Nog even chillen met zijn tweeën, voordat de kleine spruit zich aandient? Steeds meer aanstaande ouders gaan op babymoon, een soort honeymoon maar dan met een babybuik. Dat je niet gaat snowboarden of bergbeklimmen is logisch, maar wat voor type vakantie is dan wel geschikt? En tot wanneer mag je eigenlijk wel zwanger vliegen? Zodat je even lekker van genieten dat je nog niet gebonden bent aan een baby. Maar stiekem al wel de hinder ondervindt van een zwangerschap.

Wanneer ga je op babymoon?

Let goed op welk seizoen je gaat; hartje zomer is natuurlijk heerlijk, maar ga dan niet naar Spanje. Vanwege de zwangerschap is je huid extra gevoelig voor de zon en kan je blijvende beschadigingen oplopen. In maart was het heerlijk lente achtig weer in Portugal, dus lekker met een truitje of zomerjas rondlopen en op een terrasje zitten. Zijn er ook schaduwplekjes waar je gaat?

Reisgezelschap

En natuurlijk met wie ga je? Het is heel erg gezellig om met je vaste vriendengroep te gaan, maar als zij iedere avond lekker gaan stappen terwijl jij geen drank mag en misselijk op je kamer zit voelen beide partijen zich niet prettig. Met je partner gaan, terwijl hij liever eigenlijk alleen maar tv kijkt is misschien ook niet handig.

Wanneer tijdens de zwangerschap?

Hoe ver is de zwangerschap is gevorderd; als je net zwanger bent, of bijna uitgerekend mag je bijvoorbeeld niet meer met het vliegtuig. In het tweede trimester, zo tussen de 13 en 28 weken, is reizen het meest relaxed als je zwanger bent. De misselijkheid is vaak een stuk minder en je voelt je fitter. Ook zit je zwangere buik nog niet heel erg in de weg. In het tweede trimester voelen de meeste zwangeren zich het meeste fit. Ik was 5,5 maand zwanger toen we gingen.

Lees ook: Uitgerekende datum bevalling berekenen tijdens de zwangerschap op basis van je menstruatie cyclus

Bestemming

Kies een rustige bestemming; het is leuk om iets te doen, maar zorg ook vooral voor veel rust. Chillen op het strand van Curaçao klinkt heerlijk, maar bedenk je wel dat je daarvoor ruim 10 uur achter elkaar in een vliegtuig zit. Wij raden aan om een bestemming te kiezen die niet te ver vliegen is, zoals Frankrijk, Italië of Spanje. Wij gingen daarom naar de Algarve, buiten het zomerseizoen.

Lees ook: Algarve met kinderen; handige tips ook met baby en peuter naar Lagos Portugal

Gezondheidszorg

Hoe is de gezondheidszorg geregeld? In Centraal-Afrika is dit een stuk anders geregeld dan in Nederland. Neem een (vertaling) van je zwangerschapsdossier mee voor de zekerheid, inclusief telefoonnummers. Als je echt goed voorbereid bent zorg je voor namen en adressen van lokale artsen?

Tip: Je hoopt natuurlijk dat alles soepel verloopt maar als zwangere vrouw loop je wat meer risico dan normaal. Sluit dus een goede reis- en annuleringsverzekering af voor jouw babymoon vakantie, zodat je niet voor eventuele onverwachte kosten op hoeft te draaien mocht de baby zich voortijdig aandienen. Je weet maar nooit.

Vliegen tijdens de zwangerschap

Tot de 28e week van je zwangerschap kan je probleemloos vliegen. Zorg wel dat je kan aantonen hoeveel weken je zwanger bent door middel van een verklaring van je verloskundige. Of je na 28 weken wordt toegelaten op een vliegtuig, verschilt per airline. Verdiep je dus van te voren goed in de regels om problemen te voorkomen. Na 36 weken bij een eenling en na 34 weken bij een meerling, mag je met geen één maatschappij meer vliegen. Let ook goed op hoeveel weken je bent als je terug vliegt. Je wil natuurlijk niet vast komen te zitten in het buitenland, omdat je niet meer wordt toegelaten. Check met je verloskundige of het voor jou verstandig is om op reis te gaan. De verloskundige verstrekt ook de zwangerschapsverklaring, ook wel een ‘fit to fly’ verklaring genoemd. Neem deze altijd mee als je op reis gaat! Het kan zijn dat je de verklaring moet laten zien bij het inchecken op het vliegveld. Neem ook een kopie van je zwangerschapskaart mee. Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis of bij de dokter belanden, dan kan de plaatselijke dokter alle gegevens rondom jouw zwangerschap inzien.

Accommodatie

Comfort is key tijdens je babymoon. Niemand wordt vrolijk van een krakkemikkig bed met doorgezakt matras, maar als je zwanger bent heb je nóg meer behoefte aan een lekker bed. Kies je hotel dus zorgvuldig uit of kies voor een accommodatie die compleet is ingericht op de behoeften van zwangere vrouwen. Je mag best een beetje extra betalen om jezelf te verwennen!

Ook de locatie van je hotel / camping is belangrijk;  is er een restaurant in het hotel of in de buurt zodat je niet aan het einde van de dag nog een reis moet ondernemen voor je kan eten (en na afloop weer terug naar het hotel). Zijn er disco’s in de omgeving van het hotel, die de hele nacht doorgaan en jij dus geen nachtrust hebt. Is er wat te doen in de buurt. En op de camping; waar staat je tent, hoef je niet te ver te lopen naar het toilet, maar ben je niet te dichtbij voor eventuele nachtbrakers.

Let er ook goed op dat jouw hotel niet te ver bij een ziekenhuis vandaan ligt. In de meeste grotere steden is er een goed ziekenhuis te vinden, maar in de middle of nowhere wil je niet riskeren dat de weeën al gaan beginnen!

De verzorging; zit je in een hotel all inclusive en hoef je je dus nergens zorgen over te maken en alleen maar te genieten of moet je ook iedere dag boodschappen doen en koken. Of kan je gaan uit eten?

Rustig programma

Wat ben je van plan om te gaan doen? Heerlijke beautybehandelingen in een spa kunnen zeer ontspannend zijn, maar niet altijd even goed. Bungeejumpen of duiken zijn ook niet aan te raden.

Neem de lift in plaats van de trap en pak de taxi naar een goed restaurant. Breng nog even een bezoekje aan de spa, slaap lekker uit en geniet met je partner van jullie tijd met zijn tweeën!

Zorg voor voldoende bedrust

Je nachtrust is erg belangrijk; In het hotel waren de bedden gewoon niet fijn, ik sliep erg slecht. In Italië waren we aan het kamperen en had ik speciaal een stretcher meegenomen (normaal lig ik op een luchtbedje) dit was ideaal. Indien nodig zorg dan voor een extra middagdutje overdag. Zo heb ik 8 maanden zwanger zelfs een scoutingkamp overleefd!

Bouw rustmomentjes in

Zorg voor genoeg vermaak als je alleen bent; neem een stapel boeken, je e-reader, tablet mee of zorg dat er een nederlands-talige zender zit. Ik heb een deel van de vakantie op de hotelkamer doorgebracht. Tijdens het kamperen had ik ook echt alleen tijd nodig, ik had mijn eigen tent met voortent. In de voortent lagen de kinderen in een deryan tentje zodat ik zelf in de binnentent kon liggen met een boekje en lampje aan.

Bescherm je buik

Smeren, smeren, smeren is het advies voor zwangere vrouwen. Stop een zonnebrandcrème met minimaal factor 50 in je koffer, want je huid is tijdens je zwangerschap een stuk gevoeliger. Door jezelf goed in te smeren verklein je ook de kans op een zwangerschapsmasker, verkleuringen van de huid in het gezicht. Zoek regelmatig de schaduw op, zeker tijdens het middaguur, en zorg daarnaast dat je veel water drinkt om uitdroging te voorkomen.

Wat neem je mee?

En nog een laatste tip; let op wat je meeneemt. Vaak heb je het wat sneller warm dus dan is luchtige kleding die niet te strak zit en in laagjes kan zeer welkom.

Zijn jullie nog op vakantie geweest tijdens de zwangerschap? Waar zijn jullie geweest?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)