Tijdens de zwangerschap bereidt je je voor op hoe het straks gaat zijn met kind. Een van de dingen op je lijstje zal het verzamelen van de baby-uitzet zijn. Tips voor producten die niet mogen ontbreken op dit lijstje, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. En natuurlijk ook wat overbodig is.

Baby uitzetlijst voor tijdens de zwangerschap

 • Positiekleding; In het begin kan je misschien nog in je eigen kleding lopen, maar dan wat ruimer. Op een gegeven moment moet je er toch echt aan geloven en kunnen zwangerschapsbroeken met een fijne buikband heel fijn zijn. Ook losse buikbanden kunnen prettig zijn.
 • Zwangerschapsboeken; Er zijn verschillende soorten zwangerschapsboeken; van informatief of gebaseerd op ervaringsverhalen, of wat dacht je van een namenboek.
 • Zwangerschapskussen & hoes; Je kan een speciale zwangerschapskussen aanschaffen om bijvoorbeeld te gebruiken om je buik mee te ondersteunen bij het slapen, maar ook gelijk een voedingskussen die je ook na de bevalling kan gebruiken.
 • Mama bad- en douchecrème; Jezelf verwennen hoort er natuurlijk ook bij; een speciale creme kan niet alleen erg prettig zijn en ook heerlijk ontspannen of striae voorkomen.
 • Zwangerschapsbola; Dit is een speciale ketting die wat langer is en ter hoogte van je buik hangt zodat je baby dit kan horen.

Baby-uitzet voor de bevalling & kraamzorg

Kraampakket

Het kraampakket krijg je over het algemeen van de zorgverzekering. Niet iedere verzekering heeft dit echter, bij een aantal drogisterijen kan je er echter ook een aanschaffen. In het pakket zaten al veel materialen in die erg handig zijn bij een (thuis)bevalling, zoals een navelstrengklem, alcohol, watten etc. Dit varieert echter per pakket. Soms moet je op advies van kraamzorg nog het een en ander extra aanschaffen zoals een paar extra maandverbandjes en matrasbeschermers bij moeten kopen. Na afloop van de kraamweek kan je wat overblijft weggeven voor het goede doel of een weggeefhoek. In Nederland heb je Stichting Baby Hope die dit inzamelt voor onder andere tienermoeders.

Lees ook: Kraampakket

 • Bedklossen; Het bed moet op minimaal 70 cm hoogte staan tijdens bevalling en kraamweek. Dit schrijft de arbo-wet voor aan kraamverzorgers en verloskundigen. Na een paar dagen kan dit in overleg met de kraamverzorgster vaak wel naar beneden. Deze kan je lenen bij de thuiszorgwinkel.
 • Ondersteek; Deze heb je alleen nodig bij een (geplande) thuisbevalling en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opvangen van de placenta of andere lichaamsvloeistof.
 • Kruiken & Kruikenzakken; Een elektrische lijkt heel fijn, maar wordt niet heel snel warm. Daarom kan een traditionele waterkruik fijner zijn.
 • Beschuitjes / traktaties; alvast voor na de bevalling. Hoeft je partner niet naar de winkel te racen. Of ga voor een van deze alternatieven voor beschuitjes, ook geschikt als traktatie.
 • Kraamvisiteboek; voor als je een herinnering wilt bewaren aan wie er op kraamvisite is geweest.
 • Eventueel Geboorteversiering jongen en meisje; voor tuin, stickers en raamversiering indien gewenst.

Baby kamer & Textiel

 • Ledikant; Ook als de baby zoals bij ons in het begin in een wieg of co-sleeper in de ouderlijke slaapkamer ligt is het verstandig een ledikant in huis te hebben. Wij hebben gekozen voor een ledikant waarvan je een zijkant kan weghalen en vervangen door een uitvalbeveiliging. Dit zodat het kind er langer mee kan en je de fase van juniorbed kan overslaan.
 • Klamboe; Ter decoratie kan je om het ledikant een klamboe hangen.
 • Wieg / co-sleeper; Als je niet gelijk wilt dat de baby in zijn eigen kamer slaapt maar naast je zodat je er niet iedere keer uit hoeft is een co-sleeper ideaal. Hierdoor heeft de baby toch zijn eigen ruimte, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je er overheen rolt of de waarschuwingen rondom wiegendood. Maar heb je toch het gemak en de knusheid. De co-sleeper kan omgebouwd worden tot normale (schommel)wieg en bankje en heeft ook een hemeltje. Dit staat tenslotte wel zo schattig.
 • Matras & Matrasbeschermer; Je hebt diverse matrassen; in de wieg kan een eenvoudig matras voldoende zijn, eventueel in combinatie met een aerosleep baby protect. Dit omdat de baby in de wieg over het algemeen nog niet zelfstandig kan draaien en mocht dat toch gebeuren gewoon kan blijven ademen. In de ledikant kan je kiezen voor een speciaal luchtdoorlatend matras in combinatie met baby protect. Dit omdat je er ‘s-nachts toch niet bij bent en dit wel een veilig gevoel geeft.
 • Beddengoed; Als het gaat om beddengoed is de regel; 1 op bed, 1 in de kast en 1 in de was erg handig.
 • Slaapzakken; Is makkelijker aankleden dan een pyjama, en ook als je baby gaat woelen of draaien blijft hij aan. Eventueel kan je ook kiezen voor een inbakerzakje als je baby veel draait zodat ze ‘s-nachts rustig kunnen slapen. Hier hebben ze allebei veel baat bij. Als ze ouder worden dragen ze een slaapzakje; in de zomer in combinatie met een romper en in de winter ook nog een (dunne) pyjama).
 • Hydrofiele doeken; het advies is een paar hydrofiele doeken maar al snel zal je merken dat deze onmisbaar en multifunctioneel zijn. Zelfs als de kinderen ouder zijn kan je ze nog overal voor gebruiken!
 • Wikkeldeken; Heerlijk voor in de auto als je kind net in slaap is gevallen, na de zwemles of als je kind in de winter is geboren om lekker warm te liggen.
 • Aankleedkussen & hoezen

Babykleding

Natuurlijk hoort er ook babykleding bij; denk aan minimaal 1 setje in maat 44 voor het geval. Verder een paar setjes in maat 50/56; je kindje groeit hier echter zo uit en de kraamvisite zal vast ook wel met het een en ander aan komen zetten. Toch kan je hun beter vragen voor maat 62 en maat 68. Ja het duurt dan even voor ze het aankunnen, maar dan kunnen ze het ook iets langer dragen, en weet je zeker dat het gaat passen.

Als je nog niet weet wat het geslacht wordt kan je gaan voor een aantal kruippakjes in neutrale kleuren. Wat ook echt ideaal is zijn de zogenaamde overslagtruitjes en rompertjes. Dan hoef je niet te wurmen met die mini handjes. Als je op zoek bent naar babykleding kijk dan eens bij babykleding Jayno, zij hebben zowel babykleding voor jongens als babykleding voor meisjes.

Verzorging

 • Thermobadje & Standaard; Ideaal om je baby in bad te doen ook in een andere kamer dan de badkamer of tijdens de kraamweek, grote kans dat je daarna al snel je baby gewoon mee neemt in bad of douche. Al kan het dan wel handig zijn om deze in de buurt te hebben zodat je de baby daar neer kan leggen in een badponcho terwijl je jezelf afdroogt.
 • Tummy Tub; Dit is e