Skip to Content

Gezonde tussendoortjes kinderen, baby, dreumes en peuter

Gezonde tussendoortjes kinderen, baby, dreumes en peuter

In een wereld waarin drukke schema’s en verleidelijke snacks vaak hand in hand gaan, is het vinden van gezonde en voedzame tussendoortjes voor kinderen van alle leeftijden een uitdaging voor ouders en verzorgers. Van baby’s tot peuters, elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen unieke voedingsbehoeften en smaakvoorkeuren.

Het aanbieden van gezonde snacks tussen de hoofdmaaltijden door is essentieel voor de algehele gezondheid en ontwikkeling van kinderen. In dit artikel zullen we onderzoeken welke gezonde tussendoortjes geschikt zijn voor kinderen, van de allerkleinsten tot de wat oudere peuters, en hoe je als ouder of verzorger gezonde eetgewoonten kunt bevorderen die een leven lang meegaan.

Geschikte tussendoortjes en snacks voor baby’s

Eigenlijk kun je bijna alles geven aan je baby, zo lang er maar niet te veel toegevoegde suikers, zout of honing in zit. Heb je nou geen inspiratie of weet je niet zo goed wat geschikt is voor je kleintje? Kijk dan eens in deze lijst!

Het is ook hartstikke goed natuurlijk om lekker te variëren met wat je je kindje te eten aanbiedt, zodat hij verschillende smaken en structuren leert herkennen. Let wel op dat je kleine, ronde etenswaren altijd in vieren snijdt, om verstikking te voorkomen.

  • Fruit: er zijn heel veel soorten fruit die geschikt zijn voor je kindje! In het begin kun je beter gaan voor zachte fruitsoorten zoals banaan, nectarine of mango.
  • Groente: je kunt dit rauw geven, bijvoorbeeld komkommer of wortel, maar ook gekookt of gestoomd. Neem groenten zoals broccoli, sperziebonen of zoete aardappel.
  • Brood: in het begin kun je bijvoorbeeld een broodkorstje geven aan je baby, en later kun je ook stukjes brood geven, al dan niet belegd met wat kaas, appelstroop of geprakt fruit. Ook andere broodproducten zoals beschuit en crackers kun je eens aan je kindje geven.
  • Koekjes: af en toe een tarwebiscuitje kan natuurlijk prima. Deze zijn ook handig mee te nemen als je de deur uit gaat! Er zijn ook dreumesbiscuits die per één of twee zijn verpakt, welke je ook prima ergens mee naartoe kunt nemen.
  • Yoghurt of kwark: je kunt je kindje beter niet teveel zuivelproducten geven, maar af en toe een bakje yoghurt of kwark is prima! Je kunt dit gewoon kaal geven, of eventueel op smaak brengen met wat vers fruit of honing.

Er zijn eigenlijk tal van mogelijkheden wat je je kindje kunt geven! Hoe ouder je kindje wordt, des te meer je kunt variëren met de vaste voeding. Blijf vooral onthouden: food under one is just for fun! Maar ook: food under two is for practicing too. Probeer het dus niet te forceren en het vooral leuk te houden.

Kant en klare snacks

Er zijn veel producten op de markt speciaal voor kleine kinderen; waar je dan wel het beste op kunt letten, is de hoeveelheid suiker en zout in het product. Kies voor een product met zo min mogelijk toegevoegde suikers en zout, omdat dit schadelijk en/of ongezond kan zijn voor je kindje.

  • Organix; Dit zijn lekkere & verantwoorde tussendoortjes voor baby’s en peuters zijn gemaakt van de beste biologische ingrediënten en altijd zonder onnodige toevoegingen. Van knijpfruit tot luchtige knabbels, rijstwafeltjes en koekjes.
  • De Kleine Keuken; De Kleine Keuken is opgericht door moeders die hun kind een gezond, verantwoord en biologisch alternatief wilden geven op bestaande snacks. Je kan zo dus de favorieten van je kind kopen, maar dan zeker weten dat er niet extra suiker of andere ingrediënten in zijn verwerkt.
  • Ella’s Kitchen; ook dit merk heeft speciale producten voor baby’s en dreumesen. Van snacks en koekjes of fruithapjes in een knijpzakje, maar ook complete maaltijden (niet gepureerd).

Zelfgemaakte baby tussendoortjes

Omdat je niet van een baby van zes maanden kunt verwachten dat hij meteen met de hoofdmaaltijden mee-eet, is het helemaal prima om gedurende de dag meerdere kleine etenswaren aan te bieden waarmee je kindje kan oefenen.

Wil je dus de hoeveelheid suiker en zout die je kindje binnenkrijgt tot een minimum beperken, kun je het beste de tussendoortjes zelf maken; je hebt zo zelf in de hand wat de ingrediënten zijn en je kunt suiker bijvoorbeeld vervangen door een gezonder alternatief, zoals honing (let op: honing mag pas vanaf één jaar) of dadelstroop.

De Kleintjes-methode heeft bijvoorbeeld een fijne (besloten) Facebookgroep waar je terecht kunt voor vragen over de methode (mits je het antwoord niet in het boek kunt vinden) en vooral lekkere, gezonde recepten om te koken voor je baby of dreumes. Denk dan aan pannenkoeken, muffins en allerlei koekjes.

Als je kindje wat ouder is, kan het ook hartstikke leuk zijn om dit alles samen met je kindje te maken! Zo kan hij ook meteen zien welke ingrediënten er worden gebruikt en leert hij al veel over gezonde voeding.

Gezonde tussendoortjes voor peuters

  1. Gesneden fruit (bijvoorbeeld appel, banaan, druiven, aardbeien)
  2. Groentesnacks zoals worteltjes, komkommerplakjes of cherrytomaatjes
  3. Volkoren crackers met plakjes kaas of hummus
  4. Yoghurt met stukjes fruit of een beetje honing
  5. Havermoutkoekjes (gemaakt met havermout, banaan en rozijnen)
  6. Appelmoes zonder toegevoegde suikers
  7. Groente- of fruitsmoothies gemaakt met verse ingrediënten
  8. Volkoren mini-pita broodjes met een dun laagje pindakaas of amandelboter
  9. Edamame boontjes (jonge sojabonen) gestoomd en licht gezouten
  10. Cottage cheese met stukjes ananas of perzik
  11. Maiswafels met een dun laagje avocado en een snufje zeezout
  12. Mini-groenteomeletjes gemaakt met eieren en fijngesneden groenten
  13. Geroosterde kikkererwten gekruid met een vleugje komijn en paprika
  14. Mini-rijstwafels met een laagje magere roomkaas en plakjes aardbei
  15. Zachte gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of dadels (let op de grootte van de stukjes om verstikkingsgevaar te voorkomen)
  16. Avocado-schijfjes besprenkeld met een beetje citroensap en een snufje peper
  17. Zacht gekookte eieren in partjes gesneden
  18. Cottage cheese met stukjes verse perzik of nectarine
  19. Mini-groentequiches gemaakt met eieren, kaas en fijngesneden groenten
  20. Gepofte volkoren tortillachips met een zelfgemaakte salsa van tomaten, ui en koriander.

Deze tussendoortjes bieden een goede balans tussen voedingsstoffen en smaak, terwijl ze ook gemakkelijk te bereiden en geschikt zijn voor kleine handen en mondjes. Vergeet niet om altijd de leeftijd en voedingsbehoeften van je peuter in gedachten te houden bij het kiezen van tussendoortjes.

Jisca