Skip to Content

Baby fotomodel gezocht; welk modellenbureau opgeven?

Lijkt het je leuk om jouw baby als babymodel op te geven? Vraag je je af of dat wel kan en of je daar je baby of kind niet mee belast? Hieronder vind je algemene informatie, zodat je zelf de afweging kan maken of jij je kind een modellenrol wilt geven.

Model voor je eigen blog of wil je meer?

Heb je zelf een blog of een account bij Facebook of Instagram en lijkt het je fijn om daar volop met je kind te showen? Uiteraard ben je daar helemaal vrij in.

Je kindje zal je er ook niet echt mee belasten, want je kunt immers gewoon thuis mooie foto’s maken als je kind een leuk jurkje uit de nieuwe collectie van bijvoorbeeld OTTO draagt of als jullie ergens zijn voor een neutrale achtergrond. Het is natuurlijk wel netjes naar je kind toe om wel bepaalde grenzen aan te houden.

Het komt immers op het wereldwijde web te staan en het is maar de vraag of je kind daar later blij mee is.

Houd dus wel rekening (ja, nu al) met zijn gevoelens en bedenk zelf vooraf tot welke leeftijd je wat wel en wat niet laat zien. Als ze al ouder zijn en dan nog helemaal bloot? Lijkt me niet verstandig. Maar misschien wil je het zelfs wel grootser aanpakken?

Via een modellenbureau

Nu zet praktisch iedere ouder wel eens een foto van zijn kind online. Maar misschien zou jij wel veel meer willen dan dat. Je kind een echt modellenbestaan geven en het dus in laten schrijven bij een modellenbureau.

Ook hier geldt dat je zelf goed de grenzen moet bewaken van wat je wel en wat je niet wilt! Heb je die voor jezelf helder, dan kun je gaan uitkijken naar een geschikt modellenbureau en je kindje daar aanmelden.

Is het bureau aangesloten bij de branchevereniging (in dit geval de BMCB: de Branchevereniging Modellen- en Castingbureaus) dan geeft dit je enige zekerheid dat het bedrijf voldoet aan de nodige eisen.

Inschrijven bij een modellenbureau

Inschrijven doe je niet zomaar. Wees beducht op rare praktijken. Moet je bijvoorbeeld veel inschrijfgeld betalen? Dan kun je beter even een ander bureau opzoeken. Het is voor het bureau een leuke inkomstenbron en wie zegt dat ze je een opdracht geven?

Bureaus die professioneel bezig zijn zullen hun opnames gewoon in de studio doen of eventueel ergens op locatie. Maar niet ergens achteraf in bijvoorbeeld een hotelkamer ofzo.

Ook dan kun je je afvragen waar je terecht gekomen bent. Het is fijn om van tevoren eens om je heen te kijken of je reviews kunt vinden over het bureau. Hoe jij je inschrijft vind je op de sites van de modellen- en castingsbureaus.

Wanneer weet ik of mijn kind model kan zijn?

Heb jij je baby ingeschreven en hoor je maar niets? Eigenlijk zegt dit nog niet zo veel. Heel veel baby’s en kinderen worden ingeschreven en het bureau heeft dus gewoon de tijd nodig om dit te beoordelen.

Wacht dus rustig af! Ieder bureau zal een andere manier van handelen hebben, maar waarschijnlijk zul je langs moeten komen als ze wel interesse hebben. Zo kunnen ze je kindje in levenden lijve zien en beoordelen of hij of zij in hun bestand wordt opgenomen.

Welk kindje maakt kans op een rol?

Eigenlijk hoeft je kind helemaal geen superster te zijn. Kleintjes moeten vooral herkenbaar en gewoon zijn. Hoewel we natuurlijk ook de beelden kennen van kindjes met bijzondere eigenschappen, zoals een heerlijk krullenkopje.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat het ene bureau er niks in ziet, terwijl de ander het juist wel ziet. Je kunt het dus prima ook nog bij een ander proberen als je ergens wordt afgewezen.

Vanaf wanneer kun je een kind inschrijven?

Al vanaf de geboorte kun je jouw baby laten inschrijven. Welke leeftijd ze nodig hebben ligt er uiteraard helemaal aan welke opdrachten er zijn.

Hoewel veel ouders toch pas later hiervoor kiezen, zijn er wel degelijk pasgeboren modellen nodig. Maar ook hierin moet je echt bij je eigen gevoel blijven.

Een pasgeboren baby is nog veel kwetsbaarder, dus wees wel alert op wat er allemaal gebeurt!

Overigens hanteert ieder bedrijf hierin andere regels. Zo zijn er bureaus die dus juist wel een pasgeboren model zoeken, terwijl anderen de regel hebben dat je kunt inschrijven vanaf 3 maanden.

Meerdere kindjes voor 1 rol

Vaak worden er bij kinderen voor de zekerheid meerdere uitgezocht voor 1 opname. Lukt het met het ene kind echt niet om het goed op de foto te krijgen, dan zal de poging gestaakt worden en een ander kindje zijn rol op zich nemen. Zo voorkomen de bureaus dat ze voor niks bezig zijn en de opdracht niet afgemaakt kan worden.

Het is wel normaal dat alle kindjes hierbij een uitbetaling krijgen. Ook als ze helemaal niet aan de beurt geweest zijn. Je hebt er immers toch je tijd ingestoken!

Bedrijven die zelf een model of brandrep zoeken

Een andere manier is om in de gaten te houden of er ergens oproepjes zijn. Bijvoorbeeld Prénatal en Souza for Kids willen wel eens modelletjes oproepen om zich te melden voor foto’s van bijvoorbeeld de nieuwe collectie. Ze geven dan ook altijd aan voor welke leeftijd of maten ze oproepjes zoeken.

Bij kinderkleding is het vaak zo dat er gewerkt wordt met standaard maten ook voor fotoshoots voor magazines. Ook dat is gewoon leuk om te doen. Soms staat hier ook een vergoeding tegenover. Hoewel het ook voorkomt dat je dan puur meedoet voor de faam.

Brand reppen

Ook zelfstandig ondernemers plaatsen regelmatig dit soort oproepjes omdat ze een zogenaamde brandrep zoeken.

Daarbij verwachten ze dat je als ouder zelf de foto’s maakt in een neutrale of natuurlijke omgeving en waarbij het kledingstuk zoals een shirt of de outfit centraal op de foto staat. Ze sturen dan wat op en in ruil voor de foto’s mag je (een deel) houden.

Als je kind een eigen socialmediakanaal heeft kan er ook afgesproken worden dat onderdeel van de deal is dat er foto’s van het merk op het kanaal gedeeld worden en het bedrijf getagd.

Deze oproepjes kun je vinden door op Instagram of op Twitter de #brandrep te volgen en daar op te reageren. Houd er rekening mee dat er wel heel veel interesse voor is, en het maar net afhankelijk is van de maten of wat het bedrijf wil uitstralen of dat aansluit.

Ook kun je je op Facebook aanmelden voor de groep brandrep & kinderfotografie (hier) om ervaringen te delen en ook komen daar regelmatig oproepjes voorbij.

Wat verdient een baby- of kindermodel?

Ook dit zal per opdracht of bureau verschillen, maar ik kwam prijzen tegen van 200 tot 350 euro per dagdeel! Dat is toch een behoorlijk bedrag.

Misschien ook handig om je af te vragen wat je daarmee gaat doen. Ga je hiermee een spaarrekening voor de baby zelf aanleggen of heb je het hard nodig om nu te bestaan?

Wil Cats
Volg me via:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.