Wat ga jij doen komende donderdag tijdens de landelijke staking van het basisonderwijs?

Komende donderdag is het zo ver; de leerkrachten van het basisonderwijs gaan staken. In tegenstelling tot wat op een groot aantal scholen wel het geval was tijdens de prikactie, worden er geen alternatieven geregeld. Die moeten ouders zelf zien te vinden. Sommige scholen hadden vanwege de dag van de leerkracht al een studiedag ingepland. Dus daar verandert er niet veel. Andere ouders moesten snel op zoek naar een oplossing. Oma en opa worden ingeschakeld, er worden afspraakjes gemaakt met vriendjes en vriendinnetjes, de bso draait overuren of de ouders hebben vrij geregeld. De economie zal het die dag een tandje minder moeten doen. Vlak na de bekendmaking kwam Moeders.nu met een viral post waarin ze bekende pretparken verzocht om die dag open te gaan voor een megaschoolreisje. En zowaar was er een pretpark die daar gehoor aan gaf. Daarop volgde ook een dierentuin en nu ook geven meerdere musea aan die dag (extra) open te gaan, met flinke korting of zelfs gratis. Tijd voor een overzicht van de leukste uitjes tijdens de staking. Ontbreken er activiteiten dan hoor ik het graag!

Lees ook:

Uitjes Nationale Onderwijsstaking vrijdag 15 maart

Julianatoren; school dicht park open

Zij maakten als eerste bekend een dagje extra open te gaan om zo een leuk alternatief te bieden op deze dag. ‘Normaal gesproken zijn wij dan gesloten. Wij kregen alleen zoveel vragen of wij open willen gaan op deze dag, dat wij hebben besloten om hier gehoor aan te geven’, geeft de algemeen directeur Jeroen Buter aan. ‘We maken deze dag aantrekkelijk met een stakingskorting en kinderen kunnen een schoolreis in seizoen 2018 voor hun groep winnen’. Bezoekers krijgen op deze stakingsdag online via de website maar liefst € 7,50 korting op
een toegangkaart. Je betaalt dan online voor een toegangskaart geen € 22,50 maar slechts € 15,00 p.p.. En dat is nog niet alles: indien de leerling een mooie tekening of knutsel meeneemt waarop de school, de leerkracht en/of de klasgenoten staan afgebeeld, maken ze kans op een schoolreis (entree + pretpakket) voor hun eigen groep in seizoen 2018. Je levert je mooie creatie, met de naam van je
school, je eigen naam, e-mailadres en geboortedatum, in bij Jul’s Brievenbus (onderaan bij de Julianatoren). De winnaar krijgt persoonlijk een bericht.

Lees hier meer informatie.

Avonturenpark Hellendoorn

Dat geldt ook voor Avonturenpark Hellendoorn in de gelijknamige plaats. Kaarten kosten op de dag van de staking 18,95 euro, dat is 11 euro goedkoper dan op een normale dag. En daar krijg je ook nog eens een smulpakket bij, dus de lunchpakketjes mag je thuis laten. Helaas is het park dan nog niet in het thema van Heksendoorn. Dat is pas vanaf komend weekend.

Hier vind je meer informatie.

Attractiepark Tivoli in Berg en dal

Ook Attractiepark Tivoli in Berg en Dal bij Nijmegen speelt in op de plotselinge vrije dag. Het park is normaal alleen voor Halloween open in oktober, maar voor de lerarenstaking maken ze een uitzondering. Ook kaartjes zijn goedkoper: die kosten 11 in plaats van 13 euro. Het speciale tarief geldt alleen bij de kassa van het pretpark en dus niet online. Het pretpark zal op donderdag 5 oktober 2017 van 11.00 tot 17.00 uur open zijn.

Hier vind je meer informatie.

Billy Bard Park Hemelrijk

Het Brabantse BillyBird Park Hemelrijk heeft eveneens besloten om de attracties op 5 oktober open te gooien. Verder is er niet bekend of ze ook korting geven oid.

Hier vind je meer informatie

Slagharen; Geen school maar wel de hele dag lol?

Op donderdag 5 oktober zijn basisscholen gesloten. Geen school, maar wel de hele dag lol?! Kom op donderdag 5 oktober naar Slagharen voor een dag vol avontuur en plezier in meer dan 30 spannende attracties en shows! Sluit de dag spectaculair af tijdens de première van Miracle of Lights: een lichtjesparade met aansluitend een avondspektakel. Ontvang online het tweede kaartje GRATIS voor een bezoek op 5 oktober.

Meer informatie vind je hier.

Familiepretpark De Waarbeek

Familiepretpark De Waarbeek in Hengelo gaat donderdag speciaal open in verband met de landelijke staking van leraren in het basisonderwijs. “Veel ouders of verzorgers hebben geen idee wat te doen met de extra vrije dag”, zegt manager Maikel Rutgers van De Waarbeek. Bij wijze van alternatieve dagbesteding is het pretpark donderdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Speciaal voor deze dag hanteert De Waarbeek een actietarief van 7,50 euro voor een hele dag pret.

Hier vind je meer informatie.

Attractiepark Duinen Zathe

Attractiepark Duinen Zathe gooit niet met kortingskaarten, maar wil dat je als bezoeker nog wel een beetje je best moet doen. Bezoekers die namelijk verkleed komen als een superheld krijgen vandaag maar liefst 50% korting! De kaartjes zijn inclusief onbeperkt eten en drinken (patat, snacks, fruit, broodjes ham en kaas, ranja, koffie, thee, water en ijsjes!) en kosten dan nog maar €7,25 in plaats van €14,50.

Meer informatie vind je hier.

Speelpark Oud Valkeveen

Dagje uit: Oud Valkeveen Naarden - Mamaliefde.nl

Neem je vriendjes en vriendinnetjes mee naar Speelpark Oud Valkeveen! Op 5 oktober gaat dit enorme speelparadijs extra open, met zowel overdekte als open speeltoestellen en attracties. Oud Valkeveen ligt in het midden van Nederland, bij Naarden. Speciaal op deze dag betaalt iedere betalende bezoeker slechts €5 entree in plaats van €9.

Kijk hier voor meer informatie.

Want ook in de Apenheul valt een hoop te leren

De Apenheul in Apeldoorn geeft op de dag van de lerarenstaking korting op toegangskaartjes. Normaal betaal je 19 of 21,50 euro voor een kaartje, op de dag van de staking is dat 10 euro. De kaartjes zijn te koop in de webwinkel en het park is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Want ook in Apenheul zelf valt een heleboel te leren. Speciaal op 5 oktober geven onze gidsen open rondleidingen. Verder ontdek je op het Apenboompad loslopende apen tússen de boomtoppen, terwijl je alles leert over het tropisch regenwoud. Met de verschillende interactieve spelelementen in Jambo’s Wereld kom je alles te weten over gorilla’s. En in het Na-aaphuis kun je je zélf uitleven als een aap. Bovendien ontdek je hier met een speciale test hoeveel je zelf eigenlijk op een aap lijkt. Tot slot geven de dierverzorgers op allerlei plekken in het park educatieve presentaties over de dieren. Mis ze niet!

Hier vind je meer informatie.

Dolfinarium; halve prijs

Op 5 oktober staken de leraren in het basisonderwijs. Voor de ouders van de kinderen zorgt deze staking misschien voor een opvangprobleem, maar daar heeft Dolfinarium een oplossing voor! Kom op 5 oktober voor slechts €10,- per persoon (zowel ouders als kinderen) en geniet van een leuke maar vooral leerzame dag uit tussen alle zeezoogdieren op het park. Bezoekers mogen die dag van 10.00 tot 17.00 uur voor 10 euro naar binnen – ook hier is dat bijna de helft van de normale entreeprijs.

Hier vind je meer informatie.

Buitenles in de dierentuin GAIA Zoo

Omdat donderdagen in de dierentuin meestal rustig zijn, biedt GaiaZOO de helpende hand op donderdag 5 oktober. Kinderen mogen op 5-10 voor € 5,- de dierentuin bezoeken en hun (groot)ouders betalen slechts € 10,-. Aangezien educatie heel hoog in het vaandel staat van de Kerkraadse dierentuin en er volop speelgelegenheden zijn, wordt het in feite een ‘buitenlesdag’ voor de Zuid-Limburgse jeugd.

Hier vind je meer informatie.

Zooparc Overloon; je leert hier ook nog wat

ZooParc Overloon speelt in op de landelijke staking van docenten in het basisonderwijs komende donderdag. Wie op ‘de extra vrije dag’ naar de dierentuin komt, kan rekenen op korting op het entreekaartje. Dat kost normaal gesproken aan de kassa 16,50 euro, maar wie 5 oktober komt betaalt slechts 10 euro. Waarom de dierentuin dat doet? ,,Omdat we het een sympathiek idee vinden”, zegt een woordvoerster van het bedrijf. Niet omdat ZooParc nu per se achter de staking staat. ,,Daar laten we ons niet over uit.” De dierentuin is wel een verantwoord alternatief voor school, vindt ze. ,,Je leert hier ook nog wat.”

Meer informatie vind je hier.

Wildlands Adventure

Bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen krijgen alle (basisschool) leerlingen tot en met 13 jaar op donderdag 5 oktober maar liefst 17,50 korting! Een kaartje kost normaal €27,50, maar vandaag kan een kind al voor €10 naar binnen.

Meer informatie vind je hier 

 

Gratis entree kind & begeleider bij Kaap Skil


Vanwege de staking in het basisonderwijs zijn de Texelse kinderen aanstaande donderdag vrij van school. Museum Kaap Skil nodigt hen met hun (groot)ouders uit om deze extra vrije dag gratis in het museum te komen vieren. Er is binnen en buiten van alles te beleven en de toegang is gratis. Kinderen vinden Kaap Skil geweldig; de avonturen van zeelui, wrakduikers en jutters spreken enorm tot hun verbeelding. Voor Texelse kinderen is het extra leuk, want het gaat om de geschiedenis van hun eigen eiland. Het is bijzonder voor ze om te ontdekken dat Texel als belangrijkste ankerplaats een sleutelrol speelde in de Gouden Eeuw. Dat er allerlei scheepswrakken vol schatten uit die periode voor de kust op de zeebodem liggen vinden kinderen helemaal fantastisch.

Donderdagmiddag zijn er verschillende activiteiten in het buitenmuseum van Kaap Skil. Kinderen kunnen bij de touwslagers hun eigen springtouw draaien, de spinster laat zien hoe zij garen spint van wol en de scheepsmodelbouwer en nettenboeter zijn aan het werk. De tentoonstelling Trui aan, trossen los! zullen de meeste Texelaars ook nog niet gezien hebben. Genoeg reden dus om naar Oudeschild te gaan donderdag! Volwassenen krijgen, onder begeleiding van minimaal 1 kind in de basisschoolleeftijd, ook gratis entree. Maximaal 2 volwassenen per kind.

Hier vind je meer informatie.

Landgoed de Olmenhorst

Landgoed de Olmenhorst is tussen zonsopgang en -ondergang vrij toegankelijk voor het publiek. Je kunt een mooie wandeling maken of de ateliers bekijken. Honden zijn aangelijnd ook welkom, alleen niet in de Landgoedwinkel. Op donderdag 5 oktober is Landgoed de Olmenhorst, vanwege de lerarenstaking, extra geopend! Je bent welkom van 13:00 tot 17:00. De prijs per kilo is dit jaar € 2,25 voor zowel appels als peren ( iets hoger vanwege de schade door de late nachtvorst)

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Hoensbroek & Thermenmuseum


Kasteel Hoensbroek is een en al erfgoed: het oudste deel van het kasteel stamt al uit 1250. Kinderen kunnen door meer dan veertig prachtig ingerichte kasteelvertrekken dwalen waarbij ze als het ware oude kasteeltijden herbeleven. Want wie woonden er nu allemaal op het kasteel en wat deden die bewoners daar zoal? Er is tevens een gratis musketierspeurtocht voor kinderen van 4 t/m 6 jaar en voor kinderen van 7 t/m 9 kinderen. Voor de iets oudere kinderen is er de Code M Familiespeurtocht (€ 2,50 per tocht): kinderen leren hier onder meer over de beroemde musketier d’Artagnan, het beleg van Maastricht en de Hollandse oorlog van 1672. En onderweg krijgen ze uitleg over allerlei historische objecten.

In het Thermenmuseum leren kinderen meer over de geschiedenis van Heerlen. Ze kunnen hier de indrukwekkende restanten van het Romeins badhuis bewonderen. Het museum heeft onder meer een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd.
Kasteel Hoensbroek en Thermenmuseum in Heerlen komen speciaal voor deze dag met een educatieve en leuke oplossing. Kinderen t/m 15 jaar mogen gratis naar binnen, begeleiders vanaf 16 jaar betalen de reguliere entree (€ 7,75 voor het Thermen, € 9,75 voor het kasteel). De actie geldt voor maximaal drie kinderen per bezoek. Zowel in Kasteel Hoensbroek als het Thermenmuseum is er van alles te beleven: van leerzame expo’s tot spannende tochten. Kies dus voor een leuk dagje cultureel erfgoed!

Hier vind je meer informatie.

Museum Speelklok

Op donderdag 5 oktober is Museum Speelklok in Utrecht de hele dag gratis te bezoeken voor basisschoolkinderen. Dit vanwege de stakingsdag van basisschoolleraren voor een hoger salaris en een lagere werkdruk. Hiermee volgt Museum Speelklok het initiatief van het Groninger Museum. Door mee te doen aan de actie komt Museum Speelklok ouders te hulp die tijdens de stakingsdag iets leuks en educatiefs met hun kinderen willen ondernemen.

Ieder uur biedt Museum Speelklok een gratis Muzikale Rondleiding aan voor jong en oud. Daarnaast kunnen kinderen in het museum zelf aan de slag met een speurtocht van Orgelaapje Toon, de muziekinstrumenten ontdekken in de Museum Expeditie en kunnen ze zelf muziek componeren in de MuziekFabriek.

Meer informatie vind je hier.

Kinderen gratis naar het Limburgs Museum


Zit je op een basisschool? Dat staakt je juf of meester op donderdag 5 oktober. Om je toch een dak boven je hoofd te bieden, ben je die dag vanaf 11:00 uur welkom in het Limburgs Museum in Venlo. Helemaal gratis! Wat een geluk: sinds vorige week is er een grote tentoonstelling te beleven over de kinderboeken van succesauteur Paul van Loon. Dit sluit goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek die woensdag begint. Je bezoekt de wereld van Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus en Foeksia de miniheks. En Meester Kikker staakt nooit, in zijn klas is altijd plaats. Je kunt in ons museum ook een tijdreis maken naar vroeger. Zoeken naar échte ridderzwaarden, naar duizenden jaren oude botten van wolmammoeten, of zien hoe Romeinen hun bruggen bouwden. Een dagje Limburgs Museum is leuker dan school en bijna net zo leerzaam. En dus nu voor één dag gratis te bezoeken – als je tenminste op een basisschool zit. Je ouders of begeleiders kunnen een kaartje kopen.

Hier vind je meer informatie.

Stakingsdag in het Groninger museum


Het Groninger Museum heeft het initiatief genomen om gratis toegang te bieden voor kinderen en volwassenen. (Per kind heeft 1 begeleidende volwassene gratis toegang). Het museum heeft een speciaal programma samengesteld voor basisschoolkinderen met workshops en rondleidingen. ,,Een jaar of twee geleden waren de scholen gesloten, omdat het ontzettend ijzelde,” verklaart Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum. ,,Toen viel het me op dat er veel ouders met kinderen door ons museum struinden. Nu ze hun kinderen weer moeten opvangen, hopen we ze met deze actie te helpen.”

Hier kunt u de informatie vinden.

Kinderen gratis naar het Limburgs Museum

Zit je op een basisschool? Dat staakt je juf of meester op donderdag 5 oktober. Om je toch een dak boven je hoofd te bieden, ben je die dag vanaf 11:00 uur welkom in het Limburgs Museum in Venlo. Helemaal gratis! Wat een geluk: sinds vorige week is er een grote tentoonstelling te beleven over de kinderboeken van succesauteur Paul van Loon. Dit sluit goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek die woensdag begint. Je bezoekt de wereld van Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus en Foeksia de miniheks. En Meester Kikker staakt nooit, in zijn klas is altijd plaats. Je kunt in ons museum ook een tijdreis maken naar vroeger. Zoeken naar échte ridderzwaarden, naar duizenden jaren oude botten van wolmammoeten, of zien hoe Romeinen hun bruggen bouwden. Een dagje Limburgs Museum is leuker dan school en bijna net zo leerzaam. En dus nu voor één dag gratis te bezoeken – als je tenminste op een basisschool zit. Je ouders of begeleiders kunnen een kaartje kopen.

Hier vind je meer informatie.

Natura Docet Wonderryck Twente

Kom op donderdag 5 oktober op de Dagvandeleraar, naar het museum van schoolmeester Bernink: Natura Docet Wonderryck Twente.
Terwijl de leraren staken kun jij je, met of zonder je ouders, opa of oma of vriendjes vermaken tussen de (wilde) dieren! Dan geldt er een speciale entreeprijs € 2,50 voor jong en oud (en gratis met je Museumkaart) Ontmoet de levende koningspython Loesje en alle andere beesten in de Wonderkamers. Om 12 uur en om 15 uur kun je Loesje van dichtbij bewonderen, met haar op de foto, én mag je de slang – als je durft – vasthouden. In de museumtuin kun je apenkooien én op zoek naar de mooiste paddenstoelen. Bij de balie krijg je, bij je entreekaartje, een speurkaart en een klein spiegeltje waarmee je onder de hoed kunt gluren. Om 14 uur geeft Jos Natuur een rondleiding door de museumtuin.

Hier vind je meer informatie.

Museum het Valkhof

Museum Het Valkhof steunt deze actie en nodigt kinderen en hun ouders, verzorgers of begeleiders uit om gratis naar het museum te komen. Genoeg te zien en doen voor alle leeftijden! Volg ’s middags één van de gratis rondleidingen of maak je eigen tentoonstelling in ‘Kinderconservator gezocht’. Tot donderdag in Museum Het Valkhof. We zijn open om 11.00 uur.

Hier vind je meer informatie

Gratis entree kind & begeleider Volkenkunde museum

Op donderdag 5 oktober staken de leraren in het primair onderwijs in Nederland. Daarom geven wij alle basisschoolleerlingen en een (groot)ouder/begeleider deze dag gratis toegang tot het museum. Een buitenkansje om op een doordeweekse dag iets leuks te ondernemen! Zien we je donderdag in Museum Volkenkunde?

Hier vind je meer informatie.

Toch naar school in het Zuiderzeemuseum


Begin vorige eeuw ging het er heel anders aan toe op school dan nu. Kinderen kunnen dit zelf ervaren door plaats te nemen in de schoolbankjes in een klaslokaal uit 1930, in het Schooltje van Kollum. Bij de schrijfles leren ze dat je toen een kroontjespen en inkt gebruikte voor de schrijfles, helemaal nog niet zo makkelijk… In de aardrijkskundeles ontdekken kinderen onder meer hoe Nederland er vroeger zonder Afsluitdijk nog uitzag. Spelenderwijs ondervinden ze dat de manier van lesgeven in de loop der jaren flink is veranderd. Kinderen kunnen het Zuiderzeemuseum op donderdag 5 oktober 2017 gratis bezoeken. Ook de lesjes in de school zijn gratis bij te wonen. Voor het maken van een klompbootje en de speurtocht wordt een kleine vergoeding gevraagd. De entreeprijs per volwassene is € 16,-, maar de Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart worden ook geaccepteerd.

Hier vind je meer informatie.

Waterlab in Nederlands Watermuseum


Speciaal op deze dag is het Waterlab van het Nederlands Watermuseum extra open en kun je een voorproef nemen op de herfstvakantieactiviteiten. Zo kun je deelnemen aan het bruisend feestlab (11 – 14 uur), de interactieve quiz en kun je zelf shampoo maken. De kosten voor het waterlab of shampoolab zijn entreekaartje + € 1,50. Je dient wel in het bezit te zijn van een smartphone om deel te kunnen nemen.
Hier vind je meer informatie.

Code Rood bij Instituut voor Beeld en Geluid

In Hilversum heeft het Instituut voor Beeld en Geluid ook een speciale actie: vijf tickets voor 10 euro, wat een lagere ticketprijs is dan normaal. Zodat de kinderen samen met hun vriendjes en vriendinnetjes kunnen komen. Wel moet er één volwassene bijzitten. Van Elsen: “We wilden iets ludieks en een leuk alternatief voor die dag. In ons marketingteam vroegen we ons ook af: waar laat je de kinderen.”

Hier vind je meer informatie.

Slecht weer? Naar de binnenspeeltuin of het zwembad

Ook voor binnenspeeltuin Kids Castle in Hedel is het een gok om de hele dag open te gaan. Maar het is het risico waard, vindt eigenaar Geertje Kras. ,,Er komen een heleboel kinderen op straat te staan. Als het slecht weer is, kan het zo maar volle bak zijn. ”Ook bij kinderspeelparadijs Ballorig in Zaandam zetten ze extra personeel in. Er wordt daar meer aanloop verwacht, maar omdat reserveren vooraf niet nodig is, zien ze daar pas op de dag zelf hoeveel kinderen hier komen spelen. Dat is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden.

Lees ook: Binnenspeeltuinen; de leukste indoor speeltuinen per provincie ook voor de allerkleinsten
Lees ook: Subtropische zwembaden en zwemparadijzen Nederland

Lekker sportief

Hetzelfde geldt voor zwembaden. Normaliter zijn zij op een doordeweekse donderdag slechts geopend voor activiteiten als banen trekken. Nu kunnen kinderen in veel baden terecht voor vrij zwemmen.

Er zijn ook veel clubs en verenigingen die de deuren openen deze dag voor speciale clinics of een themadag. Van hockeyclubs tot dansscholen en gymlokalen. Daarvoor moest je je echter wel vooraf aanmelden.

Naar de bioscoop

Zelfs bioscopen gooien de filmzalen open en draaien de hele middag kinderfilms. Bioscoop Pathé heeft voor de actiedag een speciaal programma met familiefilms samengesteld, zodat overdag extra voorstellingen van films als Lego Ninjago, de Kleine Vampier en Dikkertje Dap te bezoeken zijn.

,,We zien dit als een vakantiedag, dus hebben zoiets van: ouders, breng de kinderen maar hier. Dan kunnen zij nog even gaan werken,” aldus Fredericke Raijmakers, floormanager van Dok6 Cinema in Panningen. Het gebeurt vaker dat ouders hun telefoonnummer achterlaten en het kroost een film laten kijken.

De medewerkers van bioscoop AnnexCinema in Woerden laten via Facebook weten dat de bioscoop op 5 oktober al vanaf twaalf uur geopend is en dat alle bezoekers gratis popcorn krijgen.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Aanbiedingen en gratis entree van pretparken, dierentuinen en museum met kinderen
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 2 )

  • Deze tip had ik net nodig! Het Limburgs museum ligt hier praktisch om de hoek dus dat gaat een leuk dagje worden ?

    • Altijd fijn om te horen! Veel plezier!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top