Skip to Content

Eerste stapjes baby; wanneer / welke leeftijd leren lopen

Eerste stapjes baby; wanneer / welke leeftijd leren lopen

Mijn mannetje staat op het punt zijn eerste stapjes te zetten. Zo bijzonder vind ik het om hem alle ontwikkelingen te zien doormaken, het gaat zo natuurlijk. Alsof dat kleine lijfje met dat grote hoofd doelbewust bedenkt dat hij op pad wil en precies aanvoelt hoe hij dat het beste aan kan pakken.

Alle eerdere grofmotorische ontwikkelingen lijken hier de voorbereiding voor te zijn geweest. Eerst ‘trainde’ hij vooral zijn nek, toen zijn rug en armen en daarna zijn beentjes. De laatste fase is vooral balans vinden en een beetje durf: want los betekent ook weer kunnen vallen.

Hieronder staan gemiddelden aangegeven als het gaat om welke leeftijd, de ontwikkeling kan echter voor ieder kind anders verlopen. Het ene kind is sneller dan de ander of slaat een fase over. Twijfel je over de ontwikkeling van je kind; overleg dan met de arts van het consultatiebureau.

Baby leren lopen; verschillende fasen van liggen tot zelfstandig lopen

Er is een enorme spreiding in hoe snel een kind de mijlpalen doorloopt. Zo ken ik kinderen die met tien maanden al stapjes los zetten en kinderen die daarmee tot anderhalf jaar hebben gewacht.

Beide vallen in de gemiddelde ‘range’ en getuigen van een gezonde ontwikkeling. Hieronder zal ik de gemiddelde ontwikkeling beschrijven, maar jouw kind kan prima wat eerder of later deze mijlpalen halen, zonder dat er iets aan de hand is.

Optrekken tot staan

Vanaf een maand of vijf zijn de benen sterk genoeg om niet meer door de knieën te zakken als je hem op zijn voetjes zet. Veel kinderen hebben hier veel plezier in. Ondersteun hem daarbij wel onder de oksels / om zijn middel, om zijn rug niet teveel te belasten.

Het zelf optrekken tot staan kunnen ze meestal met een maand of tien. De eerste dagen vallen ze vaak om. Let daarom op of er geen scherpe hoeken zijn waar ze tegenaan kunnen vallen en blijf eventueel achter ze om ze op te vangen.

Mijn ervaring is dat het niet mogelijk is om elke val te voorkomen en dat ze ook wel snel leren van het vallen om dat te voorkomen.

‘Cruisen’: lopen langs objecten

Vrij snel na het optrekken kunnen ze ook gaan ‘cruisen’, langs objecten lopen zoals de bank, de tafel, ook gemiddeld met tien maanden. Ze worden daar steeds behendiger in en zullen op den duur ook proberen even los te staan tussen het stappen door.

Eerste stapjes; welke leeftijd?

Met elf à twaalf maanden kunnen kinderen aan de hand van een volwassene lopen en met gemiddeld dertien maanden volgen de eerste stapjes los. Maar zoals gezegd kan dat dus ook eerder of later zijn.

Als je kind met achttien maanden nog niet loopt, is het verstandig om te overleggen op het consultatiebureau om te kijken of er iets aan de hand is.

Schoenen, sokjes of slofjes?

De voetjes van een baby zijn nog erg flexibel: er zit veel kraakbeen in. Het is daarom van belang dat de voetjes niet te strak in te kleine sokjes of schoentjes gaan omdat ze dan verkeerd zouden kunnen groeien.

Binnen kan je kindje prima op blote voeten, maar als dat te koud is, zijn sokjes met antislip of slofjes met een ruwe zool ook prima. Op sokken zonder antislip hebben ze weinig grip waardoor het lopen lastig gaat. Babyslofjes kan je hier vinden.

Eerste babyschoentjes

Wanneer je kind echt kan lopen en dat dus ook buiten gaat doen, is het belangrijk dat de schoentjes voldoende steun geven (stevig met name rondom de hiel), maar wel flexibel genoeg zijn in de zool voor een goede afwikkeling van de voet.

Goede schoentjes zijn nieuw wel prijzig, maar ze slijten vaak nauwelijks. Ik heb daarom alle schoentjes tweedehands gekregen of gekocht.

Een goed merk is Shoesme. Zij hebben schoenen voor elke fase van het leren lopen. Zo hebben ze de lijn Babyproof voor de allereerste stapjes en Extreme flex voor het eerste echte lopen met een speciale zool die enorm flexibel is.

Je kunt ze hier vinden.

Loopauto of ander speelgoed en hulpmiddelen wel of geen goed idee?

Omdat ik het toch wel om me heen hoor, wilde ik dit nog even noemen. Loopauto’s en loopstoeltjes (niet de jumperoo) worden afgeraden, in landen als Canada en Israël zijn ze zelfs bij wet verboden.

Dit niet alleen omdat het gevaarlijk kan zijn (baby’s kunnen een flinke vaart maken en botsen of omkieperen), maar ook omdat het de loopontwikkeling zou kunnen belemmeren.

De spierontwikkeling verloopt mogelijk niet ideaal omdat het kind wel de loopbeweging maakt, maar niet de spieropbouw heeft omdat het gewicht wordt gedragen door de auto.

Het kind kan op de tenen gaan lopen en de voeten niet goed afwikkelen.

Loopfietsen zijn daarentegen wel goed, die gebruik je ook pas als je kind al kan lopen. Kinderen leren door loopfietsen vaak heel vlot echt fietsen op latere leeftijd.

Hanna Meijer