Heeft jouw kind ook zoveel last van het warme weer, waardoor de nachten soms aanvoelen als een hel. Dat je uren lang zit met een wakker kind. Je bent niet de enige, op social media heb ik al meerdere verhalen voorbij gekomen. En even zoveel trucjes om je kind toch wat nachtrust te gunnen. Het leek me handig om deze onder elkaar te zetten. Inclusief mijn eigen tips. Nu mag ik zelf van geluk spreken, echte doorbroken nachten zijn er (nog) niet geweest. Alleen het inslapen gaat niet altijd even soepel. En als je twijfelt, kan je altijd voelen in de nek of het te warm / koud is en extra laagjes aan- of uittrekken.

Biologische klok

Ons slaapritme is afhankelijk van onze biologische klok. Die klok wordt onder andere beïnvloed door licht, temperatuur en geluid. Logisch dus dat je op een warme zomeravond als het lang licht is, minder behoefte hebt aan slaap dan op een donkere, koude winteravond. Dit geldt ook voor je kind: het kan zijn dat hij ’s zomers minder slaapt of later moe is.

Hou vast aan de normale bedtijd

Breng je kind iedere avond ongeveer op dezelfde tijd naar bed. Voor kinderen is een regelmatig slaappatroon namelijk belangrijk. Is de normale bedtijd van je kind zeven uur en je brengt hem ineens om negen uur naar bed, dan raakt dit patroon verstoord. De volgende dag is hij pas later moe. Je kunt heus wel een keer van het patroon afwijken. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie, maar probeer zoveel mogelijk de normale bedtijd van je baby aan te houden.

Ideale kamertemperatuur

De ideale temperatuur in de slaapkamer is zo’n 18 à 19 graden. De temperaturen van de kamers aan de kant waar de zon is kunnen flink oplopen. Vooral bij kleine kamers of zolderkamers kan de zon de ruimte echt veranderen in een oventje. Het kan helpen door alle rolluiken en gordijnen dicht te houden. En een klein raampje open, zodat er wel verse lucht naar binnen komt. Waaronder de lucht die ‘s-avonds afkoelt. Is het er echt niet te harden kan je aan de slag gaan met ventilatoren, maar dat is alleen aan te raden als je kind zich niet in die kamer bevind.

In verband met de wiegendood wordt het geadviseerd om je baby niet te laten slapen in dezelfde ruimte als een ventilator!

Verhuis je kind naar de koelste plek van het huis

Als alternatief kan je ervoor kiezen om het kind te verhuizen naar een logeerbedje in de koelste kamer. Ook kan je de wandelwagen in de gang plaatsen. Of zelfs in het toilet. Bij Maike helpt dit.

Goed luchten

Zet in de ochtend alle ramen open, het liefst tegen elkaar zodat alles lekker kan doorluchten. Zodra het warmer wordt, gelijk de ramen weer dicht zodat de warmte buiten blijft. Bij voorkeur met rolgordijnen naar beneden en gordijnen dicht!

Slapen met een koude / vochtige washand

Ik weet niet meer bij wie ik dit tegen kwam, maar er was iemand die haar kind liet slapen met een vochtige washand ter verkoeling. Mocht je dat niet aandurven in verband met verkoudheid kan je de tip gebruiken door een hydrofiel overdag in te vriezen in een dikke handdoek gewikkeld zodat je kind niet in shock raakt of bevriest. Let wel goed op; ze geven niet voor niets icepacks op een handdoek want je wilt ook niet dat je kind bevriest. Gebruik het anders net als een warmwaterkruik voordat je je baby in bedje neerlegt.

Ipv flessenwarmers, flessenkoelers

Als het echt heel warm is kan je flessen vullen met water en invriezen. Als je baby gaat slapen leg je deze in de slaapkamer, niet in het bedje / ledikantje mocht je baby er tegen aan rollen want dan bevriest ze. Maar bijvoorbeeld naast of onder het bed. Als het ijs smelt komt er koele lucht vanaf.

Lekker fris douchen

Zelf laat ik de kinderen wat langer dan normaal doorspelen. Zodat ze wat vermoeider zijn. De meeste dagen slapen ze ook overdag een paar uurtjes dus aan de slaap komen ze wel. Daarna lekker fris douchen zodat ze geen last hebben van zweet en de lichaamstemperatuur iets afneemt. Daarna lekker in een schoon rompertje naar bed. Ik leg ze enkel onder een lakentje te slapen. Voor de zekerheid geef ik een flesje / antilekbeker mee zodat ze bij dorst gelijk kunnen aanvallen. Overdag drinken ze hier niet meer uit, maar vochttoevoer gaat boven alles en zo vind ik ‘s-ochtends geen zeiknatte bedden.

Luchtig aankleden

Een schoon rompertje is in principe meer dan voldoende als het erg warm is. Kies bij voorkeur wel voor katoenen kleding, die laat de warmte en transpiratie goed door. Leg wel een lakentje of een xl-swaddle over je kind heen. Eventueel zijn er speciale hele dunne zomerslaapzakjes van katoen, handig voor als je baby de lakens van zich af schopt.

Niet inbakeren

Er wordt geadviseerd om als het zo warm is je baby niet in te bakeren, de warmte kan dan namelijk geen kant op en blijft dus bij je baby. Die meer zal gaan transpireren.

Katoenen luiers

Ook bij het kiezen van luiers kan je rekening houden met de warmte. Ga voor katoenen luiers in plaats van wegwerpluiers, deze kunnen net als katoenen kleding meer vocht verwerken.

Accepteer het

Tot slot zag ik de tip voorbij komen om het gewoon te accepteren dat je kindje nu wat slechter slaapt. Beter voor de gemoedsrust van jezelf en het kind. Aan frustratie heb je helemaal niets. Ook deze fase gaat weer over.

Blijven drinken

Zorg er wel altijd voor dat je kind genoeg te drinken krijgt! Eventueel extra wakker maken, omdat het ‘s-nachts koeler is en je baby dan makkelijker zal drinken.

Wat is jouw ultieme tip om je kind te laten slapen?

Lees ook

Linda van Aken