-10 voor € 5,- de dierentuin bezoeken en hun (groot)ouders betalen slechts € 10,-. Aangezien educatie heel hoog in het vaandel staat van de Kerkraadse dierentuin en er volop speelgelegenheden zijn, wordt het in feite een ‘buitenlesdag’ voor de Zuid-Limburgse jeugd.

Hier vind je meer informatie.

Zooparc Overloon; je leert hier ook nog wat

ZooParc Overloon speelt in op de landelijke staking van docenten in het basisonderwijs komende donderdag. Wie op ‘de extra vrije dag’ naar de dierentuin komt, kan rekenen op korting op het entreekaartje. Dat kost normaal gesproken aan de kassa 16,50 euro, maar wie 5 oktober komt betaalt slechts 10 euro. Waarom de dierentuin dat doet? ,,Omdat we het een sympathiek idee vinden”, zegt een woordvoerster van het bedrijf. Niet omdat ZooParc nu per se achter de staking staat. ,,Daar laten we ons niet over uit.” De dierentuin is wel een verantwoord alternatief voor school, vindt ze. ,,Je leert hier ook nog wat.”

Meer informatie vind je hier.

Wildlands Adventure

Bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen krijgen alle (basisschool) leerlingen tot en met 13 jaar op donderdag 5 oktober maar liefst 17,50 korting! Een kaartje kost normaal €27,50, maar vandaag kan een kind al voor €10 naar binnen.

Meer informatie vind je hier 

 

Gratis entree kind & begeleider bij Kaap Skil


Vanwege de staking in het basisonderwijs zijn de Texelse kinderen aanstaande donderdag vrij van school. Museum Kaap Skil nodigt hen met hun (groot)ouders uit om deze extra vrije dag gratis in het museum te komen vieren. Er is binnen en buiten van alles te beleven en de toegang is gratis. Kinderen vinden Kaap Skil geweldig; de avonturen van zeelui, wrakduikers en jutters spreken enorm tot hun verbeelding. Voor Texelse kinderen is het extra leuk, want het gaat om de geschiedenis van hun eigen eiland. Het is bijzonder voor ze om te ontdekken dat Texel als belangrijkste ankerplaats een sleutelrol speelde in de Gouden Eeuw. Dat er allerlei scheepswrakken vol schatten uit die periode voor de kust op de zeebodem liggen vinden kinderen helemaal fantastisch.

Donderdagmiddag zijn er verschillende activiteiten in het buitenmuseum van Kaap Skil. Kinderen kunnen bij de touwslagers hun eigen springtouw draaien, de spinster laat zien hoe zij garen spint van wol en de scheepsmodelbouwer en nettenboeter zijn aan het werk. De tentoonstelling Trui aan, trossen los! zullen de meeste Texelaars ook nog niet gezien hebben. Genoeg reden dus om naar Oudeschild te gaan donderdag! Volwassenen krijgen, onder begeleiding van minimaal 1 kind in de basisschoolleeftijd, ook gratis entree. Maximaal 2 volwassenen per kind.

Hier vind je meer informatie.

Landgoed de Olmenhorst

Landgoed de Olmenhorst is tussen zonsopgang en -ondergang vrij toegankelijk voor het publiek. Je kunt een mooie wandeling maken of de ateliers bekijken. Honden zijn aangelijnd ook welkom, alleen niet in de Landgoedwinkel. Op donderdag 5 oktober is Landgoed de Olmenhorst, vanwege de lerarenstaking, extra geopend! Je bent welkom van 13:00 tot 17:00. De prijs per kilo is dit jaar € 2,25 voor zowel appels als peren ( iets hoger vanwege de schade door de late nachtvorst)

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Hoensbroek & Thermenmuseum