Drie recepten voor taart - Mamaliefde

3 Recepten voor een verjaardagstaart

Voor de verjaardag van onze zoon heb ik niet zo uitgebreid uitgepakt als ik bij de verjaardag van zijn zus heb gedaan. Of zoals bij zijn doop. Aan de ene kant omdat ik er gewoon de tijd niet voor had. Aan de andere kant omdat er nu in de Sint Maarten en Sinterklaas periode al meer gesnoept wordt. Natuurlijk kan je dan kiezen voor hartige en verantwoorde hapjes. Dat probeer ik eigenlijk altijd wel aan te bieden. Het verjaardagsfeestje werd ook in twee ploegen gevierd.  Bij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Dit keer niet in combinatie met een sweet table maar een afhaalchinees en de tweede keer een lunch. Twee taarten dus, in vrolijke regenboogkleurtjes. Voor de kinderen had ik speciaal een worteltjestaart gemaakt met banaanyoghurt frosting.

Drie recepten voor taart - Mamaliefde

Worteltjestaart met banaanyoghurt frosting

De basis voor dit heerlijke recept heb ik geleend van Bymirandaa (zeker een aanrader om te volgen via bloglovin voor meer heerlijke recepten, DIY’s en nagellak, zodat ze haar droom van 100 volgers voor het einde van het jaar haalt) Deze kwam vorige week voorbij en aangezien we momenteel, heel toevallig, aardig wat worteltjes in huis hebben voor in de schoen kwam dit goed uit. Eigenwijs als ik ben, zijn er een paar dingen aangepast aan de ingrediëntenlijst.

Recept worteltjestaart - Mamaliefde

Ingrediënten voor de cake

  • 2 dikke wortels
  • 150 mL agavesiroop
  • 2 eieren
  • 150 gram kokosolie (eventueel kan 15 gram chiazaad en 135 mL water ook)
  • 200 gram speltmeel
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje zout

Ingrediënten voor de frosting

  • 1 banaan
  • 50 mL yoghurt
  • Eventueel wat rozijntjes

Bereiding

Recept worteltjestaart - Mamaliefde

Je begint met de wortel; eerst even schoonmaken en schillen. Daarna raspen (of zoals ik heb gedaan vals spelen met een keukenmachine).

In een kom meng je de eieren, agavesiroop en kokosolie. Als het goed gemengd is voeg je de droge ingrediënten speltmeel, bakpoeder, kaneel en zout toe. Dit kan je gewoon kloppen in een beslagkom. Als je klaar bent spatel je de worteltjes erdoor.

Voor deze taart heb ik een glazen ovenschaal gebruikt. Even invetten met wat lijnzaadolie zodat hij er na het bakken makkelijker uitkomt. Je kan kiezen voor een kleinere vorm zodat je de cake in twee laagjes snijdt. Of een grote schaal zodat je de twee laagjes op elkaar plaatst. De taart bak je in ongeveer 30 minuten op 180 graden. Als een vork er schoon uitkomt is hij gaar.

In de tussentijd kan je aan de slag met de frosting. Hiervoor kan je heel eenvoudig een blender gebruiken. Eerst even een banaan fijn malen, daarna de yoghurt toevoegen. Als het erg vloeibaar is kan je het wat laten opstijven in de koelkast.

Dan kan je de taart gaan opmaken. Tussen de twee laagjes cake doe je wat van de frosting. De taart werk je af met een tweede laagje frosting en wat geraspte worteltjes die je hebt achtergehouden. Natuurlijk kan je voor een Sinterklaasworteltjestaart een suikerfiguurtje gebruiken.

M&M regenboog taart

Deze taart stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. Net zoals de kitkattaart die ik voor de doop van baby boy heb gemaakt. Het voordeel is dat je hier het regenboogthema in terug kan laten komen.

Recept M&M'staart - Mamaliefde

Ingrediënten cake

  • 500 gram biscuitmix (funcakes)
  • 10 theelepels cacao
  • 7 eieren
  • 50 mL water

Ingrediënten vulling & topping

  • halve pot jam
  • 500 gram M&M’s (zonder crunch of nootjes)
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 30 mL water

Als basis voor de taart gebruik ik altijd kant en klare biscuitmix. Hier krijg ik iedere keer veel complimenten over dat het lekker is. Als ik een taart met marsepein wil versieren blijft deze taart ook goed stevig. Daarom ga ik zelf niet aan de slag om te experimenteren. Het biscuit maak ik in de keukenmachine door de mix, cacao, eieren en water met elkaar te mengen. In de bakvorm laat je dit in 50 minuten op 160 graden gaar worden.

Als de cake in de oven staat kan je de m&m’s op kleur sorteren. Dit maakt het straks makkelijker. Natuurlijk kan je je kindje hier mee laten helpen, de ervaring leerde echter dat de kleuren wel een beetje afgaven. Daarna maak je een roombotercrème van de roomboter, poedersuiker en het water. Deze bewaar je in een spuitzak. Als de cake klaar is en afgekoeld kan je hem met een mes in drie lagen snijden. De onderste laag vul je met tweederde van de roombotercrème en de bovenste met een aardig laagje jam. Om te voorkomen dat de jam uitloopt kan je eerst met de roombotercrème een randje spuiten om hem vervolgens op te vullen. Als je de taart weer opgebouwd hebt smeer je alles in met een laagje roombotercrème. Dit hoeft maar een heel dun laagje te zijn zodat de m&m’s blijven plakken. Als je het aanbrengt met een pannenlikker kan je het mooi dun uitsmeren. Bij de randjes mag het wel iets meer, omdat deze het eerste vallen.

Tot slot begint de decoratie met M&M’s. Hiervoor begin ik met de rode kleur met een lijn over het midden van de taart. Daarnaast ga ik verder met de tweede rij, en zo verder tot de rechterhelft aan de bovenkant gevuld is. Vervolgens ga ik aan de andere kant verder. Als de bovenkant helemaal gevuld is, kan je verder aan de zijkant van de taart. Hier kan je de roombotercrème iets dikker smeren zodat alles goed blijft plakken. Dit kan je heel eenvoudig doen door wederom bij de rode rij in het midden te beginnen en dan een paar M’&M’s recht naar beneden te drukken. Als je klaar bent kan je de taart het beste een nacht in de koelkast laten staan zodat de roombotercrème goed stevig wordt.

Spikkeltjes taart

De disco spikkeltjestaart komt ook van Pinterest en past ook prima bij het regenboogthema.

Recept spikkeltjestaart - Mamaliefde

Ingrediënten cake

  • 500 gram biscuitmix (funcakes)
  • 7 eieren
  • 50 mL water

Ingrediënten vulling & topping

  • halve pot jam
  • spikkeltjes
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 30 mL water

De biscuitcake die als basis dient voor deze taart maak je op dezelfde manier als de M&M-taart. Als de taart gevuld en ingesmeerd is met een laagje roombotercrème ga je verder met de decoratie. Van bakpapier heb ik een een geknipt en bovenop de taart gelegd. Vervolgens met een lepel helemaal volgestrooid met spikkeltjes. Wel goed uitgesmeerd (niet ingedrukt) zodat ze er niet vanaf vallen. Het vullen van de zijkanten is wat ingewikkelder. Je zou theoretisch de taart door spikkels kunnen rollen. Zelf heb ik er voor gekozen om met een theelepel iedere keer een deel spikkeltjes langs de zijkant te strooien om het vervolgens met mijn hand (die ik onderaan de taart hield) snel aan te drukken. Dit ging beter dan verwacht. Als je klaar bent kan je het bakpapier verwijderen. Het kan zijn dat je nu ook een deel van je roombotercrème kwijt bent, dan kan je het opvullen met wat overgebleven crème zodat het er iets meer uit komt te steken.

Welke taart zou jij gekozen hebben?

Summary
recipe image
Recipe Name
Verjaardagstaart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Volgende
Vorige

Comments ( 4 )

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.