Het verzinnen van babynamen kan voor veel toekomstige ouders soms een lastige taak zijn. Je moet met het kiezen van een naam het met elkaar eens zijn, want een naam draag je voor altijd met je mee. Wordt het een naam die al in de familie traditiegetrouw doorgegeven wordt, een unieke babynaam of ga je voor een populaire naam?

Heb je echt nog geen idee? Om je een beetje op weg te helpen en te inspireren zijn dit de voorspellingen van de leukste en populairste babynamentrends in 2020. Misschien staat jouw favoriete naam ertussen? De populairste babynamen zijn net als voorgaande jaren bijna hetzelfde, alleen verschuiven ze enkele plekken en zijn er een paar nieuwe namen bijgekomen.

Top 10 populaire jongensnamen

 1. Daan
 2. Noah
 3. Sem
 4. Luuk
 5. Levi
 6. Finn
 7. James
 8. Noud
 9. Mees
 10. Liam

De naam Bram is uit de top 10 verdwenen en de namen James en Noud zijn erbij gekomen. Alle namen zijn kort, bondig en stoer. James is de enige naam met vijf letters. Opvallend is dat de namen Jace, Jurre en Senn in een stijgende lijn vlak achter elkaar liggen in de verdere top 20.

Top 10 populaire meisjesnamen

 1. Saar
 2. Mila
 3. Liv
 4. Sophie
 5. Zoë
 6. Milou
 7. Evi
 8. Olivia
 9. Lauren
 10. Nora

De namen Emma en Julia zijn in 2020 uit de lijst verdwenen, wat verrassend is. Verleden jaar stonden deze namen nog in de top 3 van populairste namen. De nummer één naam Saar stond niet in de top 10, maar het is voorspeld dat het de populairste meisjesnaam van 2020 wordt. In een stijgende lijn top 20 volgen de namen Merel, Bo en Guusje elkaar op.

Kort maar vooral stoere babynamen

Ouders kiezen net als in 2019 het liefst voor korte, stoere babynamen. De namen hebben maar drie tot vier letters en hebben één tot twee lettergrepen. Lange namen worden vaker afgekort. Bijvoorbeeld Daniëlle wordt Daan en Jacqueline wordt Jackie. Ook internationale namen voor een Nederlandse baby zijn trends. Engelse namen zijn altijd razend populair geweest en dit keer zijn de namen Jack, James, Jayden en Dean de jongenstrendnamen van 2020. Voor meisjes zijn de internationale namen Mila (Slavisch), Yara (Arabisch) en Zoë (Grieks) erg populair.

Wat betekent de naam?

Bij de naamkeuze is de betekenis van de naam voor veel ouders belangrijk. Ze willen weten waar de naam oorspronkelijk vandaan komt en de betekenis ervan. Doordat namen worden afgekort en afgeleid van andere namen is de betekenis vaak niet meer te achterhalen.

Kindernamen uit de bijbel

Veel namen kennen hun oorsprong uit de Bijbel. Denk maar eens aan; Levi, Benjamin, Thomas, Elin, Sara, Eva, Noah en Adam. Deze namen staan in de top 20 populaire namen die allemaal afkomstig zijn van Bijbelse namen.

Lees ook: Bijbelse babynamen

Populaire dubbele voornaam

Ouders die van langere namen houden kiezen het liefst een dubbele voornaam. Deze trend neemt langzaam maar zeker in populariteit toe. In 2020 krijgen steeds meer meisjes, maar ook jongens een dubbele voornaam. De namen Jay-Lynn, Anne-Fleur, Luke-Roy, Jan-Willem, Marie-Louise of Jay-Jay ga je in 2020 vaker horen.

Uniseks namen

Genderneutrale namen waren vroeger al geliefd bij ouders, maar komen anno 2020 weer helemaal terug. Vooral handig voor ouders die het geslacht van hun baby nog niet weten maar wel alvast de naam willen bedenken. De namen Nicky, Kim, Dylan, Pascal, Robin, Charlie/Charly, Yaniek en Noa(h) zijn namen die zowel voor een jongen als meisje kunnen.

Lees ook: Uniseks babynamen

Bijzondere aparte namen

Iedere ouder vindt zijn eigen kind het mooiste en liefste wat er is. Ouders die niet met de trend willen meedoen zijn soms echte trendsetters door de meest unieke en bijzonderste namen aan hun kind te geven, die je niet vaak hoort. Andere ouders vinden die naam ook mooi en voor je het weet is je unieke babynaam niet heel bijzonder meer. Er zijn ontzettend veel namen en als je denkt dat er bijna geen naam meer is die nog verzonnen kan worden heb je het mis. Voorbeelden zijn; Aloy, Chèrie, Desyah, Zeyneb, Balou, Djesmay, Xaxa, Qasim, Quynh en Zakariya.

Voorspelling

De voorspellingen zijn gebaseerd op welke voornamen het meest worden gezocht in de voornamenzoeker, afgelopen jaar werden er ruim 13 miljoen zoekopdrachten voor voornamen gedaan! Vooral zwangere vrouwen gebruiken de voornamenzoeker in hun zoektocht naar de perfecte naam voor hun nog ongeboren kindje. Of de voorspellingen daadwerkelijk uitkomen en kersverse ouders in 2020 inderdaad het vaakst kiezen voor Finn en Juna, wordt pas begin 2021 bekend. Elk jaar in januari maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de populairste babynamen van het afgelopen jaar bekend. Meer informatie over de populairste babynamen vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank die onder andere ook de kinderbijslag organiseert.

Het belangrijkste is dat je een babynaam verzint die jullie mooi vinden en waar jullie gelukkig mee zijn.

Bronnen:
Poobies.nl
zomerzoen.nl
24baby.nl

Lees ook

Redactie Mamaliefde