Skip to Content

Zwangerschapskalender; 40 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 40 weken zwanger

Je bent 40 weken zwanger, deze week is de uitgerekende datum! Wist je dat maar 3% van de baby’s op die datum geboren wordt? Wie weet is jouw baby zo’n preciesje!

40 weken zwanger

Deze week 40 is een belangrijke week, want:

  • Week 40 van de uitgerekende datum!
  • In dit overzicht vind je tips over hoe je met je omgeving omgaat die maar blijft vragen of de baby er al is;
  • Elk moment dat je baby er nog niet is, kun jij nog even aan jezelf denken en rust nemen.

Informatie baby week 40

50 centimeter
3400 gram

Geboortescheeuw

Je baby heeft 40 weken in je baarmoeder gezeten: elk moment voelde hij zich omringd door warmte en de wanden van je baarmoeder. Zwom hij er eerst af en toe tegenaan, nu zit hij er helemaal in opgevouwen.

Als je baby straks geboren is, kan hij het best eng vinden dat die geborgenheid van je baarmoeder er niet meer is.

Uit de baarmoeder zijn, kan voor een baby voelen als zwemmen in de zee zonder grond onder je voeten, en zonder land in zicht.

Dan kun jij je een beetje voorstellen hoe je baby zich voelt en waarom hij de longen uit zijn lijf schreeuwt. Hij snapt zijn hele nieuwe bestaan niet.

Babynestje

Een babynestje kan daarom uitkomst bieden. Hij kan er niet zomaar uitrollen en bij het bewegen botst hij af en toe met zijn lijfje tegen de randen: net zoals in de baarmoeder.

Je brengt de enge luchtledige wereld dan even terug naar alleen dat veilige nestje. Laat je kind alleen nooit in zo’n nestje slapen, want hij zou zijn gezichtje naar de zijkant kunnen draaien.

De rol van het nestje kan dan de zuurstoftoevoer afknellen en je wilt niet nadenken over die gevolgen. Baby’s hebben de eerste 5 maanden nog geen reflex om het hoofd te draaien als er geen zuurstof binnenkomt. Leg je baby dan ook altijd veilig in zijn wiegje of ledikant te slapen. Slaapt hij ergens anders, zoals in de kinderwagen? Houd dan altijd toezicht.

Lees ook: Babynestje; kopen of zelf maken

Inbakeren

Inbakeren kan ook helpen om je baby dat vertrouwde, begrensde gevoel te geven. Je kunt je baby de eerste weken heel makkelijk inbakeren met een XL hydrofieldoek, zie hier hoe dat moet. 

Sommige mensen zijn tegen inbakeren omdat ze het zielig vinden (dat staat ook in de comments van de video), of omdat ze het gevaarlijk vinden. Een baby kent niet anders dan opgevouwen te zitten in een kleine ruimte, zonder dat hij zijn ledematen kan bewegen.

Na de geboorte in de grote wereld kan hij opeens gestrekt liggen en zwiepen zijn armen maar heen en weer zonder dat hij beseft dat hij dat zelf doet. Sommige baby’s raken daar compleet van van streek en jonge baby’s hebben nog niet de vaardigheid om zelf weer rustig te worden.

Een baby’tje inbakeren kan hem weer even ‘laten landen’ omdat het hem dat vertrouwde, veilige gevoel geeft. Het enige belangrijke is dat je de baby wel stevig in de doek mag leggen, maar niet strak. Dan zou de bloedtoevoer afgekneld kunnen raken.

Ben je bang dat je het verkeerd doet? Dan zijn er ook inbakerslaapzakken te koop, deze vind je hier.

Pseudo-ongesteldheid

De borstjes en de geslachtsdelen van je baby kunnen opgezwollen zijn na de geboorte. Maak je niet ongerust, dat trekt vanzelf weer weg. De borstjes kunnen zelfs als harde schijven aanvoelen. Het kan wel twee weken duren voor dat een beetje weggetrokken is. En heb je een meisje gekregen? Dan kun je in de eerste week zelfs wat bloed in de luier vinden.

Niet schrikken, dat kan één keer voorkomen als een soort ongesteldheid: een pseudo-ongesteldheid.

Natuurlijk geen echte, maar door de hormonen die de moeder automatisch aan het kindje mee geeft kan er per ongeluk wat bloed verloren worden. Na de eerste week is de kans hierop klein en komt het ook niet meer voor.

Informatie moeder week 40

‘Overtijd’

Bevallen na je uitgerekende datum wordt door veel mensen ‘over tijd’ genoemd. Wist je dat dat eigenlijk helemaal niet zo is? Natuurlijk voelt het wel zo…. Maar baby’s geboren tussen 37 en 42 weken zijn gewoon ‘op tijd’.

Ben je 42 weken zwanger en is je baby nog steeds niet geboren, dan is hij pas ‘overtijd’, en dan wordt de bevalling kunstmatig opgewekt. Natuurlijk omdat je dan niet meer langer kunt wachten om je baby te zien, maar vooral omdat het gevaarlijk is als een baby langer dan 42 weken in je buik zit.

De placenta heeft al die weken zijn werk gedaan, maar rond 42 weken werkt hij steeds minder goed. Hij ‘verkalkt’ en de bloedtoevoer wordt steeds minder.

Daarom heb je nu veel controles bij de verloskundige, ze houdt jou, je baby én de werking van de placenta goed in de gaten. Als zij ziet dat de bloedtoevoer van de placenta nu al minder wordt, zal je bevalling om die reden ingeleid worden.

Maar laten we daar nog maar niet vanuit gaan, de kans dat de bevalling spontaan begint wordt steeds groter! Ga dan ook niet meer te ver van huis, maar misschien denk je er al niet meer over om een voet over die drempel te zetten.

Natuurlijk zit je te wachten en denk je elke dag: misschien begint het vandaag wel… Probeer jezelf wat af te leiden van het wachten. Oké, het is niet leuk, maar je hebt nu nog wel de tijd om met een boek in bed te kruipen. Of die ene serie nog samen af te kijken.

Nodig nog een vriendin uit, dat verzet je gedachten en ze is vast niet te beroerd om je nog even met iets te helpen zoals een stofzuiger door het huis.

Informatie vader

Wat wil jij straks als aandenken hebben aan deze bijzondere tijd? Of iets moois wat je steeds aan je zoon of dochter kan herinneren ook als je er even niet bent?

Bijvoorbeeld een mooie foto gemaakt in de eerste dagen na de geboorte, in een mooie lijst in je zakenkoffer? Een tatoeage? Een vader-kindsieraad (en ja, die zijn er in heel stoere varianten). Of een speciale fles whiskey die je openmaakt op de dag van de geboorte, en later een mooi plekje krijgt op een plank bij je bureau?

Eettip

Waarschijnlijk heb je geen zin meer om uitgebreid te koken, omdat alles wat je doet teveel kan zijn. Die buik de hele dag meesjouwen is al zwaar genoeg.

Let er wel op dat je gezond blijft eten: in kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout, in fast-food en dergelijke weinig voedingsstoffen. Genoeg groenten, fruit en water of thee blijven belangrijk.

Vraag desnoods of iemand voor je wil koken omdat je het niet ziet zitten, het is hartstikke logisch dat je hoofd daar niet naar staat.

Ontspan je juist door lekker te kokkerellen omdat je dan juist iets om handen hebt tijdens het wachten? Sla dan je slag en bereid een paar maaltijden die in de vriezer kunnen.

Superfijn voor als de kraamverzorgster weer weg is, want dan is het al best lastig om überhaupt weer een ritme te krijgen met z’n allen. Een maaltijd uit de vriezer trekken en opwarmen is in die eerste week zonder kraamverzorgster geen overbodige luxe.

Wat moet je deze week regelen

Wist je dat er speciale massages zijn voor zwangeren? Zeker nu je de uitgerekende datum gepasseerd bent, kun je veel pijn hebben in je onderrug.

De meeste massagesalons hebben daar een speciale massagebehandeling voor, en hebben zo’n massagetafel met een gat erin voor je zwangere buik. Je houdt het al superlang vol, dus trakteer jezelf eens op zo’n massage!

Lees ook: Zwangerschapsmassage

Tips

Geen zin meer in alle mensen die vragen of je nog steeds niet bevallen bent (euhhh, kijk naar mijn buik?) of die vragen wanneer de bevalling gaat beginnen (tsja, moet je aan die kleine vragen…).

Laat de telefoon gerust gaan, zeker nu moet je aan jezelf denken. De buitenwereld hoort het snel genoeg als je baby er eenmaal is, en lang kan dat niet meer duren…

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit