Skip to Content

Bellenblaas vlekken uit kleding verwijderen – Mamaliefde.nl

Bellenblaas vlekken uit kleding verwijderen – Mamaliefde.nl

Dit wordt een makkelijke blog. In 32 woorden heb ik het enige juiste antwoord voor je. Gooi de kleding met bellenblaas vlekken in de prullenbak en verban de bellenblaas uit je huishouden. Opgelost! ?

Huh hoe dan?

Ik weet het nog als de dag van gisteren. In juli 2016 trok ik het nieuwe jurkje van mijn dochter uit de wasmachine. Met daarop blauw/grijsachtige vlekken.

Ik kon mij niet heugen dat zij met verf of stift op haar kleding had gekleurd.

Een week later was dit weer het geval op haar T-shirt. Een oud T-shirt, dat dan weer wel. Ik snapte er niets van.

Dus begon ik de conversatie met mijn vriend: Google. De uitkomst: bellenblaas vlekken.

Geniepige glycerinevlekken

Bellenblaassop is een geniepig goed. Want als de jurkjes worden ondergedompeld door bellenblaas dan zie je daar op dat moment niets van.

In de wasmand kom je er ook niet achter. Maar wanneer je ze uit de wasmachine trekt, dan is het T-shirt omgetoverd tot een vlekken-T-shirt.

En dan nog moet het lampje maar bij je gaan branden dat de bellenblaas de boeman is. Bij mij kwam het besef na ongeveer drie kledingstukken. Maar dan heb je ook wat!

Let op: Glycerine zorgt voor de vlekken. Je krijgt er prachtige grote bellen van, alleen bestaat de kans dan nog steeds dat er vlekken op de kleding komen.

Bellenblaas vlekken voorkomen

Ook bij bellenblaas vlekken geldt: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn meerdere manieren om te voorkomen dat je kind op haar mooie broek blauw/grijsachtige vlekken krijgt.

Potje op tafel

Wil je toch glycerine toevoegen aan het sop, zorg er dan voor dat het potje op tafel blijft staan. Zo voorkom je dat het sop heen en weer gaat en het uit het flesje klotst.

Tip: Wat ook prima werkt is om de bellenblaas vast te tapen aan een tafel of stoelpoot. Dat voorkomt dat je kind er mee gaat rondzwaaien en per ongeluk de helft over zijn kleding heen stort!

Zelf bellenblaassop maken

Je kunt zelf sop maken. Vaak nog goedkoper ook. Bovendien zijn er ook varianten die milieuvriendelijker zijn.

En wanneer je het zelf maakt en de potjes opnieuw vult, scheelt dat ook een hoop plastic flesjes. Als je dan toch bezig bent, maak dan ook een eigen bellenmaker. Eentje voor heel grote bellen!

Eigen sop zonder glycerine

Er zijn ook ‘recepten’ om bellenblaas te maken zonder glycerine. Het beste afwasmiddel wat je kunt gebruiken is de groene variant van het merk Dreft zonder citroen.

  • Neem 240 ml afwasmiddel en voeg 1 eetlepel bakpoeder toe en meng het samen met 4 liter warm water.
  • Meng 400 ml warm water met 2 eetlepels suiker en zorg ervoor dat alles goed is opgelost. Meng hierna nog 100 ml afwasmiddel toe.
  • Voor grotere en sterkere bellen: meng 2 liter warm water en meng dit met 100 gram suiker. Voeg 10 gram behangplaksels toe en roer weer tot het opgelost is.
  • Als je dit gedaan hebt voeg je 150 ml afwasmiddel toe. Laat het een dagje staan.
  • Los 1 kopje suiker in 4 kopjes warm water op. Voeg 2 kopjes afwasmiddel toe en wanneer dit één geheel is geworden voeg je nog 2 theelepels maïzena toe.

Donkere of oude kleding

Wanneer je weet dat je kinderen met bellenblaas gaan spelen, trek ze dan donkere of oude kleding aan. Op donkere kleding zijn de vlekken niet zichtbaar. Uiteraard is oude kleding ook zeer geschikt om aan te trekken tijdens een bellenblaasfestijn.

Badkleding

Tijdens de warme dagen is badkleding de uitgelezen kans om de kinderen lekker met bellen te laten blazen.

Badpret

Bellen blazen in het bad. De kinderen zijn blij, omdat zij binnen bellen mogen blazen. En jij bent blij omdat er zo geen sop op de kleding komt. Win-win!

Oplossing bellenblaas vlekken

Spoelen met water

Heb je tijdens het spelen al gezien dat er bellenblaassop over de kleding van je kind is gekomen. Spoel het dan met warm water.

Let op: Vlekken worden zichtbaar wanneer de glycerine in aanraking komt met wasmiddel. Je kunt er ook voor kiezen om een wasje te draaien zonder wasmiddel.

Zuurstofbleekmiddel

Stel dat er toch vlekken in je kleren terecht zijn gekomen door bellenblaas. Helaas zitten ze er eenmaal in dan zijn ze er bijna niet uit te krijgen.

Ik heb weleens gehoord dat je het kledingstuk een nacht in een emmer met zuurstofbleekmiddel moet laten staan. En dan moeten de vlekken verdwenen zijn.

Ik kan het je niet garanderen, want ik heb het nog nooit getest. Misschien jij als lezer wel. Dan ben ik je heel dankbaar wanneer je in een reactie hieronder laat weten of het daadwerkelijk helpt.

Je vindt dit hier.

Belletjes

Je kind rent rond met donkere, oude kleding. De bellenblaas staat op tafel. Het sop is gemaakt zonder glycerine en de bellen vliegen in het rond.

Je krijgt een dikke 10 voor de challenge: Hoe zorg ik ervoor dat ik geen bellenblaas vlekken meer krijg op de kledingstukken van mijn kinderen. Chapeau.

En vooral chapeau voor jezelf. Want jij en je kinderen kunnen nu heerlijk genieten van die magische bellen. Een lust voor ieders oog.

Ps. Morgen gaan wij zelf de grote bellenblaasattributen maken. Dat wil zeggen: twee stokken, een touw en een moertje en deze aan elkaar bevestigen.

Het lijkt mij supertof om heel grote bellen te maken. Net als de meneer die dat op de Amsterdamse Dam deed.

Vandaag hebben wij dus alle benodigdheden verzameld. En ik zeg dat ik dat doe voor de kinderen. “Ja, Dirk. Dat vinden de kinderen echt geweldig.”

Anita Schokker
  1. Evelyn says:

    Mijn tip is ouderwetse ossengalzeep, zo’n blok. Natmaken, de vlek ermee inwrijven en met je nagel over de vlek krabben. Evt paar keer herhalen en de vlek is weg! 😀

  2. Lore en Kristof says:

    Wij hadden een mooi wit truitje, jammergenoeg vol met zeepbelvlekken. Deze heeft 2 dagen en nachten in een emmertje met bleekmiddel gelegen (we waren deze uit het oog verloren). Zonder ook maar enige verbetering te zien. Zeepbelvlekken zijn dus onuitwisbaar!!

Comments are closed.