Als ik me ergens over kan verbazen, dan is het over het bedrag cadeautjes voor kinderfeestjes van klasgenootjes/vriendjes/vriendinnetjes van hun kinderen. Okay, je kind wordt uitgenodigd voor een partijtje, dus er wordt in die zin natuurlijk geïnvesteerd in een leuke dag…en dan niet alleen voor de jarige, maar voor alle kinderen die aanwezig zijn. Dit houdt wat mij betreft echter niet in dat je een vermogen “moet” uitgeven aan een cadeautje.

Ik heb in de afgelopen jaren al een aantal keer een partijtje mogen organiseren voor de oudste en daar vlogen de cadeaubonnen á 15 en 20 euro me om de oren. Is dat nou echt nodig? Leg je de lat voor een ander niet heel erg hoog?

Geld cadeau geven

Persoonlijk vertik ik het om meer dan 10 euro uit te geven. Waarom? Gewoon omdat ik het nogal een behoorlijk bedrag vind voor een kind. Het is niet zo dat we het niet kunnen missen (al heb je die mensen wel natuurlijk) en het is niet dat ik het kind het niet gun, maar ik vind gewoon dat kinderen ook met minder tevreden moeten kunnen zijn. En alles bij elkaar opgeteld, maakt toch een mooi bedrag.

Als je 7 kindjes uitgenodigd hebt (dat doen wij altijd) en ze geven allemaal 10 euro, dan is het toch nog 70 euro. Is dat niet een heleboel geld dan?? Mocht de jarige toch graag iets groots gevraagd hebben, dan is “samen doen” ook altijd nog een optie. En mocht het “gevraagde bedrag” nog niet behaald zijn, dan moet hij/zij maar iets langer sparen totdat dit wel het geval is. Althans, zo werkt het bij mij!

Hoeveel geld geef je?

Als de kinderen wat ouder worden, vragen ze vaak geld. Heel logisch, want dan kunnen ze iets kopen waar ze echt iets aan hebben. Een duurder cadeau wat ze echt graag willen hebben en wat ze met dit geld kunnen betalen. Een stuk beter dan allerlei snuisterijen die al snel vergeten in een speelgoedkist liggen weg te kwijnen…

Maar hoeveel geef je? Allereerst is dat een persoonlijke keuze, maar geef niet te veel. Dat staat niet alleen maar heel stoer, je kunt er andere ouders ook mee in verlegenheid brengen. Want lang niet iedere ouder kan zomaar grote bedragen geven! En het gaat toch om het idee.

Mijn jongens zijn al ouder, maar bij hun was het de gewoonte om 5 euro te geven aan elkaar. Bij de jongste (die tien jaar scheelt met de oudste) werd het soms al wel een of twee euro meer. Beetje rondkijkend op internet kom je toch vooral bedragen tussen 5 en 10 euro tegen. Weet je niet zo goed wat er gewoon is bij de vriendjes van je kind? Natuurlijk mag je daar best naar vragen bij andere moeders, want vaak loopt iedereen met die vraag rond! Zo kunnen jullie ook eventueel afspraken maken over het bedrag wat gegeven wordt en voorkom je juist moeilijke situaties.

Wat als iedereen 15 euro geeft, maar jij kunt het niet missen?

Dit soort situaties komen voor, dat weet ik zeker. En hoe lullig voel je je op zo’n moment? We kunnen allemaal wel roepen dat zoiets ons niets doet, maar het tegendeel is vaak waar. Je kind geeft zijn/haar cadeautje persoonlijk en het kan zomaar zijn, dat hij/zij daarna aangekeken wordt, omdat er wat minder geld bij die leuke kaart zit, of omdat het cadeautje minder groot is.

Onzin? Nee hoor, ik heb het van dichtbij meegemaakt (gelukkig niet bij mijzelf). Kinderen “kletsen”, en daar wordt jouw kind dan op aangekeken. De sociale druk wordt steeds hoger. Ik las het in een reactie op mijn oproep op Facebook. Een moeder vond net als ik dat een tientje voldoende is, maar gaf wel aan dat de sociale druk voelbaar is, om meer te geven. En dat, lieve mensen, dat stoort me! Mag je verdorie zelf niet weten wat je doet? Waarom zijn de meeste kinderen van tegenwoordig zo verwend?

Het is allemaal niet vanzelfsprekend

Okay, ik ben een blogger, influencer, tekstschrijver, of hoe je het dan ook wilt noemen. Mijn kinderen “krijgen” dan ook vaak genoeg iets opgestuurd per post om uit te testen. Misschien is dat zo, maar ik leg ze ook heel erg duidelijk uit dat het allemaal niet vanzelfsprekend is en dat ik heel hard moet werken (en gewerkt heb) om dit alles voor elkaar te boksen. Naast dat, als ze iets willen hebben, dan sparen ze er maar voor, simple as that! En dan ben ik heus niet te beroerd om het restant bij te leggen.

Bedrag cadeautje om samen te geven

Tegenwoordig word je te pas en te onpas in allerlei whatsappgroepjes gegooid, bijvoorbeeld voor een aankomend verjaardagsfeestje. In eerste instantie puur informatief; waar en wanneer is het feestje etc. Daarna komt de vraag of de jarige nog wensen heeft. Jazeker heeft hij/zij die…en het zijn GROTE wensen.

Ondertussen ben je druk bezig met iets anders en lees je eventjes de app niet. Als je dan anderhalf uur later op je telefoon kijkt, zie je dat er is “afgesproken” dat iedereen 15 euro overmaakt naar één van de moeders (of vaders), zodat het GROTE o zo GEWENSTE cadeau kan worden gekocht. Euhm….het is dus besloten dat IEDEREEN 15 euro gaat betalen….Ho!

Dit kan me zo kwaad maken, want wie zijn ZIJ om te bepalen wat IK ga betalen. Nu ben ik wel zo mondig dat ik aangeef dat ik dat niet zo zie zitten (lees: dat ik het dus vertik om 15 euro te betalen), maar lang niet iedereen “durft” deze stap te zetten. Mijn tip; geef het toch gewoon aan en leg uit waarom je een tientje genoeg vindt. Je hoeft heus niet je hele financiële administratie op tafel te gooien; gewoon zeggen, ik doe mee, met een tientje, PUNT.

Wat vinden ze op Facebook ervan?

Omdat ik op Facebook de meeste interactie heb, stelde ik mijn vraag daar. Wat blijkt; een heleboel mensen zijn het met mij eens en vinden een tientje meer dan zat. En het grappige is, dat ik zelf niet eens een bedrag hebt genoemd, maar alleen de vraag heb neergezet. Wat een opluchting dat blijkt dat ik dus echt niet de krent der krenten ben! Er zijn er “slechts” een paar die 15 euro roepen…en dat de vriendjes/vriendinnetjes altijd heel blij zijn als het betreffende kind op het partijtje komt.

SERIEUS? Omdat er dan meer geld wordt (uit)gegeven? Wordt hij/zij dan niet uitgenodigd omdat het gewoon gezellig is? Wordt een kind, zonder dikke vette portemonnee niet uitgenodigd? Sorry, ik kan er nog steeds niet bij, dat mag wel duidelijk zijn geloof ik. Ieder z’n meug, maar ik houd het bij mezelf en bij dat verrekte tientje!

Hoeveel geef jij uit aan een verjaardagscadeautje van een vriendje?

Birthday gifts stock photo from Shutterstock / Neirfy

Lees ook

Amanda