Skip to Content

Zwangerschapskalender; 14 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 14 weken zwanger

Nu  je 14 weken zwanger bent, begint het tweede trimester… Wauw, dat betekent dat je al op 1/3e van de zwangerschap zit. Kun je het je voorstellen? Het tweede trimester staat ook wel bekend als het beste trimester.

De zwangerschapskwaaltjes nemen (langzaam) af, maar je buik is nog niet zó groot dat je je schoenen niet meer aan krijgt. Tijd om je te oriënteren op het babykamertje en shoppen natuurlijk!

Deze week is belangrijk omdat:

De eerste dertien weken groeien alle baby’s even snel, nu is de baby helemaal compleet en groeit hij rustig in zijn eigen tempo verder. Het aantal centimeters en grammen wat in deze zwangerschapskalender staat, zijn dan ook gemiddelden. Je baby kan best iets afwijken van deze gemiddelden, dat is helemaal niet erg.

Het hoofd van je baby is nu even groot als de rest van zijn lichaam. Als je gaat bevallen is dat ‘nog maar’ een kwart. In dit trimester maakt het lichaam de grootste groeispurt.

Informatie baby week 14

10 cm
60 gr

Ontwikkeling gezicht

Deze week wordt het gezichtje van je baby verfijnd. In het neusje ontstaan de neusgaatjes, de oortjes krijgen meer vorm en gaan al meer richting de goede plek. Het tongetje en het gehemelte ontwikkelen zich.

 Sinds week 9 is het proces aan de gang van het sluiten van de mond en neusholte, deze week is dat gesloten. Hoezo gesloten? Op dit heel bijzondere filmpje zie je goed wat er bedoeld wordt.

Er verschijnen zelfs al piepkleine haarzakjes op het hoofdje… Zullen daar straks stoere stekels of eigenwijze staartjes zitten?

Eigenwijs is hij of zij zeker, want sinds deze week kan hij gekke gezichtjes trekken. Hij kan zijn voorhoofd fronsen en de lipjes bewegen. Hij kan zelfs al gapen!

Ontwikkeling spijsverteringstelsel en geslachtsorganen

Vorige week waren alle organen voor het eerst in werking, zoals de nieren en het spijsverteringsstelsel. Deze week komt het volledig op gang.

De alvleesklier produceert gal, de lever produceert tot aan de geboorte bloed. Ook zijn de geslachtsorganen helemaal af. Je zou vanaf nu dus op een echo kunnen zien wat het geslacht is van je baby. Je baby is een volledig functionerend mensje – van maar 8 centimeter groot.

Hik

Je las vorige week dat de baby af en toe een slokje vruchtwater neemt. Soms kan hij zich verslikken en dan krijgt hij de hik. Als de baby wat groter is, kan je de hik voelen, je voelt dan steeds een schokje in je buik.

Op een gegeven moment kun je zelfs zien dat je buik steeds even heen en weer gaat. Bijna alle baby’s hebben de hik in de baarmoeder, je hoeft je daarover geen zorgen te maken.

Die slokjes vruchtwater zijn zelfs superbelangrijk, want het vruchtwater komt dan ook in zijn longetjes. Klinkt heel eng, maar daardoor kunnen de longen zich juist ontwikkelen.

Placenta

De placenta is volledig ontwikkelt. De placenta geeft voedingsstoffen aan de baby en de baby geeft de afvalstoffen weer terug aan de placenta. Die afvalstoffen worden door jou lichaam afgebroken.

Loopbewegingen

Ondertussen fladdert je baby lekker door je buik. Hij is druk met vuistjes maken, duimen, en hij maakt zelfs al loopbewegingen in je buik. De kans is klein, maar vanaf deze week kán je je baby al voelen…

Maak je geen zorgen als je nog helemaal niets voelt, de meeste vrouwen voelen pas iets rond de 18 á 20 weken.

Hoofdje rechtop

De spieren van je baby worden al door de hersenen aangestuurd. Al zijn die spiertjes en hersentjes natuurlijk nog maar heel erg klein, het is al volop in beweging en in ontwikkeling.

De spieren in het nekje zijn zelfs al zo sterk dat hoofdje niet meer op de borst rust, hij kan het hoofdje zelf rechtop houden.

Na de geboorte kan hij dat niet meer, want dan is er opeens de zwaartekracht. Het duurt dan zo weer 3 maanden voordat het nekje sterk genoeg is om het hoofd rechtop te houden buiten de baarmoeder.

Baby voelen

Je baby kan sinds deze week ook voelen, dat betekent dat hij de navelstreng langs zijn lijfje kan voelen, zijn eigen aanrakingen, maar hij voelt het ook als hij tegen de wand van je baarmoeder opbotst. Over een paar weken kun je de baby voelen als je een hand op je buik legt.

Wist je dat hij dan zelfs naar je hand ‘zwemt’ en lekker tegen je warme hand aan gaat liggen of er juist tegen gaat schoppen? Zo kun je al contact maken met je baby.

Informatie moeder

Ben je al gestart met je buik insmeren? Vanaf nu gaat je buik namelijk ook aan een groeispurt beginnen. Rond 30 weken gaat het nog maar moeilijk om je eigen veters te strikken. Dat is al over 16 weken!

Misschien vind je dat nog lang duren, maar voor de huid van je buik is die groeispurt bijna niet bij te benen… De ene week groeit je buik ook harder dan de andere week. Als je huid de groei niet bij kan houden, scheurt de huid onder de buitenste huid.

Je krijgt dan strepen over je buik: straie. Helaas kunnen de oliën en crémes straie niet voorkomen. Ook al belooft het product dit, het is nog nooit wetenschappelijk aangetoond.

Maar het helpt je huid wel voor de doorbloeding en hydratatie zodat je huid in ieder geval in een topconditie is. Het krijgen van straie is ook erfelijk bepaald, misschien kun je in je familie eens vragen hoe het andere moeders is vergaan.

Linea nigra; zwangerschapsstreep als de buik groeit

Een ander huiddingetje is dat je een donkere streep kunt krijgen, of misschien al hebt, van je onderbuik naar je navel. Dat is een ‘zwangerschapsstreep’ of ook wel ‘linea nigra’.

De streep kan zelfs nog verder naar boven lopen dan je navel. Wist je dat de zwangerschapsstreep er eigenlijk altijd al zit? Het is dan een witte streep die je nagenoeg niet ziet met het blote oog. De streep heet dan ‘linea alba’: witte streep.

De streep zit op de plek waar je buikspieren uiteen gaan. Naarmate je buik groeit, wijken je buikspieren en wordt de streep breder.

Omdat je meer pigment aanmaakt, wordt de streep donkerder, net zoals je moedervlekken in je zwangerschap donkerder kunnen zijn.

Vaak verkleurt de streep in het tweede trimester, een jaar na je bevalling is hij nagenoeg weer wit geworden.

Tip: als je met je buik in de zon gaat wordt de streep nog donkerder dus dat kun je beter voorkomen. En een bakerpraat weetje: stopt de streep bij je navel? Dan wordt het een meisje.

Gaat de streep verder dan je navel? Dan wordt het een jongen. Maar het is niet voor niets een bakerpraatje…, het klopt niet altijd!

Lees ook: Zwangerschapsstreep op buik; wanneer verdwijnt linea nigra na bevalling

Spataders

Een laatste minder-leuk-dingetje is dat je spataders kunt krijgen. Je lichaam is zo hard aan het werk dat er een grotere druk staat op je bloedvaten. De kleine bloedvaatjes, in bijvoorbeeld je benen, kunnen onder deze druk ‘bezwijken’ en dat zie je als een spatader.

Hier kun je eigenlijk niets aan doen… Misschien een troostende gedachte dat uiteindelijk iedereen wel een paar spataderen krijgt.

Zwangerschapsgloed

Wat wél leuk is, is dat er bijna geen haren uitvallen tijdens je zwangerschap! Vaak heb je een lekker volle coupe en glanst je haar mooi.

Samen met de zogenaamde ‘zwangerschapsgloed’ zie je er misschien wel mooier uit dan ooit! Maar het kan ook zijn dat je juist last hebt van acné… Gelukkig gaat dat (echt, echt) weer voorbij.

Minder gevoelige borsten

Nog een leuk iets: je borsten worden minder gevoelig. Heb je af en toe een stekende pijn in je borst(en)? Grote kans dat dat de komende tijd verdwijnt.

Informatie vader

Misschien zie je al een bolling als je naar de buik van de mama-to-be kijkt? De huid van haar buik moet de komende weken enorm uitrekken.

Nu is huid erg elastisch, maar soms gaat de groei zo snel dat de huid het niet kan bijbenen. Er ontstaan dan scheurtjes in de huid die je als verticale strepen ziet. Dit zijn onderhuidse littekens en ze gaan dus niet meer weg.

Wel vervagen ze: eerst zien ze er rood uit, later worden ze wit en vallen ze veel minder op. Veel vrouwen zijn hier onzeker over, terwijl ze er niets aan kunnen doen. Er is gewoon een kind in hun buik gegroeid, hoe gaaf is dat? Dat laat nu eenmaal zijn sporen na…

Er is speciale buikolie, créme, en dergelijke te koop die de huid ondersteunt. Je kunt haar helpen door haar buik (en benen, billen en borsten, want die groeien ook door het vasthouden van vocht en hormonen) in te smeren met een olie of créme tegen straie.

De straie zijn littekens en die kun je niet met een créme voorkomen of wegwerken, ook al beloven veel producten dat. Je kunt er wel voor zorgen dat de doorbloeding en hydratatie van de huid beter is (en de mama-to-be en baby kunnen ontspannen). Het is dus niet nodig om dure olieën of crémes te kopen.

Band opbouwen baby

Wist je dat de baby ook gaat reageren op jouw handen? Het helpt jou dus ook om al een band op te bouwen met je kind

. Want het klinkt misschien onwerkelijk, maar als je praat zal de baby straks jouw stem ook herkennen. Hij of zij kijkt je dan aan als je gaat praten.

Dan weet je kind: bij die meneer hoor ik. Hoe mooi is dat? Want straks een potje voetballen op straat of samen fietsen is leuk, maar daar heb je samen wel een band voor nodig. Je kunt nu al beginnen met die band tussen jullie smeden!

Eettip

Blijf gezond eten ook al zijn alle organen inmiddels aangelegd. Alles wat jij eet, zijn de bouwstenen waarop je kindje groeit.

Door de hormonen en doordat je baarmoeder tegen je darmen duwt kun je last hebben van obstipatie, eet/drink dit om de boel op gang te houden: veel drinken (het liefst water of thee), pruimen eten, of roosvicee laxo kopen. Helpt dit niet? Vraag dan hulp aan je verloskundige.

Blijf multivitaminen voor zwangeren innemen, ook al hoef je geen foliumzuur meer te slikken. Je afweer kan verzwakt zijn doordat je lichaam zo hard aan het werk is en je wilt liever niet ziek worden.

Word je toch ziek? Dan is dit niet schadelijk voor de baby, de placenta beschermt je baby namelijk. Wat wel gevaarlijk is: als je veel vocht verliest door spugen of diarree en/of als je hoge koorts hebt. Ga dan naar de huisarts of bel je verloskundige.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Kraamzorg regelen

Het voelt vast nog heel ver weg… Maar het is toch nodig dat de kraamzorg geregeld wordt. Vraag ervaringen aan familie en vrienden die in de buurt wonen. Kunnen zij een kraamzorgbureau aanraden?

Je kan kiezen voor een bureau, maar er zijn tegenwoordig ook steeds meer zelfstandige kraamverzorgsters. Lees reviews op internet en vraag om een intake gesprek. Een kraamverzorgster in huis is niet zomaar iets.

Hij of zij komt op het moment dat jullie het meest kwetsbaar zijn. Als moeder voel je je moe en heb je af en toe nog pijn, als vader moet je de eerste dagen van alles leren omdat de moeder als het goed is in bed ligt en dat kleintje moet nog wennen aan de buitenwereld.

Er komt zó veel op je af, van visite die gezellig is, maar soms ook van alles te zeggen heeft wat je niet verwacht of maar niet weggaat terwijl jullie moe zijn van de derde gebroken nacht.

Een kraamverzorgster is je hulp en toeverlaat en rots in de branding in die eerste week. Besteed er nu dus aandacht aan, dan ben je jezelf straks enorm dankbaar.

Lees ook: Kraamzorg; wat zijn de taken van een kraamverzorgster

Zet op een rijtje wat jullie belangrijk vinden: moet ze veel ervaring hebben met borstvoeding? Hoe wil je dat hij/zij met broertjes of zusjes omgaat? Wat wil je als pas bevallen moeder die eerste dagen? En als nieuwe papa?

Tips

Vind je het af en toe een beetje too much of loopt je hoofd opeens over van ‘alles’? Ga dan gewoon even 10 minuten op bed liggen. Loop even weg van wat je aan het doen was als dat lukt, of zet een kopje thee.

Je bent geen labiel persoon, maar je bent gewoon zwanger of je gaat ‘opeens’ papa worden! Stel jezelf niet te hogen eisen maar wees lief voor jezelf.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit