Het geven van een naam aan je kind is toch wel erg bijzonder. Negen maanden zwangerschap heb je de tijd om je hierop voor te bereiden, toch lijkt het niet zo makkelijk als je denkt. Nu wisten we wel dat we in principe niet voor één van de populairste jongens- of meisjesnamen wilden gaan. Zelfs als je weet of het een jongen of meisje wordt. Op een gegeven moment waren we uit de meisjesnaam. Hier ging een lange zoektocht aan vooraf, maar in het namenboek dat meeging op de babymoon stond een samengestelde naam. Dit is het niet geworden, maar met wat inspiratie thuis hebben we twee andere namen met elkaar gecombineerd en waren we helemaal happy. Een jongensnaam was een heel ander verhaal, daar waren we het tot de persweeën begonnen niet over eens. Maar goed dat de oudste dus een meisje bleek te zijn ;-)

Uniseksnamen?

Nu hadden we het ons makkelijk kunnen maken door een androgyne / uniseksnaam te kiezen. Dit is namelijk de laatste trend in Amerika. Namen die zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt kunnen worden. Dus je dochter een jongensnaam geven of je zoon een meisjesnaam (al gebeurt dat laatste een stuk minder). Vooral celebrities lopen vooraan in deze trend: zo noemden Ashton Kutcher en Mila Kunis hun dochter Wyatt en Mark Zuckerberg en Priscilla Chan kozen Max voor hun meisje. En niet alleen bekend Amerika doet het: namen als Karter, Phoenix, Quinn en Reese worden ook steeds vaker aan zowel jongens als meisjes gegeven.

Amerikaanse trend

Nu was ik heel erg blij met de trend van de babyshowers die van Amerika is overgewaaid naar Nederland. Maar ben blij dat deze trend nog niet doorzet. Waarom Amerikaanse ouders ervoor kiezen om hun kind een uniseksnaam te geven? Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een ‘stoere’, jongensachtige naam meer kans maken in bedrijfstakken waar normaal veel mannen zitten, zoals in de advocatuur. Wel zo handig dus dat ze niet al vanaf je cv kunnen zien of je een man of vrouw bent. Al zal even googelen al snel uitsluitsel geven. Stiekem vind ik het ook best wel negatief tegenover vrouwen; eigenlijk is het een soort van discriminatie op basis van geslacht. Dat je als vrouw niet ‘goed genoeg’ bent en je dus door moet gaan voor man… Want het gaat voornamelijk om meisjes die een jongens- / uniseksnaam krijgen.

Nog niet overgewaaid

Zelf vind ik het wel lastig die uniseksnamen. Het komt nu al voor dat ik soms mailcontact heb met iemand die ik nog niet ‘in het echt’ heb gezien en dus ook geen idee heb of het een jongen of meisje is. En er gewoon om vragen lijkt me ook niet altijd even wenselijk. In Nederland is er gelukkig steeds meer onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Zelfs jongensnamen zoals Anne zie je nu voornamelijk bij meisjes.

Nee, wij hebben er zelfs bewust voor gekozen om een meisjesnaam te geven die eindigt op de -a (beide namen zelfs) in de Romeinse tijd eindigden alle meisjesnamen op een -a en wist je dus meteen of het over een man of vrouw ging.

Heb jij bewust gekozen voor een bepaalde meisjes- of jongensbabynamen?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)