Skip to Content

Zwangerschapskalender; 6 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 6 weken zwanger

Je bent nu 6 weken zwanger, en je zult versteld staan wat er allemaal al gebeurd is bij je kleintje. En er staat nog meer op het programma… Baby heeft het maar druk, en dat merk jij waarschijnlijk goed. Waar is die energie gebleven? Wees lief voor jezelf!

6 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je baby wordt in één week twee keer zo groot;
  • Het hartje begint met kloppen;
  • Je ziet duidelijk armen en benen.

Informatie baby

0,5 centimeter
2 gram

Had je twee maanden geleden nog geen flauw vermoeden dat je écht zwanger zou worden: in week 6 heeft je baby al:

  • Ogen;
  • Neus;
  • Mond;
  • Begin inwendig oororgaan;
  • Armen;
  • Benen;
  • Een kloppend hartje;
  • Ruggengraat;
  • Aanzet voor het melkgebit;
  • Het begin van de hersenen;
  • Bloed en bloedvaten;
  • Buikholte;
  • Begin spijsverteringskanaal;
  • Urinewegen en nieren;
  • Begin geslachtsorgaan (Een jongetje of een meisje… zo spannend!)
  • Nekje…

Alles is nog in ontwikkeling en zal de komende weken gefinetuned worden. Maar toch: op de echo zou je deze onderdelen al stuk voor stuk kunnen aanwijzen. Volgende week zie je zelfs al het begin van handjes, vingertjes, voetjes en teentjes.

Naast de ontwikkeling staat ook groei in week 6 op het programma voor je kleintje. Je baby groeit gemiddeld 1 millimeter per dag. Na 12 weken zwangerschap kiest elke baby zijn eigen groeicurve, de één groeit sneller dan de ander.

Tot en met 12 weken groeien alle baby’s precies even snel. Dat komt omdat je hele baby dan opgebouwd wordt. Daarom kunnen we ook met zekerheid zeggen wat er per week met je kindje gebeurt.

1 millimeter per dag klinkt misschien niet veel, maar dat betekent toch dat je baby in één week twee keer zo groot wordt. Moet je voorstellen dat jij volgende week twee keer zo lang bent, daar moet je toch niet aan denken.

Informatie moeder week 6

Oké, die hormonen zijn niet altijd even leuk. Maar ze brengen gelukkig ook veel goeds! Dankzij de hormonen van je zwangerschap ziet je huid er mooi uit. En nog meer goed nieuws: je haar valt bijna niet uit tijdens je zwangerschap!

Dat zorgt voor een volle coupe. Vaak glanst het ook wat meer. Een mooie huid, een gezonde haarbos en ‘iets’ in je ogen zorgt er vaak voor dat je er extra mooi uitziet.

Helaas vallen je haren na je bevalling weer gewoon uit zoals normaal. Knip je haar dus niet net na de bevalling in een heel ander model, want dan kan het drie maanden later nog weleens tegenvallen. Zo ver is het nu nog geniet, dus shinen maar!

Doe je aan sport? Denk dan even na of die sport ook geschikt is tijdens je zwangerschap. Normaal staat sport in het teken van uitdaging, grenzen verleggen en in vorm blijven. Dat is tijdens je zwangerschap niet goed.

Het draait er nu vooral om dat je lekker beweegt, dat je er blij van wordt en dat je buik geen risico loopt.

Je merkt het nu nog niet, maar in het tweede en derde trimester verandert je lichaam, het bereidt zich al voor op de bevalling. Dat betekent dat je spieren en bekkenbodem wat ‘losser’ en weker worden. De kans op een blessure neemt daardoor toe.

De meeste zwangere vrouwen wandelen, fietsen of zwemmen. Vooral zwemmen is favoriet want in het water ben je gewichtloos. Je buik is straks topzwaar en hoe fijn is het dan om je in het water te laten zakken en dat gewicht niet te voelen?

Daarnaast is er erg weinig kans op blessures. Het is wel slim om goede slippers te dragen naast het zwembad, anders zou je uit kunnen glijden. Vaak vinden baby’s het zwemmen ook erg leuk, je voelt hem of haar dan tijdens het zwemmen door je buik ‘rollen’. Te leuk toch?

Lees ook: Sporten tijdens de zwangerschap
Lees ook: Overzicht zwangerschapscursussen

Binnenkort krijg je de eerste echo bij de verloskundige. Een spannend moment, een soort ‘eerste ontmoeting’ met je kindje! In het eerste trimester, waar je nu in zit, zit je baarmoeder achter je schaambot.

Daarom duurt het nog even voor je een buikje begint te krijgen. Het echo-apparaat kan niet door bot heen kijken, daarom wordt de eerste echo vaak vaginaal gemaakt. Goed om te weten zodat je er een beetje op voorbereid bent!

Het is niet iets om bang voor te zijn en het doet ook geen pijn. De echoscopist plaatst een echostaaf in je vagina, aan het einde van deze staaf zit de echoscanner.

Doordat de scanner zo dichtbij je baarmoeder kan komen, krijg je vaak een mooie echo mee naar huis. Het is in geen geval gevaarlijk voor je baby, de baarmoedermond is afgesloten met een slijmprop waardoor er geen bacteriën bij je baby kunnen komen.

Ook vrijen is dus helemaal veilig. Wel kun je na zo’n vaginale echo of na het vrijen wat bloed verliezen, dat komt omdat je vagina beter doorbloed is door de zwangerschap. Er kan dan een vaatje breken, waardoor je wat bloed verliest.

Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, bijna iedere zwangere vrouw heeft dit wel eens.

Maak je je wel zorgen over het bloedverlies? Schroom dan niet en bel je verloskundige, bij haar kun je altijd terecht met je vragen. Ga dus geen nachten wakker liggen of stressen.

Heb je veel bloedverlies en erge kramp? Bel dan direct je huisarts of verloskundige. Het hoeft niet, maar het kán een miskraam betekenen.

Lees ook: Afscheiding of slijmprop verloren tijdens zwangerschap

Informatie vader

Veel mama’s en papa’s-to be vinden het eng om te vrijen nu ze weten dat ze zwanger zijn. Gelukkig is dat nergens voor nodig! Een miskraam kan nooit ontstaan door vrijen.

Bij een miskraam is er iets misgegaan in de aanleg van het kindje, dat wordt door het lichaam herkent en het vruchtje wordt afgestoten.

Ook hoef je niet bang te zijn dat er een infectie komt, de baarmoeder is volledig afgesloten en bacteriën kunnen niet bij de baby komen. Goede hygiëne blijft natuurlijk belangrijk, maar de baby zit helemaal veilig in een huisje.

Na het vrijen kan de mama-to-be wel iets bloedverlies hebben. Dat is vaak erg schrikken, maar betekent meestal niets. De boel down-under is beter doorbloed en daardoor kan er makkelijk een vaatje knappen. Dat lost het lichaam vanzelf weer op, maar de mama-to-be kan wel een paar druppels bloed verliezen.

Je hoeft dus níet bang te zijn dat je iets beschadigt of dat je de baby pijn doet.

Eettip

Regelmatig eten helpt je tijdens je zwangerschap enorm. Misschien sla je weleens een maaltijd over, want geen zin, geen tijd of wat dan ook. Probeer dit tijdens je zwangerschap niet te doen. Je lichaam heeft de voedingsstoffen echt nodig.

Daarnaast voel jij je minder moe, futloos, duizelig en dat soort ellende, als je regelmatig eet. Later in je zwangerschap kun je last van maagzuur krijgen. Een regelmatig eetpatroon helpt dan ook.

Heb je alsnog veel last van duizeligheid? Zorg dan dat je altijd rozijnen of gedroogde vruchten zoals abrikozen bij je hebt. Ze kunnen je net even dat stukje energie geven wat je mist.

Wat moet je deze week regelen?

Heb je al gemerkt hoeveel emoties en dingen er op je af komen deze dagen? En zijn er al honderd vragen door je hoofd geschoten? Trakteer jezelf dan op een mooi, stevig notitieboek en schrijf daar af en toe van je af of droom lekker.

Ook kun je er je vragen voor de verloskundige in op schrijven, zo vergeet je nooit iets te vragen. Gaandeweg wordt het een heel kostbaar document. De tijd gaat zo snel nu je zwanger bent, dat je veel dingen zult vergeten. Hoe jammer is dat…

Daarnaast is het heel bijzonder voor je kindje om het later terug te lezen, zeker als hij of zij zelf een kindje verwacht.

Er zijn speciale negenmaandenboeken te koop, bijvoorbeeld met vragen erin afgedrukt. Dat kan je goed op weg helpen als je het zelf lastig vindt om te beginnen.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een blanco notitieboekje kopen en daarin je gedachten opschrijven.

Lees ook: Zwangerschapsdagboeken en invulboeken eerste jaar

Tips

Het is leuk om een meetlint (hier) te kopen, en elke week in te kleuren hoe groot je baby is. Het wordt dan heel visueel en je kunt je er iets meer bij voorstellen. Extra leuk om er elke week een momentje van te maken!

Wil je de centimeter als herinnering meegeven aan je kindje? Gebruik dan elke week een andere kleur stift, dan blijft de groei per week mooi zichtbaar.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit