Skip to Content

Bloedverlies zwangerschap eerste trimester; onschuldig of miskraam?

Bloedverlies zwangerschap eerste trimester; onschuldig of miskraam?

Het eerste trimester van je zwangerschap is een spannende tijd. Vermoedelijk heb je nog nooit zo vaak je afscheiding gecontroleerd als in deze weken. Geen wonder, het eerste trimester is helaas ook de tijd waarin de kans op een miskraam het meest aanwezig is.

Bloedverlies in deze weken hoeft echter niet altijd een miskraam te betekenen. Door alle veranderingen in je lichaam kan bloedverlies ook te maken hebben met je hormonen.

Denk aan de innestelingsbloeding. Hoe zit het met bloedverlies als je 5 á 6 weken zwanger bent? Wat zijn de mogelijke oorzaken? En hoe weet je nu of het een miskraam kan zijn?

Kans op een miskraam eerste trimester

Met het eerste trimester wordt bedoeld: de zwangerschap tot in de 14e week. Als je langer dan 14 weken zwanger bent, kom je in het tweede trimester terecht. Hoe groot de kans op een miskraam is in het eerste trimester?

Gemiddeld genomen treedt bij 1 op de 5 zwangerschappen in het eerste trimester een miskraam op. Dit komt dan neer op 20% van alle zwangerschappen.

De vrouwen die geen miskraam hebben, kunnen wel met bloedverlies te maken hebben. Dit wordt in de medische wereld ook wel onschuldig bloedverlies genoemd.

Het kan onder invloed van hormonen zijn of doordat je lichaam verandert. De kans op aambeien neemt dan toe, om maar een voorbeeld te noemen.

Onschuldig bloedverlies eerste trimester

In deze situaties spreken verloskundigen ook wel van onschuldig bloedverlies:

  • De aanwezigheid van aambeien. Doordat er meer druk op je vaten komt te staan, ontstaan aambeien. Deze kunnen zorgen voor wat bloedverlies bij je ontlasting. Dit merk je als je na een toiletbezoek afveegt.
  • Een zogenaamde contactbloeding. Door de zwangerschap is de buitenkant van je baarmoedermond extra gevoelig. Na hard persen bij ontlasting, hoesten, zware lichamelijke inspanning of vrijen kan de baarmoedermond sneller bloeden. Dit geeft wat bloedverlies.
  • Innestelingsbloeding eerste trimester: tussen de 4e en 6e week kun je een innestelingsbloeding hebben. In principe is dit een goed teken. Het vruchtje heeft zich in je baarmoederslijmvlies genesteld.
  • Scheren kan zorgen voor wat bloedverlies. Vooral als dit in je intieme zone is.

Verschil onschuldig bloedverlies en miskraam eerste trimester

Geen miskraam gaat hetzelfde. Dat maakt het ook lastig. Als je vriendin vertelt over heftige buikpijn en veel bloedverlies en je hebt zelf een andere ervaring? Dan kan dit je onzeker maken

Een miskraam begint vaak met vaginaal bloedverlies. Dit neemt toe in hoeveelheid. Een miskraam kan ook kort en heftig zijn. Na maximaal 12 uur zou je in principe ‘klachtenvrij’ kunnen zijn.

Symptomen van een miskraam:

  • Vaginaal bloedverlies, het bloed is rood van kleur
  • Het vaginale bloedverlies houdt aan tot enkele uren / dagen
  • De bloedingen kunnen tot 10 dagen aanhouden
  • Je kunt last hebben van buikpijn die op weeën lijken
  • Het kan dat je stolsels of stukjes baarmoederslijmvlies verliest
  • Niet altijd is een vruchtje zichtbaar
  • Als het weefsel afgestoten is, wordt de buikpijn en het bloedverlies steeds minder.

Wat doen bij ongerustheid bloedverlies 5 weken?

Als eerste, bel de verloskundige. Deze medische expert weet het beste antwoord te geven op je vragen of zorgen. Zelf mocht ik bij een verloskundige toen al eerder langskomen voor een echo.

Op een vroege echo, rond de 6 weken, is niet altijd een kloppend hartje zichtbaar. Wel kan de verloskundige dan kijken of er een vruchtzakje zichtbaar is.

Ook kan, als er geen hartje zichtbaar is, er een afspraak gemaakt worden voor de rond de 7 weken. De kans op een zichtbaar hartje is dan groter.

Een vroege echo is vaak een inwendige (vaginale) echo.

Kijk ook naar de kleur van het bloed. Is de kleur bruinig? Dan spreken we wel van ‘oud bloed’. Een innesteling kan bijvoorbeeld bruinig zijn of lichtroze. Kenmerkend aan een innestelingsbloeding is dat deze maximaal 2 dagen zichtbaar is en kleine beetjes geeft.

Lijkt het op een miskraam? Heb je de verloskundige gebeld en lijkt het beeld wat je beschrijft op een vroege miskraam? Dan is dit heel verdrietig.

Weet dat je er niks aan kunt doen. Medicijnen of rust houden heeft geen werking op het wel of niet houden van het vruchtje. Vaak wordt een vruchtje afgestoten omdat er in de aanleg iets is misgegaan.

Neem ruimte voor je emoties en geef je lichaam en geest tijd voor de verwerking hiervan. Een miskraam is een verdrietige en heftige gebeurtenis. Niet iedereen weet hoe ingrijpend dit kan zijn.

Het helpt vaak om erover te praten, bijvoorbeeld met een buitenstaander. Ook kun je hiervoor terecht bij een verloskundige. Voor je vragen maar ook om je zorgen en verhaal te doen.

Lichamelijk herstel na miskraam

Als je een miskraam hebt gehad, duurt het vaak 1 tot 2 weken voor al het bloeden stopt. Waar het bloed eerst nog helderrood van kleur is, zal dit hierna donkerbruin worden.

Gebruik liever geen tampons en ga ook niet in bad of zwemmen. Dit om zo de kans op een ontsteking te voorkomen. Verloskundigen raden daarnaast ook af om in deze twee weken te vrijen.

Het geestelijke herstel na een miskraam neemt vaak langere tijd in beslag. Met name als de uitgerekende datum komt of als mensen in je omgeving zwanger zijn.

Tegenwoordig komt er steeds meer openheid om te delen dat je een miskraam hebt gehad. Dit kan helpen om zo troost en medeleven uit je omgeving te krijgen!

80% van het bloedverlies in het eerste trimester wijst niet op een miskraam

De kans is groter dat het goed gaat. Die boodschap willen we toch nog even benadrukken. Want een zwangerschap in die eerste weken is al spannend genoeg.

En dan ook nog rond de 6 weken, de periode waarin je het nieuws nog met weinig mensen in de omgeving kunt delen. Bij de huisarts of verloskundige kun je wel altijd terecht.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter