Skip to Content

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter?

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter?

Je kindje bij je dragen is vaak ontzettend fijn, maar wist je al dat je er altijd voor moet zorgen dat je ergonomisch draagt? Je draagt je kindje op de juiste manier als hij/zij in de kikkerhouding zit. Hierbij zitten de knieën hoger dan de billen en heeft je kindje een bolle rug.

Door deze natuurlijke houding staan de heupjes in de juiste positie, waardoor de heupkop netjes in de heupkom valt. Een ergonomische drager houdt rekening met de anatomie van de baby, maar ook van jou als drager.

Je kindje zit eigenlijk altijd met het gezicht naar jou toe, je kunt namelijk anders hem/haar niet in kikkerhouding neerzetten. Wil het kind uiteindelijk meer zien, dan is het wijsheid om het kind op je heup of rug te dragen.

Nu zijn goede draagzakken niet goedkoop, daarom is het goed om je vooraf goed in te laten lichten. Zo kocht ik zelf een goedkope draagzak bij de V&D, maar bungelden de beentjes. Dat zit voor zowel de baby als jezelf niet fijn.

Later investeerde ik in een degelijke draagzak (tweedehands via Marktplaats) en merkte het verschil. Het dragen wordt een stuk aangenamer.

Welke zijn de beste draagzakken voor newborn baby’s

Voor newborn baby’s (vanaf maat 50/56) zijn zeer geschikt:

Bondolino

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

De Bondolino babydrager is geschikt vanaf geboorte en tot 20 kg. Deze drager heeft geen gespen. De tailleband wordt afgesloten met behulp van klittenband. De schouderbanden worden onder de billen van de baby geknoopt.

Op deze manier hoeft er niets versteld te worden. De tailleband kan verlengd worden van 110 tot 140 cm door het inzetten van het verlengstuk (apart te koop).

De Bondolino babydrager is er in één maat en kan door mensen met verschillende kledingmaten worden gebruikt. Daarvoor hoeft er niets versteld te worden.

De Bondolino draagzak is geschikt voor buikdragen en rugdragen van kinderen. Je kunt je kind helemaal zelfstandig op je rug in de Bondolino draagzak zetten. Het zitgedeelte van de Bondolino babydrager kan verbreed worden voor het dragen van grotere kinderen.

Marsupi

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

De Marsupi draagzak is geschikt vanaf geboorte en tot ongeveer 1 jaar. Deze draagzak heeft geen gespen. De tailleband en de schouderbanden sluiten met behulp van klittenband.

De Marsupi drager is er in 3 maten (S, L en XL) voor een betere pasvorm van de moeder. Ze hebben geen of weinig invloed op de maat van de baby.

De Marsupi babydrager is geschikt voor buikdragen en heupdragen. Rugdragen is ook mogelijk, maar daarvoor is de hulp van de tweede persoon nodig.

Storchenwiege Babycarrier

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

De Storchenwiege Baby Carrier is geschikt voor dragen van je kind vanaf geboorte (ongeveer 3 kg) en tot 3 jaar (ongeveer 15 kg). Het zitgedeelte van deze babydrager is in de breedte en lengte verstelbaar.

De tailleband van de Storchenwiege Carrier wordt met behulp van een gesp afgesloten. De schouderbanden worden onder de billen van de baby geknoopt.

De Storchenwiege Baby Carrier is gemaakt van geweven stof van 100% katoen. Het is dezelfde geweven stof met diagonale rek waarvan de Storchenwiege draagdoeken zijn gemaakt.

In de Storchenwiege Carrier kun je je kind op je buik en op je rug dragen. Je kunt je kind zelfstandig op je rug zetten. De Storchenwiege Carrieris er in één maat en is geschikt voor mensen met verschillende kledingmaten.

Manduca

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

In de Manduca draagzak mogen de kinderen vanaf geboorte (ongeveer 3,5 kg) en tot in de peutertijd (20 kg) gedragen worden. Manduca is een voorgevormde ergonomische draagzak met gespen aan de tailleband en de schouderbanden.

Met behulp van de gespen is deze drager verstelbaar naar verschillende maten. De tailleband kan tot 140 cm verlengd worden en de schouderbanden zijn geschikt voor heel lange mensen (+/- 2 meter lichaamslengte).

De Manduca draagzak heeft een geïntegreerde zitverkleiner voor kleine baby’s, zodat er geen insert nodig is. Het rugpand van de Manduca kan verlengd worden voor oudere kinderen.

De heupband is breed en stevig en is geschikt voor het dragen van peuters. De Manduca babydrager is geschikt voor buikdragen, heupdragen en rugdragen. Je kunt je kind zelfstandig op je rug zetten.

ErgoBaby met infant insert

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

Ergobaby heeft een aantal verschillende modellen in het assortiment. In alle modellen van de Ergobaby Carrier kunnen kinderen vanaf geboorte gedragen worden (ongeveer 3 kg) met een speciale Infant Insert (apart te koop) en tot in de peutertijd.

Deze voorgevormde draagzak is geschikt voor buikdragen, rudragen en heupdragen. De Ergobaby Carrier is een drager met gespen op de heupband en schouderbanden en de drager is verstelbaar naar verschillende maten.

De Ergobaby Original Carrier is een klassiek model voor alle situaties. De heupband is verstelbaar van 60 cm tot 115 cm. De voering van de drager is gemaakt van 100% katoen poplin; de buitenkant van de drager is gemaakt van 100% katoen canvas.

Welke zijn de beste draagzakken voor peuters?

Voor grotere kinderen zijn onder andere geschikt:

Boba Babycarrier

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

De Boba Carrier is door twee rondreizende ouders met visie en passie ontwikkeld. Dat is goed te merken. Zo heeft de heupband van deze drager een enorme verstelbaarheid, waardoor het altijd bij iedereen wel past.

Is het rugpand vergeleken met andere dragers een van de hoogste, waardoor met gemak een ouder kind gedragen kan worden. En is dit de enige drager ter wereld met voetstraps, waardoor vermoeide beentjes kunnen rusten, niet bungelen en een betere zitpositie wordt verkregen. 

Met de Boba kun je je uk op 2 manieren dragen: buik of rug. Zonder extra accessoires kun je alle kanten op, in lengte en breedte.

Lees ook: Review Boba Carrier

ErgoBaby Performance

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

De Ergobaby Performance Carrier is ontworpen voor actieve ouders die veel op pad zijn en hun kindjes graag meenemen. Performance Carrier beschikt over vocht-wicking mesh voor optimale ventilatie, zodat zowel baby als ouder koeler en droger blijven.

De buitenkant van de drager is gemaakt van duurzame synthetische stof die makkelijk wasbaar en sneldrogend is. In de Ergobaby Performance Carrier kunnen kindjes vanaf geboorte gedragen worden (3,5 kg) met speciale Infant Insert (apart te koop) en tot 20 kg.

Tula Toddler

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

De Tula Toddler is een fijne opvolger voor de dragers waar je kindje eigenlijk te groot voor is geworden. Dit is een brede drager. Vanaf maat 86 en groter, zit je kindje in deze drager in de ideale houding en wordt zijn gewicht evenredig over je bovenlichaam verdeeld.

Hierdoor is optimaal draagcomfort voor vrijwel iedereen met elk postuur mogelijk. De Tula Peuterdrager is helemaal verstelbaar dus je kunt de tailleband, de gevulde schouderbanden en het borstriempje precies op maat maken.

Patapum

Draagzak baby; Welke is het beste voor newborn na geboorte of peuter en kleuter? - Mamaliefde

Voor een kindje vanaf 8-9 maanden, dat helemaal zelfstandig kan zitten, is de Patapum Peuter Carrier geschikt. Hierin kunnen kindjes vanaf 18 maanden gedragen worden en tot 28+ kg (getest op veiligheid). Deze babydrager is speciaal gemaakt voor het dragen van peuters.

Wat is ergonomisch dragen?

Ergonomisch dragen wil zeggen dat je je baby in een verantwoorde draagzak of draagdoek dicht bij je draagt. Ergonomisch wilt zeggen dat je kindje in een houding draagt die goed is voor de ontwikkeling van je kind.

 Bij ergonomische draagzakken is volledig rekening gehouden met de anatomie van drager en kind.

Ze hebben een brede zitting, die het kindje van knieholte tot knieholte ondersteunt en ze zijn stevig aan te spannen, zodat de draagzak baby voldoende steun biedt aan de rug en de nek van het kind. Een verkeerde houding kan allerlei heup- en rugklachten opleveren.

Een draagzak / doek die ergonomisch is, biedt ruimte om je kindje te dragen middels de STRAKK-methode:

  • Stevig tegen je aan; zo krijgt je baby voldoende steun, dit kan je creëren door je baby strak tegen je aan te dragen. Dit zorgt voor een ontspannen houding van je baby en niet in elkaar zakt tot een bolletje. Je kan dit testen door voorover te buigen, komt je baby naar voren of kan je je hand er tussen steken, zit hij niet strak genoeg.
  • naar je toe gekeerd; als je kindje naar voren kijkt trekt de rug van de baby hol, ook levert dit meer prikkels op voor de baby en vermijdt dit het contact met de moeder.
  • Rechtop; dit is niet alleen goed voor baby’s met reflux. In de wieghouding bestaat het risico dat je baby met de kin op de borst zakt, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Ook is deze houding niet optimaal voor de heupontwikkeling.
  • Ademwegen vrij; het is belangrijk dat er geen stof over het gezicht van je baby valt zodat het altijd vrij kan ademen. Draai eventueel voorzichtig het hoofdje opzij.
  • Kikkerhouding; de kikkerhouding of M-houding is de meest natuurlijke houding voor baby’s, zo trekken jonge baby’s die opgepakt worden automatisch hun knietjes op.
  • Kusjeshoogte; niet alleen fijn omdat je je baby dan altijd een kusje kan geven. Op deze hoogte voel je het gewicht van je baby het minst, je kunt hem of haar goed in de gaten houden, en bij moeders vormt de voorgevel een nog aangenamere kikkerhouding met gekromde rug.

Waarom is het goed om je kindje te dragen?

Helaas heb je geen tien armen om alles tegelijk te doen. Als je een baby hebt die om wat voor reden dan ook graag bij je is kan het heel fijn zijn om je baby te dragen. Of dat nu binnenshuis is zodat je je handen vrij hebt of buitenshuis in plaats van een wandelwagen.

Het dragen van je baby kan veel voordelen hebben:

  • Het dragen van je kindje biedt geborgenheid. Je moet je voorstellen hoe groot en eng de wereld eigenlijk is voor zo’n kleintje. Als moeder (of vader) zorg jij ervoor dat je kindje zich veilig kan voelen. Hij/zij voelt jouw warmte en ruikt jouw geur, wat een heleboel rust geeft.
  • Bij zowel de moeder als baby komen er hormonen vrij door het intieme contact dat zorgt voor een betere hechting tussen mond en kind. Daarnaast stimuleert dit het aanmaken van moedermelk voor als je borstvoeding geeft.
  • Baby’s die regelmatig gedragen worden zijn over het algemeen rustiger omdat ze minder last hebben van stress en ook minder huilen. Dit komt onder andere vanwege het huidcontact met de baby en dat hij de geur en hartslag van de moeder kan voelen. Bij pijn werkt jouw lichaamswarmte beter dan een kruik.
  • Door je kind te dragen leer je beter de signalen van je kind te herkennen en kan je daar beter naar handelen.
  • Je baby maakt op ooghoogte contact met andere volwassenen en heeft daardoor meer interactie en leert zo veel van jouw reacties.
  • De kikkerhouding die je baby heeft in een ergonomische draagzak is een natuurlijke houding voor de baby en goed voor de ontwikkeling van de heupen en de ruggegraat wordt minder belast dan als je baby ligt.
  • Het evenwichtsgevoel van je baby en de spieren worden getraind door de bewegingen van jou als moeder tijdens het dragen.
  • Dragen is ruimtebesparend, een draagdoek stop je makkelijk in je tas.

Dragen kan ook erg fijn zijn voor baby’s die regelmatig huilen, veel last hebben van darmkrampjes of reflux doordat ze rechtop gedragen worden na een voeding. Ook baby’s die prematuur geboren zijn, baby’s met het syndroom van Down en baby’s met heupdysplasie kunnen baat hebben bij het gedragen worden.

Draagzak of draagdoek?

Er zijn zowel draagzakken als draagdoeken, een draagdoek is over het algemeen wat zachter en kan je via diverse manieren om je lichaam knopen.

Het vergt wel wat oefening om je baby op een goede en veilige manier te dragen. Zeker de eerste paar keer is het verstandig om hier hulp bij te vragen.

Een draagzak is vergelijkbaar met een rugzak. Een stoeltje met gespen om hem om je lichaam vast te klikken. Dit kan je gewoon niet verkeerd doen. Wel kan het even oefenen zijn hoe je de gespen het beste vast kan maken of als je je baby op de rug wil dragen.

Er zijn diverse draagzakken in verschillende kleuren, maten (van newborn tot kleuters) en ook seizoenen. Wat luchtiger en met zonneklep voor in de zomer en wat dikker voor in de winter.

Vanaf wanneer en welke leeftijd mag je (newborn) baby in een draagzak?

In principe mag je je newborn baby al vanaf dag 1 dragen in een draagzak. Aan draagzakken voor newborns worden echter wel andere eisen gesteld dan voor oudere kleuters die je draagt tijdens een wandeling.

Dit heeft onder andere te maken met de maten en de breedte van de achtermat. Voor newborns is het ook belangrijk dat er ondersteuning is voor het nekje omdat deze nog extra kwetsbaar is. 

Ook premature baby’s kunnen goed gedragen worden, daarvoor is het echter verstandiger om voor een draagdoek te kiezen.

Baby’s kunnen gedragen worden totdat ze aangeven dat ze dat zelf niet meer willen. Zelfs peuters en kleuters kunnen genieten van de veilige omgeving bij lange wandelingen of als het te druk wordt.

Hoe lang mag je je baby dragen?

Als het gaat om vervoer in een maxi cosi of wandelwagen, maar ook bijvoorbeeld een schommelstoel zijn er adviezen rondom de duur waarop je kind daar maximaal in mag zitten. Als je je kind draagt ligt dat anders.

In een draagdoek of ergonomische drager mag je je baby zo lang dragen als je prettig vindt. Het is wel verstandig om dit rustig op te bouwen omdat je lichaam er aan moet wennen.

Waar let je op bij het kopen van een draagzak?

Een veilige draagzak moet voldoen aan de Europese norm voor buikdragers: NEN-EN 12309-2. Belangrijk is dat je baby altijd voldoende steun in de rug en in zijn nek heeft. Je baby kan het hoofd namelijk nog niet goed zelf rechtop houden.

Je baby moet niet opzij kunnen gaan hangen en er moet voldoende ruimte vrij zijn voor de armpjes en beentjes. Het beste kun je je draagzak gaan kopen als je kindje mee is. Je kunt dan meteen kijken of je kindje er goed en stevig in zit.

Zit het comfortabel en kun je hem zelf gemakkelijk om doen, dan is het ook nog zaak om te kijken of de banden stevig vast zitten en gemakkelijk verstelbaar zijn.

Let op: de draagbanden dienen minimaal vier centimeter breed te zijn. Natuurlijk kun je hem ook online bestellen en op je gemak thuis passen…niet goed, dan stuur je hem gewoon terug.

Hebben jullie je baby gedragen in een draagdoek of draagzak?

Floortje
  1. M schreef:

    Misschien nog interessant om te vermelden dat je vaak voor een zeer klein bedrag heel veel verschillende dragers kan proberen bij draagconsulentes. Je voelt dan gelijk welk prettig zit en er wordt gekeken of je kindje goed zit.

Comments are closed.