Als je zwanger bent leef je negen maanden toe naar dat moment dat je baby geboren wordt. Zeker als de nesteldrang toeslaat is de toekomstige babykamer een kamer waar je nu al veel tijd in doorbrengt. Vooral als het je eerste is ;-) Zelf hadden we vanwege de zwangerschap een huis gekocht, we woonden nog samen in mijn studentenhuisje en daar was echt geen ruimte voor een baby en hadden niet verwacht zo snel (tijdens de huwelijksreis) zwanger te zijn. De focus lag hem dus vooral op de babykamer, en de rest ‘kwam wel’ en zijn we nu zeven jaar later nog steeds mee bezig. Zo komt er volgende maand ‘eindelijk’ een degelijke raamdecoratie ;-)

Voor de babykamer hadden we een thema bedacht; namelijk Nijntje. Een echte Hollandse klassieker waar een hele baby-uitzet van was te krijgen. Nu was er alweer een nieuw ontwerp dus veel verzamelde ik via Marktplaats. Later kon ik deze serie ook weer heel makkelijk verkopen via Marktplaats, het voordeel van een klassiek en tijdloos thema. Voor de jongste kozen we voor Dikkie Dik, ook een bekend kinderboek maar was toch iets minder bekend. En ik ben niet de enige, veel ouders kiezen ervoor om een thema voor de babykamer door te voeren. Daarom ging ik op zoek naar de leukste en populairste babykamers.

Tips babykamer inrichten

Kleurgebruik

De kleuren die je gebruikt in de babykamer zorgen voor een bepaalde energie en door het maken van een combinatie kunnen ze zelfs zorgen voor bepaalde spanning. Met kleur kun je een bepaalde sfeer in de babykamer creëren die weer invloed heeft op de gemoedstoestand van je kindje en die van jezelf.

Wit is bijvoorbeeld een prima kleur als basis die een lange tijd meegaat en gecombineerd kan worden met alle andere kleuren. Wit wordt ook wel geassocieerd met spanningvrij, onschuld, vreugde, blijdschap en tederheid.

  • Geel: vrolijke kleur & maakt blij.
  • Oranje: stimulerende kleur & geeft energie.
  • Rood: dominante kleur & intiem.
  • Groen: rustgevend & goed voor je concentratie.
  • Blauw: niet overheersend & werkt verkoelend.
  • Paars: retro & kan zowel paars als blauwe invloeden hebben.
  • Bruin: veilige kleur & handig in kamers met veel licht.
  • Zwart: echte accentkleur

Meubels

Voor in de babykamer heb je standaard drie meubels; een babybedje, de commode en een kledingkast. Dat is in principe voldoende. Eventueel, als daar ruimte voor is, kan een relaxte stoel voor nachtvoedingen of een krukje fijn zijn, zodat je even bij je baby kan gaan zitten. Je kan de meubels los kopen of in meubelsets die hetzelfde design hebben zodat ze goed bij elkaar passen. Voor baby’s bestaat dit vaak uit een ledikantje, commode, kledingkast en eventueel een plankje voor boven de commode.

Babybedje

De baby moet natuurlijk slapen, dus een bedje is één van de belangrijkste meubels in de kinderkamer. Zelfs als je er voor kiest om de baby ’s nachts bij je te laten slapen. Voor de slaapjes overdag of voor als je je eigen nachtrust even hard nodig hebt.

Er zijn diverse opties mogelijk; zo kan je kiezen voor een wieg. Die kan je gebruiken in de eerste drie tot zes maanden. Je hebt een wieg die je kan gebruiken als co-sleeper, of als mozesmandje. Zodra je kind te groot wordt kan je overstappen op een ledikantje. In het begin met twee hekjes, maar als je baby groter wordt kan je een kant weghalen zodat het zelf in en uit kan stappen. De meeste bedjes zijn gemaakt van hout en te koop in een witte of houten kleur.

Commode

Naast een bedje om te slapen is een commode heel erg handig. Op de commode kun je je kind verschonen. Bij het kiezen is het handig om rekening te houden met je eigen lengte. Ben je heel erg groot dan is het verstandig om een niet al te lage commode uit te zoeken. Er zijn ook kasten met een extra plank zodat je hem tijdelijk als commode kan gebruiken. De meeste commodes hebben plankruimte of lades waarin je kleding, textiel of verzorgingsmiddelen kan opbergen.

Kledingkast

Alle kleding die je tijdens de zwangerschap hebt gekocht, of gekregen van de kraamvisite moet natuurlijk een mooi plekje krijgen in de kast. Het fijnst is een kast met hang- en leggedeelte. De onesies en jasjes kan je ophangen en de broekjes en longsleeves kan je neerleggen. Een extra plankje voor de schoentjes is fijn. En twee mandjes voor de rompertjes en sokken.

Raamdecoratie

Gordijnen zijn natuurlijk heel sierlijk, maar laten vaak veel licht door. Daarom is het verstandig om op de kinderkamer verduisterende gordijnen op te hangen. Bijvoorbeeld in de vorm van een rolgordijn. Doordat het donker is in de kamer slaapt je kind vaak ook een stuk beter. Met name in de zomer is dat heel erg fijn.

Verlichting

Verlichting hoort natuurlijk ook thuis op de babykamer. Denk bijvoorbeeld aan een plafondlamp of hanglamp voor in het midden van de kamer die meteen een eyecatcher is. Een lamp die je eventueel kan laten schemeren kan dan heel handig zijn. Je kan echt kiezen voor een babylampje, maar dan zal je na een paar jaar als je kind ouder wordt hem moeten aanpassen.

Bij de commode is het ook handig om een klein lampje op te hangen. Zodat je tijdens de nachtelijke verschoningen niet het grote licht hoeft aan te doen, maar je wel ziet wat je doet. Eventueel kan het zo zijn dat je kind behoefte heeft aan een nachtlampje. Je hebt van die stekers voor in het stopcontact.

Accessoires & Decoratie

Tot slot kan je helemaal losgaan op de decoratie van de kinderkamer. De meubelset voor de slaapkamer is de basis, en met accessoires en decoratie kan je de babykamer helemaal afmaken en in een bepaalde sfeer inrichten. Of je nu gaat voor romantisch of modern, meer natuur of lief. Denk aan plankjes voor boekjes of accessoires. Een kapstok, stok of ladder om een aantal kledingstukken aan op te hangen. Stickers van bomen of met een persoonlijke tekst boven het ledikant maken het helemaal af. Of wat dacht je van een traditionele klamboe. En wat mandjes voor op de commode voor de vaak gebruikte producten of luiers. Tot slot kan een muziekmobiel ook erg fijn zijn!

Veiligheid

Natuurlijk wil je ook dat de babykamer veilig is. Let daarbij bijvoorbeeld op de koordjes van de verlichting of gordijnen, dat die niet binnen het handbereik van de baby liggen. Dat het bedje van de baby niet op de tocht staat of te dicht bij het raam. Alle stopcontacten kan je het beste voorzien van veiligheidsdoppen en als je een raam hebt dat open kan, een soort knip zodat hij nooit verder kan dan vijf centimeter en je kind er dus nooit uit kan vallen als het wat ouder is en op ontdekkingsreis gaat.

Babykamer inspiratie en voorbeelden

Jungle

Kinderen houden van dieren, en wat is er gaver dan een eigen jungle in je babykamer. Door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, riet en textiel, een paar eye-catchers of grote knuffels en een gaaf fotobehang creëer je het echte junglegevoel. Wat planten erbij en het plaatje is helemaal af.

Mint

Ook kleuren zijn erg populair als thema voor de babykamer. Eén van de kleuren die je op dit moment veel ziet is mint. Het zachte groen is een rustig pastelkleurtje dat zowel heel erg geschikt is voor de meisjes- als jongenskamer. Mooi ook in combinatie met het luxeuze goud of een roze kleur.

Bergen als thema

Zoek op Instagram of Pinterest naar babykamers en je komt al snel de bergenprint tegen. Van eenvoudige driehoeken op de muur, tot deze iets uitgebreidere schilderingen compleet met zonsondergang. Het kleurthema van de muur is doorgevoerd in de rest van de kamer, of de driehoekjes in de gordijnen.

Jip en Janneke

Ook echt een typisch Nederlands thema; Jip en Janneke van Annie M.G.