Skip to Content

Balans oefeningen & spelletjes 

Balans oefeningen & spelletjes 

Balanceren: je kunt er leuke spelletjes en oefeningen mee doen met de kinderen. Goed leren balanceren is niet alleen leuk, maar zelfs heel belangrijk voor de motorische ontwikkeling van de kinderen. Je evenwicht onder controle krijgen zal ze bijvoorbeeld helpen met leren fietsen. Maar zelfs lopen is een spel van ‘balanceren’. Wat verstaan we nu eigenlijk onder balanceren, waarom is het belangrijk en vooral: wát kun je dan met je kind doen?

Wat is balanceren?

Balanceren is vast geen onbekend woord voor je. We kennen allemaal wel de afbeeldingen van acrobaten die op een lijntje proberen te balanceren. Nu is dat natuurlijk een extreme vorm van balanceren, maar toch. Balanceren wil dan ook zeggen dat je ergens netjes overeind kunt blijven, dus zonder naar opzij te vallen. 

Waarom is balanceren belangrijk?

Balanceren heb je bij veel dingen nodig. Al zal dat vaak ook ongemerkt zijn. Lopen, bijvoorbeeld, is toch een kwestie van op de juiste manier je evenwicht bewaren en je zo verplaatsen. Daar sta je (gelukkig) helemaal niet bewust bij stil als je goed kunt lopen. Bij fietsen ben je er al meer van bewust, want je weet ook wel dat je omvalt als jij je evenwicht niet goed bewaart en dus uit balans bent.

Maar eigenlijk hebben alle bewegingen met balans te maken! Is je lichaam niet in balans dan zal op de juiste manier bewegen een stuk lastiger of zelfs onmogelijk worden. Dat het goed is om dit te trainen, mag dan ook duidelijk zijn.

Oefeningen afstemmen op leeftijd

Wil je met je kind aan de slag met balansoefeningen of leuke spelletjes? Let dan wel even op dat je iets aanbiedt wat ook past bij de ontwikkeling van je zoon of dochter. Een baby die net geboren is, kan nog niets…terwijl hij of zij met een half jaar/negen maanden best al heel veel dingen kan doen, zoals zittend bewegen of misschien wel zelf zitten.

Ergens tussen de 10 en 18 maanden kan je kind het lopen onder de knie krijgen! En daarna zal het steeds meer verfijnen. Zo zal een peuter gaan leren om over een smallere strook te kunnen lopen, zoals een stoeprandje. 

Tip

Wil je hiermee aan de slag? Uiteraard kun je ‘gewoon’ oefeningen laten doen, maar voor kinderen zal dat al snel vervelend worden. Het verpakken in een spelletje is natuurlijk véél leuker! Wij laten je hier meerdere voorbeelden zien!

Op één been staan en hinkelen

Voor een oudere peuter kun je al leuke balansoefeningen verzinnen. Op één been staan is bijvoorbeeld behoorlijk lastig voor onze peuters. Dus waarom zou je daar geen spelletje van maken? Wie kan het langste op 1 been staan, bijvoorbeeld. Of geef opdrachten, zoals op twee benen staan, op je ene been staan, op de andere, zitten, hinkelen, op handen en voeten staan enzovoort.

Vooral leuk als er dan meer meedoen! Wie iets anders doet dan mama zegt, is af…bijvoorbeeld. Of wie is het snelst? Moet een dergelijke competitie wel al leuk gevonden (en begrepen) worden door je kleintje!

Hoelang op 1 been staan

Kan je kind al prima op 1 been staan? Dan is het leuk om eens te kijken wie er dan het langste op kan staan. Of houd het bij en oefen het regelmatig. Je kind is vast trots als hij weer langer stond!

Fietsen

Fietsen is natuurlijk het toppunt van evenwicht bewaren of anders gezegd: in balans blijven. Allereerst zal je kind moeten leren fietsen. Maar als ze ouder zijn en ze prima kunnen fietsen, zou je ook eens op een groter terrein (waar ze niet met ander verkeer in aanraking komen) een parcours uit kunnen zetten. Met scherpere bochten, bijvoorbeeld. Of verhogingen.

Balk lopen

De balk in de gymzaal is ook echt zo’n balansproject. Nu heb je die vast zelf niet in huis liggen, maar het kan ook prima anders én dan hoeft het niet eens op een ‘enge’ manier. Leg gewoon een lange plank hout op de grond. Uiteraard is dit een plank waar de voet in de breedte net op past. Je kind moet hier dus overheen lopen en je kan er dan allerlei extra opdrachten bij geven.

Hier kun je een hartstikke leuk spelletje van maken! Zeker als er meerdere kinderen zijn. Je kind mag dus niet van de balk af stappen of omvallen. Gebeurt dit toch? Dan is dat niet meteen eng, want de plank ligt immers gewoon op de grond! Misschien ook wel een fijne training voor je kleine turnster, die bang is op de balk bij turnen! 

Uiteraard kun je het ook op andere manieren doen. Zorg wel dat je kind veilig is als het zou vallen. Je kunt het ingewikkelder maken door je kind opdrachten te geven als een rondje draaien in het midden. En als hij of zij al heel goed in balanceren is, om even door de knieën te gaan. 

Met je ogen dicht 

Weet je dat je met je ogen dicht meer moeite hebt om bijvoorbeeld op 1 been te blijven staan? Ook dat kun je dus eens uitproberen met je kind. Volgens de geleerden zou dat een mooie oefening zijn als je kind ouder dan 10 jaar is. 

Balansbord

Goed leren balanceren is voor bepaalde activiteiten ook belangrijk. Wil je met je kind op wintersport of hem of haar op een sport als windsurfen doen? Zeker weten dat je zoon of dochter gebaat is bij een goede balans kunnen bewaren. Een leuke manier om thuis met balanceren op een bord te oefenen is een…jawel, balansbord!

Deze zijn er trouwens in allerlei vormen en maten. Wat allemaal weer net een andere uitdaging aanbiedt!

Bewegen op een wiebelkussen

Opdrachten geven terwijl de ondergrond niet vast is, is zeker ook een manier om goed je balans te leren houden!

Of maak er zelfs een parcours van!

Krukjes en opdrachten

Nog een leuk idee: je kind staat op twee stevige krukjes en moet dan door een hoepel stappen!

Skippybal

Nog een leuk spel: een parcours afleggen met de skippybal!

Bouncingball

Er bestaan ook een soort kleine skippyballen waar je op gaat staan. Er zit een ‘stok’ op, waar jij je aan vasthoudt en springen maar. Je snapt vast ook wel dat je dan ook heel goed bezig bent met het bewaren van je evenwicht! Uit balans? Dan val je om!

Wil Cats
Volg me via: