Skip to Content

Zwangerschapskalender; 37 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 37 weken zwanger

Net zoals week 28, is 37 weken zwanger zijn een mijlpaal. Als je baby nu geboren wordt, heet het ‘op tijd’. Toch mag hij nog maximaal 5 weken blijven zitten. Kon je maar even vragen welke datum het wordt…

37 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Vanaf nu mag je thuis bevallen als je dat wilt;
  • Vanaf eind deze week is je baby voldragen;
  • Je leest in dit overzicht hoe je de signalen van een bevalling kunt herkennen.

Informatie baby

46,5 centimeter
3100 gram

Baby is voldragen

Vanaf nu heet de baby ‘voldragen’! Wauw, dat is echt heel bijzonder. Je baby heeft de langste tijd, het allerbeste huisje gehad wat er is: het lichaam van de mama-to-be. Als de bevalling nu begint, mag je gewoon thuis bevallen als dat medisch kan en je dat wilt.

Maar hoe begint een bevalling eigenlijk, en hoezo op dat moment? Je baby zet zelf de bevalling in gang. Eén van de belangrijkste organen zijn de longetjes. Die moeten rijpen om te kunnen functioneren.

Als je baby te vroeg gekomen was, had je een injectie gekregen met longrijpingsmedicijnen voor een zo groot mogelijke overlevingskans. Gelukkig is dat rond week 37 niet meer nodig. Als de longetjes volledig gerijpt zijn, scheidt het eiwit uit. Dat eiwit komt in het vruchtwater en geeft het signaal af: De baby is klaar!

Toch zijn er elk jaar nog honderden baby’s die (veel) te vroeg geboren worden. In 40% van de gevallen is er geen oorzaak bekend van de vroeggeboorte. Onderzoekers onderzoeken nu het eiwit wat een baby door de longen uitscheidt, wie weet vinden ze wel een methode uit die vroeggeboorte zo veel mogelijk kan voorkomen. Laten we het hopen!

Nog één ding over die longetjes… Als je baby geboren wordt, heeft hij maar 10% van de longcapaciteit die wij als volwassenen hebben. Natuurlijk, want hij is nog ieniemienie.

Maar de longetjes zijn nog kwetsbaar en het nare is: als er een deel van de longen beschadigt, kan dat niet meer hersteld worden.

Ventileer de babykamer daarom goed voordat je baby geboren wordt, zodat alle schadelijke stoffen uit nieuwe meubels, verf en lijm kunnen wegtrekken. Zet na de geboorte van je baby elke dag het raam van zijn kamertje een kwartier open, uiteraard zonder dat hij in het kamertje is.

En rook nooit in huis of in het bijzijn van een baby.

Informatie moeder

Gebroken vliezen

Zwangerschapskalender; 37 weken zwanger - Mamaliefde

De meeste vrouwen zijn rond deze periode bang dat hun vliezen breken – middenin de supermarkt. Want stel je voor…

Nu kan ik natuurlijk niets beloven, maar de kans dat dit gebeurt is gelukkig echt heel klein. In boeken en films begint een bevalling bijna altijd met zo’n grote plons, maar in het echt gebeurt dit maar bij 10% van de vrouwen.

En die verliezen dan nog niets eens een plons, maar af en toe een paar druppels of een klein ‘plasje’ die je niet meteen aan de buitenkant ziet.

Als er een scheurtje in de vliezen zitten, betekent dat namelijk niet dat je baarmoeder in één keer leegloopt, Misschien zit je baby steeds met zijn ruggetje tegen de scheur, of zit de scheur bovenaan. Dan komt er af en toe een ‘scheutje’ uit en merk je het misschien niet eens.

Dat is helaas wel wat gevaarlijk, want een scheur in de vliezen betekent dat er een open verbinding is tussen je baby en de buitenwereld. Dat mag maximaal 3 dagen en nachten duren. Als het langer dreigt te duren, wordt je bevalling ingeleid in het ziekenhuis.

Hoe merk je dat je vruchtwater verliest:

  • Vruchtwater is voor 37 á 38 weken helder, tussen 38 en 40 weken zitten er kleine witte vlokjes in en na 40 weken is het wittig. Dat komt omdat rond 38 weken het huidsmeer wat op je baby zit langzaam los laat. Dat is trouwens niet schadelijk voor je baby.
  • Verlies je geel/bruin/groenig vocht, dan heeft je baby in het vruchtwater gepoept. Ook dan moet je in het ziekenhuis bevallen en even blijven ter observatie. Je baby kan het meconium per ongeluk ingeslikt hebben.
  • Ruik je een aparte lucht down-under die je nog nóóit geroken hebt of die je uit duizenden herkent van je vorige bevalling? Dan kun je ervan uitgaan dat het vruchtwater is.
  • Heb je het idee dat je steeds een beetje in je broek plast? Dat kan gebeuren door zwangerschapsincontinentie, maar je bent natuurlijk ook niet gek. Vertrouw je het niet, bel dan toch even naar de verloskundige.
  • Als je vruchtwater verliest maar je hebt nog geen weeën, dan word je weer naar huis gestuurd om de weeën af te wachten. Je kunt dan nog even een laatste poetsdoek over de wc halen of nog even je boek uitlezen – want nu kan het nog. Binnen 72 uur is je baby er. Het meest verstandige om te doen is: bijslapen. Een beetje saai, maar je bent er straks enorm blij mee.

Lees ook: Gebroken vliezen; herkennen, hoe voelt dat?

Informatie vader

Oefenweeën

Waarschijnlijk heeft de mama-to-be al vaak harde buiken gehad of hebben jullie zelfs al een keer gedacht dat de bevalling was begonnen.

In de paar weken voor de bevalling zijn er oefenweeën, die trainen de baarmoeder vast om straks tijdens de bevalling echte weeën te maken. Het verschil tussen oefenweeën (harde buiken) en echte weeën is: echte weeën komen regelmatig en zorgen voor ontsluiting, oefenweeën niet.

Tip: Er is een handige app waarmee je kunt uitvinden of het oefenweeën zijn of niet. Zoek in de App Store of in Google Play op ‘weeën timer’ en je vindt een aantal app’s. Met die app’s tik je steeds een button aan als de wee begint, en als hij weer weg is.

De app houdt vervolgens bij hoelang de weeën duren en hoe snel ze op elkaar komen. Is de tijd ertussen precies regelmatig? Dan is de kans groot dat het echte weeën zijn. Zit er 5 minuten tussen elke wee, bel dan naar de verloskundige. Zij zal dan even langs komen om alles te controleren.

Lees ook: Begin bevalling; signalen, voortekenen en symptomen herkennen
Lees ook: Soorten weeën
Lees ook: Harde buiken; Wat zijn het, hoe voelen ze en wat als ze aan blijven houden aan begin of einde zwangerschap?.En wat te doen bij begin bevalling?

Eettip

Verslof in deze laatste weken het gezond eten niet. De bevalling kost enorm veel energie en je lichaam heeft echt weer even nodig om op krachten te komen. Daardoor ben je net wat vatbaarder voor een verkoudheid of griep.

Ze zeggen altijd dat een biefstukje eten na de bevalling helpt. Eet het ook gewoon een keer in de week van te voren, zo bouw je vast een reserve van voedingsstoffen op!

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Rust. Dat is het voornaamste. De bevalling kan ‘ieder moment beginnen’, zoals de mensen in je omgeving ook steeds tegen je zullen zeggen (alsof je dat nog niet wist…). En je wilt niet dat de bevalling begint, precies op het moment dat jij of je partner, of allebei, net supermoe zijn.

Neem daarom voldoende rust. Je omgeving begrijpt het best en anders hebben ze gewoon pech, jullie moeten straks die bevalling doen. Voor de mama-to-be: slaap gerust af en toe gedurende de dag.

Ga gewoon liggen en laat de wereld even de wereld. Lukt slapen niet? Pak dan een tijdschrift of een boek. Maar doe lekker rustig aan en verwen jezelf.

Voor de papa-to-be: Ga niet meer mijlenverweg, en zorg dat je altijd bereikbaar bent.

Een bevalling duurt gemiddeld 15 uur, maar er zijn altijd vrouwen die een ‘stortbevalling’ hebben, waarbij het in een uurtje gebeurd is. Je weet gewoon niet hoe het gaat van te voren.

En pak zelf ook je rust. Er komen gebroken nachten aan en een bevalling gaat ’s nachts ook op volle kracht door. Veeg je agenda in de avonden leeg en geniet nog even van het samen zijn.

Tips

Waarschijnlijk staat je bed al op klossen, anders moet je dat deze week regelen. Vanaf deze week is het verplicht om je bed op minimaal 80 centimeter te hebben, gemeten vanaf de grond tot de bovenkant van het matras. Het is beter voor de rug van de kraamverzorgster, en je kunt zelf ook makkelijker in en uit bed stappen.

Als je geen geboortefotograaf hebt, denk er dan vast even over na wie de foto’s gaat maken net na de geboorte. Vraag je gewoon de verloskundige (die schatten willen dat meestal met alle liefde doen)?

Je partner kan ook, maar let er dan wel even op dat er ook nog een foto gemaakt wordt waar hij zelf op staat. Vind je foto’s belangrijk? Wacht dan niet te lang met een foto maken, want het eerste uur hebben jullie als papa en mama nog die pure emotie in jullie ogen. En juist dát zijn de mooiste foto’s.

Lees ook: Geboortefotograaf; foto’s tijdens de bevalling

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit