Je kindje bij je dragen is vaak ontzettend fijn, maar wist je al dat je er altijd voor moet zorgen dat je ergonomisch draagt? Je draagt je kindje op de juiste manier als hij/zij in de kikkerhouding zit. Hierbij zitten de knieën hoger dan de billen en heeft je kindje een bolle rug. Door deze natuurlijke houding staan de heupjes in de juiste positie, waardoor de heupkop netjes in de heupkom valt. Een ergonomische drager houdt rekening met de anatomie van de baby, maar ook van jou als drager.

Je kindje zit eigenlijk altijd met het gezicht naar jou toe, je kunt namelijk anders hem/haar niet in kikkerhouding neerzetten. Wil het kind uiteindelijk meer zien, dan is het wijsheid om het kind op je heup of rug te dragen. Nu zijn goede draagzakken niet goedkoop, daarom is het goed om je vooraf goed in te laten lichten. Zo kocht ik zelf een goedkope draagzak bij de V&D, maar bungelden de beentjes. Dat zit voor zowel de baby als jezelf niet fijn. Later investeerde ik in een degelijke draagzak (tweedehands via Marktplaats) en merkte het verschil. Het dragen wordt een stuk aangenamer.

Welke zijn de beste draagzakken voor newborn baby’s

Voor newborn baby’s (vanaf maat 50/56) zijn zeer geschikt:

Bondolino

De Bondolino babydrager is geschikt vanaf geboorte en tot 20 kg. Deze drager heeft geen gespen. De tailleband wordt afgesloten met behulp van klittenband. De schouderbanden worden onder de billen van de baby geknoopt. Op deze manier hoeft er niets versteld te worden. De tailleband kan verlengd worden van 110 tot 140 cm door het inzetten van het verlengstuk (apart te koop). De Bondolino babydrager is er in één maat en kan door mensen met verschillende kledingmaten worden gebruikt. Daarvoor hoeft er niets versteld te worden. De Bondolino draagzak is geschikt voor buikdragen en rugdragen van kinderen. Je kunt je kind helemaal zelfstandig op je rug in de Bondolino draagzak zetten. Het zitgedeelte van de Bondolino babydrager kan verbreed worden voor het dragen van grotere kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Marsupi

De Marsupi draagzak is geschikt vanaf geboorte en tot ongeveer 1 jaar. Deze draagzak heeft geen gespen. De tailleband en de schouderbanden sluiten met behulp van klittenband. De Marsupi drager is er in 3 maten (S, L en XL) voor een betere pasvorm van de moeder. Ze hebben geen of weinig invloed op de maat van de baby. De Marsupi babydrager is geschikt voor buikdragen en heupdragen. Rugdragen is ook mogelijk, maar daarvoor is de hulp van de tweede persoon nodig.

Meer informatie vind je hier.

Storchenwiege Babycarrier

De Storchenwiege Baby Carrier is geschikt voor dragen van je kind vanaf geboorte (ongeveer 3 kg) en tot 3 jaar (ongeveer 15 kg). Het zitgedeelte van deze babydrager is in de breedte en lengte verstelbaar. De tailleband van de Storchenwiege Carrier wordt met behulp van een gesp afgesloten. De schouderbanden worden onder de billen van de baby geknoopt. De Storchenwiege Baby Carrier is gemaakt van geweven stof van 100% katoen. Het is dezelfde geweven stof met diagonale rek waarvan de Storchenwiege draagdoeken zijn gemaakt. In de Storchenwiege Carrier kun je je kind op je buik en op je rug dragen. Je kunt je kind zelfstandig op je rug zetten. De Storchenwiege Carrieris er in één maat en is geschikt voor mensen met verschillende kledingmaten.

Meer informatie vind je hier.

Manduca

In de Manduca draagzak mogen de kinderen vanaf geboorte (ongeveer 3,5 kg) en tot in de peutertijd (20 kg) gedragen worden. Manduca is een voorgevormde ergonomische draagzak met gespen aan de tailleband en de schouderbanden. Met behulp van de gespen is deze drager verstelbaar naar verschillende maten. De tailleband kan tot 140 cm verlengd worden en de schouderbanden zijn geschikt voor heel lange mensen (+/- 2 meter lichaamslengte). De Manduca draagzak heeft een geïntegreerde zitverkleiner voor kleine baby’s, zodat er geen insert nodig is. Het rugpand van de Manduca kan verlengd worden voor oudere kinderen. De heupband is breed en stevig en is geschikt voor het dragen van peuters. De Manduca babydrager is geschikt voor buikdragen, heupdragen en rugdragen. Je kunt je kind zelfstandig op je rug zetten.

Meer informatie vind je hier.

ErgoBaby met infant insert

Ergobaby heeft een aantal verschillende modellen in het assortiment. In alle modellen van de Ergobaby Carrier kunnen kinderen vanaf geboorte gedragen worden (ongeveer 3 kg) met een speciale Infant Insert (apart te koop) en tot in de peutertijd. Deze voorgevormde draagzak is geschikt voor buikdragen, rudragen en heupdragen. De Ergobaby Carrier is een drager met gespen op de heupband en schouderbanden en de drager is verstelbaar naar verschillende maten. De Ergobaby Original Carrier is een klassiek model voor alle situaties. De heupband is verstelbaar van 60 cm tot 115 cm. De voering van de drager is gemaakt van 100% katoen poplin; de buitenkant van de drager is gemaakt van 100% katoen canvas. Meer informatie vind je hier.

Welke zijn de beste draagzakken voor peuters?

Voor grot