Uit eten met kinderen; waar dit vroeger een combinatie leek die niet bij elkaar lijkt te passen, komen er steeds meer opties waarbij kinderen gewoon kind mogen zijn en lekker kunnen spelen in plaats van stil (al dan niet achter een schermpje) aan tafel moeten zitten en je toch heerlijk kan eten. Nu ben ik zelf een beetje terughoudend als het gaat om de all-you-can-eat restaurants, die dragen niet voor niets vaak de bijnaam ‘vreetschuur’. Maar na enkele positieve verhalen over Barn 47 in Den Haag, maar dan aan de rand bij Wateringen, durf ik toch de gok te wagen en boeken we daar voor de avond van de laatste schooldag om te vieren dat de vakantie is begonnen.

Barn 47

We konden kiezen bij het reserveren tussen 17.00 of 19.00 uur, en aangezien we met twee kinderen zijn, kiezen we voor dat eerste. Als we aan komen zijn er nog niet veel andere gasten en worden we naar onze tafel gebracht. Een vierpersoonstafel met twee stoelen en een heerlijke lederen Chesterfield bank. We nemen rustig de tijd om rond te kijken; we zijn aangekomen in een enorme schuur dat wel wat weg heeft van de industriële pakhuizen in New York die nu omgetoverd worden tot foodcourt. Doordat een deel net op een verhoging is geplaatst met een hek ertussen voelt het meteen al minder ruimtelijk aan. Centraal in het midden staat de enorme bar waar de drankjes vandaan komen. Overal hangen ook treffende spreuken op waarbij de ‘Girls just wanna have fun’ op een achtergrond met allemaal hartjes met op de voorgrond een vaste schommel als selfie spot, er toch wel uitspringt.

Geen kind aan de kinderen

Nadat de bestelling van drankjes is opgenomen spotten de kinderen al snel de kids area en zijn ze weg. Ze kunnen daar klimmen en klauteren en spelen, samen met een groep van andere kinderen. Ideaal want daardoor kunnen we zelf ook gewoon relaxt zitten en genieten van al het heerlijke eten. Zo af en toe komen ze terug om wat te eten, en daarna zijn ze al snel weer weg. Geen onrustige kinderen dus aan tafel terwijl je moet wachten op het eten zoals vaak in andere restaurants het geval is.

Foodcourt met diverse restaurants

Het concept is dat, geïnspireerd op de internationaal befaamde foodhallen zoals in Madrid en Kopenhagen, je diverse keukens hebt waar je verschillende gerechten kan proeven. Zo zit er altijd wel voor iemand wat bij wat hij of zij lekker vindt. Ook zijn de meeste porties wat kleiner, zodat je meerdere hapjes kan proberen en het niet bij één gerecht hoeft te houden.

Zodra de keukens zijn geopend wordt er een startersplankje gebracht met warme broodjes, vleeswaren, olijfjes en een heerlijke paprikamayonaise. Daarna lopen we samen met de kinderen een rondje om ze te laten zien waar ze uit kunnen kiezen. We beginnen bij de toetjes en lopen zo langs de verschillende loketten tot we eindigen bij de Kids Kitchen waar een enorme draaischijf klaar staat om pannenkoeken in allemaal vormpjes te maken. Ze kunnen kiezen uit hartjes, beren etc. Uiteindelijk gaan ze voor de beren, waarna ze weer doorlopen naar de speeltuin zodat wij blijven wachten tot ze klaar zijn.

Zelf kiezen we bij iedere keuken een dingetje uit om te proberen en delen we alles. In de praktijk blijken sommige porties toch wel wat aan de grote kant. Zo delen we de pizza met zijn vieren en was een pannenkoek toch een vrij normaal formaat pannenkoek, zelfs in hartjesvorm, dus hadden ze die beter ook kunnen delen.

Er is zoveel keuze dat het onmogelijk is om in een avond alle keukens te proberen. Je zal dus echt wel een keuze moeten maken in waar je voor gaat (en een andere keer terug komen). De keukens van Barn47 waar we uit kunnen kiezen zijn;

  • Soups & Salads. Bij een kar staat er een enorme pan soep en hangen er soepkommen klaar. Vandaag is dat tomatensoep en laat dat nu net mijn favoriet zijn. De soep smaakt in ieder geval heerlijk. Ook zijn er diverse soorten salades die in kleine schaaltjes worden geserveerd en er goed uitzien.
  • Asia Bar. De naam zegt het al; hier staat de Oosterse keuken centraal en vind je onder andere een Indonesische bowl naar eigen smaak gemaakt zoals met rendang maar ook buikspek of Vietnamese Loempia’s.
  • Barn’s Grill. Dit is toch wel onze favoriete keuken; de butcher bereidt hier diverse vlees of maisgerechten op de grill naar smaak. We kiezen alle drie wat anders; de varkenshaasspies, de kipsaté en de spareribs, en het is allemaal om je vingers bij af te likken zo lekker! Deze keuken moet je dus zeker niet overslaan! Aan de andere kant vind je ook een loket waar de visgerechten centraal staan. Hier kan je de vis van de dag ophalen, wat die dag de zeebaars was.
  • El Cocina. Oftewel de Mexicaanse keuken met nacho’s, quesedilla en taco’s. Normaal heb ik echt een zwak voor nacho’s, zeker als ze voorzien zijn van toppings maar de schalen die klaar staan zijn echt goed gevuld en toch iets teveel van het goede, ze zijn ook meer bedoeld om te delen. Maar er zijn nog zoveel andere gerechten dat we dit overslaan.
  • Woodstone Kitchen; vooraan vind je de Italiaanse keuken waar de enorme rode houtsoven natuurlijk direct opvalt. Hier worden knisperende flinterdunne pizza’s bereid in een breed aanbod van smaken, maar vind je ook de Italiaanse anti-pasti als voorgerecht. Samen, met zijn vieren, kiezen we voor de ‘worstjespizza’ al is de spicy salami voor de kinderen toch iets te spicy, terwijl ik hem zelf echt heerlijk vind.
  • Frituur Atelier. Zoals de naam het al zegt haal je hier de gerechten die uit de frituur komen. Van union rings tot calamaris, maar ook patatjes. En niet zomaar patatjes, maar bijvoorbeeld Italian Style met parmezaanse kaas, truffelmayo en rucola. Ook staat hier een automatiek waar snacks in liggen zoals minifrikandelletjes, kipnuggets en minikaassouflés per twee stuks. De kinderen gaan voor de snacks die natuurlijk goedgekeurd worden.
  • Kids Kitchen. Zoals ik al aangaf kun je hier pannenkoeken halen met stroop of poedersuiker.
  • Sweets. En mocht je toch nog een gaatje hebben aan het einde van de avond (of bewust overhouden zoals onze kinderen), dan is een bezoekje aan de dessertsafdeling een aanrader. Zo is er een mini-ijsjesbuffet waarbij je zelf je softijs kan tappen in een beker (wel handig om te helpen, want bij zoonlief ging de hendel niet terug naar boven en werd het dus een flink ijsje) die ze daarna kunnen voorzien van een topping en sausjes. Maar ook een buffettafel met allemaal lekkernijen zoals donuts en chocoladesoezen.

Natuurlijk krijg je van al dat lekkere eten ook dorst, op de kaart staan diverse soorten dranken, frisdranken, sappen en alcoholische versnaperingen. Wat me opvalt is dat voor een fles tafelwater van 0,75 L een behoorlijk bedrag gevraagd wordt, ik snap het wel, maar vind dat toch jammer zeker vanwege dat bedrag. Ook staan er mocktails ‘voor alle leeftijden’ op de kaart zoals de Nojito en de Banana Colada. Om het begin van de vakantie echt goed te vieren bestellen we een Nojito met het idee dat dochter en ik die kunnen delen. Uiteindelijk is het vooral zoonlief die dit drankje met limoen erg lekker vindt en opdrinkt ;-)

Tot slot

Ideaal is dat er geen tijdslimiet is, je hoeft dus niet binnen 2 of 3 uur weer buiten te staan of anders te moeten bijbetalen. Maar je kan gewoon relaxed genieten van het eten en de kinderen tussendoor laten spelen. Ook wordt het meeste (op de salades en desserts na) live bereid en kun je dus zelf bijvoorbeeld aangeven of je voor een vegetarisch alternatief wil gaan of dat er rekening gehouden moet worden met bepaalde ingrediënten. Nergens hoeven we lang te wachten en voor de pizza’s krijgen we te horen wanneer deze ongeveer klaar is. Ook fijn is als we afrekenen; voor de volwassenen is er een standaardprijs die op doordeweekse dagen net wat lager ligt dan in het weekend, voor kinderen betaal je ook een klein vast bedrag en tot en met 6 jaar mogen ze gratis mee eten. De drankjes komen hier nog wel bij. Wat ook scheelt is dat het restaurant over een eigen (kleine) parkeerplaats beschikt zodat je daar niet extra voor hoeft te betalen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken