Skip to Content

Birdnesting ervaringen, betekenis en voor- en nadelen

Birdnesting ervaringen, betekenis en voor- en nadelen

Een scheiding brengt veel stress met zich mee. Niet alleen voor de partners, maar (zeker) ook voor de kinderen.

Niet alleen het verdriet omdat hun ouders uit elkaar zijn is voor hen een punt, ze belanden meestal ook in een minder rustige regelmaat. Ze hebben te maken met twee huizen en als de ouders een nieuwe partner hebben, ook echt twee gezinnen.

‘Kiezen’ tussen de ouders mag met co-ouderschap minder aan de orde zijn, je blijft heen en weer vliegen tussen huizen. Een alternatief is daarom om te kiezen voor birdnesting.

De nadelen van geen vaste woonplek hebben

Of ouders nu voor co-ouderschap gekozen hebben, of dat een kind alleen in de weekenden af en toe bij de andere ouder is, feit is dat het kind verplicht wordt om heen en weer te ‘reizen’. Dit heeft wel degelijk zo zijn invloed op zijn of haar leventje.

Met vriendjes afspreken, sportverenigingen en al die dingen meer, het kind moet zo al jong met van alles rekening houden en zeker bepaalde verenigingen (die in het weekeinde juist hun wedstrijden hebben) kunnen een probleem worden als de ouders ook nog eens verder uit elkaar wonen.

Daarnaast kun je je afvragen of een kind bij co-ouderschap voor zijn eigen gevoel nog echt een ‘eigen’ woonplek heeft of dat het zich overal ‘te gast’ voelt.

Uiteraard is dat heel erg afhankelijk van het karakter van het kind en de samenstellingen van de gezinnen. Maar wat doe je dan?

Birdnesting

Bij co-ouderschap wordt er tegenwoordig ook gekeken naar birdnesting. Hierbij blijft het kind in het ouderlijk huis wonen en zijn het de ouders die iedere keer verkassen. Zowel vader als moeder heeft hierbij dus een ander woonadres. Omdat het kind hiermee zelf zijn eigen vaste honk heeft, geeft dit veel rust.

Voordelen van birdnesting

Het mag duidelijk zijn dat birdnesting voor de kinderen zelf de meest fijne manier is om te wonen. Je kind heeft zijn vaste, veilige plek, en hoeft geen rekening te houden met waar hij op bepaalde dagen is.

Het heen-en-weer gereis tussen de huizen, maar ook het gesleep met spullen die je misschien denkt nodig te hebben: het is allemaal niet nodig.

Deze rust en vastigheid biedt kinderen houvast. De scheiding op zich geeft al stress genoeg en hiermee kom je dus toch weer een stapje meer tegemoet aan de behoeften van je kind.

Omdat zowel papa als mama voor het kind zorgt, zal het zich ook niet afgesneden voelen van één van de ouders.

Nadelen birdnesting

Vanzelfsprekend moet het ook wel kunnen. Het betekent immers dat er nog een extra woonadres nodig is, en dat zal financieel wel haalbaar moeten zijn. Daarnaast wordt het helemaal lastig als er ook een nieuwe partner is, of later zijn of haar intrede doet.

Bij birdnesting wordt het voor jouzelf moeilijker om een nieuwe start te maken, omdat je in veel meer dingen nog verbonden blijft met je partner dan dat je allebei ergens anders woont en geen gezamenlijk huis meer hebt.

Hoe pak je dit aan?

Birdnesting vraagt om heel veel samenwerking. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan.

Denk hierbij aan zaken als:

  • Wie woont wanneer in het huis
  • Hoe worden de kosten verdeeld?
  • Hoe houd je elkaar op de hoogte over de kinderen?
  • Is er een soort moment van ‘overdracht?’
  • Hoe worden de beslissingen met betrekking tot het huis gemaakt?

In Nederland

Birdnesting staat in Nederland nog een beetje in de kinderschoenen. Het kan zo zijn dat ouders in het begin voor birdnesting kiezen en op een later tijdstip toch over gaan tot co-ouderschap zonder birdnesting. Zeker als een ouder ook met de nieuwe partner kinderen krijgt.

Mogelijkheden bij birdnesting

Natuurlijk is birdnesting ook mogelijk door een beetje creatief denken. Niet iedereen kan naast zijn huis ook nog eens voor de helft een ander huis betalen.

Heb je een nieuwe relatie, dan zou je kunnen overwegen om een soort latrelatie te stichten. Zo woon je een aantal dagen met je kinderen en de andere dagen bij je nieuwe relatie.

Een groter huis met je ex kopen en deze verdelen in eigen plekjes en een gezamenlijke plek zou natuurlijk helemaal een uitkomst zijn. Maar in de meeste gevallen waarschijnlijk niet haalbaar. Niet alleen financieel, maar ook doordat je dan nog wel heel goed met elkaar overweg moet kunnen gaan!

Wat te doen met de nieuwe partner?

Eén ding waar de exen regelmatig tegenaan lopen is de nieuwe partner die de dagen dat jij er niet bent opeens in hetzelfde bed ligt of door jouw huis loopt.

Maak hier dan ook afspraken over en zorg voor genoeg ruimte: zorg voor een slaapkamer voor jou en voor een slaapkamer voor je ex.

Zo heb je toch een stukje van jezelf waar de ander niets over te zeggen heeft.

Heen-en-weer gesleep

Natuurlijk betekent het ook dat je opeens zelf met van alles heen en weer loopt te slepen. Bij verhalen kom je dat nadeel regelmatig tegen.

Maar wees dan wel een beetje eerlijk: ja, natuurlijk is dat niet fijn! Maar dat is het net zo goed niet voor je kind en die heeft al helemaal niet om deze situatie gevraagd…

Wat voor de één werkt…

Toch zul je moeten kiezen voor dat wat voor jou/jullie het beste werkt. Voor je kind biedt inderdaad birdnesting het meeste houvast. Maar dat werkt natuurlijk alleen als jullie je er ook goed bij voelen.

Hebben jullie nog steeds slaande ruzie op deze manier? Ben je hierdoor continu gestrest omdat je aan zoveel moet denken en meer van dit soort negatieve emoties?

Dan kun je je afvragen of je het wel moet doen, zelfs al wil je het zo graag voor je kinderen. Zij hebben nog veel meer aan ontspannen ouders die zin in het leven hebben…

Andere vormen

Spreekt het je wel aan om je kind op deze manier vastigheid te geven, maar is birdnesting niet je ding? Je kunt ook andere vormen bedenken, die misschien in jullie situatie wel werken.

Koop/huur twee huizen naast elkaar, zodat kindlief gewoon heen en weer kan lopen tussen papa en mama’s huis. Deel een groot huis, waarbij ieder een etage tot zijn eigen woning heeft.

Kindlief kan eventueel bij beiden een eigen kamer hebben, of deze heeft gewoon één kamer. Iedere ouder heeft dan zijn vaste dagen dat hij voor het kind (op zijn eigen etage) zorgt.

Wat betreft het spelen met andere kinderen en bijvoorbeeld sporten is het al voldoende als je gewoon in hetzelfde dorp of in dezelfde wijk van de stad blijft wonen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)