Skip to Content

Baby weetjes; bizarre, grappige of interessante wist-je-datjes ook over zwangerschap

Baby weetjes; bizarre, grappige of interessante wist-je-datjes ook over zwangerschap

Deze baby weetjes zijn geschikt om eens de babykennis van je vrienden en vriendinnen te testen. Of om een babyquiz samen te stellen met allerlei baby weetjes. Er zitten vast baby weetjes bij die je nog niet kent! 

Baby weetjes

  1. Niet de leukste om mee te beginnen, maar voor 1985 werd amper narcose bij baby’s gebruikt. ‘Men’ wist wel dat baby’s konden voelen, maar dachten dat ze de ingreep / operatie niet zouden herinneren.
  2. Baby’s oefenen in de baarmoeder al met huilen. Vanaf circa 28 weken in de zwangerschap kan de baby al huilen. In dezelfde week (week 28) is de baby druk bezig met likken, duimzuigen en schoppen.
  3. Baby’s hebben tot de leeftijd van 1.5 jaar een zelfbeschermingsmechanisme tegen verdrinken. Het blijkt dat het lichaam het hart langzamer laat kloppen, waardoor je kindje langzamer gaat ademen om zo meer overlevingskans te hebben.
  4. Wist je dat je als moeder virussen weg kunt kussen? Huh? Ja echt, moeders die de huid van de baby kussen waar virussen op zitten, zorgen er door het zoencontact voor dat de virus van baby naar moeder overgaat.
  5. In de 13e week van de zwangerschap kan de baby al zelf urine aanmaken. En dat niet alleen, ook uitplassen én opdrinken. Dit is overigens niet schadelijk voor de baby.
  6. Een foetus kan al bij 8 weken bewegen, zelf merken vrouwen daar niets van omdat de foetus dan nog heel klein is.
  7. Wist je dat kraamzorg echt iets van ons Nederland is? In andere landen komt dit verschijnsel amper voor. Daar beval je als vrouw in het ziekenhuis, blijf je enkele dagen en vertrek je daarna met baby alleen naar huis.
  8. 1 op de 2000 baby’s wordt met een tand geboren.
  9. Als je de handpalm van de baby aanraakt, sluit deze automatisch de vingers. Dit heet de Palmar reflux (hier)
  10. Er wordt gezegd dat baby’s die laat tanden kregen (na 11 maanden) een beter en sterker gebit hebben dan baby’s die al snel tanden hadden.
  11. De best ontwikkelde zenuwen zitten bij baby’s in de mond. Vandaar dat ze zoveel in hun mond stoppen!
  12. Een baby lacht 200 x per dag.
  13. Een pasgeborene ziet enkel zwart / wit blijkt uit onderzoek. Op latere leeftijd kunnen ze pas kleuren onderscheiden.
  14. Een baby slaapt 16 uur per dag.
  15. Wist je dat een baby in een ‘accent’ huilt, wat gebaseerd is op de stemmen van de ouder(s)? Baby’s kunnen in de baarmoeder al snorren en andere lichaamsbeharing hebben! Deze eten ze en verteren ze al voor de geboorte.. vandaar die zwarte kleverige poep..
  16. 6 maanden na de geboorte kan een baby de eigen naam al herkennen.
  17. Baby’s die in de eerste levensmaand relatief snel groeiden, hadden op latere leeftijd gemiddeld een iets hoger IQ.
  18. In de baarmoeder wordt constant DNA uitgewisseld tussen moeder en kind. Deze genen blijven nog jaren na de geboorte in elkaars lichaam bestaan.
  19. Baby’s van 5 maanden oud zijn al in staat om het humeur bij leeftijdsgenoten te herkennen.
  20. Halverwege de zwangerschap is het binnenoor ‘af’. Dit is het enige orgaan bij geboorte wat klaar is qua ontwikkeling.
  21. Baby’s gebruiken de helft van hun glucosevoorraad als brandstof. Bij volwassenen ligt dit op 20%. Ter compensatie hiervan slapen baby’s extra veel..
  22. Vanaf de 4e maand in de zwangerschap kan een vrouw al een wee voelen.
  23. De kans op tweelingen neemt toe als: De moeder ouder dan 35 jaar is, er tweelingen in de familie voorkomen (met name aan moeders kant), als de bevruchting via IVF of een ander vruchtbaarheidstraject tot stand gekomen is.
  24. 40% van de vrouwen bevalt na haar 30e.
  25. De baarmoeder is enorm rekbaar. Bij een voldragen zwangerschap is de baarmoeder maar liefst 500x zo groot als de originele grootte.
  26. Wist je dat bij vrouwen de eigen hersenstructuur verandert door de zwangerschap? Met name de delen in sociale functies veranderen. Dit kan tot wel 2 jaar na de zwangerschap duren.
  27. Vrouwen die gevarieerd eten in de zwangerschap, laten de baby aan veel verschillende smaken wennen. Dit zou een goed eetpatroon ten goede komen zeggen onderzoekers.
  28. De heftigste dromen kun je tijdens je zwangerschap hebben, dit komt door de vele indrukken die je verwerkt.
  29. Wist je dat je grotere voeten aan een zwangerschap kunt overhouden? De voetboog zakt door het extra gewicht door, waardoor er platvoeten kunnen ontstaan. Gemiddeld kunnen voeten tot 10 mm groter zijn (en blijven).
  30. De zwangerschapsgloed ontstaat onder invloed van hormonen. Deze hormonen stimuleren de aanmaak van talg. Hierdoor krijg je of die mooie gloed of bij pech extra acné.
  31. Onderzoekers zeggen dat het enige wetenschappelijke bewijs om een bevalling op te wekken is… spelen met de tepels. Dit moet dan wel 15 tot 45 minuten, wil het hormoon oxytocine aangemaakt worden. Deze zorgt ervoor dat weeën opgewekt worden.
  32. Je borsten scheiden de geur van vruchtwater af, waardoor je baby na de bevalling de tepel beter kan vinden.
  33. Er worden wereldwijd 255 baby’s per minuut geboren.
  34. Als je in de zwangerschap kramp in je kuiten hebt, dan kan dit komen door een tekort aan vocht, mineralen of te weinig beweging.
  35. De linea nigrea, die donkere lijn op je buik, komt door een verhoogde pigmentproductie. En dit wordt weer veroorzaakt door een verhoogde hormoonproductie.
  36. Colostrum, de eerste melk na de bevalling, wordt ook wel vloeibaar goud genoemd. Dit bevat zeer belangrijke voedingstoffen voor bij de baby. En wist je dat het bij sporters ook geliefd is?
  37. De vier holtes in je hart worden groter tijdens de zwangerschap. Dit zorgt ervoor dat de baby zo voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt.
  38. Je lichaam maakt tijdens de bevalling natuurlijke pijnstilling aan: endorfine.
  39. De baarmoeder is tijdens de bevalling meer gevoelig voor oxytocine; dit hormoon zorgt voor de ontsluiting.
  40. 4-5% van alle baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren.
  41. De zwaarste baby’s worden geboren in de maand Mei. Deze baby’s wegen 200 gram meer als het gemiddelde geboortegewicht (3500 gram)
  42. Het geslacht van de baby wordt bepaald door de man. Een eicel heeft altijd een X-chromosoom. Een zaadcel kan een X- of Y-chromosoom bevatten. Bij een XX-combinatie wordt er een meisje geboren, een XY is een jongetje.
  43. We krijgen in Nederland gemiddeld 1.57 kind. Begin deze eeuw was dit nog 1.7 kind.
  44. De foetus kan in week 9 al de hik hebben.
  45. Te vroeg geboren baby’s hebben vaker de hik, dit komt omdat de longen nog minder ontwikkeld zijn. Door het hikken worden de ademhalingsspieren getraind. De hik zorgt ervoor dat de baby meer controle over deze spier heeft.
  46. Baby’s die gemiddeld 3 weken te vroeg geboren hebben, hikken 15 minuten per dag.
  47. De kleur van de ogen van de baby kan na de geboorte nog veranderen. Dit heeft te maken met pigment, dit neemt in de loop van de maanden toe.
  48. Baby’s worden geboren zonder knieschijven, op die plek zit wel kraakbeen.
  49. Volwassenen hebben 206 botten, baby’s hebben er 350. In de loop van de tijd groeien de babybotten aan elkaar.
  50. Op de eerste verjaardag is een baby 200% in gewicht aangekomen.
  51. Baby’s huilen de eerste 3 weken van hun leven zonder tranen
  52. Na 4 jaar heb je als ouder bij één kind 7300 x een luier verwisseld. In het eerste jaar gaat het om 2500 luiers, het 2e jaar 1800 luiers en het 3e en 4e jaar 1500 luiers.
  53. Het babylichaam is nog niet in verhouding, maar liefst een kwart bestaat uit het hoofd. Bij volwassenen is dit 1/8 deel. De hersenen van een baby bedragen 10% van het totale gewicht. Bij volwassenen is dit 2%.
  54. Een baby kan ademen en slikken tegelijk.. speciaal voor de borstvoeding.
  55. Baby’s hebben 10.000 smaakpupillen, hierdoor kunnen ze niet tegen pittig eten. Dit is 40X zoveel als een volwassene.
  56. 80% van de baby’s wordt geboren met een aardbeienvlek, wijnvlek of ooievaarsbeet.
  57. Een Russische vrouw heeft het meeste aantal kinderen ooit gebaard. Ze kreeg maar liefst 69 kinderen. Waaronder 16 tweelingen, 7 drielingen en 4 vierlingen.
  58. Beroemde premature baby’s zijn: Albert Einstein, Napoleon, Picasso, Stevie Wonder, Mark Twain, Winston Churcill en Isaac Newton.
  59. Een pasgeborene plast gemiddeld iedere 20 minuten. Bij 6 maanden is dit elk uur.
  60. Pasgeboren draaien hun hoofd bij voorkeur naar rechts.
  61. In China wordt iedere 30 minuten een baby geboren met een aangeboren afwijking.
  62. Baby’s jonger dan 4 maanden kunnen nog geen zout proeven.
  63. Als een baby geboren worden, heeft deze 180 hartslagen. Na een paar uur zijn dit 140 slagen. Bij 1 jaar slaat het hart 115 slagen per minuut.
  64. 4 op de 5 baby’s heeft wel eens melk uit de eigen tepels. Dit komt door hormonen van de moeder.
  65. Onderzoek toont aan dat kinderen die geboren worden door een vaginale bevalling minder ademhalingsproblemen hebben, dan kinderen die geboren werden door een keizersnede. Dit komt omdat bij een vaginale bevalling een bepaald hormoon wordt aangemaakt, blijkt uit onderzoek.
  66. De eerste babylach kan al na 4 weken komen, gemiddeld is het eerste lachje tussen de 4 en 6 weken.
  67. Na de geboorte herkent een baby direct de stem van de eigen moeder en haar geur.
  68. De meeste baby’s verliezen in de eerste 4 maanden al het haar waar ze mee geboren worden.
  69. Baby’s hebben een voorkeur voor een blij i.p.v. boos gezicht.
  70. De jongste moeder ooit is slechts 5 jaar. Lina Medina beviel op 14-5-1939.
  71. De oudste Nederlandse moeder is Tineke Geesink, ze beviel op 63-jarige leeftijd van een meisje.
  72. De zwaarste baby woog bij geboorte 10.8 kilo.
  73. De beste leeftijd om een kind te krijgen is volgens onderzoekers 22 jaar. Dit omdat de baby dan de grootste overlevingskansen zou hebben.
  74. De lichtste baby ooit die is blijven leven, werd geboren met een geboortegewicht van 251 gram.
  75. Baby’s hebben voorkeur voor vrouwenstemmen.
  76. Een pasgeborene heeft een voorkeur voor de eigen moederstaal.
  77. De oude Grieken spuugden op hun pasgeboren baby. Ze geloofden dat dit hun baby tegen het kwaad zou beschermen.
  78. Vroeger dacht men dat de lengte van de navelstreng bij een jongen, een voorbode zou zijn voor de lengte van de penis.
  79. In de Middeleeuwen stierf 30 tot 50 % van alle baby’s.
  80. Eind 19e eeuw dacht men dat baby’s met een grote zuigbehoefte op oudere leeftijd veel zouden masturberen. Ouders werd hierom aangeraden om de handjes van de baby aan de wieg vast te binden.
  81. Een baby wordt geboren met een zweminstinct en kan de adem inhouden.
  82. Baby’s die direct huid-op-huidcontact met hun moeder hebben, huilen de eerste 1.5 uur nauwelijks.
  83. Kinderen die wel eten krijgen maar niet of nauwelijks geknuffeld of ander fysiek contact, blijken lichamelijk en mentaal een achterstand op te lopen.
  84. In Nederland overlijden jaarlijks 25 baby’s aan wiegendood.
  85. De eerste IVF-baby in Nederland werd op 15 mei 1983 geboren.
  86. In Amerika werd de eerste IVF-baby op 26 juni 1978 geboren.
  87. Meisjes blijven gemiddeld langer in de baarmoeder als jongens.
  88. Daan is de populairste jongensnaam in Nederland, in Amerika is dit Jacob en in Duitsland Maxmillian.
  89. De langste zwangerschap ooit was in 1945 en duurde één jaar.
  90. Door de zwangerschap en borstvoeding worden de borsten kleiner. Dit kan zelfs een cup schelen.
  91. De meeste tweelingen worden in Midden-Amerika geboren. Men denkt dat dit kan komen door het eten van zoete aardappel, maar dit is nooit bewezen.
  92. Veel last van maagzuur? Dan zou het kunnen dat je baby veel hoofdhaar heeft.. maar dit is nooit bewezen.
  93. De eerste ontlasting ontstaat al vanaf 21 weken bij de baby maar komt er pas na de geboorte uit.
  94. De kleinste baby was Nisa Jaarez. De lengte van deze baby was 24 cm.
  95. 17% van het inkomen van een stel gaat naar een 1e kind.
  96. Het grootste Nederlandse gezin bestaat uit 17 kinderen, waarvan 2 x een tweeling.
  97. In Nederland werden het afgelopen jaar 169680 baby’s geboren. Elke 3 minuten dus 1 baby.
  98. De eerste ontlasting van de baby noemen we meconium.
Mirjam de Stigter