Skip to Content

Vanaf welke leeftijd baby voorlezen?

Vanaf welke leeftijd baby voorlezen?

Voorlezen, zelfs aan je (pasgeboren) baby is ontzettend belangrijk. Wist je, dat als je regelmatig voorleest aan je baby van 8 maanden, hij later hoger gaat scoren op taal?

En het is natuurlijk ontzettend gezellig om te doen, zeker als ze steeds ouder worden en lekker op je schoot kruipen.

Waarom je baby voorlezen?

Tegen de tijd dat je kindje 15 maanden is, is het verschil al meetbaar met andere kindjes. En dat met gewoon af en toe even voorlezen, geweldig toch? 

Nog wat conclusies uit verschillende onderzoeken naar voorlezen:

  • Sommige kinderen horen wel 12.000 woorden per dag, anderen slechts 670 woorden. Hoort je kindje in de eerste paar jaar weinig woorden? Dan hebben ze vaak een kleinere woordenschat als ze 3 jaar zijn.
  • In boekjes wordt vaak een complexere taal en complexere zinsconstructies gebruikt, daardoor raken ze daar al vroeg vertrouwd mee en neemt hun interesse toe.
  • Met name kinderen met “moeilijk gedrag” hebben veel baat bij voorlezen. Ze krijgen zo toch op een positieve manier contact met de ouders en zo krijgen ze weer meer verbale input.
  • Het effect van voorlezen wordt steeds sterker. Bij 15 maanden is het al meetbaar, maar bij 22 maanden is het effect nog sterker.
  • Slechts 30% van de ouders lezen hun baby weleens voor, terwijl dat bij kinderen tussen de 2 en de 5 al 90% is. Terwijl juist de eerste jaren cruciaal zijn!
  • Oh en nog een leuke: tussen de 9-12 jaar wordt er nog maar door 40% voorgelezen. Voor hen is het ook erg belangrijk het te blijven doen als ze er behoefte aan hebben. Het is nog steeds leuk en gezellig!

Nog meer voordelen van voorlezen? Nog niet overtuigd?

Misschien helpt dit je om het nu echt eens met regelmaat te doen en het vol te houden!

  • Voorlezen prikkelt de fantasie van je kindje.
  • Je oefent zo aan het concentratievermogen & luistervermogen van je kindje, handig straks op school.
  • Het geeft baby’s informatie over de wereld om hen heen. Voorlezen prikkelt niet alleen de fantasie maar ook de sociaal-emotionele vaardigheden.
  • Het is goed voor jullie relatie onderling, even de onverdeelde aandacht van papa, mama, opa of oma! Tijdens het voorlezen heb je een momentje samen, het kan bijvoorbeeld een onderdeel van het bedritueel worden.
  • Er zijn veel boekjes die de kinderen iets leren, welke dieren bestaan er, hoe herken je welke emoties, wat wel of niet mag maar ook over beroepen bijvoorbeeld.
  • Door het te betrekken in een vast ritueel geeft het ook rust voor je kindje.
  • En natuurlijk stimuleert voorlezen de taal- en spraakontwikkeling.

Wanneer / vanaf welke leeftijd begin je met voorlezen?

Als je zelf niet zo’n kletskous bent kun je misschien zelfs al wat voorlezen als je kindje nog in je buik zit. Want hij of zij zal jouw stem horen en er rustig van worden! Datzelfde geldt natuurlijk ook als je baby net geboren is.

Tot een maand of 3 kun je rustig gewoon eens uit een boekje voorlezen. Ik pakte weleens Pluk van de Petteflet. Gewoon omdat het een leuk boek is en omdat ze het fijn vinden om naar je stem te luisteren.

Vanaf 3 maanden kun je gaan “voorlezen” uit van die voel- of knisperboekjes. Samen de plaatjes bekijken en aanwijzen en natuurlijk vertellen wat er op staat. Op den duur kun je overgaan op kartonnen boekjes waar misschien al wat woordjes bij staan.

Tegen de tijd dat je kindje 1 jaar wordt kun je al eens boekjes zoeken met heel korte verhaaltjes. Ga op je gevoel af en houd goed in de gaten of ze het volhouden en leuk vinden. Soms kunnen ze je ontzettend verbazen!

De peuters vanaf 2 jaar hebben al veel meer geduld en ook daar kun je steeds langere verhaaltjes gaan voorlezen. Blijf voorlopig nog wel bij de prentenboeken, want ze vinden voorlopig de plaatjes erbij reuze interessant!

Zodra ze zelf gaan praten kun je ook gaan kletsen over het boek. Of verander eens een woord kijk eens of ze het opvalt.

Tips interactief voorlezen baby, peuter of in de klas

Na een heleboel cijfers, onderzoeken en andere weetjes wil ik jullie graag ook nog wat leuke tips meegeven omtrent voorlezen :)

Regelmaat

Probeer voor jezelf regelmaat te krijgen in het voorlezen. Kies hiervoor een vast moment op de dag; dit kan natuurlijk een verhaaltje voor het slapen gaan zijn. Maar kan ook heel goed zijn als je kind uit school komt. Of voor het middagslaapje.

Zodra er herhaling in komt biedt dit voor het kind structuur en duidelijkheid. Het weet daarom dat het voorgelezen wordt en wat erna gaat komen. Ideaal voor jonge kinderen die vaak nog weinig concentratie hebben.

Toegankelijk

Zorg er voor dat de kinderboeken toegankelijk worden. Bijvoorbeeld op van die mooie boekenplanken die ze bij de Ikea kopen. Of stal ze op een andere manier uit zodat het aantrekkelijk wordt voor kinderen om er eentje te pakken.

Hoog en veilig in de kast zodat ze niet gaan scheuren / dubbelvouwen zorgt er voor dat ze niet of minder gelezen worden.

Zelf hebben we het in tweeën gedeeld; een serie beneden in een la voor de kinderen om zelf te lezen, om beneden voor te lezen en verhaaltjes / mooie boeken voor het slapen gaan (die wel hoog staan, zodat ze ‘s nachts slapen in plaats van lezen / spelen).

Laat je kind kiezen

Ieder kind, hoe oud of jong ook heeft een voorkeur voor bepaalde boeken. Laat het kind daarom uitzoeken wat het die avond voorgelezen wil hebben.

En wees hier ook duidelijk in als het gebruikt gaat worden om het slapen gaan uit te stellen. Een (of twee) verhaaltjes en dan is het over.

Intonatie

Natuurlijk let je tijdens het voorlezen op het gebruik van intonatie, stemmetjes, dierengeluiden na doen.

Voorleesboeken met mooie, herkenbare afbeeldingen op iedere pagina, korte teksten voor jonge kinderen doen het altijd erg goed. Dan kun je jouw kind na het voorlezen vragen om dingen aan te wijzen of te benoemen.

Of wat dacht je van het gebruik van gebaren bij het voorlezen?

  • Je kindje kan gratis lid worden bij de bibliotheek via het boekstartprogramma. Zo heb je altijd leuke nieuwe boekjes. Onze dochter was amper 1 of 2 dagen oud en ze was al lid. Ze vond het leukste ook nog zelf boekjes uitzoeken!
  • Verwerk het voorlezen in een vast ritueel, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Zo weet je kindje wat er komen gaat maar boven al: je haakt zelf ook minder snel af.
  • Kies een goed moment uit. Een moment waarop je kindje niet moe is, en jijzelf ook niet afgeleid wordt door 100 dingen die nog moeten. Kies een vast voorleesmoment. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan, maar ook als rustpunt op een vaak drukke dag.
  • Kies een goede plek uit. Niet alleen rust in je hoofd, maar ook rust in je omgeving is belangrijk bij het voorlezen! Zoek een hoekje uit waar je niet uitkijkt op de stapel was die nog weg moet, of de afwas die nog gedaan moet worden. Doe radio, televisie en computer/laptop uit, dat leidt maar af. Zorg ervoor dat jezelf ook prettig zit.
  • Vooral de jonge kindjes zijn dol op herhaling. Voor de 300ste keer hetzelfde boek. Wees er op voorbereid en ga erin mee, waarschijnlijk zal je kind op een gegeven moment je zinnen aanvullen. Maak het leuk door gewoon eens gek te doen: maak van de olifant ineens een paard. Of verzin er samen een ander verhaaltje bij.
  • Kies een afbeelding in het boekje en laat deze goed zien. Houd het boekje zo stil mogelijk, zeker als je baby nog heel klein is. Draait je kind de oogjes of het hoofdje weg, gun het dan even rust.
  • Eén of een paar afbeeldingen laten zien is genoeg. Het boek hoeft niet in één keer uit; jaag het er niet doorheen.
  • Bekijk vooraf zelf het verhaal even en schat in of je kindje het al aan kan. Jij kent je kindje het beste en kan dus het beste inschatten of een verhaal te lang is of niet. Of te spannend.
  • Laat je stem horen, wat je zegt is eigenlijk niet zo belangrijk. Benoem wat er te zien is, maak bijpassende geluiden of zing een liedje!
  • Heeft je kindje er even helemaal geen geduld voor? Maak er geen strijd van! Wij hebben het ook een periode gehad dat ze er even geen zin in had, ze wilde liever andere dingen doen. We vroegen het wel steeds, wilde ze geen verhaaltje, dan niet! Iets met fases zullen we maar zeggen.
  • De jongste houdt veel van boekjes waar je wat mee kan: klepjes openen, voelen, spiegeltje, schuifjes, muziekjes of andere activiteiten in een boek. Succes gegarandeerd!
  • Sommige kindjes willen graag zelf verhalen verzinnen: kijk- en zoekboeken zullen dan vast een groot succes zijn! Er is zoveel te zien en te verzinnen samen.
  • Houd je baby zo, dat je oogcontact kunt maken.
    Neem je kindje lekker op schoot en knuffel het heerlijk terwijl je voorleest: zo maken jullie ook nog eens oxytocine aan. Het gelukshormoon!

Voorleesochtenden

Verandering van spijs doet eten zeggen ze. Hier organiseren ze in de bibliotheek speciale voorleesochtenden en volgens mij gebeurt dat op meer plekken. Ideaal. Want ze pakken het echt goed aan.

Gaat het boek bijvoorbeeld over ziek zijn, hebben ze ook een dokterskoffertje en heel veel pleisters meegenomen etc. Er wordt dus een activiteit aan gekoppeld.

Geen zin om mee te doen? Dan kun je heerlijk gaan spelen in de speelplaats of de leesgrot die ze hebben ingericht.

Floortje