Skip to Content

Tips babykamer / kinderkamer koel houden & verkoeling air-cooler

Tips babykamer / kinderkamer koel houden & verkoeling air-cooler

Wist je dat de perfecte temperatuur voor een kinderkamer 18 graden is? Om de temperatuur van een kinderkamer zo goed mogelijk te houden, zul je enkele zaken moeten doen. In dit blog geven je daarvoor enkele tips.

Ideale temperatuur voor een kinderkamer

Ruim genomen ligt de ideale temperatuur voor een kinderkamer tussen de 16 en 18 graden. Dit kun je regelen door de kinderkamer goed te ventileren. Bij warme zomerdagen moet je daarom ook voor goede ventilatie zorgen.

Vooral jonge baby’s en peuters hebben zelf nog geen goede temperatuurregeling. Zorg er dus voor dat de temperatuur op de kinderkamer tussen de 16 en 18 graden blijft. Zorg eventueel voor een luchttermometer in de kinderkamer, zodat je de binnentemperatuur kunt controleren.

Ventileren van een kinderkamer

Zorg voor voldoende ventilatie in de kinderkamer. Naast de verkoeling die het geeft, is het ook veel gezonder. Ventileren van een kinderkamer doe je door tijdig de ramen open te zetten.

Het beste is om het een redelijke tijd open te laten staan, wanneer de weersomstanigheden dat tenminste toelaten. Nog beter is om ventilatieroosters in de slaapkamerramen te laten plaatsen. Zet het raam anders op een klein kiertje voor voldoende ventilatie.

Lichtdichte (potdichte) kinderkamers

Je kunt de ramen van een kinderkamer het beste voorzien van dikke donkere gordijnen, verduisterende rolgordijnen of een geschikt zonnescherm. Deze moet je natuurlijk wel gaan sluiten voordat de zon de kamer binnenkomt.

Op die manier houd je de kinderkamer tijdens warme zomerdagen lekker koel. Houd daarbij de ramen gesloten.

Werkt het potdicht houden niet voldoende, dan kun je er iets extra’s bijdoen, namelijk natte doeken aan de buitenkant van het raam hangen. De doeken moet je meerdere keren per dag goed nat maken.

Wanneer de zon is weggegaan, open je de gordijnen en ramen om te luchten. Doe dit natuurlijk niet, wanneer de lucht buiten warmer is dan de binnenlucht. Houd dan de ramen dicht om de koele temperatuur in de kinderkamer niet kwijt te raken.

Rolluiken

Om op een makkelijke manier te voldoen aan het potdicht houden van de kinderkamer, kun je kiezen voor rolluiken aan de buitenzijde. Het houdt de zon en de warmte direct buiten en zorgt voor een aangename koele kinderkamer. Het is een investering waar je jarenlang plezier van kunt hebben.

Vooral in de hete zomerdagen, is het ideaal om je huis koel te houden. Je zoekt eenvoudig online naar geschikte rolluiken. Vraag bij verschillende bedrijven offertes aan en vergelijk de prijzen en voorwaarden. Kies rolluiken die het meest aansluiten op je wensen.

Airco en ventilator; wel of niet geschikt voor een kinderkamer?

Elektrische apparatuur onbemand alleen bij een (slapend) kind laten staan, is niet verstandig. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn door eventuele kortsluiting. Ook is een koude luchtstroom niet gezond voor het kind, zorg in ieder geval dat de luchtstroom niet op het kind gericht staat.

Bovendien kunnen kinderen er aanzitten terwijl de ventilator of airco draait, dit kan nare gevolgen hebben. Deze ventilator en traditionele airco’s zijn vaak luidruchtig.

Je kunt beter een slaapkamerraam (met hor) openzetten voor ventilatie. Wil je toch een ventilator of airco plaatsen op de kinderkamer? Zorg er dan voor dat deze buiten het bereik van je kind staat.

Honeywell aircooler ES800

Wil je toch het liefst een airconditioner op de kinderkamer? De Honeywell ES800 Aircooler is met name ideaal voor het koelen van kleinere ruimtes, zoals een slaapkamer, kinderspeelkamer, eethoek of kantoor. Je kunt kiezen uit drie snelheden voor aangepaste koeling.

De cooler is licht van gewicht en gemakkelijk draagbaar en verrijdbaar. Zo plaats je hem gemakkelijk bij je in de buurt voor persoonlijke verdampingskoeling.

Daarnaast is het een fluisterstil apparaat en werkt beter dan een ventilator. Bovendien heeft het een superlaag energieverbruik. Dankzij de verdampingskoeler is de verkoeling heerlijk verfrissend.

De Honeywell aircooler ES800 maakt droge lucht in een handomdraai koel en zorgt er niet voor dat de lucht uitdroogt en je kind dus last krijgt van de ademhalingswegen.

Doordat de Honeywell ES800 een Quiet Sleep Mode heeft, met een verbruik van 7,4 Watt, is het helemaal zuinig in verbruik. Het geluidniveau is fluisterzacht met 25 DB. Wil je in warme zomernachten op een rustige manier verfrissende koelte brengen? Dan is dit apparatuur daar perfect voor.

Voor extra verkoeling is het mogelijk om ijs toe te voegen. Met de handige timer stel je zelf de tijd in, handig wanneer je bijvoorbeeld even weg moet.

Het onderhoud en schoonmaken van de Honeywell cooler, is supereenvoudig dankzij de afneembare watertank en de actieve koolstoffilter die afwasbaar is.

Wij gebruiken hem nu sinds een week en hij is echt ideaal. Omdat bij ons de zolderkamer het warmste is vanwege het dak en wij daar zelf slapen hebben we hem daar eerst getest voor we hem op de kinderkamer zetten.

Zelfs op de warmste avonden zorgde hij ervoor dat het toch aangenaam bleef. Wel merken we dat hij vooral heel fijn is in combinatie met open ramen. De beschrijving adviseert ook om hem voor het open raam of deur te plaatsen.

Meer informatie vind je hier.

Overige tips om de kinderkamer koel te houden

  • zet geen apparaten aan die warmte uitstralen
  • zorg voor schaduw in de kinderkamer
  • isoleer je huis
  • neem goede zonwering

De laatste twee tips kosten wat geld, maar heb je jarenlang plezier van. Je kunt er ook voor kiezen om klimplanten tegen de buitenmuur op te laten groeien, mocht dit mogelijk zijn bij de kinderkamer.

Het kost je wat onderhoud, maar koelt de muur zomers wel lekker af. Je kunt een ruimte ook benevelen om deze koel te houden of maak gebruik van verdampers waar je normaal gesproken water in doet. Voeg ijsblokjes toe aan het van de verdamper op warme zomerdagen. Het zorgt voor extra verkoeling.

Kleed je kind ’s nachts zo luchtig mogelijk aan en zorg altijd voor voldoende ventilatie. Belangrijk om te weten, is dat tocht voor verkoudheid kan zorgen. Leg je kind nooit in de koude luchtstroom, hoe fijn dat ook lijkt voor directe verkoeling.

Wat doe jij om de kinderkamer koel te houden?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)
  1. Aircooler schreef:

    Goed artikel!
    Persoonlijk zie ik het voordeel wel van een aircooler in de kinderkamer. Hij koelt niet zo heftig als een airconditioner, maar je ruimte is zo wel 3-4 graden koeler en meer heb je vaak niet nodig. Een airconditioner slaat vaak zo op de keel of is veel te koud voor je kind, terwijl een aircooler precies verfrissend genoeg werkt. En bovendien veel betaalbaarder.

Comments are closed.