Misschien is het je al opgevallen terwijl je de hond uitliet, of naar de supermarkt ging. Overal in het land verschijnen er vrolijke beren voor de ramen van de huizen. Voor het keukenraam, het woonkamerraam of een bovenverdieping. Beren in allerlei kleuren, vormen en maten. Bij de één verstopt in een plantenjungle en bij de ander zit de hele vensterbank vol met een gezellig berenklasje. Nee, dit is geen toeval! In navolging van onder andere Australië, Frankrijk en België zijn deze beren hier geplaatst zodat de kinderen op berenjacht kunnen gaan met hun ouders!

Let op:

  • Dit is geen groepsevenement; ga op berenjacht met het gezin tijdens het blokje om wat je anders ook zou lopen.
  • Vermijd andere voetgangers en berenjagers en loop daar in een boog van 1,5 m omheen.
  • Doe niet aan groepsvorming, zwaai eventueel even naar elkaar, maar ga niet gezellig een gesprek voeren op straat.
  • Ga niet op ‘reis’ maar houdt het bij de beren in je eigen wijk. Vraag bijvoorbeeld via de buurtapp of de buren ook een beer willen plaatsen.
  • Het is dus geen oproep om massaal in groepen de straat op te gaan. Sterker nog je verspreidt de mensenmassa over de wijk in plaats van met zijn allen op het sportveldje of in het speeltuintje te gaan zitten.

Berenjacht verhaal

Het idee is ontstaan naar aanleiding van het populaire boek ‘Berenjacht’ waarbij een kind op berenjacht gaat, door het bos, door het rivier en in de grot en dan weer terugrent. Heel leuk dus om voordat je op pad gaat eerst het boek te lezen of het filmpje waarin dit wordt voorgelezen te kijken!

Wij gaan op Berenjacht boek


Samen met hun vader gaan vier kinderen op berenjacht. Ze zijn nergens bang voor. Ze gaan dwars door sneeuwstormen, kolkende rivieren en donkere wouden heen. Maar dan komen ze een echte beer tegen…

Zelf voorlezen? Dit boek vind je hier. Er zijn ook vertelplaten aangezien dit een erg populair boek is om voor te lezen in de klas of kinderopvang.

Berenjacht liedje

Naast het boek hoort er ook een heel leuk liedje met bewegingen bij.

Liedtekst:

Ga je mee op berenjacht?
Door het lange gras, zwieperdewiep.
Door de rivier, plenserdeplons.
Door dikke, slikkerige modder, flapperdeflop.
Door een diep, donker woud, struikeldestruik.
Door een sneeuwstorm, loeierdeloei.
Naar een nauwe en donkere grot, sluiperdesluip!

Wil je dit aangrijpen om te oefenen met de Engelse taal, dan vind je op het youtubekanaal van Engels voor Bengels een filmpje waarin het boek wordt voorgelezen en ze daarna gaan zingen!

Lees ook: Engels voor Bengels; Summer Camp onze ervaringen

Berenjacht app

Er is ook een app gebaseerd op dit boek met diverse opdrachten. Deze vind je hier.

Berenjacht spel in Nederland

Ook in Nederland kun je dus op berenjacht gaan. Het idee is dat je als je naar de speeltuin loopt, of naar de bakker, of als je een rondje fietst je ondertussen beren kunt ‘jagen’. Dat is soms wel even goed zoeken, maar het voordeel hiervan is dat terwijl jullie even een ommetje lopen als gezin de kinderen afleiding hebben en er een leuk spel van kunnen maken zonder dat je fysiek contact hebt met elkaar.

Het zorgt ook voor een stukje cohesie; laten zien dat je er niet alleen voor staat. Niet alleen als je kinderen hebt kun je deze beren plaatsen, zo zijn er ouderen die op deze manier veel kinderen voorbij zien komen en bijvoorbeeld een bakje snoepjes hebben staan ;-)

Berenjacht raamtekening

Heb je geen knuffelbeer? Dan kun je natuurlijk bij buren met kinderen vragen of zij er toevallig eentje hebben. Maar je kan ook creatief een beer op het raam tekenenen (op raamtekening.nl vind je een sjabloon die je gratis kan downloaden), met stoepkrijt op de grond, een berenplaatje uitprinten en ophangen etc. Het hoeft dus echt geen fysieke beer te zijn!

Berenjacht aanmelden

Wil je een beer aanmelden voor de berenjacht? Aanmelden is niet verplicht, een beer voor het raam plaatsen is voldoende. Wel kan het handig zijn voor ouders die graag een route willen uitstippelen om te wandelen of fietsen zodat ze zeker weten dat ze beren tegen komen. Er is een grote landelijke kaart, hier staan al meer dan 20.000 beren op aangemeld.

Aangezien dit ook het maximum aantal is zijn er diverse subpagina’s gemaakt per gemeente waar je jouw beer kunt doorgeven. Een overzicht van deze groepen per provincie vind je hier. In verband met de privacy geef je óf de straatnaam óf de postcode door, zonder huisnummer.

Wil je op berenjacht gaan?

Dan kun je gewoon een rondje lopen en kijken waar je beren tegenkomt. Of je wordt op Facebook lid van de groep Berenjacht in Nederland. Daar kun je kijken of er in jouw omgeving of woonplaats een apart overzicht is met beren en waar je deze kan vinden. Je kan dan zo een route uitstippelen zodat je zeker weet dat je een aantal beren tegenkomt, of je loopt gewoon een rondje en ziet maar wat je tegenkomt.

Berenjacht kaart google maps

De landelijke kaart voor de berenjacht, zoals je ziet vind je ze overal! Klik op de afbeelding om de kaart te openen. Het kan even duren voor hij geladen is omdat er zoveel beren opstaan!

Berenjacht printables; Bingo & Telkaart

Om de berenjacht nog iets leuker te maken zijn er verschillende printables die je kan uitprinten voor de berenjacht. Zo is er een telkaart waarop je kunt bijhouden hoeveel beren je hebt gespot, is er een bingo-kaart waarbij je kunt sparen voor een bingo of zijn er kaarten met opdrachten om te doen als je een kaart tegenkomt. Weer eens wat anders dan een gymles ;-)

Berenjacht telkaart

Bij JufAnke kan je ook een telkaart downloaden. Daar vind je trouwens ook extra spelmateriaal rondom dit thema.

Berenjacht Bingo

Er zijn ook diverse bingokaarten die je kan gebruiken tijdens de jacht.