Geld besparen voor het huishouden - Mamaliefde.nl

50 Geldbesparende tips voor het huishouden

De winter lijkt voorbij, een tijd waarin je veel meer tijd in en om het huis doorbrengt en dus lekker stookt. De temperaturen gaan weer iets omhoog zodat de verwarming steeds vaker een dagje laag kan staan. Dat is vaak tenslotte een van de grootste kostenposten; de energierekening en daarin de verwarming. Hierdoor kan je geld besparen. Er zijn echter nog veel meer eenvoudige tips om te besparen op het huishouden. Daarom ging ik op zoek en heb ik een lijst met 50 besparingstips gemaakt. Die wat makkelijker toe te passen zijn dan het niet doortrekken na een kleine boodschap om zo water te besparen. Zonder dat je hoeft te gaan minimaliseren en je nog steeds van ‘cadeautjes’ kan genieten om het leuk voor jezelf te houden. Op die manier wordt het ook beter om vol te houden, maar hoef je straks niet te schrikken van de eindafrekening. 

Algemene besparingstips

 1. Houd je financiën bij in een excelbestand. Bijvoorbeeld door het importeren van de data vanuit het digitaal bankieren.
 2. Praat samen over de uitgaven. Zo sta je er niet alleen voor.
 3. Laat wel één persoon de financiële administratie bijhouden zodat er geen overlap of juist dingen tussen wal en sloot vallen.
 4. Betaal rekeningen direct zodra ze binnen komen, of beter nog plan ze in op een dag voor de uiterste betaaldatum.
 5. Probeer rood staan te voorkomen.
 6. Loop de overzichten van afgelopen jaar nog eens langs om ook incidentele en jaarlijkse uitgaven op te sporen.
 7. Ruim je kasten en je laatjes weer eens een keer op. Zo kom je weer een voorraad aan pennen tegen en andere materialen die je anders heel snel nieuw zou kopen.
 8. Besparen op je vakantie; bijvoorbeeld een staycation waarbij je in het huis van iemand anders verblijft. Of ga juist wat verder weg; kamperen in Tsjechië is weliswaar verder weg en kost meer brandstof, maar is qua accommodatie en uitstapjes / eten vele malen goedkoper dan een bestemming in Nederland.
 9. Rekeningen automatisch laten betalen, mocht er iets fout gaan kan je dit over het algemeen storneren. Scheelt boetes voor te laat betalen of de administratie voor acceptgiro’s.
 10. Breng eens een bezoekje aan een beurs, vrijmarkt of kringloopwinkel.

Vaste lasten

De vaste lasten zijn lasten die iedere maand terugkomen. Op korte termijn zal je hier niet direct iets aan kunnen doen.

 1. Loop je verzekeringen eens na; heb je ze allemaal wel nodig. Ben je niet toevallig dubbel verzekerd?
 2. Zijn er goedkopere alternatieven voor de verzekering, die wel dekkend zijn op het moment dat je ze nodig hebt?
 3. Heb je abonnementen; doe je er ook echt iets mee? Lees je dat blad ook en hoe vaak ga je nu ook echt naar de sportschool?
 4. Heb je afzonderlijke bel-, internet- en tvkosten of een alles-in-één-abonnement? Zelfs als je geen vaste aansluiting hebt kan dit goedkoper zijn.
 5. Wat zijn de kosten van je auto? Is een auto essentieel of is misschien een kleinere, zuinigere, goedkopere auto een optie? Let op verzekering, belasting, energieverbruik en onderhoud.
 6. Een huis kopen; op korte termijn is een huis huren met huurtoeslag goedkoper. Maar op termijn bouw je zo een eigen vermogen op.
 7. Ga werken of zoek een andere dagbesteding zodat je geen tijd hebt om geld uit te geven 😉
 8. Zorg dat de aanvragen voor toeslagen correct zijn en of er eventuele kortingen zijn.
 9. Probeer boetes, oké twijfelgevalletje als het gaat om vaste lasten, voor te hard rijden en andere overtredingen te voorkomen.
 10. Kijk eens naar je telefoonabonnementen; is het niet voordeliger om zelf een los toestel te kopen en te combineren met een sim only? Hier in huis twee verschillende; een budget met helaas niet overal bereik. En een wat uitgebreider zodat we toch altijd bereikbaar zijn. Kijk ook eens naar de voordelen van een alles-in-één-pakket inclusief mobiele telefonie.

Energierekening

Op het gebied van je energierekening valt er ook een hoop te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het letten op het energieverbruik en de tarieven.

 1. Verwarming continu aan (iets lager). Als je ’s nachts je verwarming lager zet heb je in de ochtend meer energie nodig om het warm te stoken. Continu een fijne temperatuur voor zowel overdag als de avond is beter.
 2. Goede verdonkerende gordijnen zijn erg fijn; zowel in de zomer om de warme zon buiten te houden als in de winter de warmte binnen. Zelfs als je dubbele beglazing hebt.
 3. Als de kinderen naar bed zijn, of ze al wat ouder zijn kan je het gezellig maken door wat kaarsjes aan te steken.
 4. Een lekker warm dekentje op de bank kan ook zeker welkom zijn. Hier hangt ook standaard een vest aan de kapstok voor als het in de avond iets afkoelt.
 5. Op de slaapverdieping hoef je in principe niet te verwarmen. 16 graden is de perfecte temperatuur voor kinderen om te slapen.
 6. Als je dubbele tarieven hebt loont het om de vaatwasser ’s nachts voor je naar bed gaat aan te zetten zodat hij vol zit.
 7. De was doen we één keer per week in het weekend; dan draaien er volle wasmachines op 30 graden. De was hangen we op boven het trapgat waar de meeste warme lucht is en doen we tot slot toch even op de mangel in de droger zodat het niet zo stug is.
 8. Energie vergelijken; zo zijn wij in februari overgestapt. Vaak vd je op een Energievergelijker ook speciale internetaanbiedingen. Niet naar de goedkoopste, maar wel een betrouwbare met goede service en extraatjes zoals energiebesparende maatregelen.
 9. Spreekt voor zichzelf; maar doe lampen uit en deuren dicht zodat je niet onnodig verlicht of warmte verloren gaat.
 10. Daarop aansluitend; haal stekkers van apparaten die je op dat moment niet gebruikt uit het stopcontact.

Meer tips om te besparen op de energierekening vind je bij hier.


Boodschappen

Tips voor de boodschappen. Een greep uit deze tips:

 1. Doe zo min mogelijk boodschappen; en dan gaat het om de frequentie. Zo kom je ook minder in de verleiding om dingen mee te nemen. Gun jezelf wel wat pleziertjes, dat voorkomt dat je anders tussendoor extra geld gaat uitgeven.
 2. Nodig je vriendinnen uit om het bij iemand thuis gezellig te maken, makkelijker met kinderen en goedkoper dan ergens koffie drinken waar je dan toch weer een taartje bijneemt.
 3. Vergelijk de prijzen; maak een maandelijks boodschappenlijstje en schrijf hier prijzen bij die je online kan vinden (zonder aanbiedingen) en vergelijk dit bij andere winkels.
 4. Maak een menulijstje zodat je weet wat je wilt gaan maken en wat je nodig hebt. Zo voorkom je producten die misschien blijven staan.
 5. Voordat je grote boodschappen doet probeer dan eerst de koelkast / ijskast zoveel mogelijk leeg te krijgen door te improviseren. Kipschnitzels in een wrap kunnen prima, denk maar eens aan de Sweet Chili Chicken Wrap van de grote gele M.
 6. Probeer zoveel mogelijk zelf te bereiden; babymaaltijden pureren kost iets meer tijd maar scheelt wel in je portemonnee.
 7. Kook eens een grote maaltijd en vries deze in, handig voor als je een keer geen zin hebt om te koken en scheelt een afhaalmaaltijd.
 8. Welke schoonmaak- en verzorgingsmiddelen gebruik je ook echt, kan je ze in een multipack halen of met een aanbieding? Of misschien wel zelf maken?
 9. Geef nuttige cadeautjes aan elkaar en zet deze op je verlanglijstje. Bosjes bloemen zijn heel lief en attent, maar misschien is iets anders noodzakelijker.
 10. Koop cadeautjes in de aanbieding en leg een voorraadje aan op zolder; zo heb je altijd iets op voorraad.

Ook een heel fijne tip; minder vaak boodschappen doen. Eén keer per maand doe ik de grote boodschappen voor rond de 100 / 125 euro. Vervolgens wordt er iedere week 50 euro gepind waarmee we de rest kopen. Dus vers fruit, een extra brood (helaas geen vriezer die groot genoeg is om dit allemaal in te vriezen) maar ook luiers, een cadeautje etc. Meer tips vind je op hier.

Kinderen

Tot slot nog tien tips om te besparen op de kinderen. Het blijft tenslotte een mamablog 😉

 1. Zet op een rijtje wat je allemaal nodig hebt, gebruik hiervoor de lijsten van internet, verloskundige, kraamzorg, zorgverzekeraar etc.
 2. Vraag vervolgens aan familie en vrienden met kinderen wat ze echt nodig hadden of wat overbodig was. Een babykamer is leuk, maar de eerste paar weken kan je baby prima tussen jullie in of in een reiswieg naast jullie slapen.
 3. Kijk ook eens wat er in het kraampakket van de zorgverzekeraar zit.
 4. Zet de babylist in een excelbestand en houdt hierin bij wat je koopt, hoeveel je hiervoor kwijt bent en wat je nog nodig hebt. Maak ook onderscheid tussen noodzakelijk en leuk.
 5. Zijn er spullen die je van vrienden en familie krijgt of mag lenen? Misschien hebben ze dat wiegje toch voorlopig niet nodig?
 6. Maak een lijstje met wat je in huis moet hebben voor de bevalling of wat nog later kan. Heb je het dan nog echt nodig? Voorkomt bijvoorbeeld om een overbodige sterilisator te kopen.
 7. Kan je aan spullen via Marktplaats komen? Vaak is dan een volledige babykamer of babyuitzet goedkoper dan alles los aan te schaffen.
 8. Let op aanbiedingen voor luiers, luierdoekjes en andere producten die je nodig hebt.
 9. Kleding die gedragen is maar er nog goed uitziet kan je verkopen op Marktplaats of ruilen via Ruiljekleertjes. Ik schreef eerder al over het recyclen van babykleertjes.
 10. Probeer zoveel mogelijk op de fiets te doen. Schaf bijvoorbeeld een tweedehands fietskar aan waarmee je de boodschappen kan doen. Korte ritjes kunnen ook prima op de fiets.

Meer tips om te besparen op kinderen vind je bij hier.

Wat is jullie ultieme tip om te besparen?

stories

Volgende
Vorige

Comments ( 7 )

 • Is vaak ook kwestie van prioriteiten stellen, waar wil je geld aan uitgeven en waar niet.

 • Leuk om deze tips te lezen:
  – Wij stappen elk jaar over van energiemaatschappij en pakken zo elk jaar een bonus mee van 200 euro.
  – Een prepaid-telefoon scheelt ook ontzettend veel geld.
  – Let op GTA’s bijv van Scoupy.
  – Wij hebben gewoon geen TV-abonnement. We kijken toch zelden TV en dan vinden we NPO 1, 2 en 3 prima.
  – Lid van de bieb ipv boeken kopen.
  – Lid worden van Facebookverkoopgroepen. Ik koop hier voor een habbekrats speelgoed en kleding voor mijn kinderen en het is allemaal nog super goed.
  – En elke dag hetzelfde eten, reclame-eten 😉
  – Zegeltjes sparen bij de AH, Jumbo en de winst in een potje stoppen en er later iets leuks van doen.

 • Wat een goede tips allemaal! Wij doen ook een keer per week grote boodschsppen en per week kleine dingetjes. Scheelt uiteindelijk enorm😄

 • Hele goede tips allemaal. Niet alleen voor mama’s maar ook voor studenten en starters!

 • Erg leuke en handige tips. Wat Jasmine ook al zei, dat zijn ook hele goede tips voor studenten en andere mensen die willen besparen in energie en boodschappen. Goede tips! Mijn complimenten.

 • Er zijn genoeg zaken om op te besparen.

 • top al die tips. Ben ook echt bezig met het uitzoeken van mijn financiën zodat we echt wat meer kunnen gaan besparen. De vaste lasten vind ik altijd lastig. We hebben een koopappartement, VVE kosten, gas/water/licht, verzekeringen etc. pfff de moed zakt me in de schoenen als ik dat moet gaan onderzoeken. Is niet echt mijn ding, maar moet er toch aan gaan geloven. Laat mij me maar over de inkopen waken. Dat gaat me echt beter af. Alhoewel daar ook echt nog wel wat stappen in te maken zijn zie ik wel.

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.