9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren - Mamaliefde.nl

9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren

Ok, vooruit. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de negen maanden zwanger de tweede keer (gelukkig) niet eens heb gehaald. Met 38 weken braken de vliezen. Heel fijn, want dan ‘verwacht’ je het nog niet. Zit je er minder op te wachten tot het eindelijk zover is. Levert wel goedbedoelde opmerkingen op als ‘Ja, maar dat kan nog helemaal niet.” Vandaag is onze zoon 9 maanden oud. De tijd die je gegeven wordt om te ontzwangeren. Is negen maanden daar eigenlijk wel lang genoeg. Als jonge moeder heb je niet alleen te maken met heel veel hormonen, maar ook stress en slaaptekort.

De vorige keer bleek ik na 8 maanden weer zwanger, dus mijn lichaam heeft stiekem best wel een behoorlijke klapper gehad. En dat is te merken. Ze zeggen wel 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. De tijd die je lichaam nodig heeft om de hormonen oestrogeen en progesteron die je lichaam heeft aangemaakt tijdens de zwangerschap weer te reguleren. Het viel me vorige week een paar keer op dat dat ik nog steeds last heb van bepaalde (ont)zwangerschapsverschijnselen. Hoogst irritant. Of het nu zou liggen aan de slapeloze nachten, huilende baby’s waar ik dus gewoon echt niet tegen kan of het gevoel van falen / tekortschieten wat je zo af en toe (soms tegen beter weten in) kan hebben. Manlief wijst me er ook altijd graag op, die maakt er dan een grapje van dat de 9 maanden nog niet voorbij zijn. Zo leuk is het ontzwangeren echter niet. Waaraan ik merk dat mijn lichaam nog niet ‘ontwend’ is?

Lees ook Hoe doen andere mama’s dat toch?

Last van hormonen & Emoties

Ik huil overal om. Of iets verdrietig is, of juist grappig. Natuurlijk vergeet ik altijd de voorbeelden, maar afgelopen week moest ik nog mijn tranen bedwingen in de eerste vijf minuten van Frozen. In een vrolijk stukje notabene! Ik vrees dat de zwangerschappen me een emotioneel instabiele factor van me hebben gemaakt. Dat zal voorlopig nog wel evn duren. Stiekem komen er ook zoveel emoties kijken bij het moederschap, lang leve de hormonen.

Lees ook: De maandelijkse depressie

Gewicht

Mijn gewicht. Ik heb de nare eigenschap om tijdens de zwangerschap af te vallen. Kort na de zwangerschap op gewicht te blijven en na een paar maanden vliegen de kg’s er weer aan. En meer dan daarvoor. Eigenlijk wil ik daar wel wat aan doen, maar ik durf niet goed. Heb al meerdere dingen geprobeerd en het werkt allemaal niet. Ben dus ook super jaloers op mensen die wel het doorzettingsvermogen hebben om die knop om te zetten. Dat is volgens mij de allesbeslissende factor. Of je je streefgewicht haalt. Mijn instelling is nu ook om gewoon tevreden te zijn met het lichaam dat ik heb, het lichaam dat twee kinderen op de wereld heeft gezet. En dat dat ook gewoon leuk gekleed kan worden. Dat je je niet hoeft te laten verslonzen. Stukje bij beetje komen er dus ook weer nieuwe items in mama’s kledingkast.

Vergeetachtigheid

Soms moet ik dingen gewoon opschrijven omdat ik ze anders vergeet. Gelukkig niet vaak meer omdat mijn geheugen een zeef is, maar juist omdat die te vol zit. Er komen tegenwoordig zoveel prikkels binnen. En ik denk zo vaak; “Dat doe ik straks wel.” Not, wat denk je zelf. Straks zijn er zoveel andere zaken die om mijn aandacht vragen dat ik na een week er achter kom dat ik dit of dat nog moest doen. Zelfs als ik het heb opgeschreven. Zoals het aanvragen van een identiteitskaart voor als we naar Frankrijk op vakantie gaan. Dat werd een spoedje.

Lees ook: Blijvende zwangerschapsdementie na bevalling

Managen

Je hoort wel eens moeders die roepen dat ze gezinsmanager zijn, de hippe variant van thuisblijfmoeder. Stiekem eigenlijk heel terecht, er valt ook heel veel te managen. Binnen no-time leer je zoveel mogelijk ballen in de lucht houden. Een baby voeden terwijl je je peuter bezighoudt en aan de telefoon zit; no problem. Wie mij dat had verteld tijdens de zwangerschap, of al tijdens de kraamweek had ik voor gek verklaard. Ondanks het werken met kinderen vroeg ik me af hoe ik dat in hemelsnaam moest aanpakken met twee jonge kinderen. Gelukkig komt altijd alles uiteindelijk goed.

En natuurlijk;

 • Iedere maand weer ongesteld zijn. Dat mis ik totaal niet.
 • De frustraties en onzekerheid die je soms hebt; frustraties omdat iets niet gaat zoals je het wilt of onzekerheid of je het wel goed doet.
 • Haaruitval; vooral na de eerste zwangerschap had ik dat heel erg. Nu ook, maar gelukkig al iets minder en lijkt het ergste al voorbij te zijn. Overal kwam ik ze tegen. Verschrikkelijk.
 • Seks; een van de onderwerpen waar ik niet teveel over wil uitweiden; maar dat er een hoop veranderd in het sexleven mag duidelijk zijn. Ook als je er niet voor kiest om je baby bij je op de kamer te laten slapen.
 • Vermoeidheid; Zal voor een deel ook komen door de onderbroken nachten, maar ik heb regelmatig dat ik gewoon te moe ben zonder duidelijk aanwijsbare reden. Ook echt de grootste respect voor moeders die buitenshuis werken.

Hoe gaat / ging het ontzwangeren bij jullie?

Volgende
Vorige

Comments ( 23 )

 • Ooooh ik denk ik dat ik het dubbele ontzwanger ofzo haha..
  Ik herken alles wat je schrijft! Behalve het na 8 mnd weer zwanger zijn 😉 Dat mag ik medisch gezien niet haha…
  Nicole onlangs geplaatst…Huishouden: Hoe ruim je snel op?My Profile

  • Na 8 maanden opnieuw zwanger zijn wordt voor niemand aanbevolen. Maar ach een geluk zit in een klein hoekje 😉 Moest nu alleen de verloskundige beloven niet binnen een jaar terug te komen…

 • Oh wat herkenbaar allemaal! Mijn jongste is nu 5 maanden en heb soms het idee dat ik gewoon gek ben ipv aan het ontzwangeren.. wat ook versterkt wordt doordat mensen om me heen het ook niet lijken te realiseren, dus erg fijn om iets te lezen waarin ik mezelf kan herkennen:)

 • Hahaha, die seks en vermoeidheid 😉 Herkenbaar, de rest ook wel deels trouwens – hoewel ik het allemaal eigen vind nu. Het is nooit meer weggegaan na Olivia’s geboorte ook, dat jankerige bijvoorbeeld. Zucht, watjes zijn het: mama’s 😉 Misschien is Weight Watchers een idee? Bibian en Manon zweren erbij! Ik heb de laatste tijd vooral meegelezen bij je en via mijn mobiel, maar wauw: je lay-out, echt megamooi geworden!
  Gwen onlangs geplaatst…BevallingsvoorbereidingMy Profile

  • Altijd spannend een nieuwe lay-out, fijn dat het zo goed bevalt. Weight watchers werkt niet vrees ik, soortgelijke methode via diëtiste gevolgd. Niets. Probeer er nu maar gewoon vrede mee te hebben. Enne, mama zijn misschien soms watjes, maar ook hartstikke stoer!

 • Als je borstvoeding geeft, gaan die 9 maanden pas in als je stopt met borstvoeding! Is mij verteld iig.
  Ik begon mij na 1 jaar weer een beetje mens te voelen en mezelf te worden. Daarna ging het hard en voelde ik me snel weer goed. Dat jaar heb ik echt helemaal nodig gehad om te ontzwangeren.
  Arcadia onlangs geplaatst…Buikbaby update: keeping my eyes on the priceMy Profile

  • Dat zou een hoop verklaren, dan heb ik nog zeker minimaal een half jaar te gaan.

 • Voor mij is dit allemaal heel lang geleden maar dat het in de slaapkamer qua seks leven veranderd is herkenbaar en de vermoeidheid dat weet ik ook nog erg goed , maar het komt goed allemaal! 🙂 x

  • Fijn, om te horen. Er is dus nog hoop!

 • Hier zijn de 9 maanden ook net voorbij en man man dat ontzwangeren…. Ik heb wel het idee dat de hormoonhuishouding weer terug naar normaal aan het gaan is maar de rest.. Mijn oude gewicht heb ik nog niet terug in ieder geval en daar baal ik behoorlijk van! Ik denk dat ik dat ontzwangeren maar 1 jaar ga geven!
  Odile onlangs geplaatst…Mama kijkt anders #1My Profile

  • En dan na een jaar verlengen naar nooit? 😉

 • Hier zijn we 7 maanden ver en het gaat best wel redelijk! Het extra gewicht is er al af en stilaan ook nog wat extra kilootjes (yes!! thx borstvoeding!). Ik begin me ook weer een “mooie” mama te voelen die best wel wat geld mag besteden aan een leuk bloekje of zelfs een nieuwe jeans 😉
  Emotioneel kan ik ook meteen in huilen uitbarsten hahaha! En de vermoeidheid, tsja, die gaat volgens mij nooit meer weg hihi 🙂 Misschien als ons meisje eindelijk eens wil doorslapen?
  Evelien onlangs geplaatst…Mommy ConfessionMy Profile

  • Fijn hoor dat dat zo goed is gegaan, borstvoeding kan zeker een rol spelen. Goed dat je dan ook aan jezelf denkt! Echt doorslapen zou een mooie mijlpaal zijn.

 • Klinkt allemaal heel herkenbaar. Thomas is inmiddels 13 maanden en eindelijk heb ik het gevoel dat alles wat aan het stabiliseren is. Vooral haaruitval vond ik erg vervelend, kwam inderdaad overal haren tegen..

  Ontzwangeren is een hele klus, dat is zeker!
  Marieke onlangs geplaatst…Vakantiestress? Daar doe ik niet aan!My Profile

  • Fijn dat het wat stabieler aanvoelt. ontzwangerd of toch met een t? is echt een hele klus. Ik heb echt een haat (heel klein beetje liefde omdat ze voor kinderen zorgen) verhouding met hormonen.

 • Heel herkenbaar! Ik heb nog een lange weg te gaan haha. Die moeheid. Zelfs als ik lang slaap voelt het niet zo. Ik maak er maar veel grapjes om, om dat ontzwangeren. Wel fijn om even te lezen dat ik niet alleen ben. Niet iedereen is daar open en eerlijk over. Jammer he! 🙂 En fijn dat je even zegt dat je niet tegen huilende baby’s kan haha, soms denk ik dat dat verboden is, maar ik word er ook niet blij van.
  Marije onlangs geplaatst…Shampoo, shampoo, I say do!My Profile

  • Als je naar de reacties kijkt ben je zeker niet de enige! Ontzwangeren hoort er nu eenmaal bij. Een baby maken is niet zo maar iets. Ja, ik vind huilende baby’s echt vreselijk. Dan moet er gewoon iets gebeuren.

 • 9 maanden ontzwangeren, ik heb er niet veel gemerkt eigenlijk, behalve dat ik onwijs veel zweetaanvallen had!
  Hopelijk is het bij jou in korte tijd allemaal wat minder 🙂
  Onzeweg onlangs geplaatst…Van babykamer naar stoere jongenskamer.My Profile

 • 9 maanden ontzwangeren? Maak er maar gerust een jaar van. En ik herken je verhaal met betrekking tot het gewicht. En sinds in mijn lijf heb geaccepteerd, val ik pas af.
  Het ergste van het ontzwangeren vind ik de golf van emoties. Ik was alles behalve stabiel en mijn emoties waren extreem. Manlief heeft het volgens mij best zwaar gehad. By the way…vind je nieuwe layout geweldig. Helder, open en persoonlijker.
  Petra onlangs geplaatst…DIY: afscheidscadeau leidster kinderdagverblijfMy Profile

 • Dag Dames

  Weet dat het een item is van vorig jaar maar door google kwam ik hier
  Fijn dat er erkenning is aan het ontzwangeren
  Mijn eerste had ik nergens last van. Binnen 5 weken de oude.
  De tweede echter is een ander verhaal. Mijn bekken zijn compleet zwak, en mijn psyche heeft echt op gang moeten komen. Ook door trauma na de geboorte
  Mijn vraag is, zijn er dames die na 5 maanden nog zenuwachtig zijn bij het alleen winkelen of auto rijden en dat ook niet doen? Het gevoel alleen lekker te zijn als je man en kids mee zijn. soort paniek gevoel krijgen? Gaat dit over na 9 maand? Er is al veel veranderd na 5 maand met ene dag heel goed in mijn vel, volgende rusteloos. Soms duizelig maar verklaarbaar.
  Wie herkent dit en kan zeggen of dat na een jaar beter word?

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.