Bedplassen is voor een kind erg vervelend. Naast het ongemak is er de schaamte en het gevoel hebben dat je faalt. Als ouder kan je soms met je handen in het haar zitten, want wát kan je doen om je kind te helpen en waarom lukt het je kind niet om droog te blijven?

Wanneer spreek je van bedplassen?

Over bedplassen is pas sprake als een kind vanaf vijf jaar ’s nachts niet droog kan blijven. Besef dat een kind dit niet expres doet en er eigenlijk zelf niets aan kan doen. Vaak wordt er gedacht dat er teveel gedronken of te diep geslapen wordt. Maar het kind is aan het leren om zijn blaas te trainen en wakker te worden bij aandrang. Sommige kinderen hebben daar nu eenmaal langer voor nodig. Soms zit er een andere lichamelijke of zelfs een psychologische oorzaak achter.

Tips om bedplassen te voorkomen

  • Natuurlijk laat je je kind even rustig gebruik maken van het toilet voor het naar bed gaat. Niet opjagen, maar geef het hier ook echt de tijd voor!
  • Maak je kind rustig duidelijk dat het ook in de nacht de bedoeling is om op de wc te plassen… (maar dat zal bij oudere kinderen uiteraard al duidelijk zijn)
  • Word niet boos! Maak bij jongere kinderen wel duidelijk dat het niet de bedoeling is. Bij oudere kinderen opletten dat ze hier juist niet onzeker van worden. Zij snappen echt wel dat het niet de bedoeling is. Het idee krijgen dat ze hun ouders teleurstellen, heeft een grote impact en maakt het probleem waarschijnlijk nog groter
  • Het gebruik van luiers is even een kwestie van opletten. Zo voelt een kind namelijk niet dat het nat is! Is het een aantal nachten droog, probeer het dan zonder luier. Voor de bescherming van het matras kan je een bedzeiltje gebruiken.

Je kunt een kind laten helpen met de gevolgen, zodat het snapt wat de gevolgen zijn van bedplassen en waarom het dus noodzakelijk is om droog te blijven…

Behandelingen van bedplassen

Uiteraard zal je eerst zeker moeten weten dat er geen lichamelijke oorzaak is. Maar weet je zeker dat dat het niet is, dan zijn er mogelijkheden om vrij eenvoudig je kind te stimuleren. Na overleg met je huisarts zal ook hij of zij tips geven of verder doorverwijzen.

Opnemen: Onder opnemen wordt ‘het wakker maken van het kind om te gaan plassen’ verstaan. Je spreekt dit goed van tevoren met je kind af en je maakt het na een uur of twee/drie rustig wakker. Ben je dan al te laat, dan doe je het de volgende nacht een kwartier eerder. Is dit weer te laat, dan vervroeg je de tijd weer een kwartier. Zo ontdek je de ideale tijd. Je doet dit 1x per nacht. Is je kind de rest van de nacht droog, dan herhaal je dit een aantal nachten. Vervolgens probeer je of het kind droog blijft zonder opnemen.

Kalendermethode: Bij kinderen kan je de stickermethode toepassen. Maak een mooie kalender en bij iedere droge nacht mag je kindje een sticker plakken. Spreek af dat met een bepaald aantal behaalde stickers het kind iets mag. Je weet zelf het beste waar je jouw kind blij mee kan maken. Is je kind ouder, dan kan je ook de stickers overslaan en gewoon afspreken dat als het lukt om een bepaalde tijd droog te blijven, hij of zij zijn beloning krijgt.

Blaastraining: Natuurlijk kan het zo zijn dat het kind het echt niet voor elkaar krijgt. Dan zou de blaastraining een mogelijkheid zijn. Kinderen tot 13 jaar, die overdag heel vaak plassen (meer dan acht keer) kan je laten proberen om hun plas langer op te houden. Daarmee wordt de blaas getraind en zal het ’s nachts dus ook langer droog blijven. Deze methode heeft echter geen eerste keuze, volgens de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap)

Plaswekker: Vanaf vijf jaar (maar ook bij volwassenen) kan de plaswekker ingezet worden. Een kind leert hiermee wakker te worden als hij of zij een volle blaas heeft. Dit gaat in samenwerking met de huisarts en heeft een slagingspercentage van zo’n 70%.

Soms is het noodzakelijk om meer specialistische hulp te krijgen. De arts zal dan doorverwijzen naar, bijvoorbeeld, een kinderziekenhuis, GGZ of een JGZ.

Wel of geen medicijnen?

Door medicijnen worden kinderen niet helemaal droog en na behandeling zal de kans op terugval groot zijn. Het wordt dus niet aangeraden door huisartsen om dit te doen. De oorzaak haal je niet weg én medicijnen hebben bijwerkingen!

Doorverwijzingen

Mocht er een vermoeden zijn van een lichamelijke oorzaak, dan zal hier uiteraard iets aan gedaan moeten worden. Je zult dan doorverwezen worden naar een kinderarts of een kinderuroloog. Is het probleem ontstaan door een vervelende gebeurtenis, bijvoorbeeld, dan kan een doorverwijzing naar een GGZ of een psycholoog aan de orde zijn.

Meer informatie

Boeken om voor te lezen zijn bijvoorbeeld ‘Waar is mijn potje?’ van Tony Ross (voor kinderen van 2 tot 5 jaar) bij zindelijkheidstraining of voor de oudere kinderen ‘Niet de enige’ van André Nuyens. Voor je kind kan het fijn zijn om te lezen dat hij niet de enige is! Ook voor ouders zijn er informatieve boeken te koop. Wil je meer informatie online? Dan is er een site van het kenniscentrum bedplassen. Naast informatie vind je hier ook ervaringsverhalen van kinderen en tips voor boeken.

Bronnen: NHG, thuisarts, kenniscentrum bedplassen

Bed wetting stock photo from Shutterstock

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)