Dit blogje heb ik al een tijdje geschreven, maar is er toen niet van gekomen om het te publiceren. Niet veel later zat hij in de echte kappersstoel. Onze zoon is nu vijftien maanden, in die tijd heeft hij een enorme haardos ontwikkeld. Nog geen paar maanden oud zat hij al voor het eerst op de stoel van de kapper voor een knipbeurt. Voornamelijk om er voor te zorgen dat de losse sprietjes wat meer op een geheel gingen lijken. En met succes. De dunne babyhaartjes maakten plaats voor een veel vollere coupe. Een paar maanden later begon het haar aan de voorkant enorm te groeien. Het werd zelfs zo lang dat het in zijn ogen viel. Tijd dus voor een knipbeurt.

Met je baby naar de kapper?

Om voor die paar haartjes naar de kapper te gaan vond ik een beetje zonde. Dus ben ik het zelf met de schaar te lijf gegaan, zonder succes helaas. Het leek meer op een bloempot kapsel aan de voorkant en zat nog scheef ook. Hij heeft enorm hard gehuild zodat we dit zo hebben gelaten en niet zijn verder gegaan. De laatste paar weken begint het haar aan de achterkant enorm te groeien en is daar een klein matje ontstaan. Hij kreeg zelfs van die schattige babykrullen na het douchen.

Na lang getwijfeld te hebben besloot ik het toch maar zelf te lijf te gaan. Eerst heb ik het internet uitgeplozen te hebben op zoek naar tips. Om er achter te komen dat je het vooral niet zelf moet doen en meisjes makkelijker zijn. Die kan je langer laten groeien. En met succes, de volgende dag toen het echt goed droog was zag er goed uit. Heb een plukje nog weggeknipt maar toen was het goed.

Vervolgens durfde ik toch ook wat plukjes aan de voorkant weg te knippen. Dit is toch echt wel en stuk lastiger.  Hij vond het nog steeds niet leuk, dus dat komt de volgende keer weer. Jongensharen moeten, in ieder geval voor mijn gevoel, nu eenmaal vaker geknipt worden. En vind het wel handig als ik dat dan zelf kan. In ieder geval tot hij naar school gaat.

Wanneer je baby voor de eerste keer knippen?

Dit is volledig afhankelijk van de haargroei van je baby. Jongen of meisje maakt niet uit. Bij de een groeit het sneller dan bij de ander. Aangezien baby’s veel op hun rug liggen zal er op het achterhoofd een kale plek ontstaan, waardoor de rest sneller groeit. Een knipbeurt kan dan een uitkomst zijn.

Voorbereiding op het knippen van kinderen

Mijn allerbelangrijkste tip; met natte haren zie je veel beter hoe lang het is. Zelf heb ik daarom de haren geknipt terwijl hij in een badring in bad zat. Natuurlijk kan je ook werken met een plantenspuit, maar dan blijf je bezig. Veel baby’s vinden het trouwens niet fijn als je er telkens in / langs het gezichtje spuit.

Let op: Natte haren zijn altijd langer dan droge haren, houdt hier rekening mee met het kort knippen.

Zorg er vervolgens voor dat je met zijn tweeën bent. Een om de baby af te leiden, of eventueel zelfs het hoofdje vasthouden. Baby’s zullen tenslotte alles behalve stil zitten. De ander om te knippen. Het is ook altijd fijn om een tweede oog te hebben.

Afleiding is erg belangrijk, en dan het liefste in de vorm waarbij je kind stil zit. Dus niet dat er ergens anders geluid vandaan komt zodat je kind zich continu omdraait. En zijn hoofd een beetje te sturen is. De omgeving doet er dus ook toe.

Stap voor stap uitleg om te knippen

En tot slot het knippen zelf;

  • Begin het stukje voor stukje. Oefen eerst met een kort stukje er van af en het recht knippen. Je kan er altijd nog meer vanaf knippen, laten groeien kost meer tijd.
  • Voor het knippen werkt een goede scherpe schaar het beste. Ben je bang dat je in oortjes of iets dergelijks knipt werkt een verbandschaar heel goed. Haartjes knip je ermee af zonder problemen, terwijl het verder snel bot is.
  • Als je boven de wenkbrauwen een lijn probeert te knippen ontstaat er snel een haarpotkapsel zoals ik de eerste keer had. Het werkt dan beter om net zoals een kapper per pluk te knippen. In het begin wat langer, dit kan je later altijd nog bijwerken. Het voordeel hiervan is ook dat je vingers en handpalm nog tussen de schaar en het hoofd van je baby zit. Ook bij onverwachte bewegingen.
  • Is je baby al wat ouder en een goed vol kapsel kan je ook kiezen voor de tondeuse. Dit gaat een stuk efficiënter en weet je zeker dat je het niet snel nog een keer moet bijwerken. Je kind ziet er gelijk ook een stuk ouder uit. Dat is ook de reden waarom ik het niet doe, vind dat lange wel zo mooi, is het nog echt een baby.

Ruim de schaar na de knipbeurt droog op en breng regelmatig wat olie aan op de scharnierpunt. Zo gaat de schaar langer mee.

Heb vertrouwen in jezelf

Als je dat niet hebt gaat het zeker mis, dan kan je beter naar de kapper gaan. Er zijn kappers die het gratis doen, helaas ken ik die niet. En moet er ook echt goed betaald worden voor die paar minuten werk. Zeker als je bedenkt dat voor slechts een paar euro’s meer je eigen haar ook nog gewassen wordt.

Is het de eerste knipbeurt? Vergeet dan niet om een paar plukjes te bewaren voor in het fotoboek. Leuk voor later.

Laat jij de haren van je baby knippen of doe je het zelf? Hoe vaak laat jij de haren van je kinderen knippen?

Lees ook

Linda van Aken