Het is zo gemakkelijk om het geld dat binnenkomt meteen uit te geven. Zeker als student was de uitspraak ‘aan het einde van het geld houd ik nog een stukje maand over’ van toepassing en zo’n big spender was ik echt niet. Wel woonde ik op mezelf, en ja dan maak je toch meer kosten dan in een studentenhuis of als je bij je ouders inwoont. Niet alleen de huur, maar ook de energie, internet, verzekeringen etc. moeten betaald worden. Nu er kinderen zijn proberen we bewuster om te gaan met het uitgeven van geld. Dat kun je tenslotte maar één keer en hoe verleidelijk is het om in de Action je wagentje vol te gooien met goedkope spullen, en vergeet vooral niet alle luiers en andere producten die je nodig hebt voor kinderen. De vorige keer deelde ik een aantal tips voor het besparen op dagjes uit en kleding door middel van de kortingsbox. Vandaag een aantal tips om geld te (be)sparen.

Open een spaarrekening

Natuurlijk een heel vanzelfsprekende, maar vaak ook wel een heel effectieve. Zelf werken we met drie soorten spaarrekeningen. Allereerst heb je de kinderrekeningen, die staan ook op hun naam en worden ieder jaar met de verjaardag aangevuld. Zodra ze 18 zijn mogen ze er zelf over beschikken.

Daarnaast hebben we zelf een spaarrekening waar we iedere maand een bepaald bedrag in wegleggen. Dit doen we al vanaf het moment dat we wisten dat we zwanger waren van de eerste en hebben we vastgezet zodat je meer rente krijgt en minder snel in de verleiding komt om het te gebruiken aangezien je dan een boete betaalt. Deze is bedoeld om de kinderen te kunnen helpen in het rondkrijgen van de financiën als ze willen studeren, betalen van de rijlessen of als dat niet nodig is, het verbouwen van het huis of wat anders.

Tot slot zetten we vrijwel altijd het geld dat binnenkomt op de spaarrekening, het voordeel van mobiel bankieren is dat als je het nodig hebt je dit makkelijk kunt overmaken. Als er maar een klein bedrag op je betaalrekening staat ben je vaak ook sneller geneigd om minder uit te geven vanwege de ‘moeite’ die je moet doen. Daarnaast helpt het ook als je onverhoopt wordt geskimd en je bankrekening leeggetrokken wordt. Daar valt dan niet zoveel te halen.

Tot slot helpt het natuurlijk ook als je weet waarvoor je spaart; voor een reisje naar Disneyland in Amerika bijvoorbeeld of gewoon een nieuwe pannenset. Dan is het echt een beloning als je het bedrag hebt gehaald.

Eventueel kan je er ook voor kiezen om te gaan beleggen voor je kind.

Bewustwording

Maak eens een overzicht van de financiën van de afgelopen maanden en bekijk per maand hoeveel er waarheen is gegaan. Zo zie je wat de grote uitgavenposten zijn en wellicht ook waar de kansen zijn. Je hoeft echt niet al je abonnementen op te zeggen of de verwarming drie graden lager te zetten. Weten waar het geld heen gaat zodat je kunt nadenken over of dat ook je prioriteiten zijn of bepaalde posten omlaag kunnen, scheelt al heel veel.

Een weekbudget

Zodra je het overzicht hebt gekregen kun je ook een weekbudget afspreken. Het is fijn als je niet altijd alle aankopen hoeft te verantwoorden, dus je kunt afspreken dat je allebei een budget krijgt voor uitgaven zoals sigaretten of chocolade. Voor de boodschappen is het ook fijn om een weekbudget te hebben, dit kan je dan gewoon aan het begin van de week pinnen en daar moet je het de rest van de week mee doen. Het kan misschien even wennen zijn, dat je halverwege de week er al doorheen bent, maar je past je snel aan. Natuurlijk zijn er altijd onverwachte uitgaven zoals verjaardagscadeautjes etc. die daar dan buiten vallen.

Tweedehands verkopen

Het is even wat werk, maar als je door de stapel met kinderkleding loopt, speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld, de kasten in de keuken of de andere kasten of zolder. Je hebt altijd wel spullen waar je niets meer mee doet. Zonde, dat jij het niet meer gebruikt wil niet zeggen dat iemand anders er niet blij mee gemaakt kan worden. Als het nog netjes is, kun je het aanbieden op Marktplaats, of vaak nog efficiënter een verkoophoek op Facebook. Mocht dat niet werken, kun je het altijd nog weggeven of wegbrengen naar de kringloop. Geeft je een goed gevoel en een opgeruimd huis.

Geen impulsaankopen

Zeker voor de wat grotere aanschaffen is het goed om even te bedenken of je het wel echt nodig hebt. Leuk natuurlijk als je die nieuwe poster ziet op het instagramaccount van een ander, maar wil je hem ook echt of is het meer dat de ander hem heeft, dat jij hem ook wilt hebben? Denk er gewoon eens een paar dagen of zelfs weken over na of je het wel echt wilt. Mocht je na die tijd hem nog steeds zo gaaf vinden, kun je hem altijd nog aanschaffen.

Ga bewust om met aanbiedingen

Het lijkt zo mooi die nieuwe zomerjas met 50% korting. Ja, je moet er misschien wel geld voor uitgeven maar je bespaart ook. Of toch niet? Bij aanbiedingen kun je natuurlijk minder lang nadenken over of je het wel of niet echt nodig hebt omdat er een deadline op zit. Dat is ook de bedoeling, dat je gemotiveerd wordt om maar snel die aankoop te doen, anders ben je een dief van je portemonnee. Probeer hier bewust mee om te gaan en ook alleen aan te schaffen dat je anders ook zou kopen / nodig hebben.

Cash back acties

Het Amerikaanse couponing lijkt voorzichtig aan over te waaien naar Nederland, naast de aanbiedingen komen er ook steeds meer cash-back acties waarbij je je geld terug krijgt na een aankoop. De methode voor brands om nieuwe producten op de markt te brengen. Want als Nederlander ben je toch wel snel trouw aan wat de boer kent. Vergeet vooral niet om na afloop ook het geld te declareren omdat het je anders alleen maar geld kost.

Spaarmuntjes

Ik heb ooit een vriendje gehad dat al het koperen geld dat in zijn portemonnee terechtkwam daaruit haalde en in een grote pot deed. Het lijkt niet veel iedere keer 1, 2 of 5 cent. Maar als de pot volzit, kan dit bedrag toch echt wel leuk aantikken. Kun je gezellig een avondje uit eten.

Leen dingen

Nu moet ik direct eerlijk bekennen dat ik dat zelf nogal moeilijk vind. Je gaat niet zomaar even vragen of je iets mag lenen. Wel gaan we er zelf heel makkelijk mee om, horen we dat iemand zwanger is dan bieden we de co-sleeper aan, onzin om die voor een paar maanden aan te schaffen. Zit iemand met de wandelwagen die niet zo handig is en hebben we er één werkloos op zolder staan, dan geven we aan dat ze die mogen meenemen. Dat zijn producten die ik nog niet helemaal weg wil / kan doen totdat we besloten hebben dat er echt geen volgend kindje meer komt, maar zonde als ze niet gebruikt worden. Van die paar maandjes worden ze er echt niet slechter op.

Hebben jullie nog tips om geld te (be)sparen?

Lees ook