Blog update; inschrijving kvk - Mamaliefde

1 jaar ondernemer & moeder

Het is precies een jaar geleden dat ik op de stoep stond om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In dat jaar is er een hoop gebeurd en heb ik veel geleerd. Stiekem heb ik best wel wat grenzen verlegd, want ik als ondernemer? Wie had dat ooit verwacht. En om eerlijk te zijn:  het bevalt me prima, ik zou niets anders meer willen. Daarom een soort bijkletsblogje. Want hoe zit dat nu met geld verdienen met je blog, het moederschap combineren met het ondernemerschap, het ‘thuiszitten’ en nog veel meer. Natuurlijk ook een korte vooruitblik over de ontwikkelingen achter de schermen. Kortom een blog waarin ik heel open ben over het hoe of wat. Omdat ik jullie gewoon enorm dankbaar ben dat jullie dit voor mij mogelijk maken!

Blog update; inschrijving kvk - Mamaliefde

Geld verdienen met je blog?

Er is nog veel onbekend over het bloggen, veel mensen begrijpen niet dat je er geld mee kan verdienen maar zien het als ‘een leuke hobby’ of ‘online wat stukjes schrijven’ wat ik dan regelmatig moet uitleggen. Ik vergelijk het dan vaak met de advertorials in de magazines, voor die publicatie wordt betaald. Echter wordt er steeds meer online gelezen, en zijn met name bloggers populair. Een blog kan je dus soms weleens vergelijken met een onlinemagazine waarbij een merk een advertentie inkoopt voor jou om te schrijven.

En dat kan aardig oplopen merk ik. Zo had ik afgelopen maand juli eigenlijk een dip verwacht vanwege de vakantie. Net zoals vorig jaar, in plaats daarvan liep het storm en verdiende ik met mijn blog meer in die maand dan het netto maandsalaris van manlief. Dat heeft ook gevolgen voor de btw-afdracht. In het eerste jaar kon ik nog gebruik maken van de kleine ondernemingsregeling, dit jaar wordt het spannend.

De inkomsten kunnen echter heel sterk wisselen, daarom dat ik nog steeds twee dagen per week werk als gastouder. Het is toch ook fijn om enigzins zekerheid te hebben van inkomsten en ik merk dat doordat het maar één kind is voor twee dagen, ik het ook gewoon echt leuk vind. Je hebt niet een huis vol met dreinende kinderen die je bij de zoveelste regendag moet vermaken. Ze kunnen het met zijn drieën goed vinden en het is een supervrolijk kind met relaxte ouders.

Het ondernemerschap

Wat ik wel heb geleerd, is dat als je echt iets wilt bereiken met je blog je er ook echt voor moet gaan en je blog als onderneming moet behandelen. Dus niet ‘ik heb vandaag niet zo zin, of het is druk / vakantie dus sla ik het maar over’. Als je werkt kan je ook niet een dagje overslaan omdat je je niet lekker voelt. Met het bloggen werkt het heel variabel; de ene dag ben je zeer efficiënt en kan je meer bereiken dan op een andere dag. Zeker als er kinderen rondlopen. En dat valt niet altijd te plannen, zelfs niet met behulp van de tv. Want zonder Netflix had ik het zeker niet gered. Ook in het weekend gaat het door. Of het komt (toch wel maandelijks) voor dat ik tot twee uur bezig ben (ook al probeer ik elf uur in bed te liggen en om twaalf uur toch echt de telefoon uit te zetten), maar de volgende ochtend om zes uur gewekt wordt door een kleuter die moet plassen. Je blijft tenslotte ook moeder. Daarom ben ik extra blij op de dagen dat manlief vrij is, dan kan ik net wat meer doen voor de blog of het huishouden als ik daar op andere dagen niet aan toegekomen ben. Ik denk dat veel mensen dat nog wel onderschatten. Bloggen kan financieel zeker heel aantrekkelijk zijn, maar vergt wel heel wat tijdinvestering en doorzettingsvermogen.

In het verleden heb ik ook wel een aantal ‘fouten’ gemaakt. Of beter gezegd dingen die ik achteraf toch beter anders had kunnen doen. Maar dat hoort erbij toch? Zonder hobbels leer je niet. Belangrijkste is om dan toch daarna weer door te gaan.

Van veel ondernemers (op andere vlakken) hoor ik ook dat je rustig minimaal twee tot zeven jaar moet investeren voordat een onderneming succesvol is. Wat dat betreft heb ik dus het geluk dat ik vrij weinig hoef te investeren. Nu het begint te lopen kan ik geld dat is binnengekomen, investeren om het ook in de toekomst succesvol te houden en er toch iets aan overhouden. Zo overweeg ik om iets te gaan doen met relatiegeschenken, na afloop van een digitaal interview bij een andere blog kreeg ik een fotolijstje thuisgestuurd. Vond dat wel een heel attent gebaar. Bij het inschrijven werd ik al raar aangekeken toen ik aangaf wat ik verwachte dat de omzet was en hoeveel tijd ik erin stak. Dat zou totaal niet met elkaar in relatie staan. Op lange termijn levert het toch echter wel wat op. Dus ik ben blij dat ik het gedaan heb.

Boekhouding

Nu heb ik een tijdje gewerkt als office manager en heb ik in die tijd ook de boekhouding gedaan voor een winkel. Ik weet dus wat er allemaal komt kijken bij een boekhouding en in vergelijking daarmee stelt dat van mij niets voor. Toch moet ik ieder kwartaal mezelf er weer toe zetten om die btw-aangifte in te vullen. Terwijl ik het in principe wel gewoon bijhoudt en het nog geen uurtje werk is. Aan het eind van het jaar moet er natuurlijk de aangifte voor de inkomstenbelasting gedaan worden. Vorig jaar heb ik dit nog zelf gedaan. Voor komend jaar ga ik toch echt op zoek naar een boekhouder. Want ik heb ondertussen ook geleerd dat het goed is om taken te delegeren / uitbesteden zodat je je kan richten op dingen wat beter bij je ligt. Sterker nog, ik heb al wat offertes aangevraagd. Maar óf ik hoor er niets van óf ze vragen een maandelijkse vergoeding die ik toch wel erg hoog vind. Zeker omdat ik het in principe wel gewoon zelf kan. We blijven hier dus nog even zoekende in.

Thuiswerkende Moeder

Ik vind het heerlijk om het ondernemerschap te combineren met het moeder-zijn. Het bloggen is echt prima te combineren, zo krijgen we regelmatig leuke uitnodigingen voor dagjes uit, kinderkleding of speelgoed. Dat vinden de kinderen natuurlijk helemaal super. Dat is toch wel één van de grote voordelen van het bloggen! Daar staat tegenover dat er wel wat verwachtingen aan hangen. De kinderen worden echter ook alweer een dagje ouder, dus ik probeer er steeds meer rekening mee te houden dat ze niet (continu) front face in de camera kijken. De voornamen gebruiken deed ik natuurlijk al niet. Het blijft toch afwegen in hoeverre je de kinderen inzet voor je blog. De echte persoonlijke stukjes of diaries zal je om die reden dan ook niet meer tegenkomen. Daarvoor kan je me volgen op social media / instagram.

Ik ben dan ook mijn man enorm dankbaar dat hij me de ruimte hiervoor geeft. In het begin was het nog voornamelijk even in de avonduren. Steeds meer moet er ook overdag gebeuren. Want de meeste werken gewoon overdag, dus dan komen de mails en telefoontjes binnen. Soms moet je nog snel even iets doen en dan is het fijn als manlief daar gewoon inspringt. Me überhaupt de kans heeft gegeven om dit bloggen te laten groeien tot wat het nu is. Nu hij een nieuwe baan heeft en wat dichterbij is, kan hij ook op de fiets gaan met als gevolg dat de auto overdag voor de deur staat. Dat maakt het voor mij ook allemaal een stuk makkelijker, want iedere keer de trein zorgde toch wel voor veel reistijd en met de auto ben je veel flexibeler.

Het nadeel van thuiswerken is dat je altijd thuis bent en buren dan niet door hebben dat je zit te werken of je ‘toch wel thuis bent’ voor onverwachtse bezoekjes. Het voordeel daarentegen is ook dat je zelf je uren kan plannen. Heb je even een achterstand in de was, kan je rustig een paar keer naar boven lopen terwijl je wat ideeën in je hoofd aan het uitbroeden bent. Werkt voor mij alleen maar stimulerend omdat je het vervolgens in één keer kan uitwerken. Ik geniet dan ook absoluut van de flexibiliteit, zeker als er straks tochtjes naar school / peuterspeelzaal bij komen kijken.

Kantoor aan huis?

Ik werk voornamelijk vanaf mijn laptop; het voordeel is dat je daar vrij flexibel in bent. Mijn favoriete werkplekken zijn dan ook op de bank met de voeten omhoog of aan de eettafel. In de kast heb ik een deurtje waar ik de grotere items kan bewaren voor winacties of reviews die ik nog moet doen en een lade met het kleinere grut, visitekaartjes en papierwerk. Regelmatig ontvang ik ook post en pakketten die een hoop ruimte innemen. Daarom droom ik op dit moment van een eigen kantoortje / werkplek in huis waar ik dingen ook gewoon kan laten liggen.

Zowaar lijkt het niet alleen bij dromen te blijven, maar zijn we begonnen met het leegruimen van de zolder. Dat moet dan onze slaapkamer worden, waarna we de slaapkamers op de eerste verdieping kunnen omwisselen en het kleine kamertje waar nu nog onze zoon slaapt het kantoortje kan worden. Ik kan niet wachten tot het zo ver is, natuurlijk houd ik jullie op de hoogte 😉

Sociaal

Naast thuiswerkende moeder spreek ik regelmatig online en via de app andere bloggende moeders. Dat zijn vrouwen die ook van een blog rondkomen, dat graag willen of gewoon ervan genieten. Ik vind dit altijd enorm gezellig. Het zorgt ervoor dat je niet alleen thuis zit, maar juist ook contact hebt met ‘lotgenoten’. Ik ben dan ook enorm happy met het groepje dat ik nu in de loop der tijd om me heen heb verzameld. Voornamelijk ook mama’s die de 30 (of zelfs 40) zijn gepasseerd en gewoon relaxed zijn. Waar je gewoon vragen aan kan stellen en we elkaar helpen met tips. Van een tip voor een betaalde opdracht, het delen van een blog, het wijzen op een informatief artikel etc. Geen concurrentie maar juist samenwerken en zo samen het bloggen professionaliseren. Ik heb er ook echt een paar goede vriendinnen aan overgehouden buiten het bloggen om. Als ik een jaar geleden op events kwam werd ik al snel overdonderd en kende ik niemand, nu is het eerder uitzondering als er een nieuw gezicht is. Dat maakt het ook allemaal wel erg leuk om dat soort activiteiten te doen. Met of zonder kinderen.

Ik krijg ook weleens de vraag of ik geen cursussen kan geven als het gaat om bloggen. Ik heb het weleens overwogen, en ook weleens een mini-workshop opgezet voor een huiskamer aan bloggers. Maar meer wordt het niet. Dan vind ik ook dat je een bepaalde kwaliteit moet leveren, en er dus tijd in steken om dingen uit te zoeken. Een presentatie op te zetten, opdrachten te bedenken en dergelijke. Die tijd kan ik beter gebruiken voor mijn blog, ik heb dan ook groot respect voor mensen die meerdere blogs onderhouden. Ik zou dat gewoon echt niet redden qua tijd. Daarnaast heb ik alles geleerd uit eigen ervaring en heb er geen diploma voor of iets dergelijks.

Persoonlijke ontwikkeling

Tot slot heeft het ondernemerschap en het zien groeien van iets naar niets ook ontzettend veel goed gedaan voor mijn zelfvertrouwen. Toen ik begon met bloggen was ik werkloos, zou ik beginnen als gastouder en zaten er financieel rimpels in het oppervlakte (om het netjes uit te drukken). Geld voor verjaardagscadeautjes hadden we eigenlijk niet, ze moesten het doen met iets dat we vonden op de Koningsdagmarkt, vakantie was een paar dagen naar oma en opa op Texel, iedere maand was wel een Loesjemaand en één keer in de zoveel tijd als het echt moest, kocht ik wat kleding op Marktplaats. Ik heb daar verder nooit aandacht aan besteed omdat dat privé was. Ik voelde me echter regelmatig, op zijn zachtst gezegd, falende als moeder en ‘burger’ en heb echt wel met wat depressieve buien rondgelopen.

Ik had echter ook zoiets van, ik moet doorzetten, je kan niet opgeven, moet doorgaan. Want je hebt een gezin om voor te zorgen. Daarom ben ik zo enorm opgelucht dat het nu twee jaar later een heel ander verhaal is. We hebben een spaarrekening waar geld op staat, kunnen weer ‘investeren’ in het huis. En gewoon iets kopen zonder drie keer het dubbeltje te moeten omdraaien. En vooral omdat ik dat helemaal zelf heb opgebouwd. Van niets iets heb kunnen maken. Beginnende bij speelgoed dat we kunnen geven voor een verjaardag tot en met een gewoon ‘normaal’ inkomen. Normaal tussen haakjes omdat het regelmatig hoger is dan toen ik nog parttime werkte. Ik er ook gewoon helemaal voor kan gaan. En dat niet erg vind, omdat ik het gewoon zo ontzettend leuk vind en het me zoveel oplevert. En dan heb ik het niet alleen over de centjes, of de leuke benefits van het bloggen, maar vooral ook in dat zelfvertrouwen!

Toekomst

Natuurlijk staat het achter de schermen niet stil. Er worden niet alleen nieuwe blogjes geschreven, maar ik ben ook bezig met de randvoorwaarden om verder te kunnen blijven groeien. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan een nieuwe lay-out voor de site die hopelijk voor het einde van de vakantie online staat. Overweeg ik een stagiaire, de vacature is al geschreven maar het is toch wel een grote stap die ik nog even moet nemen en ben ik aan het brainstormen over hoe ik in de toekomst misschien wel met betaalde gastbloggers kan gaan werken. Nu nog op zoek naar een flexibele gastouder die voor mijn kinderen kan zorgen / van school ophalen als ik op de overige dagen een werkafspraak heb 😉

Tot slot; nu ben ik ook realistisch. Ik denk dat het bloggen nu echt ‘ontdekt’ is in de marketingwereld en het goed doet. Ik verwacht dat dat ook nog wel even (een paar jaar) zo blijft. Maar ik ben ook realistisch genoeg om er rekening mee te houden dat het over tien jaar ‘over’ kan zijn. De online ontwikkelingen gaan tenslotte nu zo ontzettend snel. Echter heb ik wel mooi iets neergezet en ontzettend veel geleerd, als ondernemer maar ook aan mezelf, wat het hopelijk ook goed doet op mijn cv of tot andere mooie dingen gaat leiden in de toekomst!

Allemaal bedankt!

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 27 )

 • Mooi om te lezen dat het na 1 jaar al zo ontzettend goed gaat. Knap van je hoor!

  • Dank je, gaat al wel anderhalf jaar als hobby blogger aan vooraf maar mag niet klagen!

 • En jij ook bedankt! Wat een prachtig mooi verhaal zo! Maar stiekem ook heftig en confronterend. Wat herinneringen aan gesprekken over moeilijke tijden!
  ???

  • Ja, zo blij dat dat nu een stuk makkelijker gaat. Het is echt niets om zo in onzekerheid te leven. Binnenkort maar eens bijkletsen!

 • Super om te lezen. Trots op jou!

 • Mooi geschreven Linda. Je hebt het ook echt verdiend. Je hebt er zoveel tijd en energie in gestoken. Ik ben echt benieuwd hoe het de komende periode eruit gaat zien. Jou kennende komt dat vast goed. *knuffel*

 • Ik denk dat het ook heel belangrijk is dat je als het even niet gaat (omdat weet ik wat voor reden) dat je toch de ruimte en tijd neemt om dat gewoon te laten gebeuren.
  Zo dacht ik na mijn bevalling wel gewoon door te kunnen bloggen, tot er steeds meer en meer opstart problemen naar boven kwamen bij onze newborn. Dus toen maar gewoon het ‘moeten’ bloggen losgelaten, dan maar even geen geld verdienen aan de blog en potentiële samenwerkingen mislopen. Het gezin zal bij mij toch altijd voor blijven gaan. Ik wil niet later moeten zeggen dat ik een zeer succesvolle blog had maar dat mijn kinderen niks van mij hebben gezien of meegekregen 😉

  • Het gezin moet zeker bovenaan staan, maar er zijn ook rekeningen die betaald moeten worden. Dat is lange tijd mijn drijfveer geweest, niet of de blog wel of niet succesvol is. Ik denk ook niet dat mijn kinderen mogen klagen over de tijd die ik met ze doorbreng. Juist door het bloggen probeer ik vaker leuke dingen met ze te doen; van knutselwerkjes tot en met leuke (gratis) uitstapjes.

 • Wat mooi om te lezen! Je hebt het allemaal zelf voor elkaar gekregen, daar mag je echt heel trots op zijn!!

 • Fijne, eerlijke blog. Ik zit momenteel in jouw situatie van twee jaar geleden en dit geeft moed om door te gaan.

 • Heel goed gedaan! Ik heb ook financiele dips gehad, maar niet zo heftig als wat ik bij jou lees. Toch deed het ook met mij heel veel. De drive om iets te ondernemen en geld te verdienen zorgt ervoor dat er steeds een oplossing komt, maar makkelijk is het allemaal niet inderdaad. Ik ben binnenkort weer werkloos, maar omdat de dure dagopvang wegvalt, komt er veel meer ademruimte. Bizar eigenlijk. Als straks allebei je kids naar school gaan kun je het eventueel nog oplossen met BSO, dat zijn de kosten namelijk niet in vergelijking met dagopvang. Vond het ook best jammer om de BSO op te zeggen vanwege werkloosheid, omdat ze daar zulke leuke dingen doen. Toch vind ik het ook leuk om de meisjes (tijdelijk) weer zelf uit school te kunnen halen. Bij blogafspraken moeten ze wel overblijven. Ik vind het heel knap wat je allemaal gepresteerd hebt met je blog, hoop dat het je nog lang voor de wind blijft gaan want je werkt er hard genoeg voor!

 • Heel leuk om te lezen! Je hebt het echt goed gedaan, een voorbeeld voor velen.

 • Wauw al een jaar alweer. Wat gaat dat snel. En wat heb je in het jaar ondernemerschap veel geleerd en bereikt.

 • Gefeliciteerd met deze mijlpaal en fijn dat de zaken zo goed gaan.

 • Superleuk! Je blijft nog steeds mijn grote voorbeeld en ik ben zeer dankbaar jou ontmoet te hebben want je bent een warm persoon! Thanx!

 • Wauw! Ik kom jouw naam op verschillende plekken tegen en vind het altijd super fijn om je reacties en tips te lezen. Je bent heerlijk open, hebt een mening en steekt die niet onder stoelen of banken. Zo ben ik zelf ook, en dat vind ik fijn in de omgang. Super om te lezen dat het zo goed gaat, dat vind ik echt super knap!

  • Dank je, leuk om te horen dat je me / mamaliefde op meerdere plaatsen tegenkomt. Hopelijk wel positief 😉

 • Je bent een soort van inspiratie voor mij 🙂 Wel op een iets ander gebied qua bloggen..
  Maar ook mede dankzij jouw adviezen/tips en verhalen staat mijn afspraak bij de KVK voor woensdag gepland, mega spannend maar ik hoop over een jaar ook zoiets positiefs te kunnen schrijven.
  je bent een topper 🙂

 • Knap wat je allemaal bereikt hebt, zeker iets om trots op te zijn. Een mooi mijlpaal, en dat er nog maar vele mogen volgen 🙂

 • Super Linda! Je bent voor velen een voorbeeld 🙂

 • Gefeliciteerd Linda, Supergoed gedaan en leuk om te lezen!

 • Geweldig blog! Heel mooie post ook hierboven. Ik vind het heel tof dat je zo eerlijk schrijft en je verleden met ons deelt. Ik ben nog niet lang aan het bloggen, maar het is mijn droom ooit te staan waar jij nu staat. Echt een heel inspirerend verhaal!

 • Wat een mooie, open, eerlijke blogpost Linda. Heel mooi dat je jezelf zo kwetsbaar opstelt. Geweldig om te lezen. Het is zoals het is. De mooie momenten en de mindere die er zijn geweest. Ook hier was er best wat aan de hand (tijdens / na het zwangerschapsverlof mijn – goedbetaalde – vaste baan kwijtgeraakt). Maar het is fijn om te lezen wat het bloggen kan brengen. Het mooiste vind ik nog wel het zelfvertrouwen. Dat is iets waar je jouw hele leven wat aan hebt. Ik heb je al een paar keer ‘irl’ ontmoet en ik hoop dat dat nog vaker voor gaat komen. Dikke knuffel!

 • Wat fijn dat het zo goed gaat! Ik ga volgende maand mijn blog en sieradenl onderneming ook inschrijven bij de KVK! Ik wil er ook graag mijn inkomsten uit halen. Zeker nu ik het afgelopen jaar met een burn out heb thuis gezeten en veel bij de kinderen was weet ik nu dat ik dat graag wil. Niet meer terug naar de hectische drukke baan in de kinderopvang… Je hebt me weer super geïnspireerd en gemotiveerd! Dank je!

 • Mooie blog! Hier is oppas ook een beetje lastig. Helaas heb ik hier hierdoor en door andere afspraken al leuke dingen moeten missen. We zijn nu bezig een huis te kopen en aangezien mijn man 1 dag thuis werkt en er plaats is voor een kantoor maken we daar een mooie kamer van.

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.