Skip to Content

10 Baby trends en ontwikkelingen

10 Baby trends en ontwikkelingen

Productontwikkeling in de babymarkt heeft een grote vlucht genomen, maar wordt de verzorging en vervoer van onze kinderen niet te afhankelijk van de techniek? Wat gaat ons de toekomst brengen, welke trends zijn er, als het gaat om mobiliteit en verzorging van baby’s en kinderen?

Er worden nu al testen gedaan met het versturen van pakketten via drones en er rijden auto’s die je niet zelf hoeft te besturen. De tijd dat we onszelf zwevend verplaatsen in kleine units of in een hyperloop via buizen is misschien niet zo ver weg als we denken.

De ontwikkelingen gaan hard maar hoe zit dat dan met het vervoer van kleine kinderen? En wat staat ons nog meer te wachten met productontwikkeling van de babyuitzet?

Daarom dat Carola Siksma gisteren haar babytrenddocument 2020 presenteeerde. Zij is hoofdredacteur van het vakblad BabyWereld en schrijft over trends in de babymarkt. 

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Elektrische en recyclebare kinderwagens

Een recyclebare kinderwagen of een elektrisch aangedreven kinderwagen? Dat is geen ‘rocket science’ meer, ze zijn er al.

Een vooruitziende ontwerper bedacht een kinderwagen die helemaal is gemaakt van recyclebare kunststoffen. De wagen zit ook nog eens eenvoudig in elkaar en kan lokaal in elkaar gezet worden. En nu wordt dat steeds meer de trend.

Er is een buggy waarvan de onderdelen voor 80% kunnen worden gerecycled en in plaats van klinknagels zijn schroeven gebruikt, zodat ouders zelf makkelijk een onderdeel kunnen vervangen. En nu is de eerste elektrisch aangedreven kinderwagen gelanceerd die ouders helpt als je een helling op of af moet lopen.

Slimme sensoren in de duwstang helpen met duwen of tegenhouden en zorgen voor de juiste ondersteuning.

De kinderwagens van vandaag hebben grote geïntegreerde zonneschermen, ingetogen kleuren, zwarte frames en bieden de mogelijkheid om je kinderwagen te personaliseren.

Misschien is een kinderwagen in 2050 wel helemaal niet meer zo handig als we ons zwevend in units of in buizen gaan vervoeren, behalve als er een schelp achter je aanzweeft zoals bij baby Yoda in de Mandalorian. In dat geval is een high tech babydrager misschien een stuk handiger!

Lees ook: Elektrische kinderwagen

Modulaire autostoelen

In de autostoelenindustrie zijn veiligheid, functionaliteit en comfort de keywords.

De nieuwste autostoelen voldoen aan de nieuwste EU-richtlijnen en zijn i-Size proof, dat wil zeggen: gebaseerd op lengte van het kind in plaats van gewicht, met Isofix vast te zetten en het kind zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren wat de meest veilige manier is.

Maar er verschijnen ook steeds meer roterende autostoelen en dat is weer handig bij het in- en uitnemen van je kind. Iedereen kent het probleem van de zware autostoelen.

Een oplossing zijn de modulaire autostoelen met uitneembare verkleiner waarmee je de baby eenvoudig uit de auto tilt en dicht bij je kunt dragen. De schaal en onderstel blijven achter in de auto.

Digi baby en smart nursery’s: neemt de techniek het over?

Ook in de babykamer vinden we steeds meer techniek.

Denk aan weegschalen, nachtlampjes met een slaapprogramma, echoapparaten die je thuis kunt gebruiken, sokjes die de hartslag meten en over het kindje waken evenals smart nursery’s, babyfoons met diverse functies zoals camera, slaapliedjes en kamertemperatuurmeter die aangesloten kunnen worden op smartphone, tablet of computer.

Het nieuwste van het nieuwste zijn babyfoons die de ontwikkeling van het kindje volgen. Deze data kunnen naar wens met familie en kraamzorg worden gedeeld.

En voor ouders met een huilbaby en het wiegen moe zijn, biedt een wieg met 5 ingebouwde wiegbewegingen misschien uitkomst! De functie van de consultatiebureau’s van meten en wegen wordt dus steeds meer overgenomen door techniek die ouders zelf in huis halen.

Hoe gaan we hiermee om? En in hoeverre leren ouders nog vertrouwen op hun eigen intuïtie? En ook de privacy van gegevens is gezien het risico van hacken van producten, nog wel een aandachtspunt.

Nabootsen van de moederborst

Borstvoeding ‘is het beste’, maar er komen steeds betere zuigflessen op de markt die op de moederborst lijken in vorm, lengte en gevoel.

Anatomisch gevormd heet dat en daarmee wordt het risico op speen-tepelverwarring steeds kleiner. Om kindjes niet te lang op hun flesje te laten wachten zijn er apparaten waarmee je met één druk op de knop als een kop koffie, een flesje melk kunt maken.

Er zijn ook kolven die werken met druk en massage en zo de zuigtechniek van de baby imiteren. Voor extra comfort en meer melkopbrengst zorgen draaibare borstschilden met een wijdere openingshoek.

In plaats van steriliseren in magnetron of met heet water of stoom kunnen flessen, spenen en andere artikelen nu razendsnel met UVC-led worden gesteriliseerd, een compleet nieuwe techniek.

Geen babyuitzet meer kopen maar delen?

Bezit wordt minder belangrijk, dus willen we ons huis niet meer volstoppen met producten. Vooral jonge ouders denken meer na over de aarde die we aan onze kinderen en kleinkinderen nalaten.

Waarom moet iedere ouder een complete, dure uitzet aanschaffen die maar zo kort wordt gebruikt?

Het samen delen van producten of leasen wordt al gedaan bij auto’s en fietsen. Het scheelt in de portemonnee, is goed voor het milieu en deze ontwikkeling zal dan ook een grote vlucht nemen.

Bepaalde babyproducten lenen zich goed voor de deeleconomie, zoals een box, ledikant, kinderstoel, kinderwagen, buggy en speelgoed. Dat verklaart de opkomst van babytheken; een bibliotheek voor babyspullen en organisaties waarbij je babyproducten kunt leasen, zoals Wheely, Mr Beetle en BabyLoop.

In onze babymarkt zijn echter producten die niet zo makkelijk kunnen worden gedeeld vanuit hygiënisch oogpunt, denk aan babyflessen, spenen, slangen en borstschilden van kolven en matrassen.

Veiligheid is ook wel een ding, want het is bijvoorbeeld lastig om te beoordelen of een autostoel eerder bij een ongeluk was betrokken en dus niet meer veilig is…

Duurzaamheid in de babymarkt

Het is geweldig dat er steeds beter wordt nagedacht over het gebruik van duurzame materialen en ontwerpen. Hoe mooi is het om dat te doen voor producten van een baby, een nieuw leven?

Ik noemde hierboven al de recyclebare kinderwagen en buggy, maar er zijn nu ook verzorgingstassen die je lang kunt gebruiken, van luiertas tot school- en werktas, gemaakt van ecoleer en gerecyclede PET-flessen.

Een ander voorbeeld zijn de MODU TOYS speelgoedblokken gemaakt van duurzaam materiaal die kunnen worden gebruikt van kinderen van 0 tot 6 jaar!

Linda van Aken