Opvoeden gaat in stapjes; grote letterlijke stappen of kleine stapjes. En op iedere mijlpaal ben je trots. Natuurlijk heeft je kindje het werk gedaan, maar toch. Vaak schuilt daar achter heel wat herhaling, aanmoediging en vooral heel veel geduld. Zo gaat het ook met het zelfstandig drinken. Je blijft maar oefenen, aanbieden en weer teruggrijpen naar het flesje. Je hoort van anderen dat het goed is om uit een beker te drinken; beter voor het tandglazuur, dan leren ze sneller praten en ga zo maar door. Ondertussen zit je met je handen in het haar, bij wijze van, en vraag je je af of je kind het ooit wel leert. Die plassen op de grond begin je tenslotte ook wel zat te worden. Maar dan, opeens is het moment daar. Je kind drinkt zelfstandig uit een beker. Dat vind ik altijd nog het meest opvallend. Juist die keer dat je het niet verwacht gebeurt het. En dan weer een paar keer niet. Tot je kindje het echt doorheeft en een automatisme maakt van de nieuwe vaardigheid. Hier in huis ging verliep die weg ook zeker niet vlekkeloos. Leren drinken is ook niet niets; je moet daarvoor in staat zijn om de reflexen van het slikken, en de hand – mondcoördinatie goed onder controle hebben.

Wegwijs in het doolhof van bekers

Op de foto zie je het enorme assortiment aan flesjes, rietjesbekers, tuitbekers, pakjeshouders, schoolbekers en meer bij ons in huis. Naast de ‘standaard’ Ikea drink bekers die we gebruiken als er daadwerkelijk zelfstandig uit een beker gedronken kan worden zonder knoeien. Drinkbekers in allerlei soorten en maten. Met antilek, zonder antilek, met een ventieltje dat je hem onderweg mee kan nemen. Met een hard rietje, zacht rietje of inklapbaar rietje. Met handvaten. Met ontluchtingsgat. In alle kleuren en modellen van de regenboog. Allemaal verzameld in een kleine twee jaar tijd.

Wat er nu het beste werkt? Eerlijk gezegd, ik zou het niet weten. Want als de ene beker niet werkt, dan probeer je een ander. Je krijgt een oefenbeker mee van het consultatiebureau. Je koopt een dure merkbeker, want die zal wel goed zijn maar ziet dan het buurmeisje in een goedkoper huismerkvariant gewoon drinken. Als een rietje niet werkt, stap je over op een tuit. Je krijgt er eentje mee op de 9 maanden beurs, of eentje die een kennis niet meer nodig heeft. Eigenlijk dezelfde weg die je aflegt op zoek naar een speen. En de beker die als winnaar uit de strijd komt; die wisselt per kind.

Geschikte bekers om te oefenen met drinken vindt je hier.

Leren drinken in de praktijk

Bij onze dochter deed een rietjesbeker het altijd goed. In principe dronk ze nog uit een fles. We hadden al wel een paar keer een tuitbeker aangeboden. Maar dat was niet naar haar zin. Tot we een keer aan het winkelen waren en toch maar even gingen zitten om te eten en drinken. En tja, dat flesje appelsap van mama ziet er dan wel heel lekker uit. Die twee graaiende handjes kan je niet weerstaan dus biedt je heel voorzichtig het rietje aan. Met de ene hand houdt je het flesje vast en met de ander het rietje. En zowaar; mevrouw drinkt uit een rietje. Daarna loop je dus gelijk even een klein ommetje om twee rietjesbekers te halen. Die een groot succes werden en overal mee heen genomen werden.

Bij onze zoon ging het anders. In de loop der tijd zijn we een aantal rietjesbekers ‘kwijtgeraakt’. Zo weet ik dat er eentje is achtergebleven bij een standbeeld in Milaan. Daar zat ik even om te rusten en te drinken, tot we verder gingen en ik de beker naast me neer gezet heb en vervolgens vergeten ben. Of onze dochter heeft ze kapot gebeten. Daar is ze erg goed in. Het is ook opletten geblazen als ze een flesje van haar broer heeft; die gaan ook altijd kapot. Een speen is dus ook geen optie. Maar, we hadden het over haar broer. Een paar keer dus een tuitbeker aangeboden. En natuurlijk het oefenbekertje dat we van het consultatiebureau hadden meegekregen. Met zo’n hap eruit voor de neus. Heel voorzichtig kon hij wel een slokje drinken, maar je moet dan wel blijven helpen. Tot het moment dat we met zijn viertjes aan tafel zaten; de dames met een glas melk en hem geef ik ook een beker melk. In een tuitbeker. Ik help hem nog een keer hoe hij de beker moet vasthouden en zijn hoofd naar achteren moet kantelen. Loop dan even weg voor een nieuwe boterham. En zowaar, meneer heeft door hoe het werkt. Natuurlijk in de avond trots even aan papa laten zien bij het avondeten. Voortaan krijgt hij overdag zijn melk / water in bekers.

10 tips om je baby te leren drinken uit een beker

Gebaseerd op deze ervaringen een aantal tips en trucs;

  1. Blijf herhalen en tot tien tellen. Lukt het niet, geen probleem. Morgen, of anders volgende week is er weer een nieuwe kans.
  2. Oefen met het zelf drinken uit een flesje in de stoel. Dan leert je kind alvast zijn hoofd naar achter te kantelen.
  3. Kinderen vinden het leuk om aangemoedigd te worden.
  4. Geef het grote voorbeeld, maak er een soort spelletje van waarbij je samen een beker pakt en leegdrinkt.
  5. Vindt je kind water niet lekker; probeer het dan eens met de melk die het gewend is. Of met water aangelengde fruitsappen.
  6. Duurdere antilekbekers met extra futures zijn niet altijd makkelijker voor het kind. Vaak moeten ze hier extra hard aan zuigen.
  7. Verslikt je kind zich snel; probeer het dan eens met wat magere yoghurt. Dit is net wat stroperiger.
  8. In de zomer is het veel makkelijker om je kind te leren drinken. Je laat het dan gewoon ‘spelen’ met een beker water op een zonnige dag. In bad kan natuurlijk ook.
  9. Probeer het eens bij oma en opa, of bij iemand anders. Een verandering van omgeving doet vaak ook wonderen.
  10. Het komt vanzelf; of je kind nu 9 of 19 maanden is. Het komt zodra je kind er klaar voor is.

Het allerbelangrijkste; het moet vooral ook leuk blijven. Laat gewoon lekker je kindje ontdekken, spelen en bekend worden met de beker. Aan een kant vasthouden, waarom niet. Ondersteboven houden, hoort erbij. Het komt vanzelf allemaal goed.

Hoe hebben jullie geoefend met het drinken uit een beker?

Lees ook

Linda van Aken