Een babyshower; de een zal dit maar een Amerikaans gedoe vinden en de ander helemaal het einde. Helemaal hip en happening. Zelf ben ik tijdens de eerste zwangerschap verrast met een babyshower. Zonder al teveel activiteiten en spelletjes maar met een high tea en lekkere hapjes. Daar was ik heel erg blij mee.

Ik vond het wel fijn dat ik hier van tevoren op de hoogte was gebracht. Normaal hoor je vaak dat het een grote verrassing is. Dat je met een excuus weg wordt gelokt. Of dat je ergens afspreekt en zo op je babyshower terecht komt. Zo kon ik nog even benadrukken dat tijdens de babyshower mannen meer dan welkom waren. Dit was een groot succes. Later heb ik ook zelf een aantal babyshowers mogen helpen organiseren, daarom deze handige tips!

Wat is een babyshower?

Een babyshower is een feestje om de komst van de baby te vieren. In Amerika kennen ze geen kraamvisite, en ontvangt de zwangere alle cadeautjes al voor de komst van de baby. Zo weet je precies of je nog wat mist aan de uitzet en kan je het na de bevalling gelijk in gebruik maken. De babyshower is over het algemeen een verrassing voor de zwangere en wordt door haar vrouwelijke familieleden en vriendinnen georganiseerd. De oorsprong van dit feest ligt echter in India, waarbij de familie bij elkaar komt in het versierde huis van de zwangere om haar in het zonnetje te zetten en te overladen met cadeaus voor moeder en kind.

Over het algemeen wordt een babyshower aan het begin van de derde kwartaal georganiseerd. Dan is de zwangere nog mobiel genoeg om ook echt te genieten en is de kans op spontane gebroken vliezen het kleinst. De week rondom dat de zwangerschapsverlof in gaat is ook erg populair.

Checklist babyshower organiseren?

Een feestje staat of breekt bij het organiseren van het geheel. Daarom is het goed om over de volgende zaken na te denken;

  • Is het een verrassing voor de mama (to be)?
  • Waar wil je het organiseren; bij haar thuis of lok je haar weg met een excuus?
  • Wie moet er uitgenodigd worden / wil ze graag hebben? Probeer vooraf een beetje uit te horen wat hierin de wensen zijn zonder dat het teveel opvalt. Zelf wou ik het bijvoorbeeld voor mannen en vrouwen doen.
  • Hoe lang duurt het? Vaak is 3 / 4 uur voldoende, zwanger zijn kost al genoeg energie.
  • Wat zijn de wensen; zijn er bijvoorbeeld dingen die ze gewoon echt net wil.
  • Wanneer organiseer je de babyshower? Het beste kan je dit twee maanden tot een maand voor de uitgerekende datum doen. Aan het begin is het nog erg vroeg, en later zal ze geen puf meer hebben.

Tip: Je kan leuke uitnodigingen versturen om iedereen uit te nodigen, of een appgroep aan te maken zodat er volop ideeën uitgewisseld kunnen worden. Na afloop voeg je de zwangere toe en kan je makkelijk foto’s uitwisselen.

Baby shower taart

Baby shower ideeën hapjes taart dessert table - Mamaliefde.nl

Als basis voor je babyshower kan je beginnen met een taart. De taart die je het meeste terug ziet komen is de zogenaamde zwangere buiktaart. Bestaande uit een grote cirkel en een kleinere daarin. Deze is versierd met marsepein en eventueel iets van lingerie. Zit het marsepein niet zo in je vingers, en die van de andere gasten. Of is het te duur? Met een eenvoudige cake, muisjes en kitkats maak je heel snel een geslaagde babyshower taart. Als je wilt kan je toch een poging doen om van marsepein een zwangere buik te maken. Of met een mal een babytje. Deze kan je trouwens kant en klaar kopen.

Als je liever geen taart eet zijn cupcakes een perfect alternatief. Bijvoorbeeld met roze of blauwe roombotercrème. Die koop je zo kant en klaar in de winkel. Net zoals standaard cupcakesets met prikkertjes en cakevormpjes in blauwe en roze kleuren. De cupcakehouders kan je trouwens ook heel goed gebruiken voor andere lekkernijen.

Babyshower hapjes; zoet & gezond hartig

Ben je een babyshower aan het organiseren? Dan wil je natuurlijk ook een aantal lekkere hapjes en fingerfood aan de gasten voorschotelen. Maar dan wel in stijl natuurlijk! En bij voorkeur zonder dat het al teveel werk is. Misschien weet je het geslacht al, maar mogelijk ook nog niet. Denk bijvoorbeeld aan deeghapjes, spekjes, chocolade in roze en blauwe vormpjes, hartige hapjes op blauwe en roze bordjes en een lekkere taart. Een beetje high tea achtig en super lekker.

Hartige babyshower hapjes

Gevulde eieren in vorm van een wiegje, met een vulling en schijfjes knakworst als gezichtje.

Bladerdeegworstjes; worstjes gewikkeld in een jasjevan strookjes bladerdeeg.

‘Pannenkoeken’ of poffertjes met verschillende soorten ‘blauw’ en ‘rood’ fruit zoals bessen en frambozen.

Nachos met een ‘speciaal’ sausje.

Groenten met in het midden een baby bedekt met een blaadje sla.

Bagels met verschillende soorten beleg.

Voor hartige hapjes wordt het lastiger om in de roze en blauwe sferen te blijven. Dit kan bijvoorbeeld met fruit, beetje smokkelen met rode aardbeien of blauwe bessen. Overige hapjes zijn mini croissaintjes, bladerdeeghapjes doen het altijd goed. Mini sandwiches en een heerlijke quiche. Deze kan je serveren op een roze en blauwe bordje of servet. Een cakeslinger is zo gemaakt met wat washi tape. Hartige hapjes zijn vaak erg populair op een feestje.

Babyshower cupcakes

Chocolade cupcakes met roze botercreme, parelsen kroontjes voor een echte ‘queen’.

Roze cupcakes in de vorm van een babyrammelaar.

Versierde cupcakes met afbeeldingen.

Ook in het blauw natuurlijk!

En met een leuke plaatjes.

Vrolijk versierde cupcakes met glitters, roze en blauw.

Zoete en hartige aby shower hapjes

Dit zijn de chocoladezoenen waarvan het dakje ‘afgesneden’ is en gevuld met roze ofblauwe muisjes.

Spiesjes gevuld met roze / blauwe ‘snoepjes’. Zoals spekjes, hartjes, aardbeien en zure matten.

Bakjes gevuld met popcorn, eventueel kan je daar roze en blauwe gekleurde witte chocolade overheen smelten.

Deze oreo’s zijn ook gedipt in roze of blauwe chocolade met witte spikkeltjes.

Een combinatie van aardbeien met cake.

Schuimpjes met een jelly bean in de vorm van een speen.

Over het algemeen is roze snoepgoed veel makkelijker te vinden. Kijk maar op de foto. Heerlijke eclairs, roze koeken, tompouce. Het is allemaal roze en mierzoet. Als je het hebt over blauwe zoetigheid kan je bijvoorbeeld een zak m&m’s uitspitten, chocolade doet het altijd goed. Meer inspiratie voor blauw getinte hapjes vind je terug in deze sweet table. Voor roze en blauw kan je op zoek gaan naar spekjes. Vergeet vooral ook niet om muisjes in te zetten. Bijvoorbeeld