Skip to Content

Zwangerschapskalender; 24 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 24 weken zwanger

Je bent nu 24 weken zwanger, en dat is één van de belangrijkste mijlpalen in je zwangerschap. Vanaf nu is je baby levensvatbaar. Je baby moet voorlopig nog lekker in je buik blijven, maar het is toch een fijn idee dat artsen hun uiterste best zullen doen voor je kleintje, mocht hij te nieuwsgierig zijn…

24 Weken is een ENORM belangrijke week, want:

  • Je baby is vanaf nu levensvatbaar. Dus vanaf deze week beloven de artsen je dat ze er alles aan zullen doen om je baby in leven te houden als hij nu al geboren zou worden. Maar het is natuurlijk te hopen dat hij of zij nog lekker in je buik blijft zitten;
  • Je leest informatie over vroeggeboorte, want stel dát het gebeurt is het fijn om wat basiskennis te hebben;
  • En wat visweetjes op een rij!

Informatie baby 24 weken

32 centimeter
560 gram

Ontwikkeling longen

De longen van je baby zijn nog niet voldoende ‘gerijpt’, maar ze zijn wel volop in ontwikkeling. Net als in de hersenen ontstaan er steeds meer vertakkingen. Aan elke vertakking zitten longblaasjes.

Als je baby straks geboren wordt en zijn huiltje klinkt, vullen die longblaasjes zich met lucht en vanaf dat moment ademt je baby.

Tot die tijd moeten de longblaasjes wachten, maar ze mogen nu natuurlijk niet gaan verkleven omdat ze nog dicht zitten. Daarom komt er een soort laagje aan waardoor het niet verkleeft, dit heet: surfacant.

Baby voelen

Je baby groeit snel en daardoor heeft hij steeds minder ruimte én ga jij zijn bewegingen steeds beter voelen! Merk je al verschil met twee weken geleden? De eerste zachte plopjes worden nu steeds meer schopjes.

Geniet ervan, want straks kan het weleens zeer gaan doen als hij precies op de verkeerde plek schopt, bijvoorbeeld in je maag net nadat je je diner op hebt.

Maar het is een goed teken als je voelt dat je baby sterker wordt, en het kan je dan ook vertrouwen geven. Hij groeit, hij wordt sterker, en dat is precies de bedoeling.

Vroeggeboorte

Zwangerschapskalender; 24 weken zwanger - Mamaliefde

Als je baby te vroeg geboren wordt, kom je van het één op het andere moment in een wereld waarvan je niet wist dat die bestond. Hopelijk kom je niet in die wereld terecht, maar we geven je wel wat basiskennis:

  • Wereldwijd wordt 1 op de 10 baby’s te vroeg geboren, dit zijn ruim 15.000 baby’s per jaar in Nederland. Elk jaar overlijden er 1.000 baby’s door vroeggeboorte;
  • Een baby geboren voor 28 weken is immatuur;
  • Een baby geboren tussen 27 en 32 weken is extreem prematuur;
  • Een baby geboren tussen 33 en 37 weken is prematuur;
  • Een baby geboren tussen 38 en 42 weken is op tijd;
  • Is je baby bij geboorte te licht qua gewicht? Dan is hij of zij dysmatuur;
  • Bij tweederde van alle baby’s die te vroeg geboren worden (voor 37 weken) is geen oorzaak bekend, de vliezen braken of de weeën begonnen spontaan.

De andere vroeggeboortes zijn medisch in gang gezet, bijvoorbeeld omdat een moeder te ziek is, of omdat het gevaarlijk is voor de baby in de baarmoeder door bijvoorbeeld een infectie, obesitas of diabetes van de moeder etc. Het is dan gevaarlijk om de baby geboren te laten worden, maar nog gevaarlijker om de baby te laten zitten.

Een te vroeg geboren baby komt in het ziekenhuis op de afdeling neonatologie te liggen, hier liggen alleen maar te vroeg geboren baby’s.

Heeft de baby extra zorg nodig, dan komt hij op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) te liggen, de IC voor baby’s. Als een baby extreem prematuur is, komt hij altijd op de NICU te liggen.

In Nederland zijn er maar 10 ziekenhuizen met een NICU: 8 academische ziekenhuizen, het Maxima Medisch Centrum en de Isalaklinieken.

Lees ook: Levensvatbaarheid baby; Van kans vroeggeboorte ook bij tweede kind tot symptomen dreigende bevalling en gevolgen prematuur

Informatie moeder 24 weken

Wat te doen bij vroeggeboorte

Het is niet te hopen dat het gebeurt, maar het is wel goed om te weten wat je moet doen bij een vroeggeboorte. Lees er hier een paar artikelen over en weet wat de symptomen zijn.

Een vroeggeboorte kán iedereen overkomen en als je de symptomen herkent kan de bevalling soms nog uitgesteld worden. Elke dag extra in de buik telt. Symptomen kunnen zijn:

  • Stekende pijn in je buik die regelmatig komt en gaat, oftewel: weeën. Je kunt dit ook in je onderrug voelen in plaats van je buik;
  • Griep of koortsig gevoel;
  • Bloedverlies (bel bij weeën en bloedverlies altijd je verloskundige);
  • Je baby beweegt minder of anders dan je gewend bent (bel dan ook altijd de verloskundige).

Niet zo leuke informatie allemaal… Bovenstaande informatie is goed om te weten, maar lig er niet wakker van. Je baby’tje zit nu nog lekker in je buik en de meeste baby’s blijven daar ook lekker zitten.

Vocht vasthouden & grotere schoenmaat

Ga nog even niet los bij een schoenenuitverkoop… De komende weken kan je vocht vasthouden (link blog eerdere week), waardoor jij je schoenen niet meer goed past.

Heb je hier erg veel last van en loop je op teenslippers omdat die als enige nog goed passen? Koop dan goede teenslippers, met een voetbed waar je steun aan hebt.

Of kijk eens naar goede sandalen. Niet hetzelfde als je high heels, maar je moet wat. Goede steun aan je voeten kan een hoop rugpijn voorkomen, zeker nu je de baby ook nog met je mee draagt.

Wat je kunt doen om minder vocht vast te houden en/of het vocht af te voeren:

  • Veel (water) drinken;
  • Elke dag voldoende bewegen, buiten een rondje lopen bijvoorbeeld;
  • ’s Avonds een uurtje met je voeten omhoog (hé, eindelijk eens een advies wat he-le-maal niet erg is!).

En nu we het toch over voeten hebben… Wist je dat je voeten iets langer kunnen zijn na je bevalling?

Natuurlijk niet van de een op de andere dag, maar gedurende je zwangerschap kunnen je voeten wat uitzakken, of liever gezegd: wat langer worden. Goede reden om nieuwe schoenen te kopen, zullen we maar zeggen.

Informatie vader

Vanaf deze week is je baby levensvatbaar. Aan de ene kant een fijn idee, de artsen zullen zich 100% inzetten mocht de baby nu geboren worden. Aan de andere kant ook een eng idee, want bij (extreme) vroeggeboorte zijn er veel complicaties en gevaren.

Vind je borstvoeding nou niet direct een thema om een avond of boek aan te spenderen? Lees dan het hoofdstuk wat de man van Sophie van den Enk in ‘De Melkfabriek’ heeft geschreven.

Sophie heeft twee kinderen borstvoeding gegeven en hier een boek over geschreven, haar man heeft alles wat de papa-to-be moet weten in één hoofdstuk samengevat (en wat hij er als man van vond dat er opeens zo’n kleine hummel aan ‘zijn’ borsten zat te lurken).

Eettip

Af en toe vis eten is sowieso gezond, maar tijdens je zwangerschap helemaal. Vooral vette vis. Klinkt niet zo lekker als je je al tonnetje rond voelt en je moet dan ook nog VETTE vis eten, maar wees gerust: aan een vette vis hangt gelukkig geen 5 kilo. In vette vis zit docosahexaeenzuur, ja datte, oftewel: DHA.

Vaak zie je in reclames ‘boordevol Omega-3-vetzuren’, daar hoort DHA ook bij. En waarom is het zo belangrijk? Het helpt mee bij de ontwikkeling van de hersenen, de ogen en het zenuwstelsel. Tamelijk belangrijke dingen…

Om genoeg DHA binnen te krijgen, kun je het beste twee keer per week vette vis eten. Lust je nu echt-echt geen vis? Kijk dan even welke multivitaminen voor zwangeren je slikt, vaak zit het daar ook in.

Denemarken en Noorwegen hebben studies gedaan naar deze vetzuren in combinatie met een zwangerschap, en wat blijkt: vrouwen die voldoende DHA innamen door middel van visoliecapsules hadden minder vaak een vroeggeboorte en minder vaak zwangerschapsvergiftiging.

Baby’s die na de geboorte minimaal 17 weken DHA binnen krijgen, ontwikkelen een beter gezichtsvermogen.

En als klap op de vuurpijl…: baby’s die vanaf het 2e trimester via de moeder DHA kregen tot 3 maanden na de geboorte hadden een hoger IQ op vierjarige leeftijd. DHA zit in flesvoeding, en in borstvoeding als de moeder zorgt voor voldoende DHA-inname.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Borstvoedingscursus

Weet je al welke voeding je wilt gaan geven na de geboorte? Kies je voor borstvoeding, zorg dan dat je je aanmeldt voor een borstvoedingsavond of -cursus.

Borstvoeding geven is natuurlijk en het ziet er heel makkelijk uit, maar het kan een moeizaam proces zijn om het op te starten. De kans dat de borstvoeding slaagt is groter als de vader en moeder een cursus hebben gevolgd. Ja, ook de vader, want hij kan de borstvoeding helpen slagen door de moeder op de goede manier te helpen.

Hier vind je meer informatie over deze cursussen en borstvoeding.

Zoek ook het een en ander uit over flesvoeding. Want je weet nooit hoe het loopt, misschien moet je je kindje bijvoeden of moet je de borstvoeding helemaal stopzetten. Misschien niet wat je wilt, maar als het moet ben je toch blij als je er al het een en ander over weet.

Lees ook: Borstvoeding
Lees ook: Flesvoeding baby; ervaringen en vooroordelen
Lees ook: Borstvoeding of flesvoeding; wat heb je nodig?

Tips

Heb je geen behoefte aan een hele borstvoedingscursus? Vaak worden er in het ziekenhuis borstvoedingsavonden georganiseerd. Je kunt hier gratis heen en je krijgt dan alle nodige informatie in één avond. Vaak moet je je wel van te voren aanmelden via het ziekenhuis.

Boekentip: De Melkfabriek van Sophie van den Enk. Dit boek gaat over borstvoeding zoals het in de realiteit is, met praktische adviezen, heldere informatie, en steeds de ervaring van andere moeders en zónder flesmoeders te veroordelen.

Daarnaast is er ook een hoofdstuk voor vaders zodat ze na één hoofdstukje lezen alles weten wat ze moeten weten. Dat hoofdstukje is trouwens geschreven door de man van Sophie.

Tot nu toe ben je elke 4 weken op controle geweest bij de verloskundige. Vanaf 24 weken word je vaker gecontroleerd: namelijk één keer in de 3 weken. Staat de afspraak goed in je agenda?

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit