Skip to Content

Zwangerschapskalender; 34 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 34 weken zwanger

Nu je 34 weken zwanger bent, kun je met zwangerschapsverlof gaan. Kies je ervoor om nog even door te werken? Ook prima! Zolang je jezelf maar wel in de gaten houdt, wat niet meer gaat, gaat niet.

34 weken zwanger

Deze week 34 is een belangrijke week, want:

  • De nageltjes van je baby zijn volgroeid;
  • Misschien ga je deze week wel met verlof;
  • In deze blog een tip om de naam van je baby vast te vieren!

Informatie baby week 34

42,5 centimeter
2200 gram

Volgroeide nageltjes

Er is weer iets af te vinken in week 34 voor je baby! Hij had al nageltjes, maar die waren nog niet volgroeid. Rond deze week zijn ze zo ver gegroeid dat ze het hele vingertopje bedekken.

Maar in de baarmoeder is natuurlijk nog niets hards, waar de randjes aan kunnen slijten. Baby’s worden dan ook geboren met scherpe nageltjes. Zo scherp, dat ze er zelfs hun gezichtje mee open kunnen halen.

Het nadeel is alleen… je kunt de nageltjes nog niet vijlen. Er zijn wel babyvijltjes, maar die mag je pas na zes weken gebruiken. Denk maar aan wat er gebeurt als je zelf een uur in bad zit. Je huid wordt rimpelig en je nagels zacht.

Moet je nagaan als je al die maanden in het vruchtwater hebt gedobberd… De nageltjes moeten nog helemaal uitharden. Tot die tijd, zo’n zes weken dus, mag je ze nog niet vijlen of knippen.

De kans dat het nageltje dan inscheurt is groot, en daar kan je baby weer een infectie van krijgen. En een ingescheurde nagel als je net op de wereld bent, is gewoon zielig.

Daarom zijn er speciale krabhandschoenen voor baby’s, zodat ze zich niet openkrabben. Het staat niet zo leuk, maar het gezichtje blijft in ieder geval intact.

Zit er nu echt één heel scherp dingetje aan, vraag dan je kraamverzorgster om advies. Misschien kan zij, met haar ervaring, het scherpste toch weghalen. Deze vind je hier.

Informatie moeder week 34

Zwangerschapsverlof

Als je zes weken voor de uitgerekende datum met verlof gaat, dan is het nu eindelijk zo ver! Of misschien wilde je juist graag tot 36 weken doorwerken maar zei je lijf ‘stop’. Daar kan je flink van balen.

Maar het is een goede beslissing, want het gaat om het welzijn van jou en je kindje. Ook dat is een goede beslissing als moeder! Het kan helpen om de eerste dag als baaldag te zien, en het dan te laten gaan.

Oké, je mag balen, maar probeer daarna te genieten van de extra rust die je hebt. Haal een magazine bij de winkel of bestel een boek. Kijk nog een serie. Straks is het een prachtige, maar drukke tijd, nu heb je de tijd nog aan jezelf.

En weet je wat nu zo bijzonder is? Je kleine merkt het meteen als je meer rust pakt. Zodra jij meer rust pakt, begint je baby opeens harder te groeien. Een echte wisselwerking dus. En extra belangrijk om genoeg rust te nemen.

Informatie vader

Binnen nu en 2 weken gaat de mama-to-be met zwangerschapsverlof. Dat kan best lastig voor haar zijn: het is geen vakantie, maar toch ook weer een beetje wel. Probeer er op te letten of ze genoeg rust neemt en verwen haar een beetje. Je zult zien dat je dat ook terugkrijgt.

Maak er samen, ook al moet jij nog wel werken, een bijzondere en gezellige tijd van!

Eettip

Als je nu toevallig lasagne aan het maken bent of een ander gerecht wat je prima in kunt vriezen, maak dan direct 2 (of 3!) porties! In de eerste weken na je bevalling is het laatste wat je wilt: een uur staan koken.

Je hebt al genoeg aan je hoofd en er is niets beter dan iets de oven of magnetron inschuiven en klaar is Kees. Vraag desnoods of je wat vriezerruimte bij de buurvrouw mag gebruiken.

Kan overdreven klinken, maar je bent zó blij na de bevalling met een ‘kant-en-klaarmaaltijd’. Daarnaast kun je ook wat familieleden en/of goede vrienden vragen een maaltijd mee te nemen als ze op kraambezoek komen.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Bed op klossen

Staat het bed al op klossen? Zo niet, dan wordt dat tijd. Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen. Straks heb je een week lang de kraamverzorgster over de vloer, en zij staat vaak over je bed gebogen. Als ze dat bij iedere kraamvrouw lang doet terwijl de bedden laag staan, is haar rug natuurlijk op haar 40e al versleten.

Daarom moet het bed op klossen staan. Het bed moet minimaal 80 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf de bovenkant van het matras. Je kunt klossen huren bij een zorgwinkel in de buurt, of in het ziekenhuis. Je kunt ook informeren bij het kraamzorgbureau wat je hebt geregeld, soms kun je daar gratis klossen lenen.

Tips

Je hebt er vast al over nagedacht, maar heb je de naam al definitief gekozen? Hij of zij kan nu toch elk moment komen… Vind je het lastig om de knoop definitief door te hakken?

Maak er dan een bijzonder momentje van! Ga uit eten om ‘dé naam’ te vieren, bijvoorbeeld. Dat maakt het makkelijker en je hebt altijd een positieve herinnering om aan terug te denken.

En daarnaast… mocht je later gaan twijfelen over de naam (dat doet iedereen weleens), dan heb je een heel specifiek moment waar je aan terug kunt denken. Je hebt de naam níet zomaar gekozen. Dat helpt twijfel in de kiem te smoren, want hé, over elke naam valt wel wat te zeggen.

Lees ook: Naam baby vertellen tijdens zwangerschap

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit