Skip to Content

Ben ik zwanger? Hoe weet je of je zwanger bent zonder test?

Ben ik zwanger? Hoe weet je of je zwanger bent zonder test?

Je kijkt er misschien al maanden naar uit, of het is de eerste keer dat het mogelijk is. Of het overvalt je misschien zelfs wel. De grote vraag: ‘ben ik zwanger?’.

Natuurlijk wil je dit zo snel mogelijk weten, logisch. Hoe kom je erachter of je zwanger bent? Welke testen kan je doen? En zijn er al lichamelijke tekens waaraan je een zwangerschap zou kunnen herkennen?

Uitblijven menstruatie

De meest logische reden om te denken dat je zwanger bent is het uitblijven van je menstruatie. Hoewel dat ook nog altijd niet direct een feit is dat je dus echt zwanger bent.

Het uitblijven van je menstruatie, zelfs als je de klok er op gelijk kunt zetten, kan meerdere redenen hebben. Maar het is wel een gegronde reden om op zoek te gaan naar een zwangerschapstest.

Een zwangerschapstest doen

Eigenlijk kan je alleen na een zwangerschapstest (hier) echt zeker weten of je zwanger bent. De percentages of de test ook klopt liggen praktisch bij alle soorten testen tegen de 100 procent aan, dus daar mag je eigenlijk wel vanuit gaan.

Zes dagen na je ovulatie, of eisprong, is de zwangerschap al aan te tonen, maar de betrouwbaarheid is dan nog een stuk kleiner. Je kunt dan ook beter wachten tot het moment dat je anders weer zou gaan menstrueren.

Ben ik zwanger? Hoe weet je of je zwanger bent zonder test? - Mamaliefde

Omdat de concentratie HCG (dit is het zwangerschapshormoon) hoger wordt naarmate de bevruchting langer geleden plaatsgevonden heeft, hoe betrouwbaarder de uitslag zal zijn.

Wanneer kan je testen als je een onregelmatige cyclus hebt

Nu is dat altijd leuk gezegd, maar wat doe je als je niet vast iedere vier weken menstrueert? Het is verstandig om in zo’n geval goed bij te houden welke dagen je menstruatie begint. Door deze te noteren kan je achterhalen wat voor jou ongeveer normaal is.

Kijk bijvoorbeeld een half jaar terug. Zit er echt geen logica in, houd dan je langste periode aan en tel die nu bij je laatste menstruatie op. Dan mag je ervan uitgaan dat je nu toch wel moet kunnen testen…

Sommige vrouwen voelen als er een eisprong plaatsvindt. In dat geval kan je natuurlijk ook vanaf dat moment er drie weken bij optellen.

Lichamelijke signalen

Ben ik zwanger? Hoe weet je of je zwanger bent zonder test? - Mamaliefde

Kan je toch al voelen dat je zwanger bent voordat je kunt testen? Zoals gezegd is niks zo betrouwbaar dan een test. Alle lichamelijke kenmerken kunnen immers ook op iets anders wijzen.

Daarnaast is hopen of denken dat je zwanger bent ook al een trigger om bepaalde dingen te voelen. Die dus meer ingebeeld zijn. Maar ze zijn er wel, ook al zal de ene vrouw er weinig van merken en een ander direct de signalen herkennen (zeker als ze niet voor de eerste keer zwanger zijn).

Veranderingen borsten

Je borsten zullen veranderen en dit kan al vrij vroeg optreden. Je borsten kunnen gevoeliger zijn. Uiteraard zullen de veranderingen in je borsten naarmate je zwangerschap vordert steeds groter zijn. Je tepels en de tepelhoven kunnen veranderen van zowel vorm als kleur.

Ochtendmisselijkheid

De meest bekende kwaal die optreedt bij veel vrouwen is de ochtendmisselijkheid. Voor de één is dit helemaal niet aan de orde, terwijl de ander er al last van heeft voordat ze doorheeft dat ze zwanger is.

In die gevallen kan ochtendmisselijkheid een reden zijn om aan een zwangerschap te denken. Gelukkig duurt de misselijkheid niet je hele zwangerschap. Meestal is het na de derde maand over.

Moe zijn

De hormoonhuishouding van je lichaam staat volledig op zijn kop en dat begint direct na de bevruchting al. Progesteron is hier meestal de oorzaak van. Dit hormoon is nodig om je baarmoeder klaar te stomen voor de zwangerschap.

Stemmingswisselingen

De veranderende hormoonhuishouding kan er ook voor zorgen dat je stemming erg wisselend is. Even doorheen bijten…

Schijnzwanger zijn

Het is al eerder aangestipt in dit artikel: last van kwaaltjes hebben omdat je er gewoon over nadenkt. Dit kan zo ver gaan dat iemand overtuigd is zwanger te zijn, terwijl ze dat niet is. Schijnzwangerschap wordt Pseudocyesis genoemd.

Dit kan zo ver gaan dat het niet alleen bij denken blijft, dus psychisch is, maar ook echt gepaard gaat met fysieke klachten. Zo kunnen deze vrouwen ook echt last van hun borsten hebben en misselijk zijn en dat soort kwaaltjes.

Vaak heeft een grote kinderwens de aanleiding gegeven om schijnzwanger te raken. Maar de angst om zwanger te worden kan hetzelfde effect hebben. Je zou het kunnen vergelijken met het placebo-effect bij medicijnen.

In de meeste gevallen zal het na een paar weken over zijn, als de vrouw weer gewoon menstrueert. Of als de test uitwijst dat ze niet zwanger is. In heel extreme gevallen is de schijnzwangerschap zo groot dat de vrouw toch blijft geloven dat ze wel zwanger is. Dit komt niet vaak voor. En zelfs mannen kunnen schijnzwanger zijn!

Weer niet zwanger

Als je al langer graag zwanger wilt raken kan het een obsessie voor je worden als je weer niet zwanger blijkt te zijn. Uiteraard logisch, maar probeer dit te voorkomen. Niet alleen voor jezelf en je partner (en misschien wel je hele omgeving…), maar ook voor de wens op zich.

Je zal de eerste niet zijn die daardoor juist de zwangerschap in de weg zit. Stress is namelijk niet goed om zwanger te raken. Probeer je zinnen te verzetten en de natuur even gewoon zijn gang te laten gaan. Makkelijk gezegd, dat is waar.

Maar misschien heb je iets aan deze tips:

  • Probeer gewoon seks om de seks te hebben en niet nog puur voor een baby
  • Ga er samen lekker op uit. Lekker ontspannen en even niet over baby’s praten
  • Zoek een nieuwe hobby waar je lekker in uit kunt leven
  • Leef zo gezond mogelijk: slaap goed, eet gezond en ontspan!
  • Houd je bij welke dagen je moet vrijen? Laat dit deze maand eens los en geniet gewoon van elkaar

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)