In de lente steken steeds meer bloemen hun kopje boven de grond, super leuk om daar met peuters en kleuters op in te spelen en vrolijke kunstwerkjes te maken. Een bosje bloemen is natuurlijk ook erg leuk om cadeau te geven voor moederdag! Zo kan je vrolijke tulpen, bloemen, hartjesvliegers en vogels vouwen van papier. Naast het vouwen, kan je ook goed met een schaar oefenen. Dit zijn allebei goede oefeningen voor kleuters om de fijne motoriek te oefenen. Bloemen houden van mensen zegt de reclame en het is ook echt waar. Een bosje bloemen maakt iedereen blij. Jong en oud! Kinderen zijn al vanaf het moment dat ze kunnen lopen in de ban van bloemen. Bij veel speeltuintjes zijn ook vaak madeliefjes en paardenbloemen te vinden om te plukken voor papa of mama. En wie heeft er geen pluisjes weggeblazen van een uitgebloeide paardenbloem? Als je naar een jarige op visite gaat en je hebt geen cadeautje dan wordt er ook al snel een bosje bloemen meegebracht om maar niet met lege handen aan te komen.

Een bos bloemen kan iemand veel vertellen. Je kunt er iemand mee feliciteren, geluk wensen, de liefde verklaren, excuus aanbieden, zeggen dat je iemand mist, beterschap wensen. Voor alles is wel een mooi boeket. Momenteel zitten we midden in een crisis, het coronavirus zorgt voor een ontregelde maatschappij. We mogen niet meer bij elkaar op bezoek, sociale contacten worden ingeperkt, winkels zijn niet of nauwelijks nog open en iedereen heeft angst (voor zichzelf maar ook voor de ander). En dan wil je eigenlijk juist nú dicht bij elkaar zijn, om elkaar te troosten, op te beuren en juist nu zeggen hoeveel je van iemand houdt.

Dan is het dus wel fijn dat de bezorgdienst er nog is, je kunt dus ook een mooi boeket opsturen naar iemand die je lief is. Maar waarom maak je het niet nóg persoonlijker, waarom knutsel je zelf geen mooi boeket en stuur je dat op? Nu de kinderen toch thuis zitten, heb je waarschijnlijk nog wel tijd over om lekker een middag te kunnen knutselen. Zoek dus snel scharen, lijm, verf, en gekleurd papier op in huis en kijk hieronder wat je zoal kunt maken. Ik wens je een heel creatieve en gezellige middag toe.

Roos knutselen

Of eigenlijk misschien meer rollen; hiervoor heb je een rond papiertje nodig, waar je vervolgens een hele lange ‘draad’ van knipt om vervolgens op te rollen tot een roosje.

De beschrijving vind je hier en hier op youtube.

Bloemen van stroken papier

Van de smalle strookjes, of een gekleurd vel dat je in stroken knipt maak je deze vrolijke bloem. Deze bindt je in lussen bij elkaar tot je genoeg hebt om hem helemaal rond te maken. Vervolgens een stipje over het hart van de bloem en klaar.

De beschrijving vind je hier.

Grote crepepapier knutselen

Van crepepapier kan je deze enorme bloem knutselen van crepepapier. Hiervoor knip je strookjes crepepapier met een soort kartelrandje waarna je hem vouwt tot een bloem.

De beschrijving vind je hier.

Bloem van bierdopjes

Ook met kosteloze materialen kan je lekker aan de slag. Van deze bierdopjes maak je bijvoorbeeld vrolijke bloemen!

De beschrijving vind je hier.

Hand & voet bloemen

Niet alleen handjes, maar ook de voetjes worden gebruikt om deze voetjes te knutselen. Ideaal voor de allerjongste kinderen en baby’s.

Zonnebloem vouwen

Hoe gaaf is deze enorme zonnebloem? Aan een bloem heb je gelijk meer dan voldoende. Hiervoor knip je heel veel gele blaadjes in kleine vierkantjes die je vervolgens oprolt tot kleine kegeltjes. De puntjes bevestig je op een rond papier zodat de zonnebloem ontstaat. Vervolgens een zwarte cirkel in het midden en klaar.

Madeliefje

Voor dit madeliefje heb je ronde watjes nodig, een papieren cirkeltje (of dop) een rietje en twee groene blaadjes. Daarmee plak je dit madeliefje op papier.

De beschrijving vind je hier.

Calla maken

Met wattenschijfjes kan je ook deze calla’s (of lelies) maken. Je rolt ze rond, met een geel hart en een stengeltje eraan.

De beschrijving vind je hier.

Sneeuwklokjes

Drie keer is scheepsrecht; van wattenschijfjes maak je ook deze vrolijke sneeuwklokjes. De eerste bloemen die al in de winter hun kopjes boven de grond steken.

Cactus knutselen

Van stevig papier of karton knutsel je deze cactus van bladeren die je recht op elkaar in elkaar steekt. De gevouwen bloemetjes maken het natuurlijk helemaal af!

De beschrijving vind je hier.

Hyacinth rollen

Deze bloem is iets meer werk. Hiervoor heb je heel veel strookjes nodig die je allemaal oprolt rond een papiertje. Vervolgens plak je een punt vast aan een papiertje dat je rond rolt of een wc-rol zodat er allemaal laagjes ontstaan. Je hebt aardig wat laagjes nodig. Daarna nog de stengel en blaadjes en klaar.

De beschrijving vind je hier.

Waterlelie vouwen

Iets exotischer zijn deze waterlelies met een groen onderblad en een roze of witte bloem.

De beschrijving vind je hier.

Bloemengordijn

Hangend aan een stok bevestig je deze vrolijke bloemen die je bijvoorbeeld maakt van papieren bekertjes. Deze verf je in een mooie kleur, knip je in strookjes of bloemblaadjes en bevestig je ondersteboven aan de draad.

De beschrijving vind je hier.

Bloemenhandjes

Trek het handje van je kind over op papier, knip deze vervolgens uit en laat hem versieren zodat je een mooie gekleurde bloem krijgt.

De beschrijving vind je hier.

Bloemen van crepepapier

Hierboven een overzicht van verschillende bloemen die je op dezelfde manier maakt van crepepapier, maar dan met een net wat ander kartelrandje.

De beschrijving vind je hier.

Blauwe druifjes

Met vingerafdrukken maak je deze blauwe druifjes op papier.

Narcis knutselen

Voor deze narcis knip je de bloemblaadjes uit een vel papier, of een papieren bordje. Daarna plak je er een kokertje op. Deze kan je ook maken van een uitgeknipte eierdoos, een wc-rolletje met kartelrand of een ander kokervormig materiaal.

De beschrijving vind je hier.

Bloem knutselen

Of wat dacht je van deze bloemen die je ook kan maken van een papieren bekertje die je in stroken knipt.

De beschrijving vind je hier.

Origami bloem

Het lijkt wel wat op die knipwerkjes van vroeger; je vouwt hiervoor eerst het papier om en vouwt het daarna uit en vouwt de boogjes naar binnen zodat er een 3d bloem ontstaat.

De beschrijving vind je hier.

Een stilleven op canvas

Met Pasen heb je waarschijnlijk best wel wat eieren gegeten, nu heb je dus een lege eierdoos in de papierbak liggen. Haal hem er maar weer snel uit, want met dit kartonnen doosje kun je nog heel leuk knutselen. Kijk eens naar dit schilderij, wat een prachtig boeket bloemen je kunt maken met de bakjes van de eierdoos. Geef de bakjes een lekker zoet kleurtje met verf en plak ze op het doek bij elkaar.

Hand(ige) boom met bloesem

Zodra je peuter een beetje wegwijs is met schaar en papier kun je dit leuke knutselwerkje al samen maken. Geef een strook groen papier en laat hier door je kind korte knipjes in maken zodat er grassprietjes ontstaan of plaats ze in een pot. Maak een handafdruk op een vel papier en knip deze uit, dit is de boom met stam. Plak vervolgens in de boom kleine bloesembloemen.

Een plantje in een potje

Een plantje dat geen water nodig heeft en dat altijd prachtig zal blijven staan in de kamer. Deze plantjes zijn gemaakt van kleurige stukjes vilt, maar je zou ze natuurlijk ook van karton kunnen maken of mooie glimmende papiertjes. Of je maakt er een bonte mix van en gebruikt van alles door elkaar.

Pompoms

Met restjes wol kun je mooie pompoms maken, grote of kleine, mooie zachte bolletjes. Gebruik hiervoor een pompommaker of een kartonnetje, of een vork. Het kan op verschillende manieren en via YouTube kun je makkelijke videofilmpjes bekijken hoe ze de bolletjes kunt maken. Ga lekker even naar buiten met de kids, haal een frisse neus en sprokkel meteen een aantal mooie lange takken mee uit het bos of park. Deze takken ga je versieren met een gekleurde pompom en je steekt ze samen in een mooie bloemenvaas. Je hebt zo een prachtige bos bloemen op tafel, zelfgemaakt en precies jouw kleur.

Cupcake bloemen

Heb je pas nog cupcakes gebakken en had je toen wat papieren bakjes over? Gooi ze dan vooral niet weg, maar maak er dit mooie boeket van. Hier is het knutselwerkje in een deksel van een oude schoenendoos geplakt. Maar op een vel stevig karton kan dit natuurlijk ook prima. Met chenilledraad kun je leuke bloemstengels en blaadjes vouwen en in de cupcakebakjes kun je wat popcorn plakken als bloemzaadjes.

Bloemen van strookjes

Met gekleurde strookjes of reepjes papier kun je deze bloemen op een makkelijke manier vastplakken op een groot vel karton. Varieer in grootte en teken er eventueel nog een mooie vaas omheen.

Zonnetje in huis

Als je lang binnen zit is het fijn om het zonnetje binnen te halen. Om je op te vrolijken. Deze zonnebloem kan hierbij helpen. En met echte zonnebloempitten is het mooi afgewerkt.

Zonnebloem stempelen

Met een leeg toiletrolletje kun je ook makkelijk een zonnebloem maken op papier. Knak het rolletje iets door de helft en je hebt de mooie vorm van de blaadjes in het rolletje staan. Doop één kant in een beetje verf en druk hiermee op papier. Als je vooraf al een grote cirkel op het papier hebt getekend kan het eigenlijk al niet meer fout gaan. Nog even wat pitjes in het midden strooien met wat stevige lijm en je kunstwerk is klaar (om weg te geven)

Een bosje liefde

Als je een setje gekleurde hartjes bij elkaar plakt lijkt het een tros ballonnen, maar je zou het ook als een boeketje “liefde” kunnen omschrijven. Dat is het mooie van kunst, niets is wat het lijkt. Als jij hier een bos bloemen in ziet, dan is dat het ook. En dit is ook een waanzinnig lief gebaar om iemand te sturen.

Grote bloemen

Deze bloemen zijn geknipt in spiraalvormen. Het lijken wel op die mooie grote pioenrozen. Plak de spiraaltjes niet helemaal vast, maar bijvoorbeeld alleen aan de buitenste ringen en laat de binnenkant naar boven uitsteken voor een mooi dieptewerking.

Spijkerkunst

Met wol en spijkertjes maak je deze fleurige bloemenvaasjes. Ken je het spel “hamertje tik” nog van vroeger bij de kleuters? Kijk of je ergens bij een winkel van die ronde pannenonderzetters kunt vinden gemaakt van kurk. Dit is dan je ondergrond. Haal uit de bouwmarkt kleine (echt de allerkleinste!) spijkertjes en hamer er lekker op los. Met de draadjes wikkel je een vaasje en dan steek je hier satéprikkers met crêpepapieren bloemen in.

Scheuren

Mocht het knippen nog niet helemaal lukken, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om kleine stukjes (sits)papier te scheuren. Sitspapier is in verschillende kleuren te koop en heeft een glimmende gekleurde laag en een witte achterkant. Het papier is erg dun en is makkelijk in stukken te scheuren. Vaak geeft dit papier een leuk grimmig effect door witte randjes achter te laten. Hier kun je een extra leuk effect aan het kunstwerk geven. Teken een grote bloempatroon op papier of print een leuke kleurplaat uit en vul de tekening op met de stukjes gekleurd papier. Natuurlijk kun je ook gewoon gekleurd papier gebruiken.

Tulpenveld

Wat jammer dat we dit jaar niet kunnen genieten van de tulpen in de velden en in de Keukenhof. Maar gelukkig kunnen we nog wel genieten van tulpen in huis, zeker als je ze zelf maakt. Dit zijn prachtige 3D tulpen en ze gaan zeker niet hangen, maar blijven altijd mooi!

Een viltboeket

Dit is een knutselwerkje voor wat oudere kinderen. Maar ook deze groep zal zich inmiddels thuis wel vervelen, waardoor dit een welkome afleiding zal zijn. Even geen schooltaken en geen gestaar op je beeldscherm maar knippen en plakken met naald en draad. Maak deze prachtbloemen en volg de instructies stap voor stap. Aan wie ga jij ze geven? Maak er nog een leuk kaartje aan met een lieve wens.

Krans

Een bloemenkrans is altijd mooi om ergens neer te zetten of op te hangen. Maar een traditionele ronde krans die kennen we inmiddels wel. Maak dan met ijzerdraad eens iets anders. Bijvoorbeeld dit mooie hart met kraaltjes en bloemetjes.

Tulp plakken

Deze tulp maak je van verschillende blaadjes die je in dezelfde vorm knipt zodat er een 3d tulp ontstaat op een vlakke ondergrond.

Deze vind je hier.

Tulp knutselen

Met karton en draad laat je kinderen deze vrolijke tulpen versieren.

De beschrijving vind je hier.

Tulp vouwen

Wat is er Nederlandser dan het vouwen van een tulp? Meester Sander legt eenvoudig stap voor stap uit hoe je een tulp vouwt, zodat kleuters dit na kunnen maken.

Tulp vouwen met blaadje

Of wat vind je van deze tulp, deze is niet vierkant maar meer met driehoekjes en is voorzien van een stengeltje met een blaadje.

Sneeuwklokjes vouwen

Dit voorbeeld van de tulp kan je ook gebruiken om sneeuwklokjes van te vouwen met wit papier!

3d Tulp vouwen

Hoe gaaf is deze tulp? Samen met een stengel zodat je er ook echt een boeket van kan maken om in een vaasje neer te zetten?

Eenvoudige zonnebloem vouwen

Heel makkelijk en ook geschikt bijvoorbeeld voor peuters is deze zonnebloem.

Bloem vouwen met blaadjes


Iets meer uitnodiging is deze bloem compleet met een aantal bloemblaadjes.

Lelie vouwen

Iets ingewikkelder en wat meer geschikt voor oudere kinderen is deze lelie. Een super leuk idee ook om te maken voor moederdag!

Margrietjes maken


Niet zozeer vouwen, maar vooral veel knipwerk wat ook een hele goede oefening is het maken van deze margrietjes.

Roos vouwen van servet


Wat dacht je van deze roos? Deze maak je niet van papier, maar van een keukenservet. Ook erg vrolijk dus voor op tafel, of bij het moederdag ontbijt!

Bloem maken van servetten


Heb je geen vouwpapiertjes in huis, maar wil je toch heel creatief aan de slag gaan? Dan kan je ook met servetten of zelfs keukenpapier aan de slag gaan!

Klavertje vier vouwen

Een beetje geluk kan iedereen wel gebruiken. Het klavertje vier is hier natuurlijk het typische symbool van!

Happertje vouwen


Misschien ken je dit nog wel van vroeger; een happertje vouwen. Waarschijnlijk zette je er dan cijfertjes op waarmee je dan een spelletje deed. Je kan er echter ook een rietje of chenille doorsteken om er een bloem van te maken.

Hartje vouwen

Meester Sander heeft ook een filmpje gemaakt hoe je stap voor stap een hartje kan vouwen.

Vliegend hartje

Tot slot dit vliegende hartje dat leuk is voor bijvoorbeeld Valentijn of moederdag.

Lees ook

Linda van Aken