De zomer nadert met rasse schreden. De eerste twee warme dagen zijn al geweest, oudere kinderen kunnen zich op die heerlijk uitleven met water. Maar hoe zorg je nu het beste voor ze? Onze dochter was anderhalve maand oud bij haar eerste hittegolf. Een paar dagen die we toevallig op Texel doorbrachten, waar het over het algemeen nog warmer is. Onze zoon daarentegen was een winter baby. Er wordt veel geroepen rondom baby’s en warm weer en wat je nu wel en niet moet doen. Speciaal voor jullie zet ik ze op een rijtje. Niet alleen handig voor baby’s, maar ook voor jongere en oudere kinderen.

Baby water laten drinken met borstvoeding / flesvoeding bij warm weer?

Heel verstandig; met dit warme weer zweet je meer en heb je meer vocht nodig om je lichaamstemperatuur te regelen. Je baby water geven wordt daarentegen niet aanbevolen. Meer informatie daarover vind je hier. In water zitten geen voedingsstoffen. Als je borstvoeding geeft kan je je baby gewoon extra bij jou laten drinken. Wel is het heel belangrijk dat je zelf extra drinkt om je vochthuishouding weer op orde te brengen. Voor oudere kinderen is het ook belangrijk om extra vocht aan te bieden. Zelf hebben we daarom altijd een tapkraan buiten staan. Gevuld met water, en eventueel wat fruit voor de smaak. Dit kunnen ze zelf tappen naar behoefte. En ja, er mee spelen hoort er ook bij. Kinderen zijn heel goed in staat dit zelf te reguleren.

Goede zonbescherming

Mocht je toch naar buiten moeten is het goed om te zorgen voor een goede zonbescherming. Denk bijvoorbeeld aan het smeren met zonnebrand, maar ook het zorgen voor schaduw met een parasol, bedekkende kleding etc.

Wat voor kleding doe je je baby aan bij warm weer?

Katoenen kleding in lichte kleuren doen het altijd goed op warme dagen. Enkel een rompertje is ook een optie, zeker voor binnen. Buiten goed insmeren, en met luchtige kleding heb je vaak een extra laagje. Als je baby binnen speelt kan je voor de zekerheid een hydrofiele doek onder je baby neerleggen. Voor de zekerheid kan je je kinderen een uv-suit aantrekken. Van een shirt tot en met een onesie.

Baby laten slapen bij warm weer

Probeer de kamer waar de baby slaapt zo koel mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door overdag de gordijnen dicht te houden. En als de baby niet op de kamer is een airco aan te zetten. Extra luchten en de ramen tegenover elkaar open zetten werkt ook prima. Op extreem warme dagen is slapen in enkel een rompertje prima. De nachten die volgen op een warme dag kunnen heel onrustig verlopen. Je kan daarom je kindje even heerlijk onder een verkoelende douche zetten met wat slaap zacht wasgel. En een extra flesje voor het slapen gaan.

Buiten spelen met water

Natuurlijk smeer je je kind in met zonnebrand als je naar buiten gaat om te spelen. Bij voorkeur om de twee of drie uur, zeker als je kind met water speelt en je een watervaste zonnebrand gebruikt. Met water spelen kan natuurlijk heerlijk verfrissend werken, of het nu met een watertafel , waterballonnen of andere waterspelletjes.

Tussen een en drie uur is het het warmst buiten; het beste kan je op dit tijdstip buiten spelen dan ook vermijden. Kies liever voor een moment vroeg in de ochtend, of wat later op de dag. Desnoods wat vroeger eten en dan na het eten nog even een mooie wandeling maken of een ander heerlijk verkoelend uitstapje. Zorg bij het buitenspelen ook voor voldoende schaduwrijke plekken waar je kindje zich kan vermaken.

Als je met je baby gaat wandelen kan je je kind beschermen tegen de zon met bijvoorbeeld een dooky. Gebruik wel de zomervariant, zodat de warmte niet blijft hangen.

Fruit aanbieden

Naast drinken zit er ook extra vocht in fruit of bijvoorbeeld een heerlijk waterijsje. Een portie extra fruit waarin veel water zit zoals appels, peren, een meloen of aardbeien zullen vast gewaardeerd worden. Je kan dit prima afwisselen met komkommer en sappige tomaten. Voor oudere kinderen kan je op hele warme dagen wat zout strooien op de komkommer.

Naast zout op de komkommer is het helemaal niet erg om op dit soort dagen een schaaltje met chips of zoute sticks voor te schotelen. Zelf kies ik vaak voor een snackverpakking van de lidl met verschillende soorten zoutjes. De inhoud van zo’n bakje kunnen ze prima delen. Bijvoorbeeld in de Nuby snackhouder. Deze in de vorm van een bloem is echt super vrolijk en past prima bij de lente. In het begin was ik een beetje wantrouwend; zou het echt blijven zitten. Manlief had hetzelfde en rammelde er wild op los. En zowaar, op wat kruimels na bleef de inhoud veilig in het bakje zitten. Helemaal perfect dus voor de schuddende handjes van een dreumes die niet graag stil zit. Met de handjes lukt het vrij eenvoudig om er wel wat uit te halen. Werkt trouwens ook andersom; de snackhouder werd zelfs meegenomen in de zandbak en voor ik het wist gingen de graaihandjes met zand in de snackhouder. Wat denk je; het zand bleef in principe aan de buitenkant plakken. Dat had ik dus nooit verwacht. De beker kan je makkelijk in de vaatwasser mee laten wassen. Het dekseltje wel even met de hand. Het plastic kan namelijk vervormen als je op een warme temperatuur de vaatwasser aanzet. Ze zijn ook verkrijgbaar in monstervorm en in bekervorm. Wist je trouwens dat het ook prima kan dienen als een schatkistje voor je peuter om allerlei kleine speelgoedjes in te verstoppen ;-)

Welke maatregelen tref jij als het warmer weer wordt?

Lees ook

Linda van Aken